Test: Vilken är den Bästa eltandborsten 2024?

Förbättra tandhälsan med hjälp av någon av dessa borstar som tandläkarna hyllar.

Eltandborsten är en modern innovation inom tandvård som kombinerar teknikens framsteg med effektivitet för att ge användaren en överlägsen rengöringsupplevelse. Till skillnad från traditionella manuella tandborstar, använder eltandborstar elektrisk kraft för att generera snabba borströrelser, ofta tusentals per minut, vilket resulterar i effektivare och grundligare rengöring. Detta hjälper till att minska plack och tandsten, förbättra tandköttshälsan och bidra till ett starkare och vitare leende.

En eltandborste är ett viktigt verktyg för alla som värdesätter sin oral hälsa. Dessutom kan den vara ovärderlig för personer med begränsad rörlighet i händerna, som kanske har svårt att borsta noggrant med en manuell tandborste. Även för dem som har full rörlighet kan eltandborsten ge en mer noggrann rengöring än en manuell tandborste. Dessutom är eltandborsten ett bra verktyg för dem som vill ha en mer praktisk och tidseffektiv borstning, eftersom de flesta modeller kommer med inbyggda timers och trycksensorer.

Efter noggranna tester och utvärderingar har vi på vår plattform utsett Oral-B Pro 3 till det bästa eltandborste på marknaden. Detta beror på dess överlägsna rengöringsprestanda, användarvänlighet och prisvärdhet. Oral-B Pro 3 sticker ut från mängden med sin innovativa teknik, robusta konstruktion och imponerande batterilivslängd, vilket ger användaren en överlägsen tandborstning varje gång.

Testvinnare - Bästa eltandborsten 2024

Här är en överblick över årets bästa eltandborstar.

 1. Bäst i test: Oral-B Pro 3
 2. Mest prisvärda: Philips Sonicare HX6800
 3. Bästa med sonisk teknik: Philips Sonicare Diamond Clean 9000
 4. Bästa med magnetisk iO-teknik: Oral-B iO Series 9
 5. Bäst eltandborste för barn: Oral-B junior 6+

Våra 5 bästa eltandborstar (maj 2024)

1. Oral-B Pro 3 - Bäst i test

Oral-B Pro3 3000 White Sensi Eltandborste - Bäst i test
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Det här är en pålitlig och prisvärd eltandborste. Oral-B är skapad av tandläkare och varje produkt utvecklas i samarbete med tandläkare. Det märks i att den här eltandborsten har de mest grundläggande kvaliteterna trots en lägre prisnivå. Motorstyrkan och den oscillerande borsttekniken är samma som på dyrare modeller. Oral-B använder sig av en borstteknik som innebär att borsthuvudet både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse, vilket ger en bättre möjlighet att följa tändernas välvda form. Resultatet är både att det blir rent och upplevs som rent.

För att skydda känsliga områden och ditt tandkött har tandborsten en inbyggd trycksensorteknologi som sänker borsthastigheten när du borstar för hårt. Tandborsten har även en inbyggd timer som vibrerar var 30 sekund. Timern är till för att du ska veta när det är dags att byta område i munnen. På så vis hjälper tandborsten dig att borsta så som tandläkaren rekommenderar. Den är utrustad med tre olika borstlägen beroende på vilken typ av rengöring du är ute efter; daily clean, whitening och sensitive.

Egenskaper

 • Borstlägen: 3 st
 • Trycksensor: Ja
 • Batteritid: 15 dagar
 • Laddningstid: 3 tim

Fördelar

 • Pålitlig och prisvärd eltandborste
 • Motorstyrka och oscillerande borstteknik som på dyrare modeller
 • Inbyggd trycksensorteknologi för att skydda känsliga områden och tandkött
 • Timer som hjälper dig att borsta enligt tandläkarens rekommendationer
 • Tre olika borstlägen för olika typer av rengöring

Nackdelar

 • Inga avancerade funktioner som Bluetooth-anpassning eller app-koppling, vilket vissa andra modeller har.
 • Borsthuvudet kan kännas litet för personer med större mun.

