Test: Vilken är den Bästa Fritösen 2024?

Ta steget och köp en fritös med hjälp av vår guide till de bästa produkterna.

Fritös, ett köksverktyg som har revolutionerat sättet vi lagar mat på. Det är en apparat som tillåter oss att tillaga mat genom att doppa den i het olja, vilket resulterar i en krispig yta och en mjuk insida. Från pommes frites till kycklingvingar, friterade rätter har blivit en stapelvara i många hem och restauranger tack vare deras unika smak och textur. Men det är inte bara smaken som gör friterad mat så älskad, utan också den snabbhet och effektivitet med vilken en Fritös kan tillaga mat.

Behovet av en Fritös uppstår när man vill tillaga mat snabbt och effektivt, utan att behöva övervaka processen konstant. Med en Fritös kan du ställa in rätt temperatur och tid, lägga i dina ingredienser, och låta maskinen göra resten. Detta är särskilt användbart för större middagar eller när du vill servera något speciellt men inte har tid att stå vid spisen hela dagen. Dessutom erbjuder en Fritös möjligheten att experimentera med olika rätter och smaker, vilket kan vara ett roligt och spännande inslag i köket.

När det kommer till att välja den bästa Fritösen är det många faktorer att ta hänsyn till, inklusive pris, storlek, kapacitet och användarvänlighet. Efter noggrann utvärdering och testning har vi dock kommit fram till att "Wilfa Fritös 1600S" överträffar alla andra modeller på marknaden. Detta tack vare dess överlägsna prestanda, robusta konstruktion och utmärkta värde för pengarna. Så om du letar efter den ultimata Fritösen som kommer att omvandla ditt kök till en gourmetrestaurang, behöver du inte leta längre än Wilfa Fritös 1600S.

Testvinnare - Bästa Fritösen 2024

Här är en överblick över årets bästa Fritöser.

 1. Fritös bäst i test: Fritös 1600S Svart-Rostfri
 2. Bästa premiumvalet: Fritös digital timer
 3. Bästa dubbelfritösen: Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L
 4. Mest prisvärda fritösen: Tefal Easy Pro Fryer
 5. Bästa budgetvalet: Princess Fritös Family Castel

Våra 5 bästa Fritöser (juli 2024)

1. Fritös 1600S Svart-Rostfri- Fritös bäst i test

Fritös 1600S Svart-Rostfri - Fritös bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Du som letar efter en fritös med utomordentliga egenskaper kan sluta leta nu på en gång då denna fritös från Wilfa är fullträffen du sökt efter. Wilfa klarar av fritera alla dina favoriträtter utan några som helst problem tack vare att den är en välgenomtänkt apparat med modern högteknologi.

Den här fritösen från Wilfa har en stor kapacitet vilken räcker gott och väl till hela familjen. Den är utrustad med en lättanvänd reglering för att välja de förinställda programmen för bekvämare matlagning.

Vi valde ut Wilfas Fritös 1600S Svart-Rostfri till bäst i test dels tack vare sin mångfunktionalitet. Vi fullkomligt älskar att det till och med går att slänga ner en hel kyckling i den här fritösen för fritering. Plus att den är av extremt god kvalitet samtidigt som den är smart och snyggt designad. Vi gillar allt med den.

Något som vi verkligen uppskattar är hur snabbt den tack vare det integrerade värmeelementet blir varm, vilket gör att du inte behöver slösa elektricitet på uppvärmningen utan kan starta den några minuter innan användning. Även frityrkorgen är till stor fördel då den är superlätt att rengöra. Du spar mycket tid bara på disk efter matlagningen med denna behändiga maskin.

Egenskaper

 • Effekt: 1600 W
 • Utrymme: 2,4 liter
 • Varumärke: Wilfa

Fördelar

 • Integrerat värmeelement
 • Skål kan diskas i maskin

Nackdelar

 • Utrymmet lite mindre än många andra

Omdöme

En prisvärd fritös som funkar bra till hemmamiljön.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Hållbarhet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Säkerhet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Fritös digital timer- Bästa premiumvalet

Fritös digital timer - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

För dig som vill laga mat på ett professionellt sätt likt en mästerkock på tv är detta det absolut ultimata valet. Med sin eleganta, praktiska väldigt välgenomtänkta design samt storlek passar den utmärkt i alla kök. Du kan fritera de flesta av dina favoriträtter med denna exceptionella fritös.

Den här fritösen är bara att koppla in i vägguttaget och köra. Väldigt simpel anordning som de allra flesta klarar av att hantera utan problem, även du som är nybörjare i köket. Behållaren till fritösen är både löstagbar samt tillverkad för att du ska kunna bevara oljan inuti den så länge som möjligt.

