Kan man laga färdigrätter i en airfryer?

Vi vet alla att färdigmat inte är det hälsosammaste alternativet. De är ofta höga i salt, fett och socker och kan sakna näringsämnen. De är dock snabba och enkla att tillaga, vilket kan vara en livräddare en hektisk vardagskväll. Men tänk om vi berättade att du kunde laga färdigrätter i en airfryer?

Airfryers är ett hälsosamt alternativ till fritering eftersom de använder lite eller ingen olja. Det betyder att du kan laga dina favoritfärdigrätter med mindre fett och färre kalorier. Och det bästa är att airfryers är snabba och enkla att använda. Så om du letar efter ett hälsosamt sätt att laga dina favoriträtter, är en varmluftsfritös det perfekta alternativet.

Hur lagar man färdigrätter i en airfryer?

Airfryerns låga temperatur och höga luftcirkulation gör den till den idealiska enheten för att "fritera" mat utan att använda någon olja. Men bara för att du inte kommer att använda olja betyder det inte att den färdiga produkten inte blir krispig.

Om instruktionerna för färdigmat säger att du ska förvärma stekpannan och tillsätta olja, måste du göra detsamma i din airfryer. Om inte kommer maten ut våtare än förväntat. På samma sätt, om instruktionerna för färdigmat säger att du ska täcka pannan och laga mat under en viss tidsperiod, bör detta speglas i din airfryer. Annars blir tillagningstiden längre.

Slutligen, kom ihåg att varmluftsfritöser inte värmer upp det omgivande området, så vi rekommenderar att du sänker temperaturen som rekommenderas i färdigmålsinstruktionerna med ca 10°C.

Efter tillagningen ska du alltid rengöra din airfryer, oavsett om du lagat riktigt mat eller färdigrätter.

 

Nu när du vet hur man lagar färdiga måltider i en airfryer, låt oss titta på några exempel på rätter som kan göras med den här tekniken.

Bolognese sås

Om du har ont om tid och vill piska ihop en snabb middag är en färdig bolognesesås ett bra alternativ. Följ bara instruktionerna på förpackningen och förbered genom att värma igenom i airfryern, utan att tillsätta olja. För att säkerställa att såsen inte fastnar rekommenderar vi att du använder folie för att fodra skålen. När såsen är klar, förbered din pasta enligt anvisningarna på förpackningen och servera toppad med strimlad parmesan. Du kan också prova vårt bolognese-recept gjort i airfryern genom att följa dessa steg.

Fryst pizza

Ett annat enkelt och bekvämt middagsalternativ är fryst pizza. Följ bara instruktionerna på förpackningen för att förbereda i airfryern. Vår rekommendation är att förbereda pizzan utan att tillsätta olja – detta kommer att hålla nere kalorierna. Om du bestämmer dig för att lägga till olja, använd en sprayformulering så att du kan undvika att doppa kanterna på pizzan i olja, vilket kommer att hålla den krispig. När den väl är lagad ska pizzan serveras direkt från fritösen, så ta av locket innan servering.

Läs mer: Är en airfryer bättre än en vanlig ugn?

Fryst lasagne

En fryst lasagne är också väldigt lätt att tillaga i airfryern. Följ instruktionerna på förpackningen, täck skålen med folie och tillaga i airfryer under den rekommenderade tiden. Kom ihåg att detta inte ger samma autentiska tillagningsresultat som en ugn, så följ inte dina vanliga lasagnereceptanvisningar.

Kom ihåg att air fryers värmer från botten, så du måste ordna din lasagnerätt så att den inte faller isär. Serverad med en grön sida och en sallad är din lasagne nu klar att serveras.

Glöm inte osten!

Kan du lägga en pappersförpackning i airfryern?

Du bör också vara försiktig med pappersförpackningar, eftersom dessa kan överhettas och fatta eld när de placeras i airfryern. Även om en varmluftsfritös vanligtvis inte orsakar brand i någon annan förpackning, är det bäst att vara säker och läsa instruktionerna som medföljer din enhet.

En färdigrättsförpackning bör berätta om papperslådan är säker att värma eller inte.

Fördelarna med att laga färdigmat i en airfryer

Det finns många fördelar med att använda en airfryer för att förbereda dina måltider, inklusive:

  • Det är snabbt och enkelt att använda
  • Den använder mindre olja än andra alternativ
  • Den kompakta designen gör den till ett perfekt komplement till ett litet kök
  • Det är bra för att minska kalorier, fett och socker

Som du förväntar dig kommer resultat inte att bli lika perfekta som när du lagar hemma från grunden, men att laga färdigrätter i din airfryer är fortfarande ett hälsosammare alternativ till att äta ute eller takeaway.

Enligt vår åsikt överväger fördelarna med luftfritering de negativa (vilket vi kommer till inom kort), så vi rekommenderar att du lägger till en airfryer i din köksarsenal.

Vad är det negativa med att laga färdigrätter i en airfryer?

Den varma luften inuti airfryern hjälper till att bryna utsidan av köttet, kycklingen eller pizzan, så att du inte får samma mjuka konsistens och "fräscha ur ugnen"-känsla som du skulle få när du lagar mat hemma.

Men de övergripande hälsofördelarna och minskningen av kalorier, fett och socker uppväger vida den mindre konsistensen enligt vår mening.

Negativa aspekter av att laga färdiga måltider i en airfryer inkluderar en mindre mjuk konsistens och en mindre hemlagad känsla.

Slutsats

Så, kan du laga färdigrätter i en airfryer?

Svaret är ja! Och vi skulle rekommendera att du gör det, eftersom fördelarna med att använda en varmluftsfritös vida överväger negativa.

En airfryer är ett utmärkt alternativ för att laga färdigrätter, eftersom du kan laga dem snabbt och jämnt utan att behöva oroa dig för att de torkar ut eller bränns.