Test: Vilken är den Bästa stekpannan 2024?

Stor genomgång och test av populära stekpannor till konkurrenskraftiga priser

En stekpanna är ett oumbärligt köksredskap som används för att tillaga en mängd olika rätter. Den består vanligtvis av en platt rund botten med höga kanter och ett långt handtag. Stekpannor finns i olika storlekar, material och prisklasser, allt från budgetvänliga aluminiumpannor till dyra koppar- eller stålvarianter. Det rätta valet av stekpanna kan göra skillnad i matlagningen, inte bara när det gäller matens smak utan även användarvänlighet och hållbarhet.

Stekpannan spelar en central roll i matlagningen, oavsett om du är en amatörkock på hobbynivå eller en professionell mästerkock. Den används för att steka allt från kött och fisk till grönsaker och pannkakor, vilket gör den till ett mångsidigt redskap i köket. Dessutom är en bra stekpanna nödvändig för att uppnå den perfekta stekytan på ditt kött eller för att skapa den krispiga kanten på dina pannkakor. Oavsett om du tillagar en enkel vardagsmiddag eller ett sofistikerat gourmetmåltid, är stekpannan ett oumbärligt verktyg.

När det kommer till att hitta den bästa stekpannan på marknaden, har vi gjort jobbet åt dig. Efter noggranna tester och utvärderingar baserade på kvalitet, hållbarhet och användarvänlighet, har vi utsett "EGO Produre Extreme" till den överlägsna vinnaren. Denna stekpanna är inte bara exceptionellt robust och hållbar, utan ger också en fantastisk matlagningsupplevelse tack vare dess utmärkta värmefördelning och non-stick beläggning. Så om du är ute efter den bästa stekpannan för ditt kök, leta inte längre.

Testvinnare - Bästa stekpannan 2024

Här är en överblick över årets bästa stekpannor.

 1. Bäst i test: Produre Extreme Stekpanna
 2. Bästa premiumvalet: HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri
 3. Bästa gjutjärnspannan: Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm
 4. Bästa 20 cm stekpanna: De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt
 5. Bästa budgetvalet: Fiskars Functional Form stekpanna

Våra 5 bästa stekpannor (maj 2024)

1. Produre Extreme Stekpanna- Bäst i test

Produre Extreme Stekpanna - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Egos Produre Extreme Stekpanna 28 cm är tillverkad med för sitt varumärkes helt unika, effektiva beläggning vilken gör deras produkter till de allra främsta på dagens marknad. Produkten är förstärkt med fyra kemiska lager och helt fri från skadliga ämnen. Vilket gör den här non-stick stekpannan helt överlägsen.

Det här är en produkt för dig som söker kvalitet och livslängd. Den är uppbyggd av flera lager av både aluminium och rostfritt stål vilket ger den optimerad värmespridning. Vilket i sin tur leder till en jämn stekyta över hela stekpannan.

Ego Produre Extreme Stekpanna 28 cm blev utvald till bäst i test mest tack vare sin imponerande hållbara kvalitet. En annan bidragande faktor till vinsten är att stekpannan dessutom är ugnsfast och till och det går till och med att använda den till ugnsstekning i ända upp till 260 grader.

Vi kan inte låta bli att älska den här stekpannan från Ego vilken vi upplever som oförstörbar. Den är både hållbar och snygg. Du kan lämna den framme på bordet som serveringsdetalj under middagen. Den går att använda på alla hällar även du som har induktion klarar dig galant med den här produkten.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Aluminium, rostfritt stål

Fördelar

 • Rekommenderad av det norska kocklandslaget
 • Tål maskindisk
 • Slitstark beläggning som även tål metallredskap
 • Handtaget håller sig svalt under stekning

Omdöme

Högkvalitativ stekpanna med unik beläggning som tål metallredskap.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Non-stick-beläggning:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri- Bästa premiumvalet

HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

En bra, väldigt välkonstruerad och rymlig allroundpanna. Det perfekta valet för dig som ofta tillagar olika maträtter i olika former. Du kan laga både din vardagsmat samt dina finare middagar med den här professionella, lätthanterade stekpannan från Scanpan.

Den är dessutom utrustad med en effektiv, hållbar non-stickbeläggning kallad Stratanium+ som gör att stekpannan är superenkel att steka det mesta i. Tack vare den slitstarka beläggningen på insidan bränner du inte vid maten i första taget utan kan laga din mat i lugn och ro dessutom utan smör om du vill köra på lite mer fettsnåla måltider.

