Bästa kaffebönorna 2021

Ta kaffedrickandet till en ny nivå genom att hitta de bästa kaffebönorna 2021
Uppdaterad september 2021

Att laga till en riktigt god kopp kaffe är en konst i sig själv. Men visste du att smaken kan skilja sig väldigt mycket mellan olika sorters kaffebönor? Kanske har du bara hållit dig till vanligt pulverkaffe fram tills nyligen, och är sugen på att bredda din smakupplevelse. Om det stämmer in på dig kommer du att uppskatta den här artikeln, där vi gjort vårt bästa för att plocka fram rekommendationer av de bästa kaffebönorna.

Om vårt test av Kaffebönor

Vår panel bestod av en salig blandning av kaffedrickare, som var villiga att offra en eftermiddag för att hitta de allra bästa rekommendationerna till andra konsumenter precis som dem själva. Till vår hjälp hade vi även de vi benämnt som experter i den här artikeln, nämligen människor som själva gjort sin karriär på olika hörn inom kaffebranschen.

En mycket viktig aspekt för många av volontärerna och experterna var miljötänkandet och klimatkompensation. Kaffetillverkning kan ha en stor negativ miljöpåverkan, inte minst på grund av den långa resvägen från kaffegården på varmare breddgrader till rosterierna i norra Europa. Av den anledningen var det mycket uppskattat att företagen gör ansträngningar för att minska slitaget av vår gemensamma planet. De ansträngningarna ville vi premiera genom att dela ut extra poäng till de kaffesorter som uppfyllt sina miljömål. Det har de lyckats med genom att till exempel samarbeta med ekologiska bönder i ursprungslandet, eller att använda sig av återvunnet eller komposterbart material i sina förpackningar.

Tillsammans fick de komma fram till ett antal gemensamma kriterier vi skulle utgå ifrån under testet.

Efter att ha kommit överens om vad vi letar efter i våra kaffebönor delade vi upp de 30 deltagarna i mindre grupper som alla fick både tillaga och smaka på fem kaffesorter var, och sedan gradera dessa. Vi malde, kokade upp och drack kaffet som vi skulle gjort hemma. Vi luktade på kaffebönorna och jämförde hur estetiskt tilldragande, och inte minst praktiska, förpackningarna var.

Dessa kriterier är som följer:

  • Pris. Vi vill hitta rätt kaffe för varje plånbok. De billigaste kaffebönorna i det här testet har redan en grundläggande god kvalitet, men det är förståeligt att en del vill lyxa till lite extra med. Frågan är, var designen eller smaken värt priset?
  • Etik. Något som det känns värt att just betala lite extra för är om tillverkningsprocessen har värnat om människor och miljö. Har företaget lagt stor vikt vid att minska sitt ekologiska fotavtryck? Har kaffebönderna och andra anställda möjlighet att skapa sig ett värdigt liv på sin inkomst?
  • Styrka. En del bönor kan dofta väldigt intensivt, tills du maler när dem och brygger kaffe. Då smakar det plötsligt mest vatten. Vi ville undvika irriterande misstag. Därför var vi noggranna med att gradera styrkan på kaffet, särskilt om en stark smak utlovades enligt texten på just dessa kaffebönors förpackning.
  • Doft. Här fick vi lukta först på de hela bönorna, följt av det malda kaffepulvret, och till sist det rykande heta kaffet när det väl var färdigt att dricka.
  • Primär smak. Den huvudsakliga smaken som kaffetillverkaren hävdar. Hur smakar det färdiga kaffet jämfört med beskrivningen på förpackningen?
  • Sekundär smak. Med det menar vi det mer subtila i kaffeblandningen, det vill säga eftersmaken och de tänkta undertonerna. Hur väl kommer de här mindre tydliga aromerna fram?

 

Vilken kaffebönor är bäst?

Vi har testat många Kaffebönor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kaffebönor samt en recension av varje produkt.

