Test: Vilken är den Bästa äggkokaren 2024?

Hitta den bästa äggkokaren på marknaden med hjälp av vår stora genomgång.

Äggkokare är en praktisk och lättanvänd köksapparat designad för att koka ägg till perfektion. Detta innovativa redskap tar bort gissandet från kokningsprocessen och ger dig möjlighet att ställa in den exakta tiden för att få dina ägg precis som du vill ha dem - oavsett om du föredrar dem löskokta, hårdkokta eller någonstans däremellan. Äggkokare är ofta utrustade med funktioner som automatisk avstängning och ljudindikatorer, vilket gör dem till en bekväm lösning för alla som älskar ägg men ogillar besväret med traditionell kokning.

En äggkokare kommer till sin rätt när du vill ha perfekt kokta ägg utan krångel eller stress. Oavsett om du förbereder frukost för familjen, vill ha snabb tillgång till proteinrika snacks, eller behöver koka flera ägg på en gång för recept eller måltidsförberedelser, kan en äggkokare vara en ovärderlig hjälpreda. De är särskilt användbara för stora hushåll eller för dem som ofta serverar frukost till gäster, då de kan koka flera ägg samtidigt med konsekvent resultat. Dessutom sparar de tid och minskar risken för spill och brännskador jämfört med traditionell kokning på spisen.

I vårt noggranna test av olika äggkokare har vi kommit fram till att "Steba EK5" står ut som den överlägsna vinnaren. Detta topprankade verktyg imponerade på oss med sin kvalitet, användarvänlighet och konsekventa resultat. Med Steba EK5 kan du alltid räkna med perfekt kokta ägg, oavsett dina personliga preferenser. Läs vidare för att ta reda på varför vi tror att Steba EK5 är den bästa äggkokaren på marknaden idag.

Testvinnare - Bästa äggkokaren 2024

Här är en överblick över årets bästa äggkokare.

 1. Bäst i test: Steba EK5
 2. Mest prisvärda äggkokaren: Champion Äggkokare
 3. Bästa premiumvalet: Kitchen Minis
 4. Bästa budgetvalet: Rubicson Äggkokare
 5. Bästa funktioner: Princess äggkokare

Våra 5 bästa äggkokare (juni 2024)

1. Steba EK5 - Bäst i test

Steba EK5 Äggkokare - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här är en äggkokare med plats för åtta stycken ägg och passar därför perfekt om hela familjen vill ha ägg till frukost. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av plast, vilket gör att den kommer att hålla länge. Medföljer gör också en bricka som möjliggör för tillagning av pocherade ägg. Äggkokaren har en lättillgänglig av/på-knapp och en lampa visar när den är påslagen.

Det här är en snygg äggkokare som ger bra resultat när du kokar ägg. Vi gillar också brickan där du kan pochera såväl som steka ägg. Vi valde just Steba EK5 till bäst i test tack vare dess mångsidighet, användarvänlighet och snygga design. Du tillsätter vatten och väljer den inställning du önskar med vredet sedan är det bara att vänta på äggen.

Egenskaper

 • Antal ägg: 8 st
 • Effekt: 400 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Plats för åtta ägg
 • Användarvänlig
 • Kan även pochera ägg

Nackdelar

 • Kokar aningen långsammare än andra modeller

Omdöme

En prisvärd äggkokare som dessutom kan pochera och steka ägg.
Våra betyg
Kokningstid:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Enkelhet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Kokningsresultat:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

2. Champion Äggkokare- Mest prisvärda äggkokaren

Champion Äggkokare - Mest prisvärda äggkokaren
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

I den här äggkokaren kan du koka mellan ett och sju ägg åt gången. Den är stilren och mycket prisvärd med sin rostfria design. Allt du behöver göra är att picka hål på äggen, placera dem i kokaren och fylla på rätt mängd vatten. Det medföljer ett mått för vattenmängden. Med vattenmängden reglerar du om du vill ha hård- eller löskokta ägg.