Scanpan HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri blev vår premium stekpanna tack vare de många olika variationer av rätter du har möjlighet att tillaga med den. En enormt mångsidig produkt som vi upplever bli en lojal, trofast vän för dig i köket. Vi gillar konstruktionen av stekpannan samt att den faktiskt är värd sitt kanske något högre pris.

Oavsett om du ska steka eller tillaga känsligare råvaror eller rätter med mindre vätska så fungerar den här stekpannan från Scanpan alldeles utmärkt. Den unika, extremt tilltalande designen gör att den passar sig perfekt både som en serveringsdetalj eller som en gåva till ett nygift par eller varför inte till din mamma på mors dag.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Aluminium, rostfritt stål

Fördelar

 • Ugnssäker upp till 260 grader
 • Snygg design
 • Bra grepp
 • Lätt vikt

Nackdelar

 • Tål endast handdisk

Omdöme

Premiumpanna av fem lager rostfritt stål varvat med aluminium fri från PFOA och PFOS.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Non-stick-beläggning:
Betyg 9.63/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm- Bästa gjutjärnspannan

Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm - Bästa gjutjärnspannan
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Här har du en väldigt användbar gjutjärnsstekpanna med ett greppvänligt trähandtag tillverkat i ek, hällpipar samt ett litet extra handtag för smidigare hantering. Med den här stekpannan kan du göra allt som exempelvis steka pannkakor, fritera falafel eller koka kycklinggrytor.

Den här produkten är helt fri från skadefria ämnen. Stenfors stekpannor håller hög kvalitet och har en lång livslängd. Den har en stabil tyngd vilket gör att den håller sig på plattan under omrörning. Du ska aldrig maskindiska en gjutjärnspanna utan endast rengöra med varmt vatten och sedan direkt torka av för att undvika att det bildas rost.

Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm har vi valt ut till bästa gjutjärnspannan mest tack vare den jämna, konsekventa värmefördelningen den erbjuder. En egenskap som ger dig möjlighet att bjuda dina middagsgäster på entrecoter lika saftiga och välstekta som på en 5 stjärnig restaurang.

En sån här otroligt fin stekpanna förtjänar alla kockar där hemma att ha när det handlar om stekning, enklare fritering eller panering bland annat. Att den redan är inbränd uppskattar vi då inget förarbete behövs. Olja bara in den, låt oljan suga in sig sedan är det bara att börja steka kött.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Gjutjärn

Fördelar

 • Klarar av alla typer av stekredskap
 • Enkel men samtidigt smidig design
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Tung som de flesta gjutjärnspannorna

Omdöme

Gjutjärnspanna från Anders Petter med handtag i ek och höga kundbetyg.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Non-stick-beläggning:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt- Bästa 20 cm stekpanna

De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt - Bästa 20 cm stekpanna
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

I De Buyers Affinity stekpanna 20 cm får du inte bara en väldigt praktisk, välfungerande produkt utan även en väldigt elegant stekpanna i rostfritt stål med en innerkärna tillverkad av aluminium. Du behöver inte slafsa och söla mellan olika serveringsskålar med en sådan praktstekpanna utan du kan ställa fram den på bordet som en del av serveringsupplägget.

Tack vara materialfördelningen och konstruktionen av den här stekpannan fördelar den värmen jämt. Dessutom tack vare att den är tillverkad i ett material som reagerar snabbt på temperaturskillnader blir stekpannan snabbt uppvärmd. Den nätta storleken gör att den passar perfekt för antingen en singel- eller tvåmannamiddag.

Vi valde ut De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt till bästa aluminiumpannan helt enkelt för att det är en alldeles utmärkt liten stekpanna med bra tillagningsegenskaper. Den stilrena och samtidigt praktiska designen hjälpte också till. Den har dessutom stora handtag för förenklat grepp vilket vi tycker är en bra idé.

Att den är kompatibel med alla hällar även induktionshällar gör den här stekpannan från De Buyer extra attraktiv. Vad vi gillar är att du i den här produkten får en rejäl, väldigt användningsbar stekpanna som du kan tillaga många olika sorters rätter med, till ett väldigt bra pris.

