Test: Vilken är den Bästa Mattermosen 2024?

Hitta den mattermosen som passar dina behov bäst med hjälp av det här testet

Mattermos är en oumbärlig följeslagare till alla utomhusäventyr och långa arbetsdagar. Denna termos, tillverkad av rostfritt stål, håller maten varm eller kall i upp till 15 timmar, vilket gör det möjligt att njuta av en värmande soppa eller en uppfriskande sallad oavsett var du befinner dig. Mattermosens robusta konstruktion tål tuffa förhållanden och dess kompakta storlek gör den lätt att förvara i ryggsäcken eller arbetsväskan.

En Mattermos kommer till sin rätt när du behöver ta med dig mat på resan, vare sig det är till jobbet, skolan, utflykten eller fjällturen. Den erbjuder en praktisk lösning för att hålla maten vid rätt temperatur och skydda den från yttre påverkan. Med en Mattermos kan du njuta av hemlagade rätter oavsett tid och plats, vilket inte bara sparar pengar utan också bidrar till ett mer hållbart livsstil.

I vår noggranna undersökning av olika modeller och märken har vi utsett Stanley Classic Mattermos som den absolut bästa på marknaden. Denna Mattermos utmärker sig genom sin överlägsna termiska prestanda, robusta konstruktion och användarvänliga design. Vi kommer att berätta mer om varför Stanley Classic Mattermos står ut från mängden i den kommande genomgången.

Testvinnare - Bästa Mattermosen 2024

Här är en överblick över årets bästa Mattermosar.

 1. Mattermos bäst i test: Classic bottle mattermos 0,7L grønn
 2. bästa mattermosen för 2 personer: Sarek Mattermos 1,2 L
 3. Bra val: Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart

Våra 3 bästa Mattermosar (juni 2024)

1. Classic bottle mattermos 0,7L grønn- Mattermos bäst i test

Classic bottle mattermos 0,7L grønn - Mattermos bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Vi har testat Classic Bottle mattermos 700 ml från Stanley, en tillverkare som är litet av en klassiker när det gäller termosar. Stanleys mattermos är väldigt slittålig och stabil. Den är gjord av dubbelväggad rostfri stål och har utrymme för 700 ml. Därför så är detta en termos som kan följa dig på utflykt var som helst och i vilken väderlek som helst utan att ta skada.

Stanleys mattermos håller maten varm eller kall i upp till 15 timmar. Den är därför perfekt för den som går på längre turer till exempel under jakt eller fiske, men även längre vandringsturer eller skidturer.

Vi gillar att termosen har en stor öppning vilket gör det lätt att äta direkt ur termosen med en matsked. Dessutom har termosen ett lock som kan användas som kopp vilket är praktiskt om du vill ha soppa eller liknande med. Är ni två som ska äta så kan en använda koppen och den andra äta direkt från termosen till exempel.

Den här termosen är läckagesäker och även diskmaskintålig så det är bara att slänga in den i diskmaskinen när du kommer hem.

Designen lutar mer åt jakt- och fiskehållet så utseendemässigt lämpar den sig bäst till er som gillar friluftsliv och kanske inte för lunch på kontoret. Å andra sidan så finns många som lever både kontors- och friluftsliv och då blir den här termosen ett perfekt val som en allt-i-allo.

Stanleys mattermos kostar lite extra jämfört med de andra termosarna i vårt test men tåligheten och stabiliteten gör den värd pengarna. Betalar man lite mer får man dessutom ofta bättre kvalitet och hållbarhet. Därför väljer vi den här termosen till bäst för bäst i test.

Egenskaper

 • Volym: 0,7 liter
 • Värmer: 15 timmar
 • Kyler: 15 timmar
 • Varumärke: Stanley

Fördelar

 • Slittålig och stabil, tillverkad av dubbelväggad rostfri stål.
 • Håller maten varm eller kall i upp till 15 timmar.
 • Har en stor öppning vilket gör det lätt att äta direkt ur termosen.
 • Lock som kan användas som kopp.
 • Läckagesäker och diskmaskintålig.

Nackdelar

 • Designen kanske inte passar alla, särskilt för dem som vill använda den på kontoret.
 • Kostar mer jämfört med andra termosar på marknaden.

Omdöme

Högkvalitativ mattermos som håller både värmen och kylan länge.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Isoleringsförmåga:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Sarek Mattermos 1,2 L- bästa mattermosen för 2 personer

Sarek Mattermos 1,2 L - bästa mattermosen för 2 personer
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Vi testade Sarek mattermos från Gastromax. Den här termosen är större än de andra i testet och rymmer 1.2 liter. Det kan vara praktiskt om man till exempel är två som ska dela på innehållet men kanske inte är helt nödvändigt för en person.

