Test: Vilken är den Bästa Kaffebönan 2024?

Ta kaffedrickandet till en ny nivå genom att hitta de bästa kaffebönorna 2024

Kaffebönor är grunden till världens mest älskade dryck, kaffe. Det är fröna från kaffeträdets frukt, som rostas till olika grader för att framhäva unika smaker och aromer. Kaffebönor finns i hundratals varianter, från robusta till arabica, och varje sort har sin egen distinkta smakprofil. Kvaliteten på kaffebönorna kan variera kraftigt, från billiga massproducerade bönor till exklusiva specialbönor som odlas i begränsade mängder på specifika platser runt om i världen.

Kaffebönor behövs när du önskar en högkvalitativ kaffeupplevelse. Oavsett om du är en daglig dryckare eller bara njuter av en kopp då och då, kan rätt typ av kaffebönor göra stor skillnad för smaken och njutningen av din kopp kaffe. Att välja hela bönor istället för färdigmalet kaffe ger dig också möjligheten att anpassa malningsgraden efter din bryggmetod, vilket kan ge en ännu bättre smakupplevelse.

Vi har testat flera olika sorters kaffebönor och kan glatt meddela att "Perombia Kaffebönor Eko" har utsetts till det bästa valet för de flesta. Dessa ekologiskt odlade bönor från Colombia har en rik smak med toner av choklad och nötter, och de erbjuder en utmärkt balans mellan pris och kvalitet. De är det perfekta valet för den som söker en premiumkaffeböna utan att behöva tömma plånboken.

Testvinnare - Bästa Kaffebönan 2024

Här är en överblick över årets bästa Kaffebönor.

 1. Bäst i test: Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg
 2. Bästa premiumvalet: Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg
 3. Bästa mellanrosten: Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g
 4. Bästa mörkrosten: Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g
 5. Bästa budgetvalet: Melitta BellaCrema Intenso

Våra 5 bästa Kaffebönor (juli 2024)

1. Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg- Bäst i test

Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Bergstrands ekologiska blandning har syrlighet på bara 5/10, vilket är en bedrift när kaffet består av fruktiga smaker. Dessa smaker kan vara svåra att få till utan att det slår över till att smaka nästan surt. Perombia har inslag av bland annat ananas, körsbär och vindruvor. Den här smarriga sydamerikanska blandningen befinner sig precis på gränsen från mellan- till mörkrostat, och har hög fyllighet. Vi måste erkänna att det tog ett tag för oss som utförde testet att förstå ordleken i namnet. Perombia är nämligen Peru och Colombia hopslaget, då dessa är de två länderna, tillsammans med Indonesien, som exporterat bönorna.

Fördelar

 • Godast smak enligt en majoritet i panelen.
 • Låg kostnad i förhållande till både kvalitet och kvantitet.
 • Nio månaders hållbarhet i oöppnad förpackning.

Nackdelar

 • Förpackningen är inte återförslutningsbar efter att ha öppnats.

Omdöme

Högkvalitativa kaffebönor som ger upphov till supergott kaffe med hög fyllighet.
Våra betyg
Arom:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Smak:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Färskhet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg- Bästa premiumvalet

Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Caffé Mauro tummade inte på sina inhemska italienska traditioner när företaget tog fram en av sina absolut bästa espressoblandningar. Denna blandning kaffebönor av premiumkvalitet är gjord på hälften Arabica- och hälften Robustabönor, de två varianterna möts på mitten och skapar en smakupplevelse utöver det vanliga. För dig som inte är på jakt efter några experimentella undertoner, utan en pålitlig kopp klassiskt kaffe. Vi är mycket imponerade över att Caffè Mauro skapat en så pass välsmakande produkt ur en i grunden väldigt enkel blandning av kaffebönor.