  1. 1. Bäst i test: Bergstrands Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg

    9,7/10
    Högkvalitativa kaffebönor som ger upphov till supergott kaffe med hög fyllighet
    Bergstrands Perombia  Hela kaffebönor Eko 1 kg
    Bäst i test
    Pris / kg
    249,00 kr
    Rostning
    Mellanmörk
    Ursprungsland
    Peru, Colombia, Indonesien
    Böntyp
    Arabica
    249 kr
    Till Butik
    Fördelar
    • Godast smak enligt en majoritet i panelen.
    • Låg kostnad i förhållande till både kvalitet och kvantitet.
    • Nio månaders hållbarhet i oöppnad förpackning.
    Nackdelar
    • Förpackningen är inte återförslutningsbar efter att ha öppnats.

    Bergstrands ekologiska blandning har syrlighet på bara 5/10, vilket är en bedrift när kaffet består av fruktiga smaker. Dessa smaker kan vara svåra att få till utan att det slår över till att smaka nästan surt. Perombia har inslag av bland annat ananas, körsbär och vindruvor. Den här smarriga sydamerikanska blandningen befinner sig precis på gränsen från mellan- till mörkrostat, och har hög fyllighet. Vi måste erkänna att det tog ett tag för oss som utförde testet att förstå ordleken i namnet. Perombia är nämligen Peru och Colombia hopslaget, då dessa är de två länderna, tillsammans med Indonesien, som exporterat bönorna.

    Läs mer
  2. 2. Bästa premiumvalet: Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg

    9,5/10
    Ett krämigt italienskt alternativ som gör underverk i din espresso
    Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg
    Pris / kg
    318,00 kr
    Rostning
    Espresso
    Ursprungsland
    Italien
    Böntyp
    50/50 Arabica & Robusta
    318 kr
    Till Butik
    Fördelar
    • Krämigt god smak
    • Fyllig arom
    Nackdelar
    • Endast tillgänglig i påsar på ett helt kilo åt gången
    • Inte ekologisk

    Caffé Mauro tummade inte på sina inhemska italienska traditioner när företaget tog fram en av sina absolut bästa espressoblandningar. Denna blandning kaffebönor av premiumkvalitet är gjord på hälften Arabica- och hälften Robustabönor, de två varianterna möts på mitten och skapar en smakupplevelse utöver det vanliga. För dig som inte är på jakt efter några experimentella undertoner, utan en pålitlig kopp klassiskt kaffe. Vi är mycket imponerade över att Caffè Mauro skapat en så pass välsmakande produkt ur en i grunden väldigt enkel blandning av kaffebönor.

    Läs mer
  3. 3. Bästa mellanrosten: Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g

    9,5/10
    Härlig mellanrost med inslag av apelsin- och fikonaromer
    Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g
    Pris / kg
    316,00 kr
    Rostning
    Mellanrost
    Ursprungsland
    Peru, Etiopien, Colombia, Indonesien
    Böntyp
    Arabica
    79 kr
    Till Butik
    Fördelar
    • Mycket fina och ovanliga förpackningar, alla Mumin-karaktärer har sitt eget kaffe.
    • Ekologiskt
    • God mellanrost i normalstor förpackning
    Nackdelar
    • Något dyrt

    Tove Janssons folkkära Mumin-karaktärer har fått pryda en nyutkommen serie kaffesorter. Mamma vet bäst som det heter, för Muminmammans egna kaffebönor fick högsta betyg i hela familjen. Peru möter Etiopien i en syrlig blandning bestående av aromer från apelsiner och fikon. Även den här blandningen kaffebönor har tagits fram på Bergstrands Kafferosteri. Det skadar inte att ta en titt på Bergstrands andra kaffesorter som inte tog sig in på listan. Bergstrand har ett enormt utbud av kaffebönor, och de allra flesta är dessutom ekologiska sådana.

    Läs mer
  4. 4. Bästa mörkrosten: Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g

    9,5/10
    En fantastisk mörkrost med små hintar av kakao, pekannöt och kakdeg
    Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g
    Pris / kg
    350,00 kr
    Rostning
    Mörkrostat
    Ursprungsland
    Brasilien
    Böntyp
    Arabica
    175 kr
    Till Butik
    Fördelar
    • Originalitet, både i designen av förpackningen och tillverkningen av kaffet.
    • Hela blandningen kommer från samma område i Brasilien, kort resväg.
    • Alla bönor kommer tas till vara under tillverkningen, oavsett utseende.
    Nackdelar
    • Den enligt Lykke utlovade smaken av kakdeg kom inte riktigt fram.