Termosen är tålig och gjord i okrossbar 18/8 rostfritt stål. Dessutom har den två svarta gummiringar runt som skyddar den från stötar och fall. På grund av det så är den idealisk för vandringsfärder i tuffare terräng där den kan stötas mot stenar och dylikt.

Öppningen är tillräckligt stor för att kunna äta direkt ur termosen med en stor sked och locket går bra att använda som kopp eller skål. Den håller maten varm eller kall upp till 12 timmar vilket är mycket bra. Det går bra att diska den här termosen i diskmaskin för enkel hantering.

Vi gillar att den här termosen är snygg och elegant och passar därför i alla olika situationer. Vi kan se den här termosen på kontoret eller utflykt liksom på jakt- eller fisketur. En bra allt-i-allo på det sättet.

Faktumet att den rymmer hela 1.2 liter och är både snygg och tålig och relativt prisvärd gör att vi ger den tummen upp. Därför har vi valt den här termosen till bästa mattermosen för två personer.

Egenskaper

 • Volym: 1,2 liter
 • Värmer: 8 timmar
 • Kyler: 10 timmar
 • Varumärke: Gastromax

Fördelar

 • Rymmer 1,2 liter vilket är praktiskt för flera personer.
 • Tålig och gjord i okrossbar 18/8 rostfritt stål, med skyddande gummiringar.
 • Stor öppning som möjliggör ätande direkt ur termosen.
 • Håller maten varm eller kall upp till 12 timmar.
 • Kan diskas i diskmaskin för enkel hantering.

Nackdelar

 • Kan vara för stor för en person, vilket gör den mindre portabel och mer klumpig att bära runt på.
 • Även om den är diskmaskinsäker kan det vara svårt att rengöra insidan noggrant på grund av dess storlek.

Omdöme

Bra val av mattermos om man ska ta med sig mat till 2 personer.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Isoleringsförmåga:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart- Bra val

Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart - Bra val
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Zwillings mattermos är tillverkad i 18/10 rostfritt stål och BPA fri plast och kan hantera 0,7 l varm eller kall mat. Du kan hålla varm mat varm i upp till 8 timmar och hålla kall mat eller dryck kall i upp till 11 timmar.

Öppningen på den här termosen är stor nog att du enkelt kan äta soppa eller annan mat med stor sked utan spill. Du kan ta av locket och använda det som skål eller kopp. Dessutom finns en hopfällbar sked i locket så du slipper ta med bestick separat. Termosen är diskmaskintålig, helt läckagesäker och står stadigt på marken.

Vi tycker att den här produkten är först och främst väldigt snygg och passar i de flesta situationer. Dessutom står den som sagt stadigt och känns väldigt stabil överlag. Skeden i locket var ett absolut plus för oss.

Det faktum att den inte håller maten varm längre än 8 timmar gör den mindre lämpad för längre turer, men ändå en bra mattermos.

Termosens pris ligger i mitten av de andra två men vi tycker att den är både stilig och stabil. Därför har vi valt Zwilling Thermo Mattermos till bra val.

Egenskaper

 • Volym: 0,7 liter
 • Värmer: 8 timmar
 • Kyler: 11 timmar
 • Varumärke: Zwilling

Fördelar

 • Tillverkad i 18/10 rostfritt stål och BPA fri plast.
 • Kan hålla mat varm i upp till 8 timmar och kall mat eller dryck kall i upp till 11 timmar.
 • Stor öppning för att enkelt äta soppa eller annan mat med sked utan spill.
 • Inbyggd hopfällbar sked i locket, vilket minskar behovet av att ta med extra bestick.
 • Diskmaskintålig och helt läckagesäker.

Nackdelar

 • Håller inte maten varm längre än 8 timmar, vilket gör den mindre lämplig för längre turer.
 • Priset kan vara högt jämfört med andra termosar på marknaden.

Omdöme

Ett billigare alternativ som klarar av att hålla värmen och kylan på bra nivåer under en dagsutflykt.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Isoleringsförmåga:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Användarvänlighet:
Betyg 9/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Mattermos

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer mattermos?

Att välja den bästa Mattermosen kan vara en utmanande uppgift, med tanke på det stora antalet märken och modeller som finns tillgängliga på marknaden. Men genom att fokusera på vissa nyckelfaktorer kan du hitta den Mattermos som bäst uppfyller dina behov. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på:

Termisk prestanda

Termisk prestanda är det mest kritiska kriteriet när du väljer en Mattermos. En bra Mattermos ska kunna hålla maten varm eller kall i minst 12-15 timmar. Detta beror på den dubbelväggiga vakuumisolering som hindrar värmeöverföring mellan insidan och utsidan av termosen. Kvaliteten på denna isolering varierar mellan olika märken och modeller, så det är viktigt att kontrollera tillverkarens specifikationer och oberoende tester för att verifiera termosens prestanda.

