Test: Vilken är den Bästa eltandborsten 2022?

Förbättra tandhälsan med hjälp av någon av dessa borstar som tandläkarna hyllar.
Uppdaterad mars 2022

Flera oberoende test och undersökningar har visat att eltandborstar gör rent tänderna bättre än manuell borstning. Det beror på att de gör rent en tand i taget och har en bättre borstningsteknik. För att uppnå samma resultat när du borstar för hand måste du ha en bra teknik. Eltandborsten å andra sidan har funktioner som hjälper dig att borsta på ett bättre sätt.

Eftersom en eltandborste leder till en bättre tandhälsa har vi gjort ett test för att ta reda på vilken eltandborste som är bäst. Vi har testat fem olika eltandborstar för att hitta den som är det allra bästa valet på marknaden. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde ut Oral-B Pro 2 2000N till bäst i test.

Testvinnare - Bästa eltandborsten

 • Bäst i test: Oral-B Pro 3
 • Mest prisvärda: Philips Sonicare HX6800
 • Bästa med sonisk teknik: Philips Sonicare Diamond Clean 9000
 • Bästa med magnetisk iO-teknik: Oral-B iO Series 9
 • Bäst eltandborste för barn: Oral-B junior 6+
 1. Bäst i test:

  Oral-B Pro 3

  9,5/10
  Modern borste som rengör på djupet med 3 olika borstlägen.
  Oral-B Pro3 3000 White Sensi Eltandborste
  Bäst i test
  Borstlägen
  3 st
  Trycksensor
  Ja
  Batteritid
  15 dagar
  Laddningstid
  3 tim
  Fördelar
  • Bra pris
  • Tar bort 100% mer plack än en vanlig manuell tandborste
  • Tarbort ytliga missfärgningar.
  Nackdelar
  • Inga ikoner på handtaget som visar vilket rengöringsläge som är valt

  Recension av Oral-B Pro3 3000 White Sensi Eltandborste

  Det här är en pålitlig och prisvärd eltandborste. Oral-B är skapad av tandläkare och varje produkt utvecklas i samarbete med tandläkare. Det märks i att den här eltandborsten har de mest grundläggande kvaliteterna trots en lägre prisnivå. Motorstyrkan och den oscillerande borsttekniken är samma som på dyrare modeller. Oral-B använder sig av en borstteknik som innebär att borsthuvudet både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse, vilket ger en bättre möjlighet att följa tändernas välvda form. Resultatet är både att det blir rent och upplevs som rent.

  För att skydda känsliga områden och ditt tandkött har tandborsten en inbyggd trycksensorteknologi som sänker borsthastigheten när du borstar för hårt. Tandborsten har även en inbyggd timer som vibrerar var 30 sekund. Timern är till för att du ska veta när det är dags att byta område i munnen. På så vis hjälper tandborsten dig att borsta så som tandläkaren rekommenderar. Den är utrustad med tre olika borstlägen beroende på vilken typ av rengöring du är ute efter; daily clean, whitening och sensitive.

  Läs mer
 2. Mest prisvärda:

  Philips Sonicare HX6800

  9,3/10
  Prisvärt alternativ inspirerat av tandvården med timer och trycksensor.
  Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 Eltandborste ljusblå
  Borstlägen
  2 st
  Trycksensor
  Ja
  Batteritid
  7 dagar
  Laddningstid
  5 tim
  Fördelar
  • Lätt att använda
  • Trycksensor
  • Säger automatiskt till när du bör byta borsten
  Nackdelar
  • Hållbarheten tycks inte vara den bästa

  Recension av Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 Eltandborste ljusblå

  Philips har forskat kring och utvecklat munvårdsprodukter i över 20 år. Deras nyaste tandborstar använder den så kallade sonicare-teknologin, vilket innebär att eltandborsten vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Dessutom har Protective Clean ett borsthuvud med en svängd spets. Det ger en vinkel som gör det möjligt att nå in mellan tänderna och även in under tandköttskanten. Eftersom utrymmet mellan tänderna normalt kräver tandtråd eller tandpetare för att rengöras är det här en revolutionerande utveckling. Den annorlunda borsttekniken kan till en början ge en kittlande upplevelse, som för vissa kan kännas obehaglig.

  Protective Clean har två inställningar: en för renare tänder och en för vitare tänder. Även den här tandborsten har en timer som håller koll på hur länge du borstat och meddelar dig när det är dags att byta område. En ytterligare bra funktion är att tandborsten informerar när det är dags att byta borsthuvud.

