Test: Vilken är den Bästa stavmixern 2023?

Se vårt test av några av de bästa stavmixrarna på den svenska marknaden.

Att kunna blanda saker på ett riktigt och effektivt sätt är många gånger nödvändigt för ett bra resultat. Med den rätta stavmixern kan du bland annat göra smaskiga, läskande smoothies och juicer. Så simpelt att göra, dessutom mycket godare och nyttigare än de färdiga produkterna du annars köper i butiker, men det beror givetvis på vad du väljer att stoppa i din mix-drycker.

Vi har jämfört och utvärderat över 30 olika produkter och testat hälften av dem för att hitta den bästa stavmixern. Här har vi sett till funktion, pris och kvalitet samt en hel rad andra faktorer. De bästa stavmixrarna är nästan lika effektiva som en bra blender, men tar betydligt mindre plats i köket.

Läs vidare för att få reda på varför vi valde ut just Braun MQ7025X Stavmixer till testvinnare och få alla de råd och den information du behöver, för att snabbt och enkelt kunna välja rätt stavmixer för dina behov.

Testvinnare - Bästa stavmixern 2023

Här är en överblick över årets bästa stavmixrar.

 1. Bäst i test: Braun MQ7025X Stavmixer
 2. Bästa premiumvalet: Smeg 50's Style Stavmixer + tillbehör Creme
 3. Mest prisvärda stavmixern: Bosch Stavmixer MSM2650B Svart
 4. Bästa budgetvalet: OBH Nordica SuperMix Pro Stavmixer med Minihackare & Bägare
 5. Bra val: Stenfors Stavmixer

Våra 5 bästa stavmixrar (mars 2023)

1. Braun MQ7025X Stavmixer- Bäst i test

Braun MQ7025X Stavmixer - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Den här praktiska stavmixern från Braun är en perfekt medhjälpare för dig som ofta mixar frukt och grönsaker. Med sin unika ActiveBlade-teknologi kan du både snabbt och enkelt mixa även de hårdaste ingredienser genom att flytta bladen upp eller ned. Den är utrustad med många praktiska funktioner för att göra dina mycket annat lättare.

Den här stavmixern är dessutom utrustad med Easy SmartSpeed teknologi som gör att stavmixern intuitivt känner av hur kraftigt den behöver arbeta. Du behöver inte justera något utan endast trycka på knappen. En smart mixern som själv vet sitt jobb.

Varför vi valt ut Braun MQ7025X Stavmixer till bäst i test är för att det är den ultimata kökshjälpen för alla som spenderar någorlunda tid i köket. Den klarar av att mixa ihop utsökta, uppfriskande fruktdrycker samt annat. Vi älskar färsk juice på morgon till frukost eller för en färsk, läskande dryck under exempelvis varma dagar.

Vi gillar att det även går att vispa till exempelvis grädde till pannkakorna. Med den här staxmixern kan du nästan helt ersätta behovet av en elvisp. En annan bra funktion är den effektiva sugeffekten och splashcontrol-teknologin som gör att du slipper både skvätt och spill över dina väggarna under användande. Skaftet suger upp innehållet och mixar ingredienserna på nolltid.

Egenskaper

 • Effekt: 1000 W
 • Tillbehör: 3 st
 • Övrigt: ActiveBlade, SmartSpeed

Fördelar

 • EasyClick System plus
 • Rostfritt stål
 • ingår många tillbehör
 • Klarar av frysta råvaror utan problem

Nackdelar

 • Blendern hade gärna fått vara lite större

Omdöme

Högeffektiv stavmixer med ActiveBlade-teknologi och SmartSpeed-funktion.

2. Smeg 50's Style Stavmixer + tillbehör Creme- Bästa premiumvalet

Smeg 50's Style Stavmixer + tillbehör Creme - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här stavmixern är gjord i rostfritt stål och plast för att få längre hållbarhet. Den är utrustad med knivar samt potatispress vilka enkelt antingen hackar eller mosar grönsaker som morötter, paprika, lök och potatis. Mixbägaren är stor och rymmer 1.4 L vilket räcker gott och väl för en runda bananmilkshakes till barnen.

