Bästa äggkokaren 2022

Hitta den bästa äggkokaren på marknaden med hjälp av vår stora genomgång
Uppdaterad september 2021

Vi svenskar äter mycket ägg. Många av den intas till exempel till påsk, men kokta ägg är också en given frukostfavorit. När du kokar ägg på kastrull kan det ibland vara svårt att få dem så där perfekta, precis som du vill ha dem. Vi har alla olika preferenser när det kommer till hur äggen ska vara. Några av oss föredrar löskokta medan andra vill ha hårdkokta ägg. Med en äggkokare blir det enklare att få perfekta ägg. En äggkokare är dessutom mer energieffektiv än att koka äggen i kastrull.

Vi har testat många äggkokare för att underlätta för dig inför inköpet. Läs mer om vårt test nedan och få information om varför vi valde ut just Steba EK5 Äggkokare till bäst i test.

Testvinnare - Bästa äggkokaren

 • Bäst i test: Steba EK5 Äggkokare
 • Mest prisvärda äggkokaren: Champion Äggkokare Rostfri
 • Bästa premiumvalet: Kitchen Minis Äggkokare 2 ägg
 • Bra val: Princess äggkokare
 • Bästa budgetvalet: Rubicson Äggkokare

Vilken äggkokare är bäst?

Vi har testat många äggkokare. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive äggkokare samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Steba EK5 Äggkokare

  9,7/10
  En prisvärd äggkokare som dessutom kan pochera och steka ägg.
  Steba EK5 Äggkokare
  Bäst i test
  Antal ägg
  8 st
  Effekt
  400 watt
  Timerfunktion
  Ja, ljudsignal
  Fördelar
  • Plats för åtta ägg
  • Användarvänlig
  • Kan även pochera ägg
  Nackdelar
  • Kokar aningen långsammare än andra modeller

  Det här är en äggkokare med plats för åtta stycken ägg och passar därför perfekt om hela familjen vill ha ägg till frukost. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av plast, vilket gör att den kommer att hålla länge. Medföljer gör också en bricka som möjliggör för tillagning av pocherade ägg. Äggkokaren har en lättillgänglig av/på-knapp och en lampa visar när den är påslagen.

  Det här är en snygg äggkokare som ger bra resultat när du kokar ägg. Vi gillar också brickan där du kan pochera såväl som steka ägg. Vi valde just Steba EK5 till bäst i test tack vare dess mångsidighet, användarvänlighet och snygga design. Du tillsätter vatten och väljer den inställning du önskar med vredet sedan är det bara att vänta på äggen.

  Läs mer
 2. 2. Mest prisvärda äggkokaren: Champion Äggkokare Rostfri

  9,5/10
  Testets mest prisvärda äggkokare med plats för sju ägg.
  Champion Äggkokare Rostfri
  Antal ägg
  7 st
  Effekt
  300 watt
  Timerfunktion
  Ja, ljudsignal

  I den här äggkokaren kan du koka mellan ett och sju ägg åt gången. Den är stilren och mycket prisvärd med sin rostfria design. Allt du behöver göra är att picka hål på äggen, placera dem i kokaren och fylla på rätt mängd vatten. Det medföljer ett mått för vattenmängden. Med vattenmängden reglerar du om du vill ha hård- eller löskokta ägg.

  När vi testade den här äggkokaren blev vi imponerade. Den förtjänar verkligen utmärkelsen som den mest prisvärda äggkokaren i vårt test. Det är enkelt att använda den, den är liten och snygg samt att du kan koka upp till sju ägg i den. När äggen är klara avger den en ljudsignal, någonting vi verkligen uppskattar med just den här modellen.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premiumvalet: Kitchen Minis Äggkokare 2 ägg

  9,5/10
  En snygg äggkokare för mindre hushåll som bara vill ha ett eller två kokta ägg per gång.
  Kitchen Minis Äggkokare 2 ägg
  Antal ägg
  2 st
  Effekt
  250 watt
  Timerfunktion
  Ja, ljudsignal
  Fördelar
  • Ljudsignal vid färdiga ägg
  • Stilren design
  • Enkel att rengöra
  Nackdelar
  • Bara plats för två ägg
  • Något dyr

  Den här äggkokaren har plats för två ägg, vilket gör att den passar utmärkt till de mindre hushållen. Du justerar vattenmängden utifrån äggens storlek och hur pass kokta du vill ha dem, vilket är både enkelt och smidigt. När äggen är klara avger maskinen en signal. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av tritanplast, vilket gör den enkel att rengöra samtidigt som den är snygg.

  Anledningen till att just Kitchen Minis blev vår bästa premiumprodukt beror på att den är snygg, kompakt och presterar bra, men har ett något högt pris. Den kan visserligen bara koka två ägg åt gången, men den passar perfekt för singel- eller parhushåll. Dessutom är den enkel att använda vilket alltid är en stor fördel.

  Läs mer
 4. 4. Bra val: Princess äggkokare

  9,1/10
  Äggkokaren som både är billig och lätt att använda
  Princess äggkokare
  Antal ägg
  6 st
  Effekt
  350 watt
  Timerfunktion
  Ja
  Fördelar
  • Inbyggd sladdförvaring
  • Torrkokningsskydd
  • Timer med ljudsignal
  Nackdelar
  • Inga extrafunktioner

  Princess tillverkar många olika produkter inom hemelektronik, däribland denna äggkokare för sex ägg. Den är utrustad med timer för att du alltid ska få ett bra resultat. Den är tillverkad av rostfritt stål och ett lock av tritan. Du väljer mellan löskokta, medium och hårdkokta ägg med hjälp av vredet på äggkokarens framsida. Dessutom är denna produkt utrustad med ett torrkokningsskydd.

