Kan man ha smör i en airfryer?

Kan man lägga smör i airfryern? Svaret är ja, men det finns några saker du behöver veta först. Smör kan smälta och ryka vid höga temperaturer, så det är viktigt att använda en lägre inställning när du lagar mat med det. Du vill heller inte lägga för mycket smör i airfryern, annars börjar det stänka. Här är några tips som hjälper dig att laga mat med smör i fritösen.

Kan man lägga smör istället för olja i airfryern?

Smör är ett fett, så ja, du kan ersätta det med olja när du airfryar din mat. Istället för att fylla din airfryer med olja kan du använda smör för att sätta smak till din mat och lägga till lite hälsosamt fett.

När du lagar mat i varmluftsfritösen bör du inte använda mer än en matsked smör för en 5-liters korg. Mer än så riskerar du stänk och rökiga lukter.

När du använder smör måste du också vara uppmärksam på temperaturen. För varm matlagning kan göra att smöret börjar ryka och avger en stark lukt. Det här är inte bra för din airfryer eller din mat.

Var försiktig när du använder saltat smör eftersom saltet kan göra att din mat smakar för salt. Om du använder osaltat smör kan du tillsätta lite salt på slutet för att ge smak.

Kan man tillaga pommes frites i airfryern med smör?

Ja, du kan göra fantastiska pommes frites i luftfriteraren med smör. För att hålla stänket till ett minimum, använd cirka 2 matskedar smör och ställ in din airfryer på 180 grader. Koka pommes fritesen i cirka 15 minuter. För att göra dem krispiga, låt dem ligga i airfryern några extra minuter efter att du har dragit ut dem.

Är smör nyttigare än olja?

Smör är faktiskt nyttigare än många oljor. Den innehåller viktiga vitaminer och mineraler som vitamin A, vitamin D och vitamin E. Den får också ett dåligt rykte på grund av vad den vanligtvis tillagas i (nämligen salt, fett och socker). Den största risken för din hälsa kommer från mängden kolesterol din kropp gör från det mättade fettet i smör.

Fördelarna med att använda en airfryer

En airfryer lagar mat genom att använda varmluft och en liten mängd olja – eller smör. Denna metod för matlagning använder lite eller ingen olja och mindre värme än en traditionell ugn. En fördel med airfryern är att den minskar kalorier, fett och socker i stekt mat som chips och pommes frites. Det minskar också tiden det tar att göra dessa typer av mat. En airfryer gör din mat hälsosammare och lättare att göra.

Slutsats

En airfryer är ett bra sätt att göra din mat mindre fet och hälsosammare. Och smör har många fördelar inklusive att lägga till smak och lite fett. Så nästa gång du vill göra lite pommes frites eller annan läcker och ohälsosam goding, prova att lägga smör i din airfryer. Se bara till att du inte använder för mycket av det!