Den är utrustad med många tillbehör för din bekvämlighet, alla enkla att byta ut och rengöra. Alla lösa delar förutom själva motorapparaturen kan du maskindiska vilket spar dig enormt mycket tid då de annars kan vara svåra att rengöra väl runt knivarna.

Smeg 50's style Stavmixer med tillbehör vit har vi dels valt ut till bästa premium för att du får en kanonprodukt till ett väldigt lågt pris. Men också för att den är så lättanvänd, med sina många funktioner som hackning, vispning och pressning i en och samma apparat slipper du dessutom ha flera olika köksmaskiner som tar plats i skåpen.

Den här stavmixern är välgenomtänkt, snyggt och stilrent designad i klassisk 50- tals anda vilket gör att den dessutom att gör sig utmärkt som present till exempelvis ett nygift par, som inflyttningspresent till tonåringen eller varför inte svärmor som uppvärmningspresent under första besöket.

Egenskaper

 • Effekt: 700 W
 • Tillbehör: 4 st
 • Övrigt: Potatispress

Fördelar

 • 2 års garanti
 • Bägare med lock
 • Utrustad med ett ergonomiskt antiglid-handtag

Nackdelar

 • Ganska högt pris för en stavmixer

Omdöme

Snyggt designad mångfunktionell stavmixer av premiumkvalitet.

Priser

3. Bosch Stavmixer MSM2650B Svart- Mest prisvärda stavmixern

Bosch Stavmixer MSM2650B Svart - Mest prisvärda stavmixern
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

För dig som ofta behöver mixa frukt eller grönsaker är det här ett utmärkt hjälpmedel. Med den här smarta, väldigt funktionella stavmixern från Bosch kan du mixa på bäst du vill. Den har en supersnygg och praktisk design som tillåter dig att lämna den framme på bänken om du kanske inte har så stor plats i köksskåpen.

Den väger lite och arbetar väldigt snabbt. Bosch Stavmixer MSM2650B Svart är utrustad med den effektiva, vassa fyrbladiga kniven QuattroBlade CleverMixx. Dessutom är mixerfoten rostfri, värmebeständig och blir inte missfärgad vilket många andra stavmixrar annars kan bli vid mixning av exempelvis morötter, tomater eller blåbär.

En av anledningarna till att vi valde ut just Bosch Stavmixer MSM2650B Svart till mest prisvärda stavmixer är för att du får en otroligt bra kvalitetsmixer till ett väldigt rimligt, bra pris. Den klarar galant av att utföra de olika hack- press- och puré-uppgifter du matar den med. Perfekt till exempelvis småföräldrar som vill kunna göra egna hälsosamma puréer till sina bebisar istället för de köpta burkarna fyllda med vem vet vad. Med de olika tillbehören blir denna stavmixer från Bosch nästan som en matberedare, fast i mindre format.

Något annat väldigt praktiskt är den stänk-förebyggande designen som skyddar både kläder och inredning. Den söta ballongvispen som medföljer är också något vi uppskattar mycket. Det går att göra allt med den här lilla, behändiga apparaten. Vad mer kan vi säga den är verkligen prisvärd.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Tillbehör: 4 st
 • Övrigt: QuattroBlade

Fördelar

 • Effektiv med låg ljudnivå
 • Många tillbehör
 • Väldigt greppvänlig
 • Fungerar med locket som förvaring.

Nackdelar

 • Känns lite mer budget än exempelvis testvinnaren Braun MQ7025X

Omdöme

Prisvärd mixer med flera tillbehör, bra grepp och låg vikt.

Priser

4. OBH Nordica SuperMix Pro Stavmixer med Minihackare & Bägare- Bästa budgetvalet

OBH Nordica SuperMix Pro Stavmixer med Minihackare & Bägare - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

MultiTalent är en kompakt och mångsidig matberedare som passar alldeles utmärkt för dig som kanske inte har den största budgeten att röra dig med men ändå vill ha en högkvalitativ, välfungerande maskin med många funktioner. Den har två olika hastighetsinställningar samt en pulsfunktion.

Den här matberedaren från Bosch klarar de flesta förberedelseuppgifter du har i köket utan några som helst problem. Den kan till och med krossa is. Den är utrustad med en mixer i multilvel6-kniv för att med hjälp av de dubbelbladiga knivarna alltid ge perfekta, önskvärda resultat oavsett om det är grov, fin-hackning eller pressning.

