Test: Vilken är den Bästa Pizzastenen 2024?

Det finns inte mycket som slår en god nybakad pizza. Med en egen pizzasten kan du ta matlagningen till "the next level" så vad väntar du på?

En pizzasten är inte bara ett verktyg, det är en biljett till en värld av autentiska, läckra och perfekt krispiga hemlagade pizzor. Denna unika köksartikel är tillverkad av keramik, sten eller ibland till och med stål, och är designad för att efterlikna effekten av en vedeldad pizzaugn. Pizzastenen absorberar värme och överför den jämnt till pizzadegen, vilket resulterar i en perfekt gräddad pizza med en knaprig botten och saftiga toppings. Så, om du någonsin undrat hur din favorit pizzeria får sin pizza att smaka så fantastiskt, är svaret troligtvis en pizzasten.

Men när behöver man egentligen en pizzasten? Svaret är: när du vill ta din hemlagade pizza till nästa nivå. Men det är inte bara pizzaälskare som kan dra nytta av detta köksredskap. En pizzasten kan också användas för att grädda bröd, kakor och andra bakverk, vilket gör den till ett mångsidigt verktyg för alla hembagare. Dessutom kan den användas för att hålla mat varm, vilket gör den till ett utmärkt tillbehör för middagsbjudningar. Om du uppskattar kvalitet och älskar smaken och konsistensen hos vedeldad pizza eller hemlagade bakverk, då är en pizzasten ett måste i ditt kök.

Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att "Backaryd Pizza/baksten 38 cm" är det bästa pizzasten på marknaden. Dess utmärkta värmefördelning, hållbarhet och prisvärdhet gör den till en oslagbar favorit bland både amatörkockar och professionella pizzabagare. Så om du är redo att uppleva den autentiska smaken av vedeldad pizza hemma, är "Backaryd Pizza/baksten 38 cm" det självklara valet.

Testvinnare - Bästa Pizzastenen 2024

Här är en överblick över årets bästa Pizzastenar.

 1. Pizzasten bäst i test: Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm
 2. Bästa pizzastålet: Pizza Angels Pizzastål
 3. Bästa XL Pizzasten: Sidan kunde tyvärr inte hittas
 4. Bästa billiga pizzastenen: Pizzawares Exclusive Pizzasten Deluxe Rund

Våra 4 bästa Pizzastenar (maj 2024)

1. Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm- Pizzasten bäst i test

Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm - Pizzasten bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

För dig som letar efter den perfekta pizzastenen är detta ett utmärkt val. Den är lagom i storleken och klarar att göra stora, mättande pizzor. Den här produkten passar även perfekt som grillsten då du kan lägga den över grillen utan problem. Var försiktig bara vid hanteringen för att inte bränna er då det kan vara otympligt tillsammans med grill ibland.

Detta är en hållbar produkt om du sköter den väl. Eftersom det är en sten ska du aldrig hälla kallt vatten på den då den är varmt eftersom det kan leda till att din pizzasten får sprickor. Vi fick fantastiskt bra resultat när vi testade Backaryds pizzasten i vårt test av elgrillar.

Vi har dels valt ut Anders Petter Backyard Grill Pizza/baksten till bäst i test mycket tack vare att den klarar av att leverera utsökta pizzor med krispig välbakad pizzabotten utan några problem. Samt att den är hållbar vilket tillåter dig att skära upp pizzan direkt ovanpå keramikstenen.

Något vi speciellt gillar är att du inte bara kan göra pizza med denna pizzasten utan den passar även perfekt som baksten. Eftersom du får till lite extra fluffiga bröd med hjälp av den tunna bottnen på stenen.

Har visserligen endast använt den en gång men den blir väldigt missfärgad om den bränns vid. Men jag får väl helt enkelt bränna den fler gånger så den bli jämnare i färgen.

Egenskaper

 • Material: Keramik
 • Storlek: 38 cm
 • Varumärke: Anders Petter

Fördelar

 • Lagom storlek som klarar att göra stora, mättande pizzor.
 • Fungerar även perfekt som grillsten.
 • Hållbar produkt om den sköts väl.
 • Ger fantastiska resultat med krispig, välbakad pizzabotten.
 • Kan även användas som baksten för extra fluffiga bröd.

Nackdelar

 • Kan vara otymplig att hantera tillsammans med grillen.
 • Kan bli missfärgad vid bränning.
 • Behöver särskild hantering (kan inte hälla kallt vatten på den när den är varm) för att undvika sprickor.

