Bästa mattermosen 2021

Hitta den mattermosen som passar dina behov bäst med hjälp av det här testet
Uppdaterad augusti 2021

En mattermos är ett ypperligt tillbehör för dig som behöver ta med varm mat någonstans. Till exempel för lunch på jobbet eller en utflykt. Det är ett bra sätt att se till att du får precis den mat du vill ha. Dessutom sparar du lite pengar på dyra luncher ute.

En mattermos är också oumbärlig om du lever mycket friluftsliv och går på långa vandringsturer till exempel. Också om du jagar och fiskar mycket då man ofta är ute hela dagen. Likaså om du åker längre turer på skidor eller snöskoter.

Då man planerar att vara utomhus i många timmar så behövs något som kan hålla mat varm. Likaså något som tål olika temperaturer och omständigheter.

Vi har testat tre högkvalitativa mattermosar som alla gör jobbet mer eller mindre. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Classic Bottle Mattermos 0,7 L Grön till bäst i test.

Om vårt test av Mattermosar

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. I testet av mattermosar fokuserade vi framför allt på att testa följande: 

 • Värmehållning: Hur länge håller maten eller drycken värmen i termosen? 
 • Kylhållning: Hur länge håller dryck/mat kylan i termosen?
 • Hållbarhet: Hur hållbar är termosen, håller den vid exempelvis normala fall?

Utöver detta har vi tagit hänsyn till priset på produkten samt utseende. Dessa samtliga parametrar har vi vägt ihop till ett slutbetyg. 

Vilken mattermos är bäst?

Vi har testat många Mattermosar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive mattermos samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Mattermos bäst i test: Classic Bottle Mattermos 0,7 L Grön

  9,7/10
  Högkvalitativ mattermos som håller både värmen och kylan länge
  Classic Bottle Mattermos 0,7 L Grön
  Bäst i test
  Volym
  0,7 liter
  Värmer
  15 timmar
  Kyler
  15 timmar
  Varumärke
  Stanley
  499 kr
  Till Butik

  Vi har testat Classic Bottle mattermos 700 ml från Stanley, en tillverkare som är litet av en klassiker när det gäller termosar. Stanleys mattermos är väldigt slittålig och stabil. Den är gjord av dubbelväggad rostfri stål och har utrymme för 700 ml. Därför så är detta en termos som kan följa dig på utflykt var som helst och i vilken väderlek som helst utan att ta skada.

  Stanleys mattermos håller maten varm eller kall i upp till 15 timmar. Den är därför perfekt för den som går på längre turer till exempel under jakt eller fiske, men även längre vandringsturer eller skidturer.

  Vi gillar att termosen har en stor öppning vilket gör det lätt att äta direkt ur termosen med en matsked. Dessutom har termosen ett lock som kan användas som kopp vilket är praktiskt om du vill ha soppa eller liknande med. Är ni två som ska äta så kan en använda koppen och den andra äta direkt från termosen till exempel.

  Den här termosen är läckagesäker och även diskmaskintålig så det är bara att slänga in den i diskmaskinen när du kommer hem.

  Designen lutar mer åt jakt- och fiskehållet så utseendemässigt lämpar den sig bäst till er som gillar friluftsliv och kanske inte för lunch på kontoret. Å andra sidan så finns många som lever både kontors- och friluftsliv och då blir den här termosen ett perfekt val som en allt-i-allo.

  Stanleys mattermos kostar lite extra jämfört med de andra termosarna i vårt test men tåligheten och stabiliteten gör den värd pengarna. Betalar man lite mer får man dessutom ofta bättre kvalitet och hållbarhet. Därför väljer vi den här termosen till bäst för bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. bästa mattermosen för 2 personer: Sarek Mattermos 1,2 L

  9,5/10
  Bra val av mattermos om man ska ta med sig mat till 2 personer
  Sarek Mattermos 1,2 L
  Volym
  1,2 liter
  Värmer
  8 timmar
  Kyler
  10 timmar
  Varumärke
  Gastromax
  279 kr
  Till Butik

  Vi testade Sarek mattermos från Gastromax. Den här termosen är större än de andra i testet och rymmer 1.2 liter. Det kan vara praktiskt om man till exempel är två som ska dela på innehållet men kanske inte är helt nödvändigt för en person.

