Är Biltemas air fryers bra?

Biltema är en svensk återförsäljare som är känd för sina låga priser. Företaget har ett brett utbud av produkter, från mat till bildelar, och deras varmluftsfritöser är inget undantag. Men är de bra? I den här artikeln ska vi titta närmare på Biltemas varmluftsfritöser och se om de är värda dina pengar.

Recension av Biltemas varmluftsfritöser

I skrivande stund sålde Biltema två olika varmluftsfritöser. De inkluderade:

Biltema Air Fryer 1,5L 84-145
Biltema Air Fryer 2,5L 84-142

Båda dessa modeller är svarta eller vita och rektangulära till formen, och de har ganska litet fotavtryck, vilket är bra om du inte har mycket utrymme i ditt kök. Men är dessa fritöser bra? Nåväl, låt oss ta reda på det.

Priset

En av Biltemas största dragplåster är deras låga pris. 1,5-litersmodellen kostar bara 399 kr, vilket är ett otroligt pris för en elektrisk fritös av vilket slag som helst, än mindre en airfryer. 2,5-litersmodellen är lite dyrare på 499 kr men den är fortfarande mycket konkurrenskraftig. Båda dessa airfryers var i skrivande stund betydligt billigare än de flesta andra el- eller luftfritöser på marknaden. Men bara för att något är billigt betyder det inte att det är bra – så kan Biltema stå för sig när det kommer till funktion och prestanda? Låt oss ta reda på det.


Funktioner

Båda Biltemas fritöser har ganska standardfunktioner för airfryers. De har båda en kapacitet på 1,5 liter eller 2,5 liter, en maxtemperatur på 200 grader och en timer på 30 minuter.

2,5 liters varianten har ett temperaturintervall på 20 grader medan den mindre har ett temperaturintervall på 40 grader. 40 grader är i vår mening lite för mycket och det är ganska ofta som man skulle vilja ställa airfryern i ett mellanläge som inte finns.

Båda varianterna har en timer på upp till 30 minuter med automatisk avstängning.

Båda dessa fritöser är också fritöser i konvektionsstil, vilket betyder att de har "fläktar" som fördelar varm luft runt maten när den tillagas. Detta hjälper till att göra maten krispigare och minskar mängden olja som behövs. Men är det verkligen fynd eller är de bara billiga och inte särskilt bra? Låt oss se vilken prestanda de har.


Prestanda

Som du kan förvänta dig med tanke på det låga priset, finns det definitivt en del nackdelar med Biltemas fritöser – och en av de största är värmekontroll. Medan båda modellerna träffade sin angivna temperatur precis på märket, visade våra tester att den temperaturen kan variera så mycket som 20 grader på olika ställen inne i airfryern. Detta är potentiellt mycket farligt och innebär att du måste skära ner på tillagningstiden eller riskera att maten bränns.

Båda Biltemas fritöser har också ganska dåliga fläktar, vilket gör det lite svårare att få bra fördelning, och de skurna hörnen när det kommer till tillverkning (se nedan) gör att du inte får lika mycket krispighet och fuktförlust som du skulle göra av en bättre air fryer.

Locken på båda Biltemas fritöser är också ganska dåliga. De verkar täta okej, men under våra tester släpper båda locken in en hel del fukt, vilket kommer att minska krispigheten från airfryern.

Vreden för timer och temperatur verkar också vara av sämre kvalitet och riskerar att skadas över tid.

 

Byggkvalité

Byggkvalité är definitivt en avgränsning på Biltemas fritöser. Den primära frågan är de material som används. De här luftfritöserna är gjorda av plast och är av ganska låg kvalitet.

Det värsta problemet när det gäller byggkvalitet är dock fläktarna. Våra tester visade att fläktarna också är ganska små och benägna att orsaka ojämn matlagning.


Garanti & kundservice

Den goda nyheten är att båda Biltema airfryers kommer med två års garanti – vilket är ungefär standard för en air fryer i den här prisklassen. Processen att göra anspråk på garantin är också ganska enkel – skicka bara din skadade eller defekta produkt till Biltema så ersätter de den utan alltför mycket krångel.

Men när det kommer till kundservice är saker och ting lite mer komplicerade. För det mesta kommer du att ha att göra med kundtjänst som vet väldigt lite om luftfritering.

Slutsats

För 399kr - 499 kr (i skrivande stund) får du vad du betalar för med Biltemas fritöser. De är inte dåliga i sig, men det finns så många bättre alternativ där ute att det helt enkelt inte är vettigt att köpa en av dessa. Faktum är att om du sparar lite mer pengar kan du få en luftfritös med bättre byggkvalitet (mindre plast) och fler funktioner – som Philips Avance XL Air Fryer eller en ännu bättre Cosori Air Fryer.