Omdöme

"Från grillen till gommen - för pizzor och bröd som imponerar!".
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Storlek:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Pizza Angels Pizzastål- Bästa pizzastålet

Pizza Angels Pizzastål - Bästa pizzastålet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Med denna stilfulla pizzaplåt kommer du att lyckas med dina pizzor varje gång. Den är tillverkad av en väldigt tunn plåt vilket ger dig möjligheten att baka pizzor med bottnar till och med bättre en pizzerian nere på hörnet.

Modern house Pizza Angels Pizzastål bör du diska för hand för att förlänga livslängden något. Den har en bra storlek för en hel familj eller ett sällskap av goda vänner med sina 35 cm bredd x 40 cm längd.

Vi valde Modern house Pizza Angels Pizzastål till bästa pizzastålet tack vare sina fantastiska egenskaper vilka tillåter dig baka krispiga goda pizzabottnar att imponera på dina middagsgäster med. Samt att den kortar gräddningstiden något genom att den tunna plåten effektiviserar hela bakprocessen. Vi använde bland annat det här pizzastålet i vårt test för att hitta den bästa gasolgrillen.

Vad vi kanske uppskattar allra mest är att den går att använda till så mycket mera än bara pizzabak. Du kan även använda den till brödbakning i ugnen eller till grillning. Dock vid grillning var lite extra vid hantering för att undvika brännskador.

Egenskaper

 • Material: Stål
 • Storlek: 35x40 cm
 • Varumärke: Modern House

Fördelar

 • Tillverkad av tunn plåt som ger krispiga pizzabottnar.
 • Effektiviserar bakprocessen och kortar gräddningstiden.
 • Mångsidig; kan användas för både brödbakning och grillning.
 • Har en bra storlek för en hel familj eller ett sällskap av vänner (35 cm x 40 cm).
 • Utsedd till bästa pizzastålet tack vare sina fantastiska egenskaper.

Nackdelar

 • Behöver diskas för hand för att förlänga livslängden.
 • Kan vara riskabel att hantera vid grillning på grund av risken för brännskador.

Omdöme

"Knacka upp pizzakvällen - för krispiga bottnar varje gång!".
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Storlek:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Sidan kunde tyvärr inte hittas- Bästa XL Pizzasten

Sidan kunde tyvärr inte hittas - Bästa XL Pizzasten
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här pizzastenen passar alldeles utmärkt till den lite större familjen eller för en fotbollskväll med vännerna eller arbetskollegorna kanske. Med sina hela 43.5 cm yta kan du göra stora, utsökta samt mättande pizzor till alla middagsgäster.

För en rökigare smak på pizzorna eller bröden du bakar kan du ställa in denna pizzasten i en träkolseld. Stenen kommer absorbera fukt samt fett för att du ska få en färdig pizza med krispig, god botten.

Lotus Pizzasten XL 43.5 cm har vi valt ut just till bästa XL pizzasten inte enbart tack vare det uppenbara, sin behändiga storlek. Utan att vi anser att den är det perfekta köksredskapet för att involvera barnen i matlagningen för er som har barn och vill ha det lite trevligt en lördag eller söndagseftermiddag tillsammans som familj. Det är roligt för barnen att kunna välja ingredienser själva.

Vi gillar en annorlunda sak med denna pizzasten, det är att du kan köpa ett tillhörande lock till den för att få till ännu bättre resultat på dina pizzor samt bröd. En pizzasten vilken klarar av att fördela värmen jämt över hela Cordierite - stenen för tillfredsställande resultat.

Egenskaper

 • Material: Sten
 • Storlek: 43,5 cm
 • Varumärke: Lotus

Fördelar

 • Stor yta på 43.5 cm vilket gör den perfekt för större sällskap.
 • Kan användas i en träkolseld för att ge en rökigare smak till pizzorna eller bröden.
 • Perfekt för att involvera barn i matlagningen och låta dem välja sina egna ingredienser.
 • Möjlighet att köpa ett tillhörande lock för ännu bättre resultat på pizzorna och bröden.
 • Utmärkt värmedistribution över hela stenen för tillfredsställande resultat.

Nackdelar

 • Kan vara för stor för mindre ugnar eller grillar.
 • Eftersom stenen absorberar fukt och fett kan den bli svår att rengöra.