  Termosen är tålig och gjord i okrossbar 18/8 rostfritt stål. Dessutom har den två svarta gummiringar runt som skyddar den från stötar och fall. På grund av det så är den idealisk för vandringsfärder i tuffare terräng där den kan stötas mot stenar och dylikt.

  Öppningen är tillräckligt stor för att kunna äta direkt ur termosen med en stor sked och locket går bra att använda som kopp eller skål. Den håller maten varm eller kall upp till 12 timmar vilket är mycket bra. Det går bra att diska den här termosen i diskmaskin för enkel hantering.

  Vi gillar att den här termosen är snygg och elegant och passar därför i alla olika situationer. Vi kan se den här termosen på kontoret eller utflykt liksom på jakt- eller fisketur. En bra allt-i-allo på det sättet.

  Faktumet att den rymmer hela 1.2 liter och är både snygg och tålig och relativt prisvärd gör att vi ger den tummen upp. Därför har vi valt den här termosen till bästa mattermosen för två personer.

  Läs mer
 3. 3. Bra val: Zwilling Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart

  9,1/10
  Ett billigare alternativ som klarar av att hålla värmen och kylan på bra nivåer under en dagsutflykt
  Zwilling Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart
  Volym
  0,7 liter
  Värmer
  8 timmar
  Kyler
  11 timmar
  Varumärke
  Zwilling
  369 kr
  Till Butik

  Zwillings mattermos är tillverkad i 18/10 rostfritt stål och BPA fri plast och kan hantera 0,7 l varm eller kall mat. Du kan hålla varm mat varm i upp till 8 timmar och hålla kall mat eller dryck kall i upp till 11 timmar.

  Öppningen på den här termosen är stor nog att du enkelt kan äta soppa eller annan mat med stor sked utan spill. Du kan ta av locket och använda det som skål eller kopp. Dessutom finns en hopfällbar sked i locket så du slipper ta med bestick separat. Termosen är diskmaskintålig, helt läckagesäker och står stadigt på marken.

  Vi tycker att den här produkten är först och främst väldigt snygg och passar i de flesta situationer. Dessutom står den som sagt stadigt och känns väldigt stabil överlag. Skeden i locket var ett absolut plus för oss.

  Det faktum att den inte håller maten varm längre än 8 timmar gör den mindre lämpad för längre turer, men ändå en bra mattermos.

  Termosens pris ligger i mitten av de andra två men vi tycker att den är både stilig och stabil. Därför har vi valt Zwilling Thermo Mattermos till bra val.

  Läs mer

KÖPGUIDE - Så här väljer man bästa mattermosen

Det finns många mattermosar på marknaden med stora skillnader i både pris och kvalitet. För att hitta den mattermos som är rätt just för dig så finns det flera olika saker att tänka på. Till exempel vad ditt användningsområde är och hur mycket du vill spendera men också termosens olika egenskaper. Därför har vi satt ihop en lista nedan av vad som är viktigt för att hjälpa dig välja rätt produkt.

 • Materialet termosen är gjord av: Detta har betydelse dels för tåligheten och dels för hanteringen. En mattermos måste vara gjort i ett material som tål olika temperaturer och slitage.
 • Hur länge maten håller sig varm eller kall: Helst vill du ha en termos som klarar både och en relativt lång tid utan att maten förstörs. Om du är utomhus en längre tid så ska termosen helst kunna förse dig med varm mat upp till 12 timmar.
 • Hur mycket den rymmer: Den perfekta termosen får inte vara för liten men inte heller otympligt stor. Termosarna vi testat tycker vi alla har bekväma storlekar som fungerar i de flesta situationer.
 • Inbyggda accessoarer: Har termosen bestick eller ett lock som även kan användas som kopp. Det kan vara mycket praktiskt att slippa ta med extra bestick eller koppar till exempel.
 • Diskmaskinssäker: Termosen bör kunna sättas i diskmaskinen när du kommer hem utan att ta skada. Även om du diskar den för hand så tyder det faktum att den är diskmaskinstålig på att den tål höga vattentemperaturer.
 • Öppningens storlek: Det har betydelse om du vill äta med sked direkt från termosen till exempel. Då ska öppningen vara stor nog att det går utan krångel. Du bör enkelt kunna äta soppa till exempel med en stor sked utan att spilla.
 • Termosen ska vara läckagesäker: Du vill inte ha en termos som börjar läcka i väskan, det är en självklarhet.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senaste tester