När vi testade den här äggkokaren blev vi imponerade. Den förtjänar verkligen utmärkelsen som den mest prisvärda äggkokaren i vårt test. Det är enkelt att använda den, den är liten och snygg samt att du kan koka upp till sju ägg i den. När äggen är klara avger den en ljudsignal, någonting vi verkligen uppskattar med just den här modellen.

Egenskaper

 • Antal ägg: 7 st
 • Effekt: 300 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Tydlig signal när äggen är färdiga
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Ångan som uppstår har en konstig doft från kokaren. Detta gick bort för oss efter några användningar.

Omdöme

Testets mest prisvärda äggkokare med plats för sju ägg.
Våra betyg
Kokningstid:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Enkelhet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Kokningsresultat:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. Kitchen Minis - Bästa premiumvalet

KITCHENminis Äggkokare 2 ägg - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här äggkokaren har plats för två ägg, vilket gör att den passar utmärkt till de mindre hushållen. Du justerar vattenmängden utifrån äggens storlek och hur pass kokta du vill ha dem, vilket är både enkelt och smidigt. När äggen är klara avger maskinen en signal. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av tritanplast, vilket gör den enkel att rengöra samtidigt som den är snygg.

Anledningen till att just Kitchen Minis blev vår bästa premiumprodukt beror på att den är snygg, kompakt och presterar bra, men har ett något högt pris. Den kan visserligen bara koka två ägg åt gången, men den passar perfekt för singel- eller parhushåll. Dessutom är den enkel att använda vilket alltid är en stor fördel.

Egenskaper

 • Antal ägg: 2 st
 • Effekt: 250 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Ljudsignal vid färdiga ägg
 • Stilren design
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Bara plats för två ägg
 • Något dyr

Omdöme

En snygg äggkokare för mindre hushåll som bara vill ha ett eller två kokta ägg per gång.
Våra betyg
Kokningstid:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Enkelhet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Kokningsresultat:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. Rubicson Äggkokare- Bästa budgetvalet

Rubicson Äggkokare - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kjell)

Det här är en enkel modell av äggkokare som sköter sitt jobb bra. Du kan koka upp till sju ägg och väljer själv hur kokta du vill ha dem. Den har en automatisk avstängningsfunktion vilket är fördelaktigt. Du väljer hårdhet med det medföljande vattenmåttet. Den låter dessutom när äggen är klara så att du kan göra annat under tiden frukostäggen kokar.

Det här var ett självklart val som bästa budget äggkokare, inte bara för det riktigt låga priset utan för att den verkligen håller vad den lovar. Måttet som medföljer gör det enkelt att dosera med rätt vattenmängd och vi blev imponerade av äggens perfekta konsistens varje gång. Den är dessutom väldigt enkel att använda.

Egenskaper

 • Antal ägg: 7 st
 • Effekt: 350 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Kan koka upp till sju ägg samtidigt.
 • Användaren kan välja hur hårt äggen ska kokas.
 • Har en automatisk avstängningsfunktion för säkerhet och bekvämlighet.
 • Ger en ljudsignal när äggen är klara, vilket är praktiskt.
 • Lätt att använda med det medföljande vattenmåttet för korrekt vattenmängd.

Nackdelar

 • Designen kan uppfattas som tråkig och inte tilltalande för alla användare.
 • Det finns ingen funktion för att ånga andra livsmedel, vilket andra modeller erbjuder.

Omdöme

Perfekt äggkokare för dig som är ute efter en billig produkt som presterar bra.
Våra betyg
Kokningstid:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Enkelhet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Kokningsresultat:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

5. Princess äggkokare - Bästa funktioner

Princess Äggkokare 6ägg Timer X-fri 350 - Bästa funktioner
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Princess tillverkar många olika produkter inom hemelektronik, däribland denna äggkokare för sex ägg. Den är utrustad med timer för att du alltid ska få ett bra resultat. Den är tillverkad av rostfritt stål och ett lock av tritan. Du väljer mellan löskokta, medium och hårdkokta ägg med hjälp av vredet på äggkokarens framsida. Dessutom är denna produkt utrustad med ett torrkokningsskydd.