Omdöme

"Från ugn till bord - njut av stora, krispiga pizzor varje gång!".
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Storlek:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. Pizzawares Exclusive Pizzasten Deluxe Rund- Bästa billiga pizzastenen

Pizzawares Exclusive Pizzasten Deluxe Rund - Bästa billiga pizzastenen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Nu behöver du inte längre leta vilken pizzasten du ska köpa då denna är det mest logiska valet. Perfekt storlek för en normalstor till lite mindre familj eller ett sällskap på några goda vänner. Den är tillverkad i Cordorite - keramik vilket bidrar till jämn värmefördelning över hela pizzastenen för utmärkta resultat med krispiga, goda bottnar.

Denna pizzasten är av god kvalitet men då det trots allt är en sten bör du inte hälsa kallvatten på den ännu varma stenen för att undvika sprickor. Du bör även handdiska den noggrant efter användning alltså inte i diskmaskin.

Vi valde dels ut Boska Holland Pizzawares Exclusive Pizzasten Deluxe Rund till bästa billiga pizzastenen för att den sitt låga pris till trots levererar delikata pizzor av god kvalitet med krispiga bottnar. Vill du imponera på vännerna kan du bjuda dem på dina egna professionellt hembakade pizzor.

Vi tycker mycket om att det blir så bra bottnar samt luftiga pizzor och bröd med denna pizzasten. Den passar också med sin stilrena design perfekt som gåva till en annan pizzaälskare. Eller varför inte till din partner så att denne kan bjuda dig på fantastiska hemgjorda pizzor.

Egenskaper

 • Material: Cordorit
 • Storlek: 29 cm
 • Varumärke: Boska Holland

Fördelar

 • Perfekt storlek för en normalstor till lite mindre familj eller ett sällskap.
 • Tillverkad i Cordorite - keramik vilket bidrar till jämn värmefördelning.
 • Levererar delikata pizzor av god kvalitet med krispiga bottnar.
 • Ger bra bottnar samt luftiga pizzor och bröd.
 • Stilren design som passar perfekt som gåva.

Nackdelar

 • Kan spricka om man häller kallvatten på den ännu varma stenen.
 • Måste handdiskas noggrant efter användning, inte lämplig för diskmaskin.

Omdöme

"Krispighetens mästare - för hemgjorda pizzor som överträffar restaurangens!".
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 8.8/5
3,8/5
Värmeledningsförmåga:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Storlek:
Betyg 8.8/5
3,8/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Pizzasten

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer pizzasten?

Att hitta den perfekta pizzastenen kan vara en utmaning, men det är helt klart värt besväret. Den rätta stenen kan förvandla din hemlagade pizza från genomsnittlig till extraordinär. Men hur vet du vilken sten som är bäst för dig? Här är några kriterier att tänka på när du väljer din pizzasten.

Material

Det första du bör titta på när du väljer en pizzasten är materialet. Pizzastenar finns i olika material som keramik, sten och stål. Keramiska och sten pizzastenar är mest populära på grund av deras förmåga att jämnt fördela värmen och skapa en krispig botten. Stålstener å andra sidan, värms upp snabbare och har en högre värmekapacitet, vilket gör dem idealiska för att snabbt grädda pizza. Valet av material beror på dina personliga preferenser och behov i köket. Om du vill ha en autentisk stenugnsbakad pizza, är en keramik- eller sten pizzasten det bästa valet. Om du däremot prioriterar snabbhet och effektivitet, kan en stålstens vara mer lämplig.

Storlek

En annan viktig faktor att tänka på är storleken på pizzastenen. Stenen måste vara tillräckligt stor för att rymma din pizza, men den måste också passa i din ugn. Innan du köper en pizzasten, mät din ugn för att säkerställa att stenen passar. Kom ihåg att lämna lite utrymme runt kanterna för luftcirkulation. Om du planerar att använda stenen på en grill, se till att den passar där också. Vanligtvis är en pizzasten med en diameter på 35-40 cm tillräcklig för de flesta hushåll.

Tjocklek

Tjockleken på pizzastenen spelar också en viktig roll i dess prestanda. En tjockare sten kommer att behålla värmen bättre och ge en mer jämn gräddning av pizzan. Men det tar också längre tid för en tjock sten att värmas upp. En tunnare sten värms upp snabbare, men den kan inte behålla värmen lika länge och kan leda till ojämn gräddning. Generellt sett är en sten som är mellan 1,5 och 2,5 cm tjock ett bra val för de flesta hemkockar.