Storlek och kapacitet

Storleken och kapaciteten på din Mattermos bör matcha dina behov. Om du planerar att använda den för långa utflykter eller arbetsdagar, kanske du behöver en större modell som kan hålla mer mat. Å andra sidan, om du bara behöver termosen för kortare resor eller lunchpauser, kan en mindre modell vara mer praktisk och lättare att bära. Tänk också på att större termoser kan vara tyngre och tar mer plats i din väska.

Material och hållbarhet

Materialet i din Mattermos spelar en stor roll för dess hållbarhet och prestanda. De flesta högkvalitativa termoser är gjorda av rostfritt stål, som är känt för sin styrka och korrosionsbeständighet. Det är också viktigt att termosen har en robust konstruktion som kan tåla tuffa förhållanden och dagligt slitage. Se till att den har en tät förslutning för att förhindra läckage och en robust handtag för säker transport.

Användarvänlighet

En bra Mattermos ska vara lätt att använda. Det bör inkludera funktioner som en bred öppning för enkel påfyllning och rengöring, en skruvlock som är lätt att öppna och stänga, och kanske till och med en sked eller gaffel för att äta direkt från termosen. Vissa modeller har också en inre behållare som kan tas bort för rengöring eller för att värma maten separat.

Kundrecensioner

Slutligen är kundrecensioner ett viktigt verktyg för att bedöma kvaliteten på en Mattermos. Genom att läsa recensioner kan du få insikt om termosens prestanda, hållbarhet och användarvänlighet från människor som faktiskt har använt den. Tänk dock på att recensioner kan vara subjektiva och variera beroende på individuella preferenser och användningsområden. Det är därför bra att läsa flera recensioner för att få en mer balanserad bild.

Jämför de bästa Mattermosarna i testet

Mattermos Volym Värmer Kyler Varumärke Totalbetyg Pris
Classic bottle mattermos 0,7L grønn 0,7 liter 15 timmar 15 timmar Stanley Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
699 kr
Sarek Mattermos 1,2 L 1,2 liter 8 timmar 10 timmar Gastromax Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
339 kr
Thermo Mattermos med Sked 0,7 L Matt Svart 0,7 liter 8 timmar 11 timmar Zwilling Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
349 kr
mattermos test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av mattermosar, från små alternativ för 1 person till stora för hela familjen. Man kan inte riktiga säga att en liten är bättre eller sämre än en stor utan det beror helt på hur du har tänkt att använda den. För att du lättare ska hitta rätt har vi här istället utsett bästa mattermosen i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken mattermos som är bäst i varje kategori har vi bedömt dem efter ett antal kriterier som är särskilt viktiga för just mattermosar:

 • Värmehållning: Hur länge håller maten eller drycken värmen i termosen? 
 • Kylhållning: Hur länge håller dryck/mat kylan i termosen?
 • Användning: Är det enkelt att stoppa i och ta ur saker ur termosen?
 • Rengöring: Är den lätt att diska? Går den även att diska i maskin?
 • Hållbarhet: Hur hållbar är termosen, håller den vid exempelvis normala fall?
 • Pris: Hur mycket kostade mattermosen? Känns den prisvärd?

Fördelar med en Mattermos

Ett smart och hållbart val för att ta med sig mat på resan, Mattermos har flera fördelar som gör den till en oumbärlig följeslagare. Här är några av de viktigaste fördelarna som gör att Mattermos sticker ut från mängden:

 • Håller maten vid rätt temperatur: En av de största fördelarna med en Mattermos är dess förmåga att hålla maten varm eller kall i flera timmar. Tack vare den dubbelväggiga vakuumisoleringen kan du njuta av en varm soppa eller en kall sallad även efter flera timmar. Detta gör Mattermos till en idealisk lösning för utflykter, arbetsdagar och andra situationer där tillgången till mikrovågsugn eller kylskåp är begränsad.
 • Robust och hållbar: Tillverkad av rostfritt stål, är en Mattermos utformad för att tåla tuffa förhållanden och dagligt slitage. Dess robusta konstruktion och tät förslutning skyddar maten från yttre påverkan och förhindrar läckage. Med rätt skötsel kan en Mattermos vara i flera år, vilket gör den till ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till engångsförpackningar.
 • Praktisk och lätt att använda: En Mattermos är mycket praktisk och lätt att använda. Med en bred öppning för enkel påfyllning och rengöring, en skruvlock för snabbt och säkert förslutande, och en robust handtag för säker transport, erbjuder den en problemfri användarupplevelse. Vissa modeller har också en inre behållare som kan tas bort för rengöring eller för att värma maten separat.
 • Ekonomiskt och miljövänligt: Genom att använda en Mattermos kan du spara pengar och minska ditt avtryck på miljön. Istället för att köpa mat i engångsförpackningar eller äta på restauranger, kan du ta med dig hemlagade rätter i din Mattermos. Detta sparar pengar på lång sikt och minskar mängden avfall som du producerar.
 • Versatilitet: Med en Mattermos är du inte begränsad till bara soppor eller grytor. Du kan också använda den för att hålla frukt, sallader, pasta, risrätter och många andra typer av mat vid rätt temperatur. Vissa modeller har till och med olika fack för att separera olika livsmedel, vilket gör det möjligt att njuta av en balanserad måltid oavsett var du är.