Vi väljer Princess äggkokare till en produkt som är ett bra val tack vare dess fördelaktiga pris och användarvänlighet. Dessutom har den sladdförvaring och är enkel att rengöra. Det är också fördelaktigt med timerfunktionen med ljudsignal, på så sätt vet du enkelt när äggen är klara. Det medföljer även en mätbägare för att du på ett lätt sätt ska kunna tillföra rätt vattenmängd.

Egenskaper

 • Antal ägg: 6 st
 • Effekt: 350 watt
 • Timerfunktion: Ja

Fördelar

 • Inbyggd sladdförvaring
 • Torrkokningsskydd
 • Timer med ljudsignal

Nackdelar

 • Inga extrafunktioner

Omdöme

Äggkokaren som både är billig och lätt att använda.
Våra betyg
Kokningstid:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Enkelhet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Kokningsresultat:
Betyg 9/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Äggkokare

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer äggkokare?

Att hitta den perfekta äggkokaren kan vara en utmaning, särskilt med det stora antalet modeller och märken som finns tillgängliga på marknaden. Vissa faktorer är dock viktiga att överväga när du väljer en äggkokare. Genom att titta på dessa kriterier kan du hitta en äggkokare som inte bara uppfyller dina behov, men också ger dig bästa möjliga värde för pengarna.

Antal ägg

En av de första saker att överväga när du väljer en äggkokare är hur många ägg den kan koka åt gången. Vissa äggkokare kan bara koka ett par ägg åt gången, medan andra kan hantera upp till ett dussin eller mer. Om du oftast bara kokar ett par ägg åt gången, kanske en mindre modell räcker. Men om du har ett stort hushåll, ofta serverar frukost till gäster, eller regelbundet lagar mat som kräver många kokta ägg, kan det vara värt att investera i en större modell.

Koktidsinställningar

En annan viktig faktor att tänka på är vilka koktidsinställningar som finns tillgängliga på äggkokaren. De bästa äggkokarna låter dig justera koktiden för att få dina ägg precis som du vill ha dem, oavsett om det är löskokt, mellankokt eller hårdkokt. Vissa modeller har till och med förinställda program för olika nivåer av konsistens, vilket gör det ännu enklare att få perfekta resultat varje gång.

Användarvänlighet

Äggkokarens användarvänlighet är också viktig att tänka på. En bra äggkokare bör vara enkel att använda, även för dem som inte är särskilt tekniskt kunniga. Det bör vara lätt att ställa in koktiden, fylla på vatten och rengöra enheten efter användning. Dessutom bör den ha tydliga och lättlästa instruktioner så att du kan börja använda den direkt ur lådan utan någon onödig frustration.

Material och byggkvalitet

Material och byggkvalitet är ytterligare faktorer att överväga när du väljer en äggkokare. En bra äggkokare bör vara gjord av högkvalitativa material som kan stå emot värme och slitage från regelbunden användning. Dessutom bör den vara robust och välbyggd för att garantera långvarig prestanda. Många högkvalitativa äggkokare är gjorda av rostfritt stål, vilket inte bara är hållbart utan också lätt att rengöra.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att titta på användarrecensioner innan du gör ditt val. Även om produktspecifikationer och funktioner kan ge dig en bra uppfattning om vad en äggkokare kan göra, kan recensioner från verkliga användare ge dig insikt i hur den faktiskt presterar i praktiken. Titta på vad folk gillar och inte gillar med varje modell, och ta särskilt hänsyn till kommentarer om enhetens hållbarhet, prestanda och användarvänlighet.