Fördelar

 • Krämigt god smak
 • Fyllig arom

Nackdelar

 • Endast tillgänglig i påsar på ett helt kilo åt gången
 • Inte ekologisk

Omdöme

Ett krämigt italienskt alternativ som gör underverk i din espresso.
Våra betyg
Arom:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Smak:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Färskhet:
Betyg 9.83/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g- Bästa mellanrosten

Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g - Bästa mellanrosten
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Tove Janssons folkkära Mumin-karaktärer har fått pryda en nyutkommen serie kaffesorter. Mamma vet bäst som det heter, för Muminmammans egna kaffebönor fick högsta betyg i hela familjen. Peru möter Etiopien i en syrlig blandning bestående av aromer från apelsiner och fikon. Även den här blandningen kaffebönor har tagits fram på Bergstrands Kafferosteri. Det skadar inte att ta en titt på Bergstrands andra kaffesorter som inte tog sig in på listan. Bergstrand har ett enormt utbud av kaffebönor, och de allra flesta är dessutom ekologiska sådana.

Fördelar

 • Mycket fina och ovanliga förpackningar, alla Mumin-karaktärer har sitt eget kaffe.
 • Ekologiskt
 • God mellanrost i normalstor förpackning

Nackdelar

 • Något dyrt

Omdöme

Härlig mellanrost med inslag av apelsin- och fikonaromer.
Våra betyg
Arom:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Smak:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Färskhet:
Betyg 9/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g- Bästa mörkrosten

Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g - Bästa mörkrosten
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Från syrligt till ett mer beskt och fylligt kaffe. Bönorna från Lykke har fått namnet Darkness och kommer i en stilren förpackning för finsmakaren som är beredd att betala lite extra. Enligt panelen är smaken utan tvekan värd priset. Här fann vi pekannöt och kakao, helt i linje med traditionerna i dess ursprungsland Brasilien. Där har kaffebönorna fått torka i solen tillsammans med bär och fruktskal, för att sedan rostas på Lykkes eget rosteri.

Fördelar

 • Originalitet, både i designen av förpackningen och tillverkningen av kaffet.
 • Hela blandningen kommer från samma område i Brasilien, kort resväg.
 • Alla bönor kommer tas till vara under tillverkningen, oavsett utseende.

Nackdelar

 • Den enligt Lykke utlovade smaken av kakdeg kom inte riktigt fram.

Omdöme

En fantastisk mörkrost med små hintar av kakao, pekannöt och kakdeg.
Våra betyg
Arom:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Smak:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Färskhet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

5. Melitta BellaCrema Intenso- Bästa budgetvalet

Melitta BellaCrema Intenso - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Netonnet)

Bella Crema Intenso är som namnet antyder ett kaffe med riktigt intensiv smak. Det är mörkrostat till en styrka på 4 av 5 enligt Melittas egen skala. Intenso lyckas vara kraftfull i smaken utan att smaka bittert. De Rainforest Alliance-certifierade Arabica-bönorna brygger dig en kolsvart kopp kaffe, tillverkat med gröna värderingar i bakhuvudet. Bella Crema Intenso fungerar riktigt bra i en fransk kaffepress. Det rekommenderar vi främst som metod för att brygga just det här kaffet om du har möjlighet till det. Om du inte har tillgång till just en fransk press hemma går det självklart lika bra med andra sätt, men vi märkte att tidigare nämnda metod förde fram smakerna ordentligt.

Fördelar

 • Mångsidig, passar till vilket fikabröd som helst.
 • Oerhört lågt pris, men uppfyller samma höga kvalitet som övriga kaffebönor.
 • Stor mängd, och tydlig, information på förpackningen.

Nackdelar

 • Tråkig förpackning rent designmässigt, ser för industriell ut.

Omdöme

Billiga kaffebönor som passar utmärkt till vardagsdrickandet.
Våra betyg
Arom:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Smak:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Färskhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Så hittar du bästa Kaffebönor

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kaffebönor?

Att hitta de bästa kaffebönorna kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det stora utbudet på marknaden idag. Det finns dock ett antal kriterier som man kan titta på för att bedöma om en kaffeböna är av hög kvalitet eller inte. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du letar efter de bästa kaffebönorna.

