Hur du rengör din airfryer

Airfryers är fantastiska köksapparater som låter dig laga all din favoritmat med lite eller ingen olja. De är enkla att använda och lätta att rengöra, vilket gör dem till ett populärt val för upptagna familjer. Men som alla köksmaskiner kräver de visst underhåll för att hålla dem igång smidigt. I det här inlägget kommer vi att dela med oss ​​av några tips på hur du rengör din airfryer.

Varför rengöra din airfryer?

Medan reducerade oljedieter och "noll-olja" påståenden från vissa airfryers är på modet just nu, gillar ingen (särskilt inte ditt kylskåp) lukten av gammal frityrolja. Det är ett faktum att din airfryer blir smutsig när du använder den, och mat som lämnas inuti kan växa otäcka insekter och börja lukta. Rengöring hjälper till att hålla din airfryer i gott skick och hjälper till att hålla ditt kök bättre doftande. Även om du alltid bör följa tillverkarens instruktioner för att rengöra din airfryer, här är några tips om hur du gör det.

Hur du rengör din airfryer i 3 enkla steg

1. Rengör pannan

Efter varje användning, ta bort eventuell matrester och skölj ur eventuella såser eller pickles. Vatten som finns kvar i pannan kan skada elektroniken, så sätt inte på airfryer för att rengöra förrän pannan är torr. För att rengöra kastrullen, använd en plastskrapa för att ta bort fett och fläckar. För envisa fläckar kan du lägga till en liten mängd diskmedel i pannan innan du skrapar. Skölj kastrullen noggrant efteråt. För att förhindra att pannan fastnar i framtiden, använd lite vegetabilisk olja på fingertopparna för att ge den en bra beläggning och gnid sedan bort överskottet.


2. Rengör dörren

Även om de flesta ventiler och öppningar i airfryern är för små för att tillåta smulor att komma in i, bör du fortfarande rengöra din dörr efter varje användning. Att täcka mat med sås eller pickles kan lämna kvar rester som kan byggas upp. För att rengöra din dörr, använd en mjuk trasa för att torka av den. Om du har en airfryer med yta i rostfritt stål, använd inte kemikalier för att rengöra den eftersom du kan skada ytan.


3. Rengör kontrollpanelen

Även om indikatorlamporna på din airfryer inte behöver bytas ofta, kan de brinna ut om de täcks av sås eller saltgurka. För att förhindra detta, rengör kontrollpanelen efter varje användning med en fuktig trasa. Om dina indikatorlampor är skadade kan du ofta hitta reservdelar online.


Skydda kabeln

Efter att ha rengjort pannan och andra delar av airfryern bör du också skydda kabeln med en handduk eller trasa. Detta kommer att förhindra att kabeln trasslar in sig och hjälper den att hålla sig ren. Du kan också täcka kabeln när du flyttar och förvarar airfryern för att ytterligare skydda den.


Hur man tar bort matlukt från din airfryer

Vissa livsmedel, som tonfisk eller curry, kan lämna en stark lukt i din airfryer efter användning. För att ta bort detta, använd en diskmaskinstablett eller livsmedelssäkert rengöringsmedel som rekommenderas av tillverkaren. Du kan också använda bikarbonat eller soda för att rengöra och deodorisera din fritös. Efter behandlingen, skölj insidan av airfryern noggrant för att ta bort eventuella rester.


Hur man återställer blekta plastdelar

Om plastdelarna på din airfryer ser lite bleka ut kan du återställa dem så att de ser ut som nya. För att göra detta, täck delarna i vegetabilisk olja och lämna dem i 24 timmar. Tvätta dem sedan som vanligt. Du kan också återställa plasten genom att gnugga den med citronsaft och sedan tvätta bort den.

Vilken airfryer ska du köpa?

Det finns ett stort utbud av airfryers tillgängliga, från mindre kompakta modeller till större enheter som kan laga mat till familj och vänner.

Om du inte vet vilken airfryer du ska välja läs vår artikel om de bästa airfryers, där vi har granskat och rankat de mest populära modellerna.