Nackdelar med en Mattermos

Trots dess många fördelar, finns det också några nackdelar med att använda en Mattermos. Det är viktigt att vara medveten om dessa begränsningar för att göra ett välgrundat köpbeslut. Här är några av de mest framträdande nackdelarna:

 • Kan vara svår att rengöra: En av de största nackdelarna med en Mattermos är att den kan vara svår att rengöra, särskilt om du har fyllt den med kladdig eller oljig mat. Trots den breda öppningen kan det vara utmanande att nå alla delar av insidan med en vanlig diskborste. Vissa modeller kan diskas i diskmaskin, men många kräver handdisk, vilket kan vara tidskrävande.
 • Storlek och vikt: Beroende på dess kapacitet kan en Mattermos vara ganska stor och tung. Detta kan göra den mindre lämplig för långa vandringar eller resor där varje gram räknas. Dessutom tar en större Mattermos mer plats i din väska, vilket kan vara ett problem om du behöver packa många andra saker.
 • Priset: Högkvalitativa Mattermoser är oftast dyrare än vanliga matlådor eller termosflaskor. Även om de erbjuder flera fördelar som kan motivera det högre priset, kan kostnaden vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter. Det är dock viktigt att komma ihåg att en bra Mattermos kan vara en långsiktig investering som sparar pengar på lång sikt genom att minska behovet av att köpa mat på språng.
Vanliga frågor om mattermos

Vanliga frågor om Mattermos

Hur länge håller en Mattermos maten varm?

En högkvalitativ Mattermos kan hålla maten varm i upp till 15 timmar. Detta beror på dess dubbelväggiga vakuumisolering, som hindrar värmeöverföring mellan insidan och utsidan av termosen. Men det är viktigt att notera att den exakta tiden kan variera beroende på flera faktorer som utetemperatur, mängden och typen av mat, och hur ofta termosen öppnas. För bästa resultat, fyll termosen med kokande vatten och låt den stå i några minuter innan du lägger i maten.

Hur rengör jag min Mattermos?

Rengöring av en Mattermos kan vara utmanande på grund av dess form och konstruktion. Men här är några tips som kan hjälpa: Fyll termosen med hett vatten och ett par droppar diskmedel, skaka om den ordentligt och låt den stå i några timmar eller över natten. Skölj sedan termosen noggrant med rent vatten. För att rengöra svåråtkomliga delar, kan du använda en lång borste eller en flaskaborste. Om din Mattermos har en avtagbar inre behållare, kan du ta ut den och diska separat.

Kan jag använda min Mattermos för både varm och kall mat?

Ja, du kan definitivt använda din Mattermos för både varm och kall mat. Faktum är att en av de stora fördelarna med en Mattermos är dess mångsidighet. Tack vare dess dubbelväggiga vakuumisolering, kan den hålla maten varm eller kall i flera timmar. Du kan därför använda den för att ta med dig allt från varm soppa till kalla sallader.

Kan jag värma maten direkt i min Mattermos?

De flesta Mattermoser är inte designade för att värma mat direkt i dem. Att försöka göra det kan skada termosen och försämra dess isoleringsförmåga. Istället bör du värma maten separat och sedan lägga den i termosen. Men det finns vissa modeller som har en avtagbar inre behållare som kan användas för att värma maten separat, vilket kan vara praktiskt när du är på språng.

Hur mycket mat kan jag få plats med i min Mattermos?

Den mängd mat du kan få plats med i din Mattermos beror på dess storlek och kapacitet. Mindre modeller kan rymma omkring 0,5 liter, vilket är tillräckligt för en mindre måltid eller mellanmål. Större modeller kan rymma upp till 1,5 liter, vilket är tillräckligt för en större måltid eller flera portioner. Tänk på att du bör fylla termosen så full som möjligt för att maximera dess termiska prestanda.

Är alla Mattermoser tillverkade av rostfritt stål?

De flesta högkvalitativa Mattermoser är tillverkade av rostfritt stål på grund av dess styrka och korrosionsbeständighet. Men det finns också modeller som är gjorda av plast eller andra material. Medan dessa kan vara lättare och billigare, är de oftast mindre hållbara och effektiva på att hålla maten vid rätt temperatur. För bästa prestanda och hållbarhet, rekommenderas det att välja en Mattermos tillverkad av rostfritt stål.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5