OBH Nordica SuperMix Pro Stavmixer med Minihackare & Bägare valde vi ut till bästa budget eftersom du får en bra produkt till ett väldigt lågt pris. Den är hållbar och pålitlig. Gör sitt jobb som den ska. Den klarar av att arbeta med de flesta råvaror både färska som frysta.

Vi tycker om dess simpla utförande och det låga priset gör den här stavmixern till en perfekt inflyttningspresent till din tonåring eller varför inte som morsdagspresent till din kära mamma. Du slipper också tidsödande handdiskning eftersom alla löstagbara delar förutom själva motorapparaturen går att maskindiska.

Egenskaper

 • Effekt: 400 W
 • Tillbehör: 2 st
 • Övrigt: Turbofunktion

Fördelar

 • Kraftfull apparat
 • Bladen och behållare går att maskindiska
 • Fungerar även om nötkross

Nackdelar

 • Båda behållarna kunde vara utrustade med halkskydd

Omdöme

Bästa budgetmixern med extra bägare samt miinihackare.

Priser

5. Stenfors Stavmixer- Bra val

Stenfors Stavmixer - Bra val
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

I Stenfors Stavmixer från Sten Petter har du en pålitlig apparat. Det här är en väldigt hållbar, kvalitativ produkt som mixar dina grönsaker och frukter till perfekta puréer att mata exempelvis din lilla bebis med.

Den är tillverkad i rostfritt stål med en snygg, ren design med svart detalj. Den är behändig med sina sex olika hastighetsinställningar för att du själv lättare ska kunna kontrollera hur konsistensen av dina mixar blir.

Sten Petter Stenfors Stavmixer vann titeln bra val eftersom du får en lättanvänd, mångsidig apparat i ett snyggt paket till en billig peng. Vi gillar helt enkelt att den är enkel att sätta ihop och plocka isär, inget som slösar på tiden. De löstagbara delarna går att maskindiska.

För dig som söker en present till någon kommer detta bli en uppskattad, välbehövlig gåva. Ett perfekt köksredskap som alla kan använda. Medan du gör lite mer avancerade moment under matlagningen eller bakningen kan du låta något av barnen sköta mixningen utan problem.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Tillbehör: 0 st
 • Övrigt: 6 hastigheter

Fördelar

 • Turboknapp för att maxa effekten
 • Stabil och stadig

Nackdelar

 • En bunke/skål passandes stavmixern hade gärna fått följa med

Omdöme

Smidig stavmixer till bra pris utan några extra tillbehör.

Priser

Så hittar du bästa Stavmixer

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer stavmixer?

Det finns däremot en hel mängd stavmixrar med olika funktioner att välja mellan vilket kan göra det svårt att veta vad just du behöver. Därför är det bra att tänka över några saker innan du gör köpet. Det är alltid bra om du utgår ifrån några privata huvudpreferenser då blir det inte fel. Vi kommer här att ta upp några punkter med saker värda att tänka lite på innan du faktiskt gör köpet.

Hur mycket kommer du använda stavmixern?

Först och främst, hur ofta samt hur mycket har du användning av en stavmixer. Brukar du vara ensam eller är ni vanligtvis flera som avnjuter dina goda smoothies. För mer frekvent användning är det bättre att satsa på lite högre kvalitet.

Pris

Vad tillåter din ekonomi. Jämför olika återförsäljare. Eftersom priserna kan skilja sig oerhört.

Storlek och tillbehör

Vilken typ av drycker, rätter mixar du oftast. Både storleken av, samt tillbehören till stavmixrarna varierar mycket. Det är därför bäst att försöka att hitta en stavmixer som tillfredsställer både dina behov samt önskemål.

Kvalitet

Köp helst något lite mer välbeprövat märke. Gärna med tillhörande garanti, då vet du att det är en kvalitativ stavmixer du köper.

Design

Ifall du tänker köpa stavmixern i present till någon annan köksmästare du har i bekantskapen bör du även tänka på designen. Du vill inte ge bort något som ser skräpigt ut, nej, självklart vill du ge bort en vacker, kvalitativ, bra pryl.