  Läs mer
 3. Bästa med sonisk teknik:

  Philips Sonicare Diamond Clean 9000

  9,1/10
  En av Philips premiumtandborstar som fått sitt namn från den diamantformade borsten.
  Philips Sonicare Diamond Clean 9000 HX9911/94 Vit
  Borstlägen
  2 st
  Trycksensor
  Nej
  Batteritid
  7 dagar
  Laddningstid
  5 tim
  Fördelar
  • Avancerade teknologier
  • Flera borstlägen att välja mellan
  • Bra batteritid
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension av Philips Sonicare Diamond Clean 9000 HX9911/94 Vit

  Liksom den tidigare eltandborsten från Philips i det här testet använder även den är borsten sonicare-teknologin. Borstningstekniken sägs ge en effektivare och mer skonsam tandborstning. Det innebär att du till och med kan använda eltandborsten på känsliga områden såsom tandställningar, kronor, fyllningar och fasader. För att vara ännu mer skonsam har tandborsten en inbyggd trycksensor som ser till att du inte borstar för hårt. Dessutom finns en timer som meddelar när du har borstat tillräckligt länge. Det här är en tandborste som är bra för att ge rena tänder och ett rent tandkött utan att skada känsliga områden.

  Precis som de övriga eltandborstarna i vårt test har även den här modellen en timer som talar om för dig när du ska byta område i munnen. Du får också reda på när det är dags att byta borsthuvud. Det förutsätter dock att du använder dig av borsthuvuden som är kompatibla med sonicare-teknologin. Det bör också nämnas att batteritiden på den här eltandborsten är lång, enligt tillverkaren kan du använda eltandborsten i två veckor på en laddning.

  Läs mer
 4. Bästa med magnetisk iO-teknik:

  Oral-B iO Series 9

  8,9/10
  Toppmodern och professionell borste med 3D-tandspårning och artificiell intelligens.
  Oral-B iO Series 9
  Borstlägen
  7 st
  Trycksensor
  Ja
  Batteritid
  14 dagar
  Laddningstid
  3 tim
  Fördelar
  • Praktiskt utförande
  • Snygg design
  • Modern teknologi
  Nackdelar
  • Kostar mycket

  Recension av Oral-B iO Series 9

  Det här är den dyraste tandborsten i testet, den är faktiskt drygt tre gånger så dyr som den eltandborste som ligger närmast i pris. Så frågan är om det höga priset är motiverat? Helt klart får den väl godkänt på de olika aspekterna. Borsttekniken är densamma som på alla Oral-B eltandborstar, det vill säga rotation i en oscillerande rörelse och samtidig pulsering. Motoreffekten är tillräckligt kraftfull.

  Det som utmärker iO-Series är en borstningsteknik som kombinerar mikrovibrerande borststrån med runda borsthuvuden. Dessutom har serien många extra tillbehör som finns i syfte att underlätta din ambition att få rena tänder. Framför allt är appstödet ett bra stöd i kampen mot placken. Den visar på ett tydligt sätt hur du ska borsta för att komma åt överallt och talar dessutom om för dig när tänderna är rena. Även den här tandborsten har en timer som indikerar när det är dags att byta område i munnen.

  iO Series 9 är laddningsbar, vilket sker med hjälp av en magnetisk laddare. När du är på resande fot använder du ett reseetui som har en inbyggd laddare, därmed behöver du inte bära med dig den större magnetiska laddaren.

  Läs mer
 5. Bäst eltandborste för barn:

  Oral-B junior 6+

  8,9/10
  Klassisk elektrisk borste i mindre format optimalt framtagen för barn.
  Oral-B Junior Green 6+ år Eltandborste
  Borstlägen
  1 st
  Trycksensor
  Nej
  Batteritid
  10 dagar
  Laddningstid
  4 tim
  Fördelar
  • Anpassad för barn
  • Lätt att använda
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Låter ganska mycket

  Recension av Oral-B Junior Green 6+ år Eltandborste

  Det här är en tandborste anpassad för barn från sex års ålder och därför har den en design och storlek som passar de yngre användarna. Den finns i två glada färger; lila och grön. Tandborsten är skapad för att göra tandborstningen roligare och mer effektiv. Därför är den utrustad med funktioner som gör att ditt barn lär sig en bättre borstningsteknik och en rutin att borsta sina tänder varje dag. Med tandborsten följer en borstningsguide för att hjälpa barn att rengöra tänderna på det sätt som tandläkarna rekommenderar.

