Kan man diska airfryer i diskmaskin?

Du har precis gjort klart en utsökt måltid i din airfryer. Kycklingen är krispig, pommes fritesen är gyllene och broccolin är perfekt tillagad. Men nu är det dags att städa, och du undrar om du bara kan lägga airfryer-korgen i diskmaskinen. Kan jag rengöra min airfryer i diskmaskinen? Svaret är kanske. Det beror på vilken modell av din airfryer och vilken typ av diskmaskin du har. Låt oss ta en titt på några tips för att rengöra din airfryer i diskmaskinen.

Hur diskar man en airfryer?

När du är redo att rengöra din airfryer har du några alternativ.

Tips 1: Borsta det rent

Om din airfryer har åsar eller små skrymslen och vrår där mat kan fastna är en borste din bästa vän. Airfryers av både plast och rostfritt stål kan rengöras med en mjuk borste.

Att borsta bort mat och smuts hjälper till att hålla din airfryer renare längre, så du behöver rengöra den mer sällan.

Tips 2: Diskmaskin

Även om det är lite riskabelt att sätta in din airfryer i diskmaskinen, är moderna airfryers designade för att stå emot den kommersiella diskmaskinens påfrestningar. Många är certifierade som säkra för användning i hushållsdiskmaskiner.

Kontrollera tillverkarens instruktioner för att se om just din airfryer tål diskmaskin. Om det står att det är det, leta efter svampar som är värmebeständiga. Detta är viktigt eftersom dynan som kantar airfryer-korgen blir ganska smutsig, så det är bra att ha något som enkelt kan tas bort och slängas ut.

Tips 3: Bakpulver

Om din airfryer någonsin luktar gammal mat kan det vara dags för en ordentlig rengöring. En av fördelarna med airfryers är att de inte behöver rengöras ofta.

Men när du behöver rengöra den, här är ett enkelt recept som du kan använda:

Ingredienser:
– 1/2 kopp bakpulver
– 1 tsk salt
– 1 tsk vinäger

Gör så här:
Kombinera ingredienserna i din airfryer och stäng locket. Låt det sitta över natten. På morgonen sätter du på värmen till 160 grader och låter airfryern "bränna" blandningen i 30 minuter. Stäng alla fönster och se till att ställa in en timer eftersom lukten kan vara stark!

När tiden är ute, öppna din airfryer och tvätta bort resterna. Din airfryer är nu ren och luktfri!

Kan jag diska min airfryer i diskmaskin?

Innan du lägger din airfryer-korg i diskmaskinen bör du kontrollera om den är diskmaskinssäker. De flesta är det, men det lönar sig att först kontrollera bruksanvisningen för att se om det finns några specifika instruktioner för att diska i diskmaskin. De flesta airfryers kommer med en rekommenderad tvättmetod. Det är också värt att kontrollera etiketten på ditt tvättmedel för att se om det är kompatibelt med maskintvätt.

Vik över locket

Vissa airfryers har lock som kan fällas över, vilket potentiellt kan fastna på andra föremål i din diskmaskin. Se till att ditt airfryer-lock är inställt på "handdisk" om du ska stoppa det i diskmaskinen. Se också till att korgen kan passa genom toppen av diskmaskinen utan att fastna i locket.

Stora formar = stort problem?

Den typ av maträtt du använder när du lagar mat i din airfryer kommer att påverka hur lätt det är att rengöra efter användning. Att välja rätt maträtt kan göra stor skillnad. Små, grunda tallrikar med platta sidor är vanligtvis lättare att rengöra efter användning än stora skålar med rundade sidor. Skålar med räfflade sidor, som porslin, är också svårare att rengöra eftersom oljan och kryddorna tenderar att fastna i spåren. Trådgaller tenderar dock att ramla omkull och fastna längs diskmaskinens botten, så att använda en disk som stödjer den är bättre för enkel användning och bibehåller stabiliteten.

Rengöring av en airfryer i diskmaskinen

När du väl har valt rätt fat för din airfryer är det mycket lättare att rengöra i diskmaskinen. Maskinens värme och tryck gör ett bra jobb med att bryta ner oljor och rester som blir över från matlagning. Du kan dock behöva lägga till tvål eller rengöringsprodukter om rester finns kvar efter cykeln. Tvål ingår ofta i vanliga hushållsdiskar, men du kan behöva lägga till en rengöringsprodukt avsedd för rostfria apparater för att få bort envisa märken.