Jämför de bästa äggkokarna i testet

Äggkokare Antal ägg Effekt Timerfunktion Totalbetyg Pris
Steba EK5 Äggkokare 8 st 400 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
468 kr
Champion Äggkokare 7 st 300 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
264 kr
KITCHENminis Äggkokare 2 ägg 2 st 250 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
959 kr
Rubicson Äggkokare 7 st 350 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
169 kr
Princess Äggkokare 6ägg Timer X-fri 350 6 st 350 watt Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
229 kr
äggkokare test

Så gjorde vi testet

Äggkokare kommer i många olika utföranden och beroende på dig och dina behov kommer det bästa alternativet att variera. För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi här valt att utse bästa äggkokaren i flera olika kategorier. På så vis får du enkelt tag i bästa produkten vare sig du är ute efter en äggkokare för 2 eller 8 ägg.

För att komma fram till vilken äggkokare som är bäst i varje kategori har vi betygsatt alla produkter på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just äggkokare:

 • Tiden för kokning - Här har vi granskat hur lång tid det tar att koka ett ägg till löskokt och hårdkokt och hur lång tid det tar att koka max antal ägg i maskinen. Från att man plockar fram maskinen tills att äggen är klara.
 • Äggens konsistens efter kokning - Har äggen önskat konsistens efter kokning? Här har vi lagt extra vikt vid om maskinen har förinställda program för lös- och hårdkokta ägg.
 • Jämnheten - Blir det någon skillnad på äggen som varit i maskinen lika länge? Blir resultatet olika mellan olika kokningar?
 • Kapacitet - Hur många ägg rymmer maskinen? Tar det längre tid om man fyller maskinen till max?
 • Användarvänligheten - Är maskinen lätt att använda? Vissa maskiner är lite krångliga att fylla på vatten eller plocka isär för rengöring.

Fördelarna med att använda en äggkokare

Äggkokare är mer än bara en bekväm köksapparat. De erbjuder en rad fördelar som kan göra din matlagningsupplevelse snabbare, enklare och mer effektiv. Låt oss gå igenom några av de viktigaste fördelarna med att använda en äggkokare.

 • Perfekt resultat varje gång: En av de största fördelarna med en äggkokare är att den ger perfekt kokta ägg varje gång. Inga fler gissningar om hur länge du ska koka dina ägg för att få dem precis som du vill ha dem. Med en äggkokare kan du ställa in exakt tid och få dina ägg precis som du vill ha dem, oavsett om det är löskokt, mellankokt eller hårdkokt.
 • Sparar tid: En annan stor fördel med att använda en äggkokare är att den sparar tid. Du behöver inte stå och övervaka kokningsprocessen som du skulle behöva göra om du kokade dina ägg på spisen. Istället kan du bara ställa in tiden, starta kokaren och sedan göra något annat medan dina ägg kokar. Detta gör äggkokaren till ett utmärkt verktyg för dem som har bråttom på morgonen eller för dem som vill multitaska i köket.
 • Säkerhet: Äggkokare är också säkrare att använda än traditionella metoder för att koka ägg. De har oftast en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att de stängs av när äggen är klara. Detta minimerar risken för överkokning och potentiella brännskador från kokande vatten. Dessutom, eftersom de inte behöver övervakas konstant, minskar de också risken för olyckor i köket.
 • Konsistent kvalitet: Med en äggkokare kan du räkna med konsekvent kvalitet varje gång. Oavsett hur många ägg du kokar, kommer de alla att ha samma nivå av konsistens. Detta är särskilt viktigt om du lagar mat för gäster eller om du vill ha en konsekvent proteinkälla till hands för dina måltider.
 • Enkel rengöring: Slutligen är en annan fördel med äggkokare att de är lätta att rengöra. Många modeller har löstagbara delar som kan tvättas i diskmaskinen, vilket gör rengöringsprocessen snabb och enkel. Detta sparar dig tid och ansträngning jämfört med traditionell kokning, där du skulle behöva skrubba bort äggrester från kastrullen och ständigt hålla ett öga på kokvattnet för att förhindra att det kokar över.

Potentiella nackdelar med att använda en äggkokare

Trots de många fördelarna med att använda en äggkokare finns det också vissa potentiella nackdelar att vara medveten om. Även om dessa inte nödvändigtvis gäller för alla modeller eller alla användare, är det viktigt att överväga dem innan du bestämmer dig för att investera i en äggkokare.

