Hur man får perfekt krispiga pommes frites i airfryern

Pommes frites är en av de populäraste tillbehören. De kan serveras till en mängd olika måltider, eller som en egen måltid. Pommes frites steks vanligtvis i olja, vilket kan göra dem ohälsosamma. Däremot kan du laga pommes frites i en airfryer, vilket gör dem nyttigare. Så här gör du för att laga riktigt krispiga pommes frites i din airfryer.

Takeaway: Att använda en airfryer är ett bra sätt att snabbt och enkelt laga krispiga pommes frites.

Förvärm airfryern

Att förvärma airfryern är viktigt för att få rätt konsistens och för att säkerställa att potatisen inte splittras. Ställ bara in timern på 5 minuter.

Skär potatisen

Skär potatisen i pommes frites mellan 0,5 cm och 1,5 cm tjocka. Tunnare pommes frites kommer att tillagas snabbare och du vill inte att de ska bli för krispiga, medan tjockare pommes kommer att ta för lång tid att tillaga och blir för mörka och sega. Så det är viktigt att hitta rätt storlek för din airfryer.

Tips: När du skär potatisen, använd en gummispatel för att skrapa upp eventuella lösa bitar från botten av pannan. Detta hjälper till att förhindra att pommes frites fastnar i pannan.

Blötlägg pommes fritesen i vatten

Saltet kommer att fastna på pommes fritesen mer effektivt när de har blötts i vatten först. Blötlägg dem i en skål fylld med kallt vatten i 30 minuter. Detta steg är viktigt eftersom blötlagda pommes frites kommer att tillagas snabbare och jämnare.

Genom att blötlägga pommes fritesen minskar du också tiden de tillagas i fritösen, vilket betyder att de blir knaprigare. Om du inte hinner blötlägga pommes fritesen innan du börjar laga mat, lägg dem helt enkelt i airfryern mot slutet av tillagningstiden så att de hinner suga upp vatten.

Blötläggning minskar också mängden stärkelse i potatisen, vilket gör den mer hälsosam. Stärkelsehaltig potatis är mindre hälsosam eftersom den är hög i kalorier, hög i kolhydrater och innehåller få näringsämnen. Mindre stärkelse leder också till krispigare pommes frites.

Spraya pommes fritesen med olja

Efter blötläggning av potatisen i vatten blir den mer mottaglig för olja och kryddor. Därför kan du spraya dem med olja först och sedan krydda efteråt. Använd 2 teskedar olja per 1 pund pommes frites. Du kan använda vilken typ av olja som helst, men vegetabilisk olja är att föredra eftersom den har en högre rökpunkt.

Obs: Täck inte pommes fritesen i olja. När du täcker pommes fritesen i olja uppmuntrar du dem faktiskt att hålla sig till pannan.

Du kan använda nästan vilken vegetabilisk olja som helst i airfryern, men rapsolja har bland den högsta rykpunkten, vilket betyder att den förblir hälsosam och inte bryts ner till giftiga kemikalier. Olivolja, å andra sidan, har inte lika hög rykpunkt och riskerar att bli ohälsosam när den utsätts för för hög värme.

Krydda pommes fritesen

Detta är steget som ger dina pommes frites sin smak. Så välj en krydda som passar till vilken rätt du än ska servera pommes fritesen med. Här är några alternativ:

  • Välj salt och peppar: Det här är den enklaste smaksättningen och passar till nästan alla airfryerrecept.
  • Använd en spicerub: Rubs har ofta en mängd olika ingredienser som kommer att ge olika smaker till pommes fritesen. Prova till exempel denna cajun rub .
  • Gör en kryddpasta: Klistra ihop ingredienserna och gnid sedan in dem i pommes fritesen. Detta kommer att ge en starkare smak än krydda efter tillagning. Prova till exempel en kryddpasta med vitlök och cayenne.

