Hur mycket el drar en airfryer?

Airfryers har varit på modet de senaste åren. De är ett hälsosammare alternativ till fritering och kan användas för att laga en mängd olika livsmedel. Men en av de farhågor människor har om fritöser är om de använder mycket el eller inte. Låt oss ta en titt på hur fritöser fungerar och om de använder mycket el eller inte.

Hur fungerar airfryers?

En airfryer är en kompakt köksapparat som låter dig laga mat genom att steka och steka. Den använder infraröd värme, 0,05 uns olja och ett cirkulerande luftflöde för att laga din mat. Det betyder att dina stekta favoriter blir nyttigare och mindre feta och att dina grillade favoriter blir fuktigare och mer smakrika.

En fritösugn tillagas genom strålning och ledning. Strålning är det som används för att torka färg och är det som ger solen dess värme. Konvektion är metoden där värme distribueras genom ugnskammaren via luftrörelse.

På grund av hur en airfryer lagar mat har den inte en hög effektivitetsklassning. De flesta fritöser har en energieffektivitetsklassning (EER) mellan 1,0 och 2,0. En EER på 5,0 eller mer är vad du vill ha i ett kompakt kylskåp (CR) och en EER på 3,0 eller mer är vad du vill ha i ett standardkylskåp (SR).

Hur mycket ström drar en airfryer?

Mängden elektricitet som din airfryer använder beror på vilken modell du har. De flesta använder runt 1000 watt, men vissa avancerade modeller kan använda upp till 2 000 watt. Denna summa kan tyckas hög, men den måste jämföras med andra köksmaskiner.

Du bör inte bara titta på elförbrukningen när du väljer en airfryer. Du bör också titta på modellens storlek, funktioner och kvalitet. För mer info läs vår guide om hur du väljer en airfryer.

Till exempel använder en brödrost cirka 800 watt, ett vanligt kylskåp använder cirka 200 watt och en konventionell ugn använder cirka 2 000 watt.

En viktig sak att komma ihåg är att när man använder varmluftsfritöserna så används det mesta av energin för att värma luften som sedan värms upp ytterligare genom strålning och ledning. Så den faktiska energiförbrukningen beror på hur varm luften kan göras. Ju mer syre i luften, desto effektivare tillagas maten.

Om du till exempel använder en 1500 watt fritös i en timme kommer den att fröbruka cirka 1,5 kWh el. Detta är ungefär samma mängd som används för att värma upp en ugn. Men om du förbereder flera måltider i en airfryer samtidigt blir mängden el som används per måltid betydligt mindre.

Att använda en airfryer i 1 timme varje dag kommer att kosta cirka 4 - 5 kr per dag, eller cirka 150 kr i månaden.

Jämfört med en ugn som drar cirka 0,5 kWh bara för att värma upp den och sedan 1,5 kWh i timmen för att hålla den varm drar airfryern mindre ström.

Slutsats

En airfryer använder mindre el än andra köksmaskiner. Det lagar också din mat snabbare och hälsosammare.

Att värma upp mat i en airfryer sparar tid och pengar – läs vår artikel för att lära dig mer.

Om du försöker ta reda på vad du ska göra i din airfryer först, kolla in våra bästa airfryer-recept.