Vi har valt ut Tefal Fritös digital timer till bästa premium dels tack vare att du får en välfungerande, smidig köksmaskin till ett rimligt pris. Överraskande mångsidig med de många variationer av olika rätter vilka du kan fritera med den. Rätter som exempelvis lökringar, kycklingvingar och pommes frites.

Vi gillar designen väldigt mycket, den är så gullig och stilren att den passar perfekt som inflyttningsgåva till tonåringens allra första lägenhet eller till ett kärlekspar som nyligen flyttat ihop. Dessutom ger den ett krispigt, gott resultat på dina rätter.

Egenskaper

 • Effekt: 2300 W
 • Utrymme: 3,5 liter
 • Varumärke: Tefal

Fördelar

 • Automatisk filtrering av oljan
 • Teknik som bevarar oljan längre
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Något dyr

Omdöme

Testets kraftfullaste fritös med ett utrymme om hela 3,5 liter.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Hållbarhet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Säkerhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L- Bästa dubbelfritösen

Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L - Bästa dubbelfritösen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Här har du den perfekta fritösen för att kunna fritera dina drömmåltider. Den har en jämn tillagningsförmåga med vilken du kan både fritera potatis, grönsaker samt till och med kyckling. Dess stora oljekapacitet gör den alldeles lagom för mellanfamiljen till den större.

Den här dubbelfritösen rymmer 3 L per fritösbytta. Alltså tillsammans totalt 6 L, vilket ger väldigt mycket mat per gång. Den är utrustad med två innerbyttor för att förhindra att olika smaker blir blandade. Den har också ett säkerhetsoljefiltret som förhindrar oljestänk. En smidig maskin, enkel att ställa undan tack vare sin lilla storlek och klipska, rena design.

Vi har valt ut Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L till bästa dubbelfritös eftersom att du får en kvalitetsprodukt till ett väldigt billigt pris. Den håller allt den utlovar samt med väldigt bra, krispigt resultat. Vi kan inte annat än älska att du har möjlighet att fritera både kyckling, potatis och grönsaker med den här fritösen eftersom det är både väldigt gott samtidigt som nyttigt med grönsaker.

De löstagbara delarna som tål att bli maskindiskade gillar vi väldigt mycket då det underlättar något oerhört vid rengöringen av apparaten. Något vi absolut gillar är att du inte bara kan fritera potatis utan att du faktiskt tillaga hela middagen med denna smarta köksapparat.

Egenskaper

 • Effekt: 2 x 1800 W
 • Utrymme: 2 x 3 liter
 • Varumärke: Princess

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Säkerhetsoljefilter förhindrar oljestänk

Nackdelar

 • Otymplig

Omdöme

Dubbelfritösen som låter dig fritera flera saker åt gången.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Hållbarhet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Säkerhet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

4. Tefal Easy Pro Fryer - Mest prisvärda fritösen

Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L - Mest prisvärda fritösen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

För dig som vill hitta den perfekta köksapparaten har du nu äntligen hittat rätt. Tefals fritöser är utrustade med alla funktioner du behöver. Som till exempel ett nedsänkt värmeelement för ett snabbt och perfekt friteringsresultat.

Den här maskinen har en kapacitet för mycket olja vilket räcker även till er lite större familjer, sällskap av vänner eller kanske arbetskollegor för en afterwork hemma hos dig. Den är utrustad med metallfilter. Samt ett fönster i locket för att underlätta matlagningen, lättare ge dig kontroll över resultatet.

Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L blev valde vi till mest prisvärd på grund av många olika anledningar. Men främst multifunktionaliteten samt den praktiska, slika designen. Oerhört lättrengjord, då du kan slänga in alla delar i diskmaskinen förutom själva den mekaniska anordningen förstås.

Vi tycker om den enkla, stilrena designen vilket gör den till en perfekt present till en grillmästarvän. Den smidiga konstruktionen tillåter dig att ställa undan den i något av köksskåpen utan problem efter användning. Eller så kan du välja att lämna den framme som en fin prydnad på köksbänken framför exempelvis en mindre grön hängväxt kanske.

Egenskaper

 • Effekt: 2200 W
 • Utrymme: 3 liter
 • Varumärke: Tefal

Fördelar

 • Prisvärt alternativ
 • Lock med fönster
 • Enkel att sköta och rengöra

Nackdelar

 • Risk att den spiller lite olja om inte locket är på

Omdöme

Testets bästa allroundfritös med bra effekt och storlek till bra pris.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Hållbarhet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Säkerhet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

5. Princess Fritös Family Castel- Bästa budgetvalet

Princess Fritös Family Castel - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här är en lagom fritös för dig som kanske inte lagar så avancerade rätter samt inte heller alltför stora mängder. Den har ett inbyggt skydd mot överhettning. Den är även utrustad med fyra olika program du kan ställa in. Vilket gör den väldigt praktisk för oss som kanske har lätt att glömma bort tiden.