Lägg pommes fritesen i luftfritösen i omgångar

Om du lägger för många pommes frites i fritösen på en gång sjunker temperaturen och dina pommes frites kokar långsammare. Därför är det bättre att tillaga pommes fritesen i omgångar. Hur mycket pommes frites du kan tillaga åt gången beror på storleken av din airfryer.

Kom ihåg: Pommes frites som skärs större tar längre tid att tillaga än mindre pommes frites.

Precis som när du gör pommes frites i ugnen är det viktigt att vända dem för att säkerställa att båda sidorna blir krispiga och att varje bit får rätt mängd värme.

Tillaga pommes fritesen

Det finns flera sätt att tillaga pommes fritesen, men vi rekommenderar förgräddning. Förgräddningen säkerställer att pommes fritesens mitt är genomstekt och att utsidan blir knaprig.

Instruktioner för förgräddning:

  1. Lägg de kryddade pommes frites i din airfryer i omgångar
  2. Ställ in fritösen på 380 F
  3. Grädda pommes fritesen i fem minuter
  4. Vänd pommes fritesen
  5. Sänk temperaturen till 350 F
  6. Grädda i ytterligare 10-15 minuter beroende på storlek

Kom ihåg: Förgräddning är särskilt viktigt om du använder en mindre airfry-ugn.

Slutligen, kom ihåg att låta pommes fritesen vila efter tillagning. Detta gör att pommes fritesen behåller mer krispighet.

Kom ihåg att rengöra din airfryer

Fetterna och sockret i pommes frites kan stelna när de inte rengörs direkt efter tillagning. Detta kommer att göra pommes fritesen svårare att ta bort senare. För att förhindra att detta händer, se till att rengöra din airfryer efter varje användning. Du kan använda bakplåtspapper i airfryern för att göra rengöringen lättare.

Läs vår guide om hur du rengör en airfryer för fler tips och tricks.

Tips på perfekta, krispiga pommes frites

Nedan följer 5 tips på hur du lagar perfekta pommes frites i airfryern.

Tips 1: Använd inte för mycket salt
Du behöver inte använda lika mycket salt när du tillagar pommes fritesen i airfryern som när du gräddar dem i ugnen. Airfryern försluter nämligen sältan på ett annat sätt.
Salta hellre lite mindre flera gånger för att hitta rätt nivå med salt. 

Tips 2: Täck inte pommes fritesen när du lagar mat
Om du täcker pommes fritesen kommer de att ångas istället för att stekas, vilket kommer att resultera i mjuka istället för krispiga pommes frites.

Tips 3: Håll airfryern vid 350 F eller högre
Den idealiska temperaturen för pommes frites är mellan 335 och 375 F. Ju högre du lagar pommes frites desto bättre blir resultatet. Välj den högsta temperaturen som din airfryer klarar av.
Kom ihåg: mindre bitar kommer att behöva tillagas under en längre tid.

Tips 4: Vänd pommes fritesen regelbundet
Precis som när du steker i ugnen, vänder du pommes fritesen så att båda sidorna blir krispiga och gyllene.

Tips 5: Låt pommes frites vila efter tillagning
Precis som bröd kommer pommes frites att behålla mer av sin krispighet om du låter dem vila efter tillagningen. Så om du inte vill ha fuktiga pommes frites är det här ett viktigt steg att följa.

Slutsats

Nu vet du hur man lagar pommes frites i en airfryer. Det är en superlätt uppgift när du följer stegen och tipsen som vi har beskrivit ovan. Snart kommer du att avnjuta den ultimata sidorätten till dina måltider ... bara utan all extra olja.

Om du följer dessa steg och tips, sparar du mycket tid när du förbereder dina pommes frites i fritösen. Så, förkoka dina pommes frites kvällen innan eller när du förbereder din måltid och avsluta dem snabbt precis innan servering.

När du väl bemästrar hur man lagar pommes frites i en airfryer, behöver du aldrig mer gå till en restaurang för pommes frites. Och du kommer definitivt att spara mycket kalorier och fett när du gör dem hemma. Så vad väntar du på? Ta fram din airfryer och gör några läckra, krispiga pommes frites!