Vilken olja ska man använda i airfryern?

Om du är ny i världen av airfrying kanske du undrar vilken olja du ska använda i din airfryer. Även om det finns en mängd olika oljor som kan användas för luftfritering, är vissa bättre än andra. I det här blogginlägget tar vi en titt på de bästa oljorna för luftfritering och varför de är de bästa valen.

Den bästa oljan för luftfritering är den som passar dina behov bäst. Det finns en mängd olika oljor att välja mellan, var och en med sina egna för- och nackdelar.

 

Vilka är de bästa oljorna för en airfryer?

När det kommer till matoljor är vissa bättre för vissa ändamål än andra. Vissa oljor har en högre rykpunkt, vilket gör dem bättre för stekning och matlagning vid högre temperaturer. Andra oljor är rikare i smak och mer gynnsamma för långsam tillagning. Och även om det finns en mängd olika oljor som fungerar bra i fritöser, finns det en rad olika näringsämnen i olja, från enkelomättade (MUFA) till fleromättade (PUFA) till mättade fetter. Så, när du väljer din olja, tänk på den näringsprofilen.

När du väljer en olja för din varmluftsfritös, överväg dess syfte. Om du gör ett recept som kräver "olja" och inte anger en typ, är vegetabilisk olja (som solros, raps eller sojaböna) ett bra val. Den har en neutral smak, en hög rykpunkt (upp till 200 grader) och den är låg i mättat fett. Om du kan välja mellan vanlig och olivolja – använd olivolja. Även om vanlig olivolja har ett högre innehåll av mättat fett (cirka 4 gram per matsked), är det fortfarande en hälsosam olja med en högre rykpunkt (216 grader) än vanliga vegetabiliska oljor (cirka 200 grader).

De olika typerna av olja

Här är en snabb sammanfattning av de vanligaste oljorna du hittar i mataffären och vilka som är bäst för din fritös.

Canolaolja: Denna olja har låg halt av mättat fett, hög halt av enkelomättat fett och ett bra val för luftfritering.

Solrosolja: Denna olja har också låg halt av mättat fett och hög halt av omättat fett. Den har en trevlig lätt smak och fungerar bra för matlagning vid hög temperatur.

Olivolja: Se ovan. Denna rika, smakrika olja är idealisk för långsam tillagning och marinering.

Palmolja: Denna tropiska olja är rik på mättat fett (8 gram per matsked) och har en robust smak. Använd det sparsamt, om alls.

Ghee: Detta klarnade smör är fritt från fasta mjölkämnen och är ett utmärkt val för luftfritering eftersom det har en hög rykpunkt. Plus att den har en trevlig söt smak.

Vegetabilisk olja: Precis som med raps-, solros- och palmolja har denna vegetabiliska olja låg halt av mättat fett och hög halt av omättat fett. Den har också en mild smak.

Smör: Ja, riktigt smör har också en hög rykpunkt (177 grader ), men det har också många andra läckra fördelar, som dess söta smak och massor av vitaminer och mineraler. Så använd vilken sort du vill (bara inte forred meat).

Tips för bästa luftfriteringsoljans temperatur

Som en allmän regel bör oljan i din fritös vara minst medelvarm (cirka 175 grader) för de flesta livsmedel och inte mer än 220 grader. Detta säkerställer att din mat får rätt konsistens och inte skapar för mycket rök från oljan.

Kall olja tillför värme långsamt, så processen tar längre tid och du kan sluta med förkolnat kött innan insidan är genomstekt.

Het olja, å andra sidan, tillför värme snabbare, så utsidan av din mat kommer att lagas snabbare och kan bli alltför brun innan insidan är färdig.

Vilken airfryer ska du välja?

Vi hjälper dig gärna att hitta rätt fritös för ditt kök, oavsett om du handlar efter en bänkmodell eller en bärbar variant. Följ bara länkarna nedan till vår guide för den bästa airfryern. Eller läs vidare för våra viktiga tips om hur du väljer rätt airfryer för dina behov och budget.