 • Extra utrymme i köket: En av de främsta nackdelarna med äggkokare är att de tar upp extra utrymme i köket. Även om de flesta modeller är relativt kompakta, kan de fortfarande vara för stora för mycket små kök. Om du redan har mycket köksutrustning och begränsat utrymme, kan det vara svårt att hitta plats för en äggkokare.
 • Energianvändning: En annan potentiell nackdel med äggkokare är att de använder elektricitet. Även om de flesta modeller är energieffektiva, kan de fortfarande bidra till din elräkning om du använder dem regelbundet. Detta kan vara särskilt relevant om du försöker minska din energianvändning eller om du bor i ett område med höga elpriser.
 • Begränsad flexibilitet: Slutligen, även om äggkokare är mycket bra på att koka ägg, har de inte samma flexibilitet som traditionella kokmetoder. Till exempel kan du inte använda en äggkokare för att steka, pochera eller göra omeletter. Om du regelbundet lagar olika sorters äggrätter, kan du fortfarande behöva använda spisen för vissa tillagningar.
Vanliga frågor om Äggkokare

Vanliga frågor om äggkokare

Hur använder man en äggkokare?

Att använda en äggkokare är oftast mycket enkelt. Först fyller du vattenreservoaren till den nivå som anges för det antal ägg och den konsistens du vill ha. Sedan placerar du äggen på hållaren, oftast med den spetsiga änden uppåt. Stäng locket och ställ in timer eller välj önskad konsistens om din maskin har förinställda program. Starta sedan maskinen. De flesta äggkokare kommer att stänga av automatiskt när äggen är klara, och vissa kommer även att pipa eller ljuda en signal för att meddela dig.

Hur lång tid tar det att koka ägg i en äggkokare?

Koktiden i en äggkokare kan variera beroende på modellen och hur du vill ha dina ägg. Generellt sett tar det dock mellan 9-15 minuter att koka ägg i en äggkokare. Löskokta ägg tar kortast tid, medan hårdkokta ägg tar längst tid. Det är viktigt att komma ihåg att koktiden kan variera beroende på storleken på dina ägg samt den specifika modellen av din äggkokare.

Kan man koka andra saker än ägg i en äggkokare?

Även om äggkokare främst är designade för att koka ägg, kan vissa modeller också användas för att ånga andra typer av mat. Till exempel kan du använda vissa äggkokare för att ånga grönsaker, fisk, dumplings och mycket mer. Det är dock viktigt att kontrollera användarmanualen för din specifika modell för att se vilka andra användningsområden som rekommenderas av tillverkaren.

Är det säkert att lämna en äggkokare obevakad?

De flesta äggkokare är utrustade med en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att de säkert kan lämnas obevakade. När äggen är klara stänger maskinen av sig själv, vilket minimerar risken för överkokning och potentiella brännskador från kokande vatten. Det är dock alltid en bra idé att vara i närheten när du använder en äggkokare eller någon annan köksapparat, bara för säkerhets skull.

Kan man koka ägg utan skal i en äggkokare?

Vissa äggkokare kommer med speciella insatser eller tillbehör som gör det möjligt att koka ägg utan skal. Dessa enheter fungerar oftast genom att du knäcker ägget i en liten skål eller behållare och sedan ångar det tills det är klart. Detta kan vara ett praktiskt alternativ om du vill göra pocherade ägg eller om du föredrar dina ägg utan skal.

Behöver man tillsätta salt i vattnet i en äggkokare?

Det är inte nödvändigt att tillsätta salt i vattnet när man använder en äggkokare. Även om vissa människor tror att salt kan hjälpa till att förhindra sprickbildning i äggskalet under kokningen, är detta mindre av en fråga med äggkokare eftersom de oftast kokar äggen mer varsamt än traditionella metoder. Om du vill smaksätta dina ägg kan du dock alltid tillsätta salt efter att de har kokats.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5