Omdöme

Modern borste som rengör på djupet med 3 olika borstlägen.
Våra betyg
Borstkvalitet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Effektivitet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Batteritid:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

2. Philips Sonicare HX6800 - Mest prisvärda

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 Eltandborste ljusblå - Mest prisvärda
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Philips har forskat kring och utvecklat munvårdsprodukter i över 20 år. Deras nyaste tandborstar använder den så kallade sonicare-teknologin, vilket innebär att eltandborsten vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Dessutom har Protective Clean ett borsthuvud med en svängd spets. Det ger en vinkel som gör det möjligt att nå in mellan tänderna och även in under tandköttskanten. Eftersom utrymmet mellan tänderna normalt kräver tandtråd eller tandpetare för att rengöras är det här en revolutionerande utveckling. Den annorlunda borsttekniken kan till en början ge en kittlande upplevelse, som för vissa kan kännas obehaglig.

Protective Clean har två inställningar: en för renare tänder och en för vitare tänder. Även den här tandborsten har en timer som håller koll på hur länge du borstat och meddelar dig när det är dags att byta område. En ytterligare bra funktion är att tandborsten informerar när det är dags att byta borsthuvud.

Egenskaper

 • Borstlägen: 2 st
 • Trycksensor: Ja
 • Batteritid: 7 dagar
 • Laddningstid: 5 tim

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Trycksensor
 • Säger automatiskt till när du bör byta borsten

Nackdelar

 • Hållbarheten tycks inte vara den bästa

Omdöme

Prisvärt alternativ inspirerat av tandvården med timer och trycksensor.
Våra betyg
Borstkvalitet:
Betyg 9/5
4,0/5
Effektivitet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Batteritid:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

3. Philips Sonicare Diamond Clean 9000 - Bästa med sonisk teknik

Philips Sonicare Diamond Clean 9000 HX9911/94 Vit - Bästa med sonisk teknik
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Liksom den tidigare eltandborsten från Philips i det här testet använder även den är borsten sonicare-teknologin. Borstningstekniken sägs ge en effektivare och mer skonsam tandborstning. Det innebär att du till och med kan använda eltandborsten på känsliga områden såsom tandställningar, kronor, fyllningar och fasader. För att vara ännu mer skonsam har tandborsten en inbyggd trycksensor som ser till att du inte borstar för hårt. Dessutom finns en timer som meddelar när du har borstat tillräckligt länge. Det här är en tandborste som är bra för att ge rena tänder och ett rent tandkött utan att skada känsliga områden.

Precis som de övriga eltandborstarna i vårt test har även den här modellen en timer som talar om för dig när du ska byta område i munnen. Du får också reda på när det är dags att byta borsthuvud. Det förutsätter dock att du använder dig av borsthuvuden som är kompatibla med sonicare-teknologin. Det bör också nämnas att batteritiden på den här eltandborsten är lång, enligt tillverkaren kan du använda eltandborsten i två veckor på en laddning.

Egenskaper

 • Borstlägen: 2 st
 • Trycksensor: Nej
 • Batteritid: 7 dagar
 • Laddningstid: 5 tim

Fördelar

 • Avancerade teknologier
 • Flera borstlägen att välja mellan
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Dyr

Omdöme

En av Philips premiumtandborstar som fått sitt namn från den diamantformade borsten.
Våra betyg
Borstkvalitet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Effektivitet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Batteritid:
Betyg 9/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

4. Oral-B iO Series 9- Bästa med magnetisk iO-teknik

Oral-B iO Series 9 - Bästa med magnetisk iO-teknik
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Komplett)

Det här är den dyraste tandborsten i testet, den är faktiskt drygt tre gånger så dyr som den eltandborste som ligger närmast i pris. Så frågan är om det höga priset är motiverat? Helt klart får den väl godkänt på de olika aspekterna. Borsttekniken är densamma som på alla Oral-B eltandborstar, det vill säga rotation i en oscillerande rörelse och samtidig pulsering. Motoreffekten är tillräckligt kraftfull.