Egenskaper

 • Diameter: 20 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Rostfritt stål

Fördelar

 • Handtag designade med ergonomiskt grepp
 • Tål maskindisk

Omdöme

Liten smidig stekpanna med aluminiumkärna och utsida av rostfritt stål.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Non-stick-beläggning:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

5. Fiskars Functional Form stekpanna- Bästa budgetvalet

Fiskars Functional Form stekpanna - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Om du letar efter en kvalitetsprodukt till ett inte alltför högt pris. Ja, då är det här den rätta stekpannan för dig. Du kan både steka och sautera rätter med Functional Form Stekpanna 24 cm från Fiskars.

Den är välkonstruerad i aluminium med handtag som är tillverkade i bakelit för att de ska hålla dig svala under hela användningen. Oavsett om du bara ska steka ett par ägg eller göra en chiliköttfärs som du lämnar puttrande under ett par timmer.

Functional Form stekpanna 24 cm från Fiskars är vår bästa budget tack vare vilken prisvärd produkt den faktiskt är. Aluminiumet hjälper till att sprida värmen med fantastiskt jämn och konsekvent fördelning över hela stekpannan. Vilket ger dig perfekt förutsättningar till att steka snabb och jämn uppvärmning i hela pannan.

En sak vi tycker är väldigt smart med den här stekpannan är att den är utrustad med beskyddande beläggning inte bara på stek- utan även undersidan. Det gör att du både skyddar dina spisplattor mot repor samtidigt som du inte skadar stekpannans botten under användning eller när den ligger i köksskåpet.

Egenskaper

 • Diameter: 24 cm
 • Ugnssäker: Upp till 150°C
 • Material: Aluminium

Fördelar

 • Kan användas på alla värmehällar
 • Tål maskindisk
 • Kan användas i ugn upp till 150 grader

Omdöme

Utmärkt alternativ för dig som söker en billig stekpanna i allroundformat.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Non-stick-beläggning:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Så hittar du bästa Stekpanna

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer stekpanna?

För att hitta den bästa stekpannan för dina behov, finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Dessa kan variera från material och värmeledningsförmåga till användarrecensioner och pris. Nedan följer en detaljerad genomgång av de viktigaste bedömningskriterierna när du ska välja din nästa stekpanna.

Material

Stekpannans material är av stor betydelse för dess prestanda och hållbarhet. Pannor kan tillverkas i olika material som rostfritt stål, gjutjärn, koppar eller aluminium, var och en med sina fördelar och nackdelar. Rostfritt stål är populärt för dess hållbarhet och motståndskraft mot rost, medan gjutjärn är känt för sin utmärkta värmelagring. Kopparpannor har hög värmeledningsförmåga men kräver mer underhåll, medan aluminiumpannor är lätta men kanske inte lika långvariga. Valet av material beror mycket på dina personliga preferenser och matlagningsvanor.

Värmeledningsförmåga

En annan viktig faktor att överväga är pannans värmeledningsförmåga. Vissa material, som koppar och aluminium, leder värme bättre än andra, vilket resulterar i jämn värmefördelning över hela pannans yta. Detta kan vara avgörande för att uppnå perfekt stekresultat, särskilt när du steker känsliga ingredienser som fisk eller grönsaker. En panna med dålig värmeledningsförmåga kan resultera i ojämnt tillagad mat, vilket kan påverka både smak och presentation.

Non-stick beläggning

En annan viktig aspekt att beakta är om stekpannan har en non-stick beläggning. Denna beläggning förhindrar maten från att fastna i pannan, vilket underlättar matlagningen och gör rengöringen enklare. Det finns dock oro över hälsorisker med vissa typer av non-stick beläggningar, så det är viktigt att göra lite research och välja en panna med säker non-stick teknologi.

Pris

Priset på en stekpanna kan variera mycket beroende på dess material, storlek och märke. Medan dyrare pannor ofta erbjuder högre kvalitet och hållbarhet, är det inte alltid nödvändigt att spendera en förmögenhet för att få en bra stekpanna. Det finns många prisvärda alternativ på marknaden som erbjuder utmärkt prestanda och hållbarhet. Det viktigaste är att hitta en panna som passar din budget och uppfyller dina matlagningsbehov.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta en titt på användarrecensionerna innan du gör ditt val. Även om en stekpanna kan se perfekt ut på papperet, kan den praktiska erfarenheten vara annorlunda. Användarrecensioner kan ge dig en ärlig inblick i pannans prestanda, hållbarhet och användarvänlighet. De kan också hjälpa dig att identifiera eventuella