Typ av kaffeböna

Det finns i huvudsak två typer av kaffebönor: arabica och robusta. Arabica anses generellt ha en mjukare och mer subtil smak, medan robusta har en starkare och mer bitter smak. Vilken typ du föredrar beror helt på din personliga smak. Det finns också blandningar av arabica och robusta, vilket kan ge en balanserad smakprofil. Kom ihåg att priset inte alltid reflekterar kvaliteten. Det finns både högkvalitativa robusta bönor och lågkvalitativa arabica bönor.

Odlingsregion

Odlingsregionen kan ha en stor inverkan på smaken av kaffebönorna. Bönor från olika delar av världen har olika karaktäristiska smaker. Till exempel har bönor från Centralamerika ofta toner av choklad och nötter, medan bönor från Östafrika kan ha en syrligare och mer fruktig smak. Det är värt att prova bönor från olika regioner för att hitta din favorit.

Rostningsgrad

Rostningsgraden påverkar också smaken av kaffebönorna. Ljusrostade bönor har en mildare smak och kan ha en lätt syrlighet, medan mörkrostade bönor har en starkare och mer bitter smak. Mellanrostade bönor ligger någonstans mittemellan. Vilken rostningsgrad du föredrar beror återigen på din personliga smak.

Ekologiskt och rättvist handlade

Allt fler konsumenter väljer ekologiskt och rättvist handlade kaffebönor. Ekologiska bönor odlas utan syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket är bra för både din hälsa och miljön. Rättvist handlade bönor innebär att bönderna får en rättvis betalning för sitt arbete. Detta kan vara viktigt för dig om du värdesätter etiska inköp.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner vara ett användbart verktyg när du letar efter de bästa kaffebönorna. Även om smak är subjektiv, kan recensioner ge dig en uppfattning om vad andra konsumenter tycker om olika sorters bönor. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild.

Jämför de bästa Kaffebönorna i testet

Kaffebönor Pris / kg Rostning Ursprungsland Böntyp Totalbetyg Pris
Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg 289,00 kr Mellanmörk Peru, Colombia, Indonesien Arabica Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
289 kr
Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg 318,00 kr Espresso Italien 50/50 Arabica & Robusta Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
318 kr
Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g 436,00 kr Mellanrost Peru, Etiopien, Colombia, Indonesien Arabica Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
109 kr
Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g 398,00 kr Mörkrostat Brasilien Arabica Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Melitta BellaCrema Intenso 115,00 kr Mellanmörk Syd- och Centralamerika Arabica Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
115 kr
kaffebönor test

Så gjorde vi testet

Vår panel bestod av en salig blandning av kaffedrickare, som var villiga att offra en eftermiddag för att hitta de allra bästa rekommendationerna till andra konsumenter precis som dem själva. Till vår hjälp hade vi även de vi benämnt som experter i den här artikeln, nämligen människor som själva gjort sin karriär på olika hörn inom kaffebranschen.

En mycket viktig aspekt för många av volontärerna och experterna var miljötänkandet och klimatkompensation. Kaffetillverkning kan ha en stor negativ miljöpåverkan, inte minst på grund av den långa resvägen från kaffegården på varmare breddgrader till rosterierna i norra Europa. Av den anledningen var det mycket uppskattat att företagen gör ansträngningar för att minska slitaget av vår gemensamma planet. De ansträngningarna ville vi premiera genom att dela ut extra poäng till de kaffesorter som uppfyllt sina miljömål. Det har de lyckats med genom att till exempel samarbeta med ekologiska bönder i ursprungslandet, eller att använda sig av återvunnet eller komposterbart material i sina förpackningar.

Tillsammans fick de komma fram till ett antal gemensamma kriterier vi skulle utgå ifrån under testet.