    Från syrligt till ett mer beskt och fylligt kaffe. Bönorna från Lykke har fått namnet Darkness och kommer i en stilren förpackning för finsmakaren som är beredd att betala lite extra. Enligt panelen är smaken utan tvekan värd priset. Här fann vi pekannöt och kakao, helt i linje med traditionerna i dess ursprungsland Brasilien. Där har kaffebönorna fått torka i solen tillsammans med bär och fruktskal, för att sedan rostas på Lykkes eget rosteri.

    Läs mer
  5. 5. Bästa budgetvalet: Melitta BellaCrema Intenso

    9,3/10
    Billiga kaffebönor som passar utmärkt till vardagsdrickandet
    Melitta BellaCrema Intenso
    Pris / kg
    115,00 kr
    Rostning
    Mellanmörk
    Ursprungsland
    Syd- och Centralamerika
    Böntyp
    Arabica
    115 kr
    Till Butik
    Fördelar
    • Mångsidig, passar till vilket fikabröd som helst.
    • Oerhört lågt pris, men uppfyller samma höga kvalitet som övriga kaffebönor.
    • Stor mängd, och tydlig, information på förpackningen.
    Nackdelar
    • Tråkig förpackning rent designmässigt, ser för industriell ut.

    Bella Crema Intenso är som namnet antyder ett kaffe med riktigt intensiv smak. Det är mörkrostat till en styrka på 4 av 5 enligt Melittas egen skala. Intenso lyckas vara kraftfull i smaken utan att smaka bittert. De Rainforest Alliance-certifierade Arabica-bönorna brygger dig en kolsvart kopp kaffe, tillverkat med gröna värderingar i bakhuvudet. Bella Crema Intenso fungerar riktigt bra i en fransk kaffepress. Det rekommenderar vi främst som metod för att brygga just det här kaffet om du har möjlighet till det. Om du inte har tillgång till just en fransk press hemma går det självklart lika bra med andra sätt, men vi märkte att tidigare nämnda metod förde fram smakerna ordentligt.

    Läs mer

Köpguide - Så här väljer du de bästa kaffebönorna:

Vi förstår mycket väl att det kan vara svårt att orientera sig på kaffemarknaden. Speciellt om det är nytt för dig. När vi köper kaffe brukar det stå information om kaffebönorna på förpackningen. Därför har vi här tagit fram en köpguide för att underlätta.

  • Blandning. De flesta färdiga kaffesorter består inte bara av en sorts kaffebönor, utan flera. Dessa kan komma från vitt skilda delar av världen, och har tagits fram av experterna inom kaffebranschen för att få en god balans i smaken. För det mesta utgår kaffeblandningarna från en bas, den största andelen bönor. Det är den huvudsakliga smaken. Sedan brukar tillverkaren brukar tillverkaren blanda ut kaffebönorna med några andra sorter i mindre mängd, ungefär som att krydda.
  • Förpackning. Kaffe bör alltid lagras torrt, annars börjar det lätt att lukta unket. Malt kaffe har oerhört lätt för att mögla vid fukt. I just det här testet går vi visserligen igenom hela kaffebönor, men även dessa har ett behov av bra förvaring. En del mer avancerade påsar har dubbel förpackning med lufthål på toppen eller sidan. Det kan även vara bra om påsen är återförslutningsbar.
  • Mängd. Har du inte hittat ditt egna favoritkaffe än kan du som tur är köpa en mindre mängd smakprover av olika sorter som du är intresserad av. När du väl har fäst dig vid en specifik kaffesort kan du därefter välja att beställa den i storpack. En del företag erbjuder som tur är ett paketpris för flera små förpackningar kaffebönor eller blandningar av dessa.
  • Smak. Smaken brukar graderas mellan ett och tio efter kategorierna rostning, fyllighet och syrlighet. På så sätt kan du snabbt bilda dig en uppfattning om ungefär hur det kan tänkas smaka. Dessa tre grundläggande delar av smakupplevelsen gäller för de allra flesta kaffesorter. När det kommer till detaljerna i smaken och eftersmaken ser vi många tillverkare använda målande beskrivningar för att så gott som möjligt förklara vad konsumenten kan förvänta sig.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senaste tester