Vad är bättre - en airfryer eller en fritös?

När det kommer till matlagning finns det några olika metoder som du kan använda för att få jobbet gjort. En av de mest populära metoderna är fritering. Detta innebär att sänka ner maten i het olja och tillaga den tills den är krispig och gyllenbrun. En annan populär metod är ayrfrying. Detta innebär att du tillagar din mat i en varmluftsfritös tills den är krispig och gyllenbrun. Så vilken metod är bättre? Låt oss ta en titt på för- och nackdelarna med var och en för att hjälpa dig att bestämma.

Vad är fritering?

Fritering är en matlagningsteknik som innebär att du sänker din mat i het olja för att laga den. Denna teknik ger en krispig skorpa och förbättrar smaken och konsistensen på din mat. För att fritera hemma behöver du en panna, olja och en termometer för att övervaka temperaturen.1

Fördelarna

Genom att använda friteringstekniken kan du minska dina kalorier genom att skära bort brödet och den torra beläggningen som vanligtvis finns på stekt mat. Oljan som används i processen lägger också till hälsosamma fleromättade fetter till din mat.

Smaken och konsistensen på din mat förbättras också när den friteras. Detta inkluderar tillsats av socker i karamelliserad form, vilket ger en söt smak.

Nackdelarna

Även om fritering har vissa hälsofördelar, är det inte en hälsosam matlagningsmetod av flera skäl. Den höga fetthalten i oljan som används i processen och överskottet av kalorier som din mat bidrar med är stora bekymmer.

Tillagningsprocessen skapar också giftigt svavelväte, som är ansvarigt för den konstiga smaken som inbland uppstår av friterad mat. Denna förening är 600 gånger giftigare än arsenik och kan orsaka långvariga hälsoproblem om du äter friterad mat regelbundet.

Vad är airfrying?

Airfrying, eller luftfritering, hänvisar till processen att tillaga din mat i en airfryer. Denna kompakta apparat använder varm luft och cirkulerande het olja för att laga din mat. Så, vad är airfrying? Det är en teknik som minskar mängden fett och kalorier i din mat samtidigt som det mesta av smaken och konsistensen bevaras.

Fördelarna

Precis som fritering hjälper airfrying till att förbättra smaken och konsistensen på din mat genom att skapa en krispig skorpa. Denna teknik minskar mängden fett med 80 % och kalorier med 50 % i jämförelse med traditionella stekmetoder.4

Fördelarna med airfrying framför fritering inkluderar en säkrare tillagningsprocess och mindre lukt och kladd. Det är också bekvämare att använda i mindre kök eftersom det har kompakta dimensioner.

Nackdelarna

Trots sina många fördelar har luftfritering sin del av nackdelar. Eftersom apparatens värme och effekt är lägre än vid traditionell stekning tar det längre tid att laga maten.

Detta kan resultera i en mindre krispig skorpa och torrare kött. Du kan dock övervinna detta genom att justera temperaturen och tiden därefter.

Skillnad i pris mellan fritöser och airfryers

Airfryers har en prislapp som är jämförbar med brödrostar. De mest prisvärda modellerna börjar på cirka 500 kr, medan premiummodeller med ytterligare funktioner kan kosta upp till 4 000 kr eller mer.

Å andra sidan kan fritöser kosta allt från 500 kr till långt över 5 000 kr. De dyrare modellerna tenderar att ha funktioner som varmluftsmatlagning och kroppar i rostfritt stål som förbättrar funktionalitet och bekvämlighet.

Läs mer: Hur du väljer rätt airfryer för dig

Vad är nyttigare - fritering eller luftfritering?

Friterad mat innehåller mycket mättat fett och kolesterol, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

En portion friterad kyckling innehåller till exempel 44 g fett – varav 21,3 g är mättad.5

Luftfritering, å andra sidan, minskar mängden fett och kolesterol med upp till 80%.4 Att byta till denna hälsosammare matlagningsteknik kommer att gynna din hälsa och hälsan hos andra du delar din mat med.

Skillnader i säkerhet mellan fritöser och airfryers

Fritering är notoriskt osäkert på grund av de höga temperaturerna och användningen av olja.

Oljan som används vid fritering blir brännhet, och når lätt mellan 170 till 190°C. Detta är långt över vattnets kokpunkt (100°C).

Det betyder att mat som är friterad inte är säker att äta om den inte är genomkokt hela vägen.

Luftfritering å andra sidan ger inte dessa höga temperaturer. Luftfritösens tillagar i allmänhet mat runt ca 160-180°C , vilket fortfarande är varmt men betydligt lägre än oljorna som används vid fritering. Varm luft är heller inte alls lika farligt som varm olja. Detta gör airfryad mat säkrare att äta jämfört med vanligt friterad mat.

Slutsats

När det kommer till att välja mellan en fritös och en luftfritös beror det verkligen på vad du letar efter i en köksmaskin. Om du letar efter något som kan laga mat snabbt och effektivt, så är en fritös förmodligen det bättre alternativet. Men om du letar efter en apparat som är hälsosammare för dig och din familj, då är en airfryer det bättre valet.

Innehållsförteckning