Hur stor air fryer behöver man?

Airfryers har varit på modet de senaste åren. Och av goda skäl! De är ett hälsosammare alternativ till fritering och kan användas för att laga en mängd olika livsmedel. Men med alla de olika storlekarna och alternativen på marknaden kan det vara svårt att bestämma vilken airfryer som är rätt för dig. I det här blogginlägget hjälper vi dig att ta reda på hur stor airfryer du behöver, baserat på dina matlagningsbehov.

En liten eller mellanstor är den bästa airfryern för genomsnittspersonen.

Varför använder folk luftfritöser?

Människor använder airfryers istället för traditionell fritering eftersom det resulterar i mindre olja, mindre kladd och mindre städning. Den största fördelen med airfryer är att man kan minska användingen av matfett med upp till 80 %. Dessutom, eftersom oljan värms upp till lägre temperaturer, finns det en lägre risk för transfetter.

De livsmedel som vanligtvis görs i luftfritöser är saker som pommes frites, kycklingfingrar, chips och andra livsmedel som behåller sin konsistens när de friteras. Vissa airfryers har dock inställningar som gör att användarna kan laga kompletta måltider i dem – till exempel hela kycklingar, risgrynsgröt och pasta.

Hur man väljer rätt storlek på airfryer

Om du vet vilken modell av fritös du vill köpa är nästa steg att bestämma vilken storlek som är bäst för din familj. Det finns fyra olika storlekar av airfryers på marknaden: små, medelstora, stora och extra stora.

Liten (3,5 lb | 1,5 kg):

Detta är det minsta tillgängliga alternativet och är vettigt för en enskild individ eller ett par. Kanske skulle du vilja använda den för att göra snacks till dig själv och din make efter jobbet? Eller kanske du flyttar in i en mindre lägenhet och behöver plocka ner din köksutrustning? Denna storlek skulle också vara vettig för en liten familj med ett eller två barn. En liten luftfritös kan laga mat för två till fyra personer.

Fördelarna med en liten airfryer inkluderar:

 • De är billigare än större modeller
 • De är mer kompakta, så de tar mindre plats (bra om du bor i en liten lägenhet eller har begränsat köksutrymme)
 • De är bra för att göra enstaka portioner mat
 • De är bra för att värma upp rester.

Nackdelarna med en liten airfryer inkluderar:

 • Du kan inte laga hela måltider i en liten airfryer - det är helt enkelt inte möjligt med en kapacitet på 3,5 pund.

Medium (6 lb | 2,7 kg):

Detta är den vanligaste storleken på marknaden. Denna storlek kommer att erbjuda mer flexibilitet när det gäller vad du kan laga - du kommer att kunna göra måltider för två till fyra personer. Detta skulle också vara vettigt för en liten familj med tre till fyra barn. En medelstor fritös kan laga mat för tre till fem personer.

Fördelarna med en medium airfryer inkluderar:

 • De är det mest prisvärda alternativet
 • De är tillräckligt stora för att göra kompletta måltider för två till fyra personer
 • De har fler funktioner (t.ex. programmerbar temperatur, timers, digital display)
 • Du kan göra hela måltider i dem: kyckling, grönsaker och en tillbehör - allt utan att värma upp hela köket.
 • Du kan värma upp rester i dem (istället för att använda ugnen eller mikrovågsugnen).

Nackdelarna med en medium airfryer inkluderar:

 • De är inte direkt bärbara (men de är lättare än en stor luftfritös).

Stor (9+ lbs | 4+ kg):

Det här alternativet är för inbitna användare av airfryers som vill laga mat för en stor grupp människor (upp till sex eller fler) regelbundet. Denna storlek kan tillaga hela kycklingar, kalkoner, stekar och till och med pizzor.

Om du väljer en stor varmluftsfritös, överväg att köpa en separat termometer (eftersom de flesta inte kommer med en). Detta gör att du kan noggrant övervaka temperaturen på din mat och säkerställa att önskad tillagningstemperatur uppnås.

Fördelarna med en stor airfryer inkluderar:

 • De kan laga hela måltider för en stor grupp människor (upp till sex eller fler).
 • De kan ta emot större livsmedel (som hela kycklingar, kalkoner och stekar).
 • De har fler tillbehör (som extra korgar, avdelare och extra spolar).

Nackdelarna med en stor airfryer inkluderar:

 • De kan vara svåra att förvara (och passar inte precis i de flesta kök).
 • De är dyrare (men fortfarande överkomliga jämfört med traditionella matlagningsmetoder).
 • Vissa har inte så många funktioner (timers, digitala displayer, programmerbara temperaturer) som en medelstor airfryer.

Extra stor (12 lb | 5,4 kg):

Detta är den största och mest mångsidiga modellen som finns – den gör hela kycklingar, stekar och upp till sex portioner pasta åt gången. Detta skulle vara mest meningsfullt för en stor familj eller en familj som gillar att vara värd mycket. Extra stora airfryers kan laga mat för upp till 8 personer!

Fördelarna med en extra stor airfryer inkluderar:

 • De kan laga hela måltider för en stor grupp människor (upp till sex eller fler).
 • De kan ta emot större livsmedel (som hela kycklingar, kalkoner och stekar).
 • De har fler tillbehör (som extra korgar, avdelare och extra spolar).

Nackdelarna med en extra stor airfryer inkluderar:

 • De kan vara mycket svåra att förvara (och passar inte precis i de flesta kök).
 • De är dyrare (men fortfarande överkomliga jämfört med traditionella matlagningsmetoder).

Bärbara (= batteridrivna) airfryers

Dessa är något billigare och mer bärbara än elektriska airfryers. De körs på litiumjonbatterier (liknande de som används i bärbara datorer). För att använda dem ansluter du helt enkelt till ett vägguttag tills den är fulladdad, sedan kan du flytta över den till en bänkskiva eller annan arbetsplats och laga din mat. Det tar cirka 3 till 4 timmar att ladda. När tillagningscykeln är klar, stoppar du undan den i en låda eller garderob tills du är redo att använda den igen.

Dessa är bra för studenter, husbilar, camping, resor och människor som inte har ett permanent kök.

Andra funktioner att överväga

Storlek är inte allt. Det finns flera andra funktioner som bör övervägas när du köper en airfryer. Dessa inkluderar om luftfritösen har en digital eller analog display, om den kommer med förinställningar, hur många personer airfryern kommer att laga mat för, om den har en varmhållningsfunktion och hur mycket ström den använder.

Slutsats

Det finns inget definitivt svar på hur stor din airfryer behöver vara eftersom det beror på ett antal faktorer. Storleken på luftfritösen du väljer bör baseras på mängden mat du vanligtvis lagar, såväl som mängden utrymme du har i ditt kök.

Om du vanligtvis lagar stora måltider, eller om du ofta har gäster, kan en större varmluftsfritös vara ett bättre alternativ. Omvänt, om du har begränsat bänkutrymme eller om du vanligtvis lagar mindre måltider, kan en mindre airfryer vara ett bättre val.

I slutändan är det viktigt att ta hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer rätt storlek på luftfritösen för dig. Den genomsnittliga personen behöver bara en liten eller medelstor airfryer.

Innehållsförteckning