Test: Vilken är den Bästa Kaffebönan 2023?
Att laga till en riktigt god kopp kaffe är en konst i sig själv. Men visste du att smaken kan skilja sig väldigt mycket mellan olika sorters kaffebönor? Kanske har du bara hållit dig till vanligt pulverkaffe fram tills nyligen, och är sugen på att bredda din smakupplevelse. Om det stämmer in på dig kommer du att uppskatta den här artikeln, där vi gjort vårt bästa för att plocka fram rekommendationer av de bästa kaffebönorna.
Testvinnare - Bästa Kaffebönan 2023
Här är en överblick över årets bästa Kaffebönor.
- Bäst i test: Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg
- Bästa premiumvalet: Caffè Mauro Caffè Mauro Premium (f.d.Onda d´Oro) 1 Kg
- Bästa mellanrosten: Muminmamman Kaffe Mellanrost Eko 250 g
- Bästa mörkrosten: Bryggkaffe Darkness Mörkrost 500 g
- Bästa budgetvalet: Melitta BellaCrema Intenso
Våra 5 bästa Kaffebönor (juni 2023)

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kaffebönor?
Vi förstår mycket väl att det kan vara svårt att orientera sig på kaffemarknaden. Speciellt om det är nytt för dig. När vi köper kaffe brukar det stå information om kaffebönorna på förpackningen. Därför har vi här tagit fram en köpguide för att underlätta.
Blandning
De flesta färdiga kaffesorter består inte bara av en sorts kaffebönor, utan flera. Dessa kan komma från vitt skilda delar av världen, och har tagits fram av experterna inom kaffebranschen för att få en god balans i smaken. För det mesta utgår kaffeblandningarna från en bas, den största andelen bönor. Det är den huvudsakliga smaken. Sedan brukar tillverkaren brukar tillverkaren blanda ut kaffebönorna med några andra sorter i mindre mängd, ungefär som att krydda.
Förpackning
Kaffe bör alltid lagras torrt, annars börjar det lätt att lukta unket. Malt kaffe har oerhört lätt för att mögla vid fukt. I just det här testet går vi visserligen igenom hela kaffebönor, men även dessa har ett behov av bra förvaring. En del mer avancerade påsar har dubbel förpackning med lufthål på toppen eller sidan. Det kan även vara bra om påsen är återförslutningsbar.
Mängd
Har du inte hittat ditt egna favoritkaffe än kan du som tur är köpa en mindre mängd smakprover av olika sorter som du är intresserad av. När du väl har fäst dig vid en specifik kaffesort kan du därefter välja att beställa den i storpack. En del företag erbjuder som tur är ett paketpris för flera små förpackningar kaffebönor eller blandningar av dessa.
Smak
Smaken brukar graderas mellan ett och tio efter kategorierna rostning, fyllighet och syrlighet. På så sätt kan du snabbt bilda dig en uppfattning om ungefär hur det kan tänkas smaka. Dessa tre grundläggande delar av smakupplevelsen gäller för de allra flesta kaffesorter. När det kommer till detaljerna i smaken och eftersmaken ser vi många tillverkare använda målande beskrivningar för att så gott som möjligt förklara vad konsumenten kan förvänta sig.
Pris
Priset på kaffet spelar naturligtvis också stor roll. Det kan skilja mycket pengar i längden mellan olika bönor. Här gäller det inte bara att kolla på priset på en förpackning, utan kanske snarare vad priset per färdigbryggd kopp landar på. De
Jämför de bästa Kaffebönorna i testet
Kaffebönor | Pris / kg | Rostning | Ursprungsland | Böntyp | Totalbetyg | Pris |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
265,00 kr | Mellanmörk | Peru, Colombia, Indonesien | Arabica |
![]() |
Pris från
265 kr
|
![]() |
318,00 kr | Espresso | Italien | 50/50 Arabica & Robusta |
![]() |
Pris från
318 kr
|
![]() |
1800,00 kr | Mellanrost | Peru, Etiopien, Colombia, Indonesien | Arabica |
![]() |
Pris från
450 kr
|
![]() |
398,00 kr | Mörkrostat | Brasilien | Arabica |
![]() |
Pris från
199 kr
|
![]() |
115,00 kr | Mellanmörk | Syd- och Centralamerika | Arabica |
![]() |
Pris från
115 kr
|

Så gjorde vi testet
Vår panel bestod av en salig blandning av kaffedrickare, som var villiga att offra en eftermiddag för att hitta de allra bästa rekommendationerna till andra konsumenter precis som dem själva. Till vår hjälp hade vi även de vi benämnt som experter i den här artikeln, nämligen människor som själva gjort sin karriär på olika hörn inom kaffebranschen.
En mycket viktig aspekt för många av volontärerna och experterna var miljötänkandet och klimatkompensation. Kaffetillverkning kan ha en stor negativ miljöpåverkan, inte minst på grund av den långa resvägen från kaffegården på varmare breddgrader till rosterierna i norra Europa. Av den anledningen var det mycket uppskattat att företagen gör ansträngningar för att minska slitaget av vår gemensamma planet. De ansträngningarna ville vi premiera genom att dela ut extra poäng till de kaffesorter som uppfyllt sina miljömål. Det har de lyckats med genom att till exempel samarbeta med ekologiska bönder i ursprungslandet, eller att använda sig av återvunnet eller komposterbart material i sina förpackningar.
Tillsammans fick de komma fram till ett antal gemensamma kriterier vi skulle utgå ifrån under testet.
Efter att ha kommit överens om vad vi letar efter i våra kaffebönor delade vi upp de 30 deltagarna i mindre grupper som alla fick både tillaga och smaka på fem kaffesorter var, och sedan gradera dessa. Vi malde, kokade upp och drack kaffet som vi skulle gjort hemma. Vi luktade på kaffebönorna och jämförde hur estetiskt tilldragande, och inte minst praktiska, förpackningarna var.
- Pris: Vi vill hitta rätt kaffe för varje plånbok. De billigaste kaffebönorna i det här testet har redan en grundläggande god kvalitet, men det är förståeligt att en del vill lyxa till lite extra med. Frågan är, var designen eller smaken värt priset?
- Etik: Något som det känns värt att just betala lite extra för är om tillverkningsprocessen har värnat om människor och miljö. Har företaget lagt stor vikt vid att minska sitt ekologiska fotavtryck? Har kaffebönderna och andra anställda möjlighet att skapa sig ett värdigt liv på sin inkomst?
- Styrka: En del bönor kan dofta väldigt intensivt, tills du maler när dem och brygger kaffe. Då smakar det plötsligt mest vatten. Vi ville undvika irriterande misstag. Därför var vi noggranna med att gradera styrkan på kaffet, särskilt om en stark smak utlovades enligt texten på just dessa kaffebönors förpackning.
- Doft: Här fick vi lukta först på de hela bönorna, följt av det malda kaffepulvret, och till sist det rykande heta kaffet när det väl var färdigt att dricka.
- Primär smak: Den huvudsakliga smaken som kaffetillverkaren hävdar. Hur smakar det färdiga kaffet jämfört med beskrivningen på förpackningen?
- Sekundär smak: Med det menar vi det mer subtila i kaffeblandningen, det vill säga eftersmaken och de tänkta undertonerna. Hur väl kommer de här mindre tydliga aromerna fram?