Hur mycket kan man fylla airfryern?

Enligt tillverkarna bör du inte fylla airfryer-korgen mer än halvvägs. Detta är dock inte korrekt. Du kan faktiskt lägga en hel del mat i korgen så länge du kommer ihåg några viktiga saker.

Se först till att bitarna eller föremålen av mat inte är större än 1/4 eller 1/2 av diametern på din airfryers korg. Annars kommer du inte att kunna stänga locket ordentligt.

För det andra, se till att laga mat i omgångar. Detta säkerställer att du inte tillagar maten för dåligt eftersom bitarna berörde varandra under tillagningen. När de tillagas tillsammans kan köttbitar överföra RAW-bakterier mellan dem. Detta är en av anledningarna till att du bara ska äta kött som är färdigkokt.

Viktgränser för en airfryer

Olika tillverkare ger olika viktbegränsningar för mat i airfryerkorgen.

  • Mellan 0,5 kg och 1 kg
  • Mellan 1 kg och 2 kg
  • Mellan 2 kg och 3 kg
  • Mellan 3 kg och 4 kg

Du bör såklart aldrig överskrida tillverkarens gräns. Det riskerar att förstöra din airfryer.

Du kan faktiskt göra mycket i en airfryer. Vissa människor har till och med gjort fulla kalkoner i sina varmluftfritöser eftersom de har rätt temperatur och kraftkapacitet. Men de flesta människor kommer bara att göra en liten portion mat åt gången i sin airfryer på grund av den lilla storleken.

Ska du fylla mer än hälften av airfryer-korgen

Vissa recept instruerar kocken att lägga det mesta av maten i airfryerkorgen. Till exempel kan ett recept berätta för dig att lägga hälften av potatisen i luftfritösen på en gång. Även om detta är acceptabelt, behöver du inte strikt följa receptet.

Försök istället att bara lägga en liten del av maten i airfryern åt gången. Förbered sedan ytterligare satser efter behov. Detta kommer att säkerställa att din mat blir jämnt tillagad och inte blir för brun under tillagningen.

Tänk också på att om matbitarna ligger för nära varandra i airfryer-korgen, kanske de inte blir ordentligt tillagade.

Man bör vara försiktig med att fylla airfryerkorgen till mer än hälften, då maten riskerar att "koka över". Det är även stor risk att maten blir ojämnt tillagad och det som ligger i mitten blir aldrig klart.

Hur man förbereder mat till airfryern

När du förbereder mat till airfryern, tänk på hur tjock eller tunn produkten är. Tunnare föremål, som skivor av potatis, grönsaker och bröd kan placeras mellan två pappershanddukar och pressas ner med en kavel. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att föremålen tillagas jämnt och inte reser sig och blockerar airfryerns munstycke.

Det är inte nödvändigt att salta i förväg eftersom airfryern blir tillräckligt varm för att skapa en krispig, salt skorpa även på vanlig potatis.

Tjockare föremål, till exempel kycklingbröst, bör skäras i mindre bitar för att säkerställa att de blir genomstekta inom utsatt tid. Större köttbitar ska placeras förskjutna i korgen så att de inte blockerar värmen eller munstycket.

Hur man ställer in temperatur och timer på airfryern

Temperaturkontrollen bestämmer hur varmt luftfritösen värms upp. De rekommenderade temperaturintervallen varierar från tillverkare till tillverkare.

Bruksanvisningen som medföljer din airfryer ger vägledning om hur du ställer in temperaturen. 

Använd en högre temperatur när du lagar mat som behöver tillagas, såsom kycklingbröst. För recept som kräver en krispig skorpa, som pommes frites, är en lägre inställning lämplig.

Tips för att få ut så mycket som möjligt av dina airfryerrecept

Vissa kockar kan till en början känna sig lite tveksamma till att lägga rå mat i en varm apparat, men airfrytern lagar mat snabbt.

Du behöver inte oroa dig för att "överkoka" din mat i varmluftsfritösen – det är faktiskt svårt att faktiskt göra det.

Luftfritösens låga temperaturer och minimala användning av olja gör hälsosamma recept i airfryern även goda och hälsosamma!

Slutsats

Kapaciteten hos en airfryer mäts vanligtvis i liter. De flesta luftfritöser på marknaden varierar i storlek från 3 till 6 liter. Som en allmän tumregel kan du fylla korgen på en airfryer ungefär halvvägs med mat. Detta gör att maten tillagas jämnt och förhindrar överbeläggning.

Beroende på vad du lagar kan du få plats med cirka 1 kg till 2 kg mat i airfryerkorgen. För den mest effektiva användningen av utrymmet, sprid ut större bitar mat i air fryer-korgen och täck dem med mindre bitar.

Airfryerns eleganta design och snabbt kylande pommes frites har gjort den till ett favoritverktyg i många kök. Med lite kunskap kan du göra - och äta - nästan allt du kan i en traditionell ugn eller spishäll.

Nu när du vet hur mycket du får plats i air fryer-korgen, fortsätt och prova några av våra läckra air fryer-recept!

Om du letar efter ett hälsosammare alternativ än en traditionell fritös, är luftfritösen det perfekta verktyget för att minska på fett och kalorier. Vår praktiska guide hjälper dig att välja den bästa varmluftsfritösen för dina köksbehov och förbättra dina recept.