Hållbarhet

Pizzastenar är ofta utsatta för höga temperaturer och kan därför vara känsliga för sprickor och brott. Därför är det viktigt att välja en pizzasten som är gjord av högkvalitativt, hållbart material. Keramiska och sten pizzastenar är generellt sett mycket hållbara, men de kan spricka om de utsätts för plötsliga temperaturförändringar. Stålstener är mer tåliga och mindre benägna att spricka, men de kan rosta över tid om de inte tas om hand ordentligt.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Trots all teknisk information och specifikation

Jämför de bästa Pizzastenarna i testet

Pizzasten Material Storlek Varumärke Totalbetyg Pris
Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm Keramik 38 cm Anders Petter Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
449 kr
Pizza Angels Pizzastål Stål 35x40 cm Modern House Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
999 kr
Sidan kunde tyvärr inte hittas Sten 43,5 cm Lotus Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Pizzawares Exclusive Pizzasten Deluxe Rund Cordorit 29 cm Boska Holland Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
359 kr
pizzasten test

Så gjorde vi testet

När vi genomförde testet jämförde vi en mängd olika egenskaper de olika produkterna har samt att vi tagit hänsyn till en del andra relevanta faktorer. Exakt vad ska vi gå in på lite tydligare här.

 • Funktionsduglighet. Fungerar produkten riktigt som den bör eller blir det inte riktigt bra resultat.
 • Prissättning. Är det ett rättvist satt pris på pizzastenen. Eller har dem överskattat den och satt ett för högt pris vilken produkten kanske inte riktigt lever upp till.
 • Kvalitet. Håller produkten som den ska, eller går den lätt sönder. Får den lätt sprickor. Rostar den eller är den rostfri.
 • Användarvänlighet. Är produkten lättanvänd samt behändig. Eller skulle du lätt kunna råka skada dig på den.
 • Rengöring. Är pizzastenen, plåten lättrengjord. Eller finns kanter och hörn vilka är svåra att komma åt under diskning. Tål den maskindisk eller inte.
 • Design. Är det en estetiskt tilltalande produkt eller något som stör ögat.

Fördelar med Pizzasten

Att investera i en pizzasten kan verka som en lyx, men fördelarna som den erbjuder gör den till en värdig investering för varje hushåll. Oavsett om du är en amatörkock eller en erfaren pizzabagare, kan en pizzasten förbättra din matlagningsupplevelse på flera sätt. Här är några av de mest framträdande fördelarna med att använda en pizzasten:

 • Utmärkt värmefördelning: En av de största fördelarna med en pizzasten är dess förmåga att jämnt fördela värme. Detta innebär att alla delar av din pizza gräddas samtidigt, vilket resulterar i en jämnt gräddad, krispig botten och perfekt kokta toppings. Detta är särskilt viktigt för att uppnå den autentiska smaken och konsistensen hos vedugnsbakad pizza.
 • Behåller värmen: Pizzastenar är utformade för att behålla värme, vilket innebär att de förblir heta även efter att du har tagit ut din pizza ur ugnen. Detta gör dem idealiska för att hålla mat varm, vilket är särskilt användbart vid middagsbjudningar eller när du lagar flera pizzor på rad.
 • Mångsidighet: Trots namnet är pizzastenar inte bara för pizza. De kan också användas för att grädda bröd, kakor och andra bakverk, vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg för alla hembagare. Oavsett om du bakar en baguette, en focaccia eller en tårta, kan en pizzasten hjälpa dig att uppnå perfekta resultat varje gång.
 • Lång livslängd: Med rätt skötsel kan en pizzasten hålla i många år. De är gjorda av hållbara material som keramik, sten eller stål, vilket gör dem motståndskraftiga mot slitage. Även om de kan vara lite dyrare än vanliga bakplåtar, är deras långa livslängd och överlägsna prestanda väl värda investeringen.
 • Förbättrar smaken: Slutligen, och kanske viktigast av allt, förbättrar en pizzasten smaken på din pizza. Den höga värmen från stenen gör att pizzan gräddas snabbt, vilket låser in smakerna och ger en läcker, krispig botten. Om du är en pizzaälskare som strävar efter den perfekta hemlagade pizzan, är en pizzasten ett absolut måste.