Jämför de bästa stavmixrarna i testet

Stavmixer Effekt Tillbehör Övrigt Totalbetyg Pris
Braun MQ7025X Stavmixer 1000 W 3 st ActiveBlade, SmartSpeed Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
999 kr
Smeg 50's Style Stavmixer + tillbehör Creme 700 W 4 st Potatispress Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1599 kr
Bosch Stavmixer MSM2650B Svart 600 W 4 st QuattroBlade Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
583 kr
OBH Nordica SuperMix Pro Stavmixer med Minihackare & Bägare 400 W 2 st Turbofunktion Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
399 kr
Stenfors Stavmixer 600 W 0 st 6 hastigheter Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
319 kr
stavmixer test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av stavmixrar - från enklare maskiner som blandar lättare saker till kraftfulla kombinationsmaskiner som kan göra det mesta man vill i köket. För att göra det lite enklare för dig har vi här valt att utse bästa stavmixern i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta bästa stavmixern för just dina ändamål

För att komma fram till vilken stavmixer som är bäst i varje kategori har vi betygsatt dem var och en efter ett antal kriterier som är särskilt viktiga för just stavmixers:

 • Funktionsduglighet: Fungerar stavmixern som den ska. Eller finns det något som krånglar lite. Vi tar också en titt på vilka funktioner stavmixern är utrustad med.
 • Effekt: Klarar den av att både hacka, riva och pressa allt du behagar. Eller är den svag och lämnar efter sig större bitar av de lite fastare råvarorna vi matar den med.
 • Prissättning: Har stavmixern ett rimligt pris. Eller är den möjligtvis överskattad med en prislapp som den inte lever upp till.
 • Kvalitet: Att stavmixern är tillverkad i god kvalitet är viktigt. Den ska inte gå sönder för lätt. Vi gillar rostfria produkter, stål eller också hårdplast. Gärna med garanti.
 • Användarvänlighet: Det är en fördel om stavmixern är enkel att använda. Då löper det mindre risk för skador, speciellt om du kanske har barn som vill hjälpa till ibland.
 • Rengöring: Det är också bra om stavmixern är lättrengjord. Eller att den har löstagbara delar. Eftersom det ofta blir mycket slisk och kladd under mixning av allra främst frukt och grönt.

FAQ

Vad är en stavmixer?

En stavmixer är en liten och smidig köksmaskin som används för att blandade och slå samman ingredienser till en jämn smet.

Vilka fördelar har en stavmixer jämfört med en traditionell mixer?

En stavmixer är lättare och smidigare att använda än en traditionell mixer, och tar mindre plats i köket. De är också lättare att rengöra än en traditionell mixer. Fördelarna med en traditionell mixer är att den har större kapacitet och klarar av att blanda hårdare och tuffare ingredienser.

Kan man använda en stavmixer till att blanda tunga ingredienser som deg?

Nja, stavmixers är inte riktigt gjorda för att blanda tunga ingredienser som deg. Har du en riktigt kraftfull stavmixer med en stark motor och hög hastighet kan det gå hyfsat, men det finns andra köksmaskiner som gör jobbet bättre, som t.ex. en hushållsassistent.

Hur rengör jag en stavmixer?

Stavmixern kan rengöras genom att tömma och tvätta mixerhuvudet och handtaget i varmt såpvatten, eller genom att sätta dem i diskmaskinen. Var noga med att följa tillverkarens rengöringsanvisningar.

Kan jag använda en stavmixer till att göra grönsaksjuicer eller smoothies?

Ja, många stavmixrar har tillbehör som gör det möjligt att göra grönsaksjuicer och smoothies.

Kan man skaffa stavmixer istället för elvisp?

Ja, det är möjligt att ersätta en elvisp med en stavmixer. Stavmixern har många liknande funktioner som en elvisp, såsom att blanda och slå samman ingredienser, men det har också fler funktioner som att mal och blanda tunga ingredienser. Dessutom är det ofta lättare att använda och rengöra en stavmixer än en elvisp. En stavmixer med ballongvisp-tillbehör är väldigt smidig för att vispa grädde, men ska du blanda stora mängder smet, grädde eller maräng är elvispen att föredra. En stavmixer kan dock aldrig ersätta en elvisp med degkrokar för att blanda deg. 

Senast uppdaterad: 7 februari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5