Jämför de bästa stekpannorna i testet

Stekpanna Diameter Ugnssäker Material Totalbetyg Pris
Produre Extreme Stekpanna 28 cm Upp till 260°C Aluminium, rostfritt stål Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
499 kr
HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri 28 cm Upp till 260°C Aluminium, rostfritt stål Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1479 kr
Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm 28 cm Upp till 260°C Gjutjärn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
799 kr
De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt 20 cm Upp till 260°C Rostfritt stål Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1274 kr
Fiskars Functional Form stekpanna 24 cm Upp till 150°C Aluminium Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
349 kr
stekpanna test

Så gjorde vi testet

Stekpannor finns i många olika storlekar, former och av olika material. Olika sorters stekpannor har alla sina för- och nackdelar och man kan inte riktigt säga att en gjutjärnspanna är bättre eller sämre än en teflonpanna. Vi har här istället jämfört alternativen som liknar varandra och utsett bästa stekpannan i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken stekapanna som är bäst i varje kategori har vi tagit fram ett antal punkter som är särskilt viktiga för att jämföra stekpannor. Du punkter som vi bedömt i testet är:

 • Funktionsduglighet: Fungerar stekpannan som den ska. Den kanske inte blir tillräckligt varm?
 • Effekt: Är värmefördelningen jämn och konsekvent eller blir vissa delar varmare och tillagar maten snabbare än andra delar av stekpannan? Samt att vi ser efter ifall värmen är konsekvent eller inte.
 • Prissättning: Har stekpannan ett rimligt pris. Eller är den överskattad med en prislapp som den kanske inte klarar av att leva upp till.
 • Kvalitet: Att stekpannan håller hög standard är viktigt. Den får absolut inte ha lätt för att ta åt sig skador av exempelvis redskap eller vid förvaring. Vi gillar rostfria, stål, gjutjärns eller aluminiumprodukter.
 • Användarvänlighet: Det är bra om stekpannan är lätt att använda. Så att även nybörjaren eller kanske den som tappat kraft i armarna eller är skadad kan hantera den.
 • Rengöring: Det är även bra ifall det är en lättrengjord stekpanna. Så du slipper lägga ner onödig tid på disk.
 • Design: För dig som gärna använder tillagningsredskapen som serveringsredskap också är det bra att titta till designen. Du som vill ge bort en stekpanna i present till någon bör inte heller underskatta designen bara för att det gäller en stekpanna.

 


Fördelar med Stekpanna

En bra stekpanna är ett måste i varje kök. Den hjälper till att förbereda läckra rätter och kan förbättra din matlagningsupplevelse på flera sätt. Här är några av de många fördelarna med att ha en kvalitetsstekpanna:

 • Mångsidighet: En av de mest framstående fördelarna med en stekpanna är dess mångsidighet. Oavsett om du vill steka kött, fisk, grönsaker eller till och med göra en omelett, kan du göra det alla i en stekpanna. Detta gör den till ett av de mest använda redskapen i köket.
 • Jämn värmefördelning: Kvalitetsstekpannor erbjuder utmärkt värmefördelning vilket leder till jämn tillagning av maten. Detta är särskilt viktigt när du lagar mat som behöver jämn värme, som pannkakor eller fisk. En bra stekpanna säkerställer att ingen del av maten blir över- eller underkokt.
 • Lång livslängd: En annan fördel med att investera i en bra stekpanna är dess hållbarhet. Stekpannor tillverkade av kvalitetsmaterial som rostfritt stål eller gjutjärn kan hålla i många år, eller till och med decennier, om de tas om hand ordentligt. Detta gör dem till en kostnadseffektiv investering på lång sikt.
 • Lätt att rengöra: Många stekpannor har en non-stick beläggning som inte bara underlättar matlagningen utan också rengöringen. Maten fastnar inte i pannan, vilket gör den lätt att rengöra med lite tvål och vatten. Detta sparar tid och ansträngning i köket.
 • Förbättrar matens smak: Slutligen kan en bra stekpanna förbättra smaken på din mat. Den jämn värmefördelning och höga värme som en kvalitetsstekpanna erbjuder kan hjälpa till att försegla safterna i maten, vilket resulterar i en smakrikare och mer tillfredsställande måltid.

