Är det värt att köpa en airfryer? Fördelar och nackdelar

Det går inte att förneka att airfryers är på modet just nu. Och det är inte svårt att se varför. De låter dig laga din mat med lite eller ingen olja, vilket innebär att du kan njuta av alla dina favoritstekta maträtter utan alla de ohälsosamma konsekvenserna. Men är airfryers verkligen värda hypen? Och ännu viktigare, är de värda investeringen? Låt oss ta en närmare titt på varmluftsfritöser för att se om de verkligen är värda dina pengar.

Takeaway: Airfrying är ett bra sätt att laga mat, men det är inte för alla. Det är viktigt att väga för- och nackdelar innan du bestämmer dig för om du ska köpa en airfryer eller inte.

Innehållsförteckning
  1. För- och nackdelar med airfryer

För- och nackdelar med airfryer

På ytan verkar airfrying som en no-brainer. Genom att använda en varmluftfritös kan du skära bort mycket av den olja som vanligtvis används när du steker mat och som har kopplats till en mängd olika hälsoproblem samt förstörelsen av näringsämnen i din mat. Att inte använda olja innebär också att din mat i allmänhet blir hälsosammare och magrare och mindre sannolikt att du känner dig för mätt och skyldig.

Det är också mycket lättare att göra hälsosammare val när du fortfarande kan njuta av några av dina favoriträtter på ett nytt sätt. Många människor hävdar att de är helt fast i friterad mat efter att ha provat dem i sin airfryer - och det är fantastiskt! Men det faktum att en airfryer låter dig laga mat på ett nytt sätt borde inte vara den enda anledningen till att du köper en.

Det finns många uppenbara fördelar med att använda en airfryer, men hur är det med kostnaderna? Är det värt pengarna att köpa en airfryer? Tja, vi tror det.

Först och främst gör en airfryer matlagning hälsosammare och middag roligare. Vem skulle inte vilja det? Och det är ingen stor kostnad heller. Priserna börjar på cirka 400 kr här i Sverige, och många går för under 1 000 kr, vilket fortfarande är mindre än din genomsnittliga nya köksapparat. Det billigaste alternativet vi hittat är Biltemas airfryer.

Och det är ett köp som definitivt är värt att göra mer än en gång. Precis som med din vanliga ugn kommer din airfryer att gå sönder så småningom. Det är ett väldigt praktiskt köp som du inte kommer att ångra i längden.

Är en airfryer lätt att använda?

Men hur är det med själva matlagningsprocessen? Är en airfryer lätt att använda?

En airfryer är otroligt lätt att använda — till och med enklare än en vanlig stekpanna. Det finns inte mycket i processen:

1. Förbered din mat. Se till att din mat skärs upp i bitar som inte är mer än 1 tum breda och att den inte är längre än djupet på din airfryer-korg. Du kan även använda glasformar i en airfryer. Du vill inte att din mat ska hänga ut i botten och brinna.

2. Lägg din mat i korgen. Du kan lägga ett enda föremål i korgen eller så kan du använda ett plåt för mindre föremål som pommes frites eller kycklingfingrar. Justera temperaturinställning och tid enligt tillverkarens instruktioner eller din egen smak.

3. Stäng airfryern och vänta tills den nått den inställda temperaturen. Du behöver inte titta på din mat hela tiden. Du kan göra andra saker tills den inställda tiden är ute.

4. Ät och njut!

(5. Glöm inte att rengöra din airfryer. )

Många airfryers ger bättre resultat när de förvärms till rätt temperatur. Vissa bättre modeller, som till exempel Philips airfryers, behöver dock inte förvärmas.

För tips på vad du kan laga i din airfryer har vi samlat de bästa airfryer-recepten och en guide för perfekt krispiga pommes frites.

Fördelen med airfrying

Fördelarna med luftfritering är många - mest för att det minskar mycket av fettet och kalorierna som kommer med vanlig fritering.

  1. Det är billigare. Regelbunden fritering är en mycket dyr process. Den använder mycket olja, vilket inte är billigt. Med luftfritering skär du ut mycket av oljan och det minskar kostnaden för din måltid dramatiskt.
  2. Det är hälsosammare. Regelbunden fritering innebär att du doppa din mat i olja som har värmts upp till cirka 375 grader Fahrenheit. Förutom att tillföra mycket fett till din mat (vilket definitivt inte är hälsosamt) förstör den höga värmen även en del av vitaminerna och mineralerna i din mat. Luftfritering skär däremot bort mycket av fettet och förkortar tillagningstiden. Det betyder att din mat behåller mer av sina näringsämnen och vitaminer.
  3. Det är säkrare. Det finns en hel del fara med fritering. Vattnet inuti en fritös kan bli extremt varmt, vilket innebär att du måste vara mycket försiktig när du tvättar ur den. Airfrying, å andra sidan, är helt säkert — även barn kan göra det.

Nackdelarna med airfrying

Även om airfrying är ett hälsosammare alternativ till fritering, har det vissa nackdelar.

  1. Det tar mer tid. Eftersom du använder mindre olja och lägre temperaturer tar måltider med airfryern ganska mycket längre tid att laga än vanlig friterad mat.
  2. Den använder mer el. På grund av den längre tillagningstiden och lägre temperaturer kommer du att använda mer el vid airfrying än vid fritering.
  3. Det fungerar inte bra med allt. Vissa livsmedel gör sig inte bra när de airfryas. Både protein och grönsaker är lätt att airfrya - men försök att undvika ayrfrying av ris eller bröd, som tenderar att bli blöta.