Efter att ha kommit överens om vad vi letar efter i våra kaffebönor delade vi upp de 30 deltagarna i mindre grupper som alla fick både tillaga och smaka på fem kaffesorter var, och sedan gradera dessa. Vi malde, kokade upp och drack kaffet som vi skulle gjort hemma. Vi luktade på kaffebönorna och jämförde hur estetiskt tilldragande, och inte minst praktiska, förpackningarna var.

 • Pris: Vi vill hitta rätt kaffe för varje plånbok. De billigaste kaffebönorna i det här testet har redan en grundläggande god kvalitet, men det är förståeligt att en del vill lyxa till lite extra med. Frågan är, var designen eller smaken värt priset?
 • Etik: Något som det känns värt att just betala lite extra för är om tillverkningsprocessen har värnat om människor och miljö. Har företaget lagt stor vikt vid att minska sitt ekologiska fotavtryck? Har kaffebönderna och andra anställda möjlighet att skapa sig ett värdigt liv på sin inkomst?
 • Styrka: En del bönor kan dofta väldigt intensivt, tills du maler när dem och brygger kaffe. Då smakar det plötsligt mest vatten. Vi ville undvika irriterande misstag. Därför var vi noggranna med att gradera styrkan på kaffet, särskilt om en stark smak utlovades enligt texten på just dessa kaffebönors förpackning.
 • Doft: Här fick vi lukta först på de hela bönorna, följt av det malda kaffepulvret, och till sist det rykande heta kaffet när det väl var färdigt att dricka.
 • Primär smak: Den huvudsakliga smaken som kaffetillverkaren hävdar. Hur smakar det färdiga kaffet jämfört med beskrivningen på förpackningen?
 • Sekundär smak: Med det menar vi det mer subtila i kaffeblandningen, det vill säga eftersmaken och de tänkta undertonerna. Hur väl kommer de här mindre tydliga aromerna fram?

 


Fördelar med Kaffebönor

Att välja hela kaffebönor över färdigmalet kaffe kan ha flera fördelar. Hela bönor ger dig en större kontroll över smaken på ditt kaffe och ger dig också möjligheten att njuta av färskt malet kaffe varje gång. Här följer några av de största fördelarna med att använda hela kaffebönor.

 • Färskhet: Kaffebönor börjar förlora sina smaker och aromer så snart de mals. Genom att köpa hela bönor och mala dem själv precis innan du ska brygga ditt kaffe, kan du säkerställa att ditt kaffe alltid är så färskt som möjligt. Detta kan resultera i ett betydligt rikare och mer smakfullt kaffe jämfört med att använda färdigmalet kaffe.
 • Kontroll över malningsgraden: Olika bryggmetoder kräver olika malningsgrader. Till exempel behöver espresso mycket fint malet kaffe, medan en presskanna fungerar bäst med grovt malet kaffe. Genom att mala dina egna bönor kan du anpassa malningsgraden efter din specifika bryggmetod, vilket ger dig större kontroll över smaken på ditt kaffe.
 • Större urval: Det finns ett mycket större urval av hela kaffebönor jämfört med färdigmalet kaffe. Detta innebär att du kan prova ett större antal olika sorters kaffe och hitta din personliga favorit. Dessutom kan du experimentera med att blanda olika sorters bönor för att skapa din egen unika kaffeblandning.
 • Längre hållbarhet: Hela kaffebönor håller längre än malet kaffe. Så länge bönorna förvaras korrekt, i en lufttät behållare och på en sval plats, kan de hålla sig färska i flera månader. Detta gör att du kan köpa större mängder bönor åt gången, vilket kan vara mer ekonomiskt.
 • Doften av ny-malet kaffe: För många kaffeälskare är doften av ny-malet kaffe en stor del av upplevelsen. När du maler dina egna bönor fylls ditt kök med denna underbara doft varje gång du brygger en kopp kaffe. Detta kan hjälpa till att skapa en ännu mer njutbar och avkopplande kaffestund.

Nackdelar med Kaffebönor

Trots de många fördelarna med att använda hela kaffebönor finns det också några nackdelar att överväga. Från den extra utrustning som krävs till den tid det tar att mala bönorna, kan det finnas vissa hinder för vissa kaffeälskare. Här följer några av de mest betydande nackdelarna med att använda hela kaffebönor.