Det som utmärker iO-Series är en borstningsteknik som kombinerar mikrovibrerande borststrån med runda borsthuvuden. Dessutom har serien många extra tillbehör som finns i syfte att underlätta din ambition att få rena tänder. Framför allt är appstödet ett bra stöd i kampen mot placken. Den visar på ett tydligt sätt hur du ska borsta för att komma åt överallt och talar dessutom om för dig när tänderna är rena. Även den här tandborsten har en timer som indikerar när det är dags att byta område i munnen.

iO Series 9 är laddningsbar, vilket sker med hjälp av en magnetisk laddare. När du är på resande fot använder du ett reseetui som har en inbyggd laddare, därmed behöver du inte bära med dig den större magnetiska laddaren.

Egenskaper

 • Borstlägen: 7 st
 • Trycksensor: Ja
 • Batteritid: 14 dagar
 • Laddningstid: 3 tim

Fördelar

 • Praktiskt utförande
 • Snygg design
 • Modern teknologi

Nackdelar

 • Kostar mycket

Omdöme

Toppmodern och professionell borste med 3D-tandspårning och artificiell intelligens.
Våra betyg
Borstkvalitet:
Betyg 9/5
4,0/5
Effektivitet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Batteritid:
Betyg 8.6/5
3,6/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5

Priser

5. Oral-B junior 6+ - Bäst eltandborste för barn

Oral-B Pro1 Junior 6+ Grön - Bäst eltandborste för barn
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Det här är en tandborste anpassad för barn från sex års ålder och därför har den en design och storlek som passar de yngre användarna. Den finns i två glada färger; lila och grön. Tandborsten är skapad för att göra tandborstningen roligare och mer effektiv. Därför är den utrustad med funktioner som gör att ditt barn lär sig en bättre borstningsteknik och en rutin att borsta sina tänder varje dag. Med tandborsten följer en borstningsguide för att hjälpa barn att rengöra tänderna på det sätt som tandläkarna rekommenderar.

Oral-B Junior har en inbyggd timer på två minuter, vilket gör det enkelt att följa tandläkarens råd om att borstning ska ske under minst två minuter. Du får också veta när det är dags att byta position i munnen, var 30 sekund ljuder en signal för att informera om det. Värt att nämna är också att tandborsten har ett uppladdningsbart handtag som drivs av batterier.

Egenskaper

 • Borstlägen: 1 st
 • Trycksensor: Nej
 • Batteritid: 10 dagar
 • Laddningstid: 4 tim

Fördelar

 • Anpassad för barn
 • Lätt att använda
 • Bra pris

Nackdelar

 • Låter ganska mycket

Omdöme

Klassisk elektrisk borste i mindre format optimalt framtagen för barn.
Våra betyg
Borstkvalitet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Effektivitet:
Betyg 8.5/5
3,5/5
Batteritid:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5
Så hittar du bästa Eltandborste

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer eltandborste?

Att hitta den bästa eltandborsten kan vara en utmaning, med tanke på det breda utbudet av märken, modeller och funktioner som finns på marknaden idag. Men genom att ta hänsyn till några viktiga kriterier kan du enklare hitta den perfekta eltandborsten som uppfyller dina specifika behov och preferenser. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du söker efter den bästa eltandborsten.

Typ av borsthuvud

Ett av de viktigaste kriterierna att tänka på när man väljer en eltandborste är typen av borsthuvud. Det finns två huvudtyper: oscillerande och soniska. Oscillerande borsthuvuden rör sig i en cirkulär rörelse, medan soniska borsthuvuden vibrerar i hög frekvens. Oscillerande borsthuvuden kan vara mer effektiva för att ta bort plack, medan soniska borsthuvuden kan vara skonsammare mot tandköttet. Valet beror därför på individens personliga preferenser och behov.