  Vi väljer Princess äggkokare till en produkt som är ett bra val tack vare dess fördelaktiga pris och användarvänlighet. Dessutom har den sladdförvaring och är enkel att rengöra. Det är också fördelaktigt med timerfunktionen med ljudsignal, på så sätt vet du enkelt när äggen är klara. Det medföljer även en mätbägare för att du på ett lätt sätt ska kunna tillföra rätt vattenmängd.

  Läs mer
 5. 5. Bästa budgetvalet: Rubicson Äggkokare

  Perfekt äggkokare för dig som är ute efter en billig produkt som presterar bra.
  Rubicson Äggkokare
  Antal ägg
  7 st
  Effekt
  350 watt
  Timerfunktion
  Ja, ljudsignal
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Lätt att använda
  Nackdelar
  • Känns väldigt plastig och budget

  Det här är en enkel modell av äggkokare som sköter sitt jobb bra. Du kan koka upp till sju ägg och väljer själv hur kokta du vill ha dem. Den har en automatisk avstängningsfunktion vilket är fördelaktigt. Du väljer hårdhet med det medföljande vattenmåttet. Den låter dessutom när äggen är klara så att du kan göra annat under tiden frukostäggen kokar.

  Det här var ett självklart val som bästa budget äggkokare, inte bara för det riktigt låga priset utan för att den verkligen håller vad den lovar. Måttet som medföljer gör det enkelt att dosera med rätt vattenmängd och vi blev imponerade av äggens perfekta konsistens varje gång. Den är dessutom väldigt enkel att använda.

  Läs mer

Äggkokare köpguide

 

När du ska göra ett inköp är det viktigt att tänka över vad just du behöver. Allmänna faktorer såsom pris och favoritmärke ska förstås tas i beaktande, men det finns viktigare aspekter att fundera över. Vilka dessa faktorer är beror på vad du ska köpa. När det gäller äggkokare vill du titta närmare på följande:

 • Inställningsmöjligheter - Det finns olika sätt för dig att ställa in hur du vill att äggens hårdhet ska vara. I vissa äggkokare reglerar du det genom vattenmängden du tillsätter, medan andra har ett vred eller knappar. Det är upp till dig att avgöra vilken av dessa varianter du föredrar. Hur många alternativ som finns beror också på vilken modell du väljer.
 • Kokningsmetod och resultat - De flesta elektriska äggkokarna använder sig av vattenånga för att koka dina ägg. Du fyller på vatten som förvandlas till ånga som i sin tur kokar äggen. Resultatet är förstås viktigt, du ska få det önskade resultatet för att vara nöjd. Ibland kan resultaten skilja sig åt beroende på hur många ägg du tillagar åt gången. Genom att välja en av de produkter vi testar kan du enkelt ta reda på resultatet innan du köper produkten.
 • Kapacitet - Med kapacitet menar vi hur många ägg som får plats i äggkokaren. Om ni är många som äter kokta ägg kan en med plats för sex stycken vara för liten. Vill du bara ha ett par ägg åt gången gör det dock inget att den rymmer lite fler eftersom du inte behöver fylla den.
 • Specialfunktioner - En äggkokare är ingenting du kanske tänker har en massa specialfunktioner, dock finns det några funktioner som enbart finns i vissa maskiner. Det kan till exempel vara automatisk avstängning, vilket är fördelaktigt. Andra äggkokare har varningssensor när vattennivån är för låg. Utöver det kan en del modeller även ha andra kontrollfunktioner.
 • Tillbehör - Tillbehör är inte heller någonting som många tänker finns till en äggkokare. Det tillbehör som kan finnas är dock någon typ av pickare som du använder för att göra hål i ägget för att undvika att det spricker.
 • Användarvänlighet - Idag vill de flesta att saker ska vara enkla att använda. Även om de har många funktioner ska det inte krävas timmar av läsning av instruktionsböcker. Sedan ska det inte ta alltför lång tid för äggkokaren att leverera färdigkokta ägg.
 • Storlek och utseende - Eftersom vi oftast har många köksmaskiner vill vi inte att de ska ta alltför stor plats. Du bör därför alltid ha storleken i åtanke när du väljer äggkokare. Om du tänker ha den framme är utseendet också en viktig faktor. Den ska helst se ut som en snygg inredningsdetalj. Har den färger som passar in med resten av dina köksmaskiner är det givetvis en fördel.
 • Kvalitet - Kvaliteten är förstås också viktig och materialet äggkokaren består av kan säga en del om kvalitet. Rostfria produkter är till exempel mer hållbara än plastprodukter, samtidigt som de är lättare att rengöra. Dock har de oftast ett högre pris.

Så gjorde vi testet

Vår testpanel på tio personer har kokt ägg av olika storlek och hårdhet i alla de vattenkokare vi testat, för att sedan ge dem betyg mellan ett och tio. Produkten med högst sammanlagt betyg blir testvinnaren. De faktorer testpanelen tänkt på vid testet av äggkokare är följande:

 • Tiden för kokning
 • Äggens konsistens efter kokning
 • Jämnheten mellan ägg i samma kokning
 • Användarvänligheten

Det är utifrån dessa kriterier de har bedömt de olika äggkokarna. Vi utgår alltid ifrån vad du som konsument tycker är viktigt, någonting vi tar reda på genom att läsa omdömen om äggkokare. Med en äggkokare slipper du hålla koll på tiden för ägg du kokar på kastrull och dessutom drar de mindre energi. Dessutom är de ofta små och enkla att förvara när du inte använder dem, vilket är en klar fördel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senaste tester