Är en airfryer bättre än en vanlig ugn?

Airfryers har blivit alltmer populära de senaste åren eftersom människor letar efter sätt att laga hälsosammare måltider. Men vad är airfryers och hur fungerar de? Airfryers är små bänkugnar som använder varmluft för att laga mat. De har vanligtvis en korg eller bricka som du placerar maten i, och den varma luften cirkulerar runt maten och tillagar den jämnt. Så, är en airfryer bättre än en vanlig ugn? Låt oss ta en titt på för- och nackdelarna med var och en för att ta reda på det.

Takeaway: En airfryer kan vara ett bra komplement till ditt kök, men det är inte nödvändigtvis bättre än en vanlig ugn.

 

Vad är en airfryer?

En airfryer är en liten bänkugn som lagar mat med varmluft. Denna teknik är känd som varmluftsmatlagning, och den liknar hur en varmluftsugn fungerar. Som du kan förvänta dig tillagas maten snabbt i en airfryer på grund av den intensiva värmen. Men vad som är mer intressant är att airfryers också kan laga mat långsammare än vanligt eftersom de har temperaturkontrollinställningar. Så medan en airfryer lagar mat snabbare än, säg, en stekpanna, behöver den inte värma upp ditt kök som en. Det är en anmärkningsvärd fördel med airfryers jämfört med vanliga ugnar.

Hur fungerar en airfryer?

På den mest grundläggande nivån fungerar en airfryer som en vanlig ugn. Undantaget är att en airfryer använder varmluft för att laga mat istället för värme. Faktum är att de flesta airfryers kan nå temperaturer mellan 200 och 260 grader, vilket är ganska varmt!

Den varma luften i airfryern cirkulerar runt och genom maten och tillagar den jämnt från alla sidor. Det är också därför airfryers kan laga mat långsammare än traditionella ugnar: airfryer kan justera lufthastigheten för att säkerställa att maten tillagas precis rätt.

Fördelarna med en airfryer

Som en liten apparat är airfryers praktiska eftersom de kan laga mat på kort tid. Varmluftsmatlagning tenderar också att resultera i krispig mat, som pommes frites och vingar.

Och glöm inte bekvämligheten med att kunna göra den här typen av matlagning i ett litet utrymme, som ett kök. Fördelarna med en airfryer jämfört med en vanlig ugn beror på bekvämlighet, effektivitet och värmekontroll.

En airfryer är bättre för att värma upp mat (kom ihåg att airfryern kan hålla temperaturen låg, vilket hjälper till att bevara matens ursprungliga smak och konsistens). Du behöver inte heller slå på din vanliga ugn för att värma upp rester.

Dessutom är en airfryer bättre lämpad för att laga stora mängder mat än en vanlig ugn - perfekt för stora familjer!

Nackdelarna med en airfryer

Som med allt annat har airfryers sin beskärda del av fel. I synnerhet har de flesta airfryers liten kapacitet - vanligtvis runt 1 till 5 pund. Det betyder att du bara kan laga små satser mat åt gången i en airfryer.

Det andra problemet med airfryers har att göra med temperaturen vid vilken de tillagas. Eftersom de flesta airfryers når temperaturer mellan 200 och 260 grader, är det viktigt att se till att maten är säker att äta genom att använda lämpliga säkerhetstips.

När det kommer till bakning och rostning försvinner fördelarna med en airfryer. Det beror på att traditionella ugnar är designade för att baka vid cirka 220 grader, en temperatur som möjliggör bildning av karamell och socker, smältande ostar och skapar en vackert brun konsistens.

Ska jag skaffa en airfryer eller en vanlig ugn?

Det här är en ganska knepig fråga eftersom båda har sina för- och nackdelar. En airfryer verkar vara ett bättre val för små kök och snabbhet, eftersom airfryers lagar mat snabbt. Å andra sidan låter vanliga ugnar dig baka eller rosta stora partier mat eftersom de har större kapacitet. Så egentligen beror det bara på vad du letar efter i en matlagningsenhet!

Airfryern är ett hälsosammare alternativ till andra matlagningsmetoder eftersom den använder lite eller ingen olja. Det är också ett snabbt och enkelt sätt att laga mat. Airfryern är ett bättre alternativ än en vanlig ugn eftersom den är effektivare och lagar maten jämnare.

Vilken airfryer ska jag skaffa?

Det finns flera airfryers på marknaden idag, och de har alla olika egenskaper. En recension av airfryer kan hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktigast för dig – oavsett om det är tillagningskapacitet, temperaturkontroller, användarvänlighet eller andra funktioner.

Läs vår artikel om de bästa airfryers för att hitta den modell som passar dig och din familj!