Batterilivslängd

Batterilivslängden är ett annat viktigt kriterium att beakta. En bra eltandborste bör kunna hålla minst en vecka mellan laddningarna vid regelbunden användning. Vissa modeller har även snabbladdningsfunktioner, vilket kan vara praktiskt för dem som reser ofta. Dessutom bör du överväga om eltandborsten har en indikator för batterinivån, så att du vet när det är dags att ladda.

Extra funktioner

Extra funktioner kan också spela en stor roll i valet av eltandborste. Funktioner som inbyggda timers och trycksensorer kan bidra till en bättre borstningserfarenhet. En timer kan hjälpa dig att borsta dina tänder i den rekommenderade tiden på två minuter, medan en trycksensor kan förhindra att du borstar för hårt och skadar ditt tandkött.

Användarrecensioner

Förutom de tekniska specifikationerna är det också viktigt att titta på användarrecensioner. De kan ge en ärlig insikt i produktens prestanda och användarvänlighet. Titta på recensioner från olika källor och ta hänsyn till både positiva och negativa kommentarer. Recensioner kan också ge dig information om produktens hållbarhet och kundservice.

Pris

Priset är alltid en viktig faktor att överväga, oavsett vilken produkt du köper. När det gäller eltandborstar, behöver du inte nödvändigtvis gå efter den dyraste modellen för att få bra kvalitet. Många prisvärda modeller erbjuder utmärkt rengöring och har användbara funktioner. Kom ihåg att du också kommer att behöva köpa utbytbara borsthuvuden, så ta hänsyn till deras kostnad också.

Jämför de bästa eltandborstarna i testet

Eltandborste Borstlägen Trycksensor Batteritid Laddningstid Totalbetyg Pris
Oral-B Pro3 3000 White Sensi Eltandborste 3 st Ja 15 dagar 3 tim Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
599 kr
Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 Eltandborste ljusblå 2 st Ja 7 dagar 5 tim Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
849 kr
Philips Sonicare Diamond Clean 9000 HX9911/94 Vit 2 st Nej 7 dagar 5 tim Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2499 kr
Oral-B iO Series 9 7 st Ja 14 dagar 3 tim Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
2343 kr
Oral-B Pro1 Junior 6+ Grön 1 st Nej 10 dagar 4 tim Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
499 kr
eltandborste test

Så gjorde vi testet

De två största tillverkarna av eltandborstar är Oral-B och Philips. I vårt test har vi därför inriktat oss på produkter från dessa två märken. Den största skillnaden dem emellan är borstningstekniken. Bägge hävdar att deras borstningstekniker är utvecklade i samarbete med tandläkare. Medan Oral-B betonar att deras eltandborstar tar bort upp till 100 % mer plack än en manuell tandborste, säger Philips att deras tar bort sju gånger mer plack och ger 100 % friskare tandkött.

De två märkenas borsthuvuden skiljer sig något åt med olika inbyggda finesser. Därför är det viktigt att du köper borsthuvuden som är kompatibla med den eltandborste du valt för att alla inbyggda funktioner ska fungera. I övrigt är det två märken som har lång erfarenhet av att producera bra eltandborstar.

En eltandborstes uppgift är att göra rent dina tänder. Dels sker det genom en bättre anpassad borstningsteknik, dels genom att hjälpa dig att hantera tandborsten i munnen på det sätt som tandläkarna rekommenderar. För att komma fram till vilken tandborste som är bäst har vi därför tittat på fyra aspekter. Dessa handlar om funktionalitet, användarvänlighet, borstresultat och prisnivå. Nedan följer en närmare förklaring av varje aspekt.