  Oral-B Junior har en inbyggd timer på två minuter, vilket gör det enkelt att följa tandläkarens råd om att borstning ska ske under minst två minuter. Du får också veta när det är dags att byta position i munnen, var 30 sekund ljuder en signal för att informera om det. Värt att nämna är också att tandborsten har ett uppladdningsbart handtag som drivs av batterier.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa eltandborsten

Såhär hittar du bästa eltandborsten

Det finns flera bra eltandborstar på marknaden vilket innebär att det inte alltid är lätt att veta vilken du ska välja. Vi har listat några faktorer som är viktiga att fundera över innan du väljer den eltandborste som passar dig bäst. Det viktigaste är att tandborsten gör sitt jobb, det vill säga bidrar till att du får en bättre munhälsa. Därför är det bra att tänka på följande saker när du ska köpa en eltandborste:

 • Ergonomi - är tandborsten greppvänlig och lätt att hålla i?
 • Åtkomst - hur väl kommer tandborsten åt att rengöra svårare områden?
 • Effektivitet - hur rena blir dina tänder efter borstningen?
 • Renhetskänsla - hur ren upplever du att din mun är efter borstningen?
 • Antal borstlägen och inställningar
 • Medföljande borsthuvuden och andra tillbehör
 • Batteritid - hur länge kan du använda tandborsten innan den måste laddas?
 • Funktioner - såsom inbyggd display och appstöd
Så valde vi ut de bästa eltandborstarna

Så valde vi ut de bästa eltandborstarna

De två största tillverkarna av eltandborstar är Oral-B och Philips. I vårt test har vi därför inriktat oss på produkter från dessa två märken. Den största skillnaden dem emellan är borstningstekniken. Bägge hävdar att deras borstningstekniker är utvecklade i samarbete med tandläkare. Medan Oral-B betonar att deras eltandborstar tar bort upp till 100 % mer plack än en manuell tandborste, säger Philips att deras tar bort sju gånger mer plack och ger 100 % friskare tandkött.

De två märkenas borsthuvuden skiljer sig något åt med olika inbyggda finesser. Därför är det viktigt att du köper borsthuvuden som är kompatibla med den eltandborste du valt för att alla inbyggda funktioner ska fungera. I övrigt är det två märken som har lång erfarenhet av att producera bra eltandborstar.

En eltandborstes uppgift är att göra rent dina tänder. Dels sker det genom en bättre anpassad borstningsteknik, dels genom att hjälpa dig att hantera tandborsten i munnen på det sätt som tandläkarna rekommenderar. För att komma fram till vilken tandborste som är bäst har vi därför tittat på fyra aspekter. Dessa handlar om funktionalitet, användarvänlighet, borstresultat och prisnivå. Nedan följer en närmare förklaring av varje aspekt.

 • Funktion: Den första aspekten som är viktig att titta på är eltandborstens funktion. Vilken borstteknik använder tandborsten? Är motoreffekten tillräcklig? Vilka borstlägen finns och hur är utformningen av eventuella borstlägen? Finns det extra finesser och relevanta tillbehör?
 • Ergonomi: Nästa aspekt handlar om användarvänlighet och ergonomi. Hur lätt är eltandborsten att använda? Går det att få ett bra grepp för ökad precision och kontroll på hur borsten gör sitt arbete? Finns det modeller anpassade till olika handstorlekar? Har eltandborsten funktioner som stimulerar brukaren att borsta tänderna på rätt sätt?
 • Resultat & känsla: Den tredje aspekten vi tittat på är borstresultat och renhetskänsla. Hur väl kommer tandborsten åt mellan tänderna och in under tandköttskanten? Är upplevelsen av renhet i munnen tillfredsställande efter borstandet?
 • Prisvärdhet: Slutligen tar vi ställning till produktens prisvärdighet. Hur står priset i relation till eltandborstens funktion, användarvänlighet och resultat?

Helhetsbetyget för att få fram bästa eltandborste har satts genom att sammanväga dessa olika aspekter. Vi har satt ett betyg från 1-10 för hur väl varje produkt uppfyller funktionalitet, användarvänlighet, borstresultat och prisnivå. Vi har varit tio personer som genomfört testen och satt individuella poäng som sedan sammanräknats. På så vis kan vi garantera att bästa eltandborste verkligen blivit utsedd till vinnare.

Testvinnaren i vårt test och därmed den eltandborsten som har det högsta helhetsbetyget är Oral-B Pro 3 .

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Senaste tester