Hur du väljer rätt airfryer för dig

Airfryers har blivit på modet de senaste åren eftersom människor letar efter hälsosammare alternativ till fritering. Airfryers är bra för att laga hälsosammare mat på kortare tid. Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I det här blogginlägget hjälper vi dig att förstå de olika funktionerna hos varmluftsfritöser så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken som är rätt för dig.

1. Bestäm vilken storlek air fryer du behöver.

När du tittar på fritöser är det första du måste tänka på hur mycket mat du brukar laga på en gång. Generellt sett är fritöser antingen 3-liter, 5-liter eller 5,5-liter i kapacitet - så du vill skaffa en som kan ta emot den mängd mat du vanligtvis lagar. Tänk på hur många personer du regelbundet lagar mat till och hur mycket fritösen kommer att behöva användas för att få en bra uppfattning om vilken storlek du behöver.

2. Fundera över vilka funktioner du vill ha.

Enkel rengöring är ett stort plus; de flesta modellerna har ett foder som enkelt kan tas bort och rengöras. Men vissa modeller har galler som är lättare att rengöra än deras foder (tänk på rostfritt stål nitade paddel och disktillbehör som kan skuras som vilken annan maträtt som helst). Vikt är en annan viktig faktor. Vissa modeller är betydligt tyngre än andra, vilket gör dem svårare att flytta runt, så fundera på om du vill ha en lättare modell som är lättare att flytta ur vägen.

Tänk också på tillbehör. Vissa fritöser kommer med användbara tillägg, som en korg för att laga fisk eller en avdelare för att göra två portionsstorlekar. Andra har mer fokus på funktion utan några extra tillägg.

Funktionalitet är också viktigt. Vissa fritöser har temperaturkontroller som låter dig ställa in den temperatur du vill laga maten till, vilket är idealiskt för personer med dietrestriktioner. Andra har en inställd temperatur som inte kan ändras, vilket kanske inte är idealiskt för alla.

Dessutom har vissa fritöser extra funktioner som en kokbok, timer, uppvärmningsfunktion, recept ingår eller en LCD-skärm. Wi-Fi-anslutning och appkontroll blir också populära tillägg till fritöser. Fundera på vad du vill att din airfryer ska göra och om någon av ovanstående funktioner passar din matlagningsstil.

Tänk på effekt härnäst. Ju högre watt, desto snabbare tillagas maten. En frityrkokare med mindre än 1400 watt kan vanligtvis inte luftfritera ordentligt och kommer att utföra bakning och stekning istället.

3. Utvärdera betyg och recensioner

Titta på flera recensioner för att få en känsla för vanliga klagomål om en fritös du funderar på (som ojämn tillagning, till exempel). Betyg kan också berätta mycket. En fritös med 4,5 stjärnor eller mer är förmodligen ett bra val, eftersom det är tecknet på en produkt som lever upp till de flestas förväntningar.

Läs igenom kundrecensioner för att få en känsla för vanliga klagomål om fritösen du funderar på (som ojämn tillagning).

4. Tänk på din budget

Luftfritöser varierar i pris från cirka 800 kr till över 3000 kr. Tänk på din budget och om du vill göra en stor investering i en dyr modell eller en mer prisvärd modell som gör jobbet tillräckligt bra.

Fler premiummodeller kommer att ha karosser i rostfritt stål, fler extrafunktioner och garantier som sträcker sig över år. Mellanklassmodeller kommer att vara robustare, men kan ha plastkroppar och mindre imponerande extrafunktioner. Budgetmodeller kommer sannolikt att vara mindre, sakna många extrafunktioner och ha tunna plastkroppar.

5. Funder på ljudnivån

Detta är en faktor som du kanske vill överväga, eftersom vissa fritöser är starkare än andra. Generellt sett är modeller som har en dubbel korg bullrigare på grund av motorns extra arbete med att rotera och värma upp båda tillbehören samtidigt. Enkelkorgsmodeller tenderar att vara tystare eftersom arbetet är uppdelat mellan två motorer.

6. Leta efter kvalitet och säkerhet.

Var särskilt uppmärksam på de material som fritösen är gjord av (metalliskt material är bättre än plast). Och kontrollera om tillverkaren ger en garanti. Bra luftfritöser bränner inte olja, blir för varma eller producerar för mycket värme - så förvara dem säkert för ditt kök.

De avancerade airfryers har en garanti på minst 2 år, medan de billigare har en kortare garantiperiod (vanligtvis 30 till 90 dagar).

Slutsats

Den bästa airfryern för dig är den som passar dina behov och preferenser. Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till, men storlek, egenskaper och pris är de viktigaste.

Innehållsförteckning