 • Funktion: Den första aspekten som är viktig att titta på är eltandborstens funktion. Vilken borstteknik använder tandborsten? Är motoreffekten tillräcklig? Vilka borstlägen finns och hur är utformningen av eventuella borstlägen? Finns det extra finesser och relevanta tillbehör?
 • Ergonomi: Nästa aspekt handlar om användarvänlighet och ergonomi. Hur lätt är eltandborsten att använda? Går det att få ett bra grepp för ökad precision och kontroll på hur borsten gör sitt arbete? Finns det modeller anpassade till olika handstorlekar? Har eltandborsten funktioner som stimulerar brukaren att borsta tänderna på rätt sätt?
 • Resultat & känsla: Den tredje aspekten vi tittat på är borstresultat och renhetskänsla. Hur väl kommer tandborsten åt mellan tänderna och in under tandköttskanten? Är upplevelsen av renhet i munnen tillfredsställande efter borstandet?
 • Prisvärdhet: Slutligen tar vi ställning till produktens prisvärdighet. Hur står priset i relation till eltandborstens funktion, användarvänlighet och resultat?

Helhetsbetyget för att få fram bästa eltandborste har satts genom att sammanväga dessa olika aspekter. Vi har satt ett betyg från 1-10 för hur väl varje produkt uppfyller funktionalitet, användarvänlighet, borstresultat och prisnivå. Vi har varit tio personer som genomfört testen och satt individuella poäng som sedan sammanräknats. På så vis kan vi garantera att bästa eltandborste verkligen blivit utsedd till vinnare.

Testvinnaren i vårt test och därmed den eltandborsten som har det högsta helhetsbetyget är Oral-B Pro 3 .


Fördelar med Eltandborste

Eltandborsten har revolutionerat tandvård genom att erbjuda en rad fördelar jämfört med traditionella manuella tandborstar. De erbjuder en överlägsen rengöringsförmåga, samt flera smarta funktioner som kan bidra till en bättre tandvårdsrutin. Här är några av de mest framstående fördelarna med att använda en eltandborste.

 • Effektivare rengöring: En av de största fördelarna med eltandborstar är deras förmåga att rengöra tänderna mer effektivt än manuella tandborstar. De snabba borströrelserna hjälper till att bryta upp och ta bort plack mer effektivt, vilket kan leda till friskare tänder och tandkött. Dessutom kan eltandborstar nå svåråtkomliga områden i munnen som manuella borstar kan ha svårt att nå.
 • Inbyggda timers: Många eltandborstar kommer med inbyggda timers som hjälper dig att borsta dina tänder i den rekommenderade tiden på två minuter. Detta är en stor fördel, eftersom många människor inte borstar sina tänder tillräckligt länge när de använder en manuell tandborste. Timern hjälper till att säkerställa att varje del av munnen får tillräckligt med uppmärksamhet.
 • Trycksensorer: Många eltandborstar har inbyggda trycksensorer som varnar dig om du borstar för hårt. Att borsta för hårt kan leda till skadat tandkött och tanderosion, så denna funktion kan hjälpa till att skydda din oral hälsa. Trycksensorer kan vara särskilt användbara för dem som har känsligt tandkött eller som har en tendens att borsta för hårt.
 • Mindre ansträngande: Eltandborstar kräver mindre fysisk ansträngning att använda än manuella tandborstar. Detta kan vara en stor fördel för äldre människor, barn, eller personer med begränsad rörlighet i händerna. Dessutom kan eltandborstens automatiska rörelser hjälpa till att minska risken för felborstning.
 • Förbättrad oral hälsa: Genom att använda en eltandborste kan du förbättra din oral hälsa avsevärt. Studier har visat att regelbunden användning av eltandborste kan leda till minskad plack och tandsten, förbättrad tandköttshälsa och färre hål. Dessutom kan eltandborsten bidra till vitare tänder genom att effektivt ta bort ytorfläckar.

Nackdelar med Eltandborste

Även om eltandborstar kommer med en mängd fördelar, finns det också några nackdelar att ta hänsyn till. Från kostnaden till underhållet, här är några av de mest framstående nackdelarna med att använda en eltandborste.