 • Kräver extra utrustning: För att mala dina egna kaffebönor behöver du en kaffekvarn. Detta är en extra kostnad och tar upp mer utrymme i ditt kök. Dessutom finns det en mängd olika typer av kaffekvarnar på marknaden, från manuella till elektriska, vilket kan göra valet av rätt kvarn överväldigande för vissa.
 • Tidskrävande: Det tar tid att mala dina egna kaffebönor. Även om processen i sig bara tar några minuter, kan det lägga till extra tid på din morgonrutin, särskilt om du brygger kaffe för flera personer. Om du har en hektisk livsstil och behöver ditt kaffe snabbt på morgonen, kan detta vara en betydande nackdel.
 • Inlärningskurva: Det krävs lite kunskap och erfarenhet för att mala dina egna kaffebönor korrekt. Du behöver lära dig att justera malningsgraden för olika bryggmetoder, och det kan ta tid och experiment att hitta den perfekta malningsgraden för ditt favoritkaffe. Detta kan vara avskräckande för nybörjare eller de som bara vill ha en snabb och enkel kopp kaffe.
Vanliga frågor om kaffebönor

Vanliga frågor om Kaffebönor

Hur ska jag förvara mina kaffebönor?

För att behålla dina kaffebönors färskhet så länge som möjligt är det viktigt att förvara dem korrekt. Kaffebönor bör förvaras i en lufttät behållare på en sval och mörk plats. Undvik att förvara dem i kylskåp eller frys, eftersom temperaturförändringar kan skapa kondens inuti behållaren vilket kan påverka smaken. Dessutom kan kaffebönor absorbera lukter från andra matvaror i kylskåpet, vilket också kan ändra smaken på ditt kaffe.

Är det bättre att köpa hela bönor än malet kaffe?

Om du värdesätter smak och färskhet över bekvämlighet, är hela bönor definitivt vägen att gå. Hela bönor behåller sin färskhet längre än malet kaffe, och att mala dina egna bönor precis innan du brygger ditt kaffe kan ge en mer rik och robust smak. Dock kräver detta mer tid och utrustning, så om du prioriterar bekvämlighet över smak kan malet kaffe vara ett bättre alternativ för dig.

Vad betyder det när bönorna är "rättvist handlade"?

Rättvis handel är en certifiering som garanterar att kaffebönorna odlas och skördas under rättvisa arbetsförhållanden. Detta innebär att bönderna får en rättvis lön för sitt arbete, och att inga barn eller tvångsarbete används. Rättvis handel bidrar också till hållbar utveckling genom att främja miljövänliga odlingsmetoder och investera i lokala samhällsprojekt.

Vad är skillnaden mellan arabica och robusta bönor?

Arabica och robusta är de två huvudtyperna av kaffebönor. Arabica-bönor har en mjukare och mer subtil smak, medan robusta-bönor har en starkare och mer bitter smak. Arabica-bönor anses generellt vara av högre kvalitet, men vilken typ du föredrar beror helt på din personliga smak.

Hur vet jag vilken rostningsgrad jag ska välja?

Rostningsgraden påverkar smaken på ditt kaffe. Ljusrostade bönor har en mildare smak och kan ha en lätt syrlighet, medan mörkrostade bönor har en starkare och mer bitter smak. Mellanrostade bönor ligger någonstans mittemellan. Vilken rostningsgrad du föredrar beror på din personliga smak och vilken typ av kaffe du vill brygga.

Kan jag blanda olika sorters kaffebönor?

Absolut! Att blanda olika sorters kaffebönor kan vara ett roligt sätt att experimentera med smaker och skapa din egen unika kaffeblandning. Tänk dock på att olika bönor kan ha olika rostningstider och malningsgrader, så det kan kräva lite experiment att hitta den perfekta blandningen.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5