Nackdelar med Pizzasten

Trots alla fördelar som en pizzasten erbjuder, finns det också några nackdelar att tänka på. Även om dessa nackdelar inte nödvändigtvis gör pizzastenen till ett dåligt köp, är det ändå viktigt att vara medveten om dem för att kunna göra ett informerat beslut. Här är några av de mest märkbara nackdelarna med att använda en pizzasten:

 • Känslig för temperaturförändringar: Pizzastenar, särskilt de som är gjorda av keramik eller sten, är känsliga för plötsliga temperaturförändringar. Om en het sten utsätts för en kall yta eller kall luft, kan den spricka. Detta innebär att du måste vara försiktig när du hanterar din pizzasten och låta den svalna naturligt efter användning innan du rör vid den eller rengör den.
 • Lång uppvärmningstid: En annan nackdel med pizzastenar är att de tar tid att värmas upp. En tjock sten kan ta upp till en timme att nå den önskade temperaturen. Detta kan vara frustrerande om du är hungrig och vill ha din pizza nu. Men om du planerar i förväg och låter stenen värmas upp medan du förbereder dina ingredienser, bör detta inte vara ett problem.
 • Svår att rengöra: Slutligen kan pizzastenar vara svåra att rengöra. De flesta stenar kan inte tvättas med tvål eller diskmedel eftersom de är porösa och kan absorbera tvålen, vilket påverkar smaken på din pizza. Istället måste de rengöras med en borste eller spatel och torkas noggrant efter varje användning. Detta kan vara tidskrävande och kräver lite mer ansträngning än att rengöra en vanlig bakplåt.
Vanliga frågor om pizzasten

Vanliga frågor om Pizzasten

Hur använder man en pizzasten?

För att använda en pizzasten, börja med att placera den i ugnen innan du sätter på den. Pizzastenen behöver tid att värmas upp, så låt den vara i ugnen under förvärmningen. Medan stenen värms upp, kan du förbereda din pizza. När både ugnen och stenen har nått den önskade temperaturen, placera försiktigt din pizza på stenen. Använd en pizzaspad eller liknande för att göra detta för att undvika brännskador. Grädda sedan pizzan tills den är gyllenbrun och krispig.

Hur rengör man en pizzasten?

Efter varje användning, låt pizzastenen svalna helt innan du försöker rengöra den. Använd en mjuk borste eller spatel för att skrapa bort eventuella matrester. Undvik att använda tvål eller diskmedel eftersom pizzastenar är porösa och kan absorbera dessa ämnen, vilket kan påverka smaken på dina framtida pizzor. Om det finns envisa fläckar som inte går bort med borstning, kan du försiktigt slipa dem med sandpapper. Se till att torka stenen noggrant efter rengöring.

Kan man använda en pizzasten på grillen?

Ja, de flesta pizzastenar kan användas på en grill. Faktum är att att grilla din pizza på en pizzasten kan ge den en extra dimension av smak. Precis som när du använder stenen i ugnen, bör du förvärma stenen på grillen innan du lägger på din pizza. Se bara till att stenen du väljer är gjord för att tåla de höga temperaturer som en grill kan uppnå.

Varför spricker min pizzasten?

Pizzastenar kan spricka av flera anledningar, men den vanligaste är att de utsätts för plötsliga temperaturförändringar. Om du till exempel tar en het pizzasten och placerar den på en kall yta, kan det skapa en termisk chock som får stenen att spricka. För att undvika detta, låt alltid din pizzasten svalna naturligt efter användning. En annan orsak till sprickor kan vara att stenen utsätts för för mycket värme, så se till att följa tillverkarens instruktioner när det gäller maximal värme.

Vilken typ av pizzasten är bäst?

Typen av pizzasten som är bäst beror på dina personliga preferenser och behov i köket. Keramiska och sten pizzastenar är populära för deras förmåga att jämnt fördela värmen och skapa en krispig botten. Stålstener å andra sidan, värms upp snabbare och har en högre värmekapacitet, vilket gör dem idealiska för att snabbt grädda pizza. Om du vill ha en autentisk stenugnsbakad pizza, är en keramik- eller sten pizzasten det bästa valet. Om du däremot prioriterar snabbhet och effektivitet, kan en stålstens vara mer lämplig.

Kan jag använda pizzastenen till annat än att grädda pizza?

Absolut! Trots sitt namn, är pizzastenar inte bara för pizza. De kan också användas för att grädda bröd, kakor och andra bakverk. Värmen från stenen hjälper till att skapa en krispig yta och jämn gräddning, vilket ger dina bakverk en fantastisk smak och konsistens. Så om du är en hembagare som älskar att experimentera i köket, kan en pizzasten vara ett utmärkt tillskott till dina verktyg.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
40 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5