Nackdelar med Stekpanna

Trots dess många fördelar, finns det också vissa nackdelar med att använda en stekpanna. Dessa kan variera beroende på pannans material, design och kvalitet. Här är några av de mest vanliga nackdelarna att tänka på:

 • Underhåll: Vissa typer av stekpannor, särskilt de gjorda av gjutjärn eller koppar, kräver regelbundet underhåll för att behålla sin prestanda och livslängd. Det kan innebära att du behöver krydda pannan med olja regelbundet, eller rengöra den på ett specifikt sätt för att förhindra rost och andra skador. Detta kan vara tidskrävande och kräva extra ansträngning jämfört med andra köksredskap.
 • Vikt: Ett annat potentiellt problem med stekpannor, särskilt de tillverkade av tunga material som gjutjärn, är deras vikt. De kan vara svåra att hantera, särskilt när de är fulla av mat. Detta kan göra matlagningen mindre bekväm och öka risken för olyckor i köket.
 • Hälsorisker med non-stick beläggning: Även om non-stick beläggningar kan göra matlagningen och rengöringen enklare, har vissa typer av beläggningar varit föremål för hälsobekymmer. Vissa äldre typer av non-stick beläggningar kan frigöra skadliga kemikalier när de överhettas. Även om de flesta moderna non-stick beläggningar anses vara säkra vid normal användning, är det ändå viktigt att vara medveten om dessa potentiella risker.
Vanliga frågor om stekpanna

Vanliga frågor om stekpannor

Vilken stekpanna är bäst för hälsan?

Det finns ingen enkel svar på denna fråga eftersom det beror på flera faktorer, inklusive hur du använder pannan och vilka typer av mat du lagar mest. Generellt sett är rostfritt stål och gjutjärn populära val eftersom de inte släpper ut några skadliga kemikalier vid upphettning. Det är också viktigt att notera att även om non-stick pannor kan vara bekväma, har vissa typer av non-stick beläggningar varit föremål för hälsobekymmer. Därför bör du alltid välja pannor med säkra non-stick beläggningar och undvika att överhetta dem.

Hur tar man hand om en stekpanna?

Skötsel av en stekpanna beror mycket på vilket material den är tillverkad av. För rostfritt stål och aluminiumpannor, räcker det oftast med att tvätta dem med varmt vatten och diskmedel efter varje användning. För gjutjärnspannor, kan det vara nödvändigt att krydda dem regelbundet med olja för att behålla deras non-stick egenskaper och förhindra rost. Du bör också undvika att använda hårda skursvampar eller rengöringsmedel som kan skada pannans yta.

Kan jag använda en stekpanna på alla spisar?

De flesta stekpannor kan användas på alla typer av spisar, inklusive gas, elektrisk och keramisk. Dock kan vissa pannor, särskilt de med en platt botten, inte vara lämpliga för induktionsspisar som kräver pannor med en magnetisk botten. För att vara säker, bör du alltid kontrollera tillverkarens specifikationer innan du köper en stekpanna.

Vilken storlek på stekpanna ska jag välja?

Storleken på stekpannan du bör välja beror på dina matlagningsbehov. Om du oftast lagar mat för en eller två personer, kan en mindre panna på 20-24 cm vara tillräcklig. Om du ofta lagar mat för en större familj eller gäster, kan en större panna på 28-30 cm vara mer lämplig. Kom ihåg att större pannor också tar upp mer utrymme i köket och kan vara tyngre att hantera.

Hur vet jag när det är dags att byta ut min stekpanna?

Några tecken på att det kan vara dags att byta ut din stekpanna inkluderar synliga tecken på slitage som repor eller flisning i pannans yta, mat som börjar fastna trots non-stick beläggningen, eller om pannan inte längre värmer upp jämnt. Om du märker något av dessa tecken, kan det vara en bra idé att överväga att investera i en ny stekpanna.

Är dyrare stekpannor alltid bättre?

Inte nödvändigtvis. Även om dyrare stekpannor ofta är gjorda av högkvalitativa material och har bättre konstruktion, betyder det inte alltid att de är bättre för dina specifika matlagningsbehov. Dessutom finns det många prisvärda stekpannor på marknaden som erbjuder utmärkt prestanda och hållbarhet. Det viktigaste är att hitta en panna som passar din budget och uppfyller dina matlagningsbehov.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5