 • Pris: En av de största nackdelarna med eltandborstar är deras kostnad. De är generellt dyrare än manuella tandborstar, både i inköpspris och långsiktiga kostnader. Du måste byta ut borsthuvudet var tredje till sex månader, vilket kan bli dyrt över tid. Dessutom kan högkvalitativa modeller med flera funktioner vara ganska dyra.
 • Behovet av laddning: Till skillnad från manuella tandborstar kräver eltandborstar regelbunden laddning. Även om de flesta modeller har bra batterilivslängd, kan det vara besvärligt att komma ihåg att ladda dem, särskilt om du reser ofta. Dessutom kan vissa modeller ta flera timmar att ladda helt, vilket kan vara olämpligt för vissa användare.
 • Storlek och vikt: Eltandborstar är ofta större och tyngre än manuella tandborstar. Detta kan göra dem mindre bekväma att använda för vissa människor, särskilt barn eller personer med begränsad handstyrka. Dessutom kan deras storlek göra dem mindre praktiska att resa med jämfört med en manuell tandborste.
Vanliga frågor om eltandborste

Vanliga frågor om Eltandborste

1. Hur ofta ska jag byta borsthuvud på min eltandborste?

De flesta tandvårdsexperter rekommenderar att du byter borsthuvud på din eltandborste var tredje till sex månader, eller tidigare om borststråna börjar se slitna och utflippade ut. Detta beror på att slitna borststrån inte rengör tänderna lika effektivt och kan vara hårda mot tandköttet. Dessutom kan bakterier byggas upp på borsthuvudet över tiden, vilket kan påverka din oral hälsa negativt.

2. Är eltandborstar säkra att använda för personer med känsligt tandkött?

Ja, eltandborstar är generellt säkra att använda för personer med känsligt tandkött. Faktum är att de kan vara mer skonsamma mot tandköttet än manuella tandborstar, särskilt om de har trycksensorer som varnar dig om du borstar för hårt. Det är dock viktigt att använda en mjuk borste och en skonsam borstningsteknik för att undvika att irritera det känsliga tandköttet.

3. Kan barn använda eltandborstar?

Ja, barn kan definitivt använda eltandborstar. De kan faktiskt vara ett bra verktyg för att lära barnen goda tandvårdsrutiner, eftersom de ofta har inbyggda timers och andra funktioner som gör borstningen roligare och mer effektiv. Det är dock viktigt att övervaka yngre barn när de borstar sina tänder för att se till att de använder eltandborsten korrekt och säkert.

4. Är eltandborstar verkligen bättre än manuella tandborstar?

Olika studier har visat att eltandborstar är mer effektiva på att ta bort plack och förbättra tandköttshälsan jämfört med manuella tandborstar. De har också flera smarta funktioner, som inbyggda timers och trycksensorer, som kan bidra till en bättre borstningserfarenhet. Men det är viktigt att komma ihåg att den bästa tandborsten är den som du faktiskt kommer att använda regelbundet och korrekt.

5. Hur ska jag rengöra min eltandborste?

Efter varje användning ska du skölja borsthuvudet på din eltandborste noggrant under rinnande vatten för att ta bort eventuellt kvarvarande tandkräm och matpartiklar. Torka sedan borsthuvudet och handtaget noggrant innan du sätter tillbaka det i laddningsstationen. Du bör också rengöra laddningsstationen regelbundet med en fuktig trasa för att förhindra uppsamling av smuts och bakterier.

6. Kan jag använda min eltandborste utan elektricitet?

Ja, de flesta eltandborstar kan användas utan elektricitet, men de kommer inte att ge samma antal borströrelser per minut som när de är påslagna. Detta betyder att rengöringsförmågan kan minska något jämfört med när de är påslagna. Därför rekommenderas det att ladda din eltandborste regelbundet för att få ut det mesta av dess rengöringsförmåga.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5