Den är utrustad med ett behändigt reglage för att du lätt ska kunna navigera mellan de olika förinställda programvalen. Samt en mängd andra funktioner för ökad användbarhet samt att förenkla din användning.

Princess Fritös Family Castel valde vi till bästa budget tack vare dess mångfunktionalitet, kvalitet samt de krispiga, goda rätterna du kan fritera med den. Med utomordentligt bra värmefördelning blir dina rätter helt perfekt krispiga. Den här fritösen är effektiv och jobbar upp värmen väldigt snabbt.

Något vi uppskattar är de förinställda matprogrammen vilka underlättar matlagningen markant. Dess smarta, fina design gör dessutom att den passar mycket bra framme på köksbänken eller kanske som en bröllopspresent till ett nygift par.

Egenskaper

 • Effekt: 2000 W
 • Utrymme: 3 liter
 • Varumärke: Princess

Fördelar

 • Prispressat alternativ
 • Enkel isärtagning
 • Skydd mot överhettning

Nackdelar

 • Plasthandtagen blir lätt kletiga

Omdöme

Det perfekta budgetvalet för dig som endast friterar lite då och då.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Hållbarhet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Säkerhet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Så hittar du bästa Fritös

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer fritös?

Att hitta den bästa Fritösen kan vara en utmaning med tanke på det breda utbudet av produkter på marknaden. Det är dock viktigt att tänka på att den bästa Fritösen för dig kanske inte är den bästa för någon annan. Dina specifika behov och preferenser spelar en stor roll i ditt val. Nedan följer några kriterier som kan hjälpa dig att avgöra vilken Fritös som passar dig bäst.

Storlek och kapacitet

När det gäller att välja en Fritös, är storleken och kapaciteten av största vikt. Om du planerar att laga mat för en stor familj eller ofta har gäster över, kan du behöva en Fritös med hög kapacitet. Å andra sidan, om du bor ensam eller bara planerar att använda din Fritös för mindre portioner, kan en mindre modell vara mer lämplig. Storleken på Fritösen spelar också roll när det gäller förvaring. Om du har begränsat utrymme i köket, vill du kanske välja en kompakt modell.

Temperaturkontroll

En annan viktig faktor att överväga när du väljer en Fritös är dess temperaturkontrollfunktioner. En bra Fritös bör ha en justerbar temperaturinställning som tillåter dig att fritera olika typer av mat vid rätt temperatur. Detta kommer att säkerställa att din mat är ordentligt tillagad och krispig utan att bli bränd. Vissa modeller har även en inbyggd timer, vilket kan vara mycket praktiskt för att undvika överkokning.

Underhåll och rengöring

En Fritös kan bli ganska smutsig efter användning, så det är viktigt att välja en modell som är lätt att rengöra. Många moderna Fritöser har delar som är diskmaskinssäkra, vilket sparar tid och ansträngning. Andra funktioner som kan underlätta rengöringen inkluderar en avtagbar korg och oljepanna, samt ett lock med ett fönster så att du kan övervaka matlagningen utan att behöva öppna locket och riskera oljesprut.

Pris och värde för pengarna

Priset på en Fritös kan variera avsevärt beroende på dess funktioner, kapacitet och märke. Det är dock viktigt att komma ihåg att det dyraste alternativet inte alltid är det bästa. Istället för att bara titta på prislappen, bör du överväga vilka funktioner du faktiskt behöver och hur mycket du kommer att använda Fritösen. På så sätt kan du hitta en modell som ger bäst värde för pengarna.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla användarrecensioner innan du gör ditt köp. Även om en Fritös kan se bra ut på papperet, kan verkliga användares erfarenheter ge dig en bättre uppfattning om hur den faktiskt presterar. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild. Kom dock ihåg att ta enstaka negativa recensioner med en nypa salt - ingen produkt är perfekt, och

Jämför de bästa Fritöserna i testet

Fritös Effekt Utrymme Varumärke Totalbetyg Pris
Fritös 1600S Svart-Rostfri 1600 W 2,4 liter Wilfa Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
990 kr
Fritös digital timer 2300 W 3,5 liter Tefal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1999 kr
Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L 2 x 1800 W 2 x 3 liter Princess Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
915 kr
Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L 2200 W 3 liter Tefal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
921 kr
Princess Fritös Family Castel 2000 W 3 liter Princess Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
447 kr
fritös test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av fritöser och de kan skilja sig i allt från storlek och volym till funktioner och användningsområden. För att du enklare 

 • Funktionsduglighet: Fungerar fritösen som den bör. Eller krånglar den kanske mycket. Samt att vi tittar på vilka funktioner fritösen faktiskt har.
 • Prissättning: Är det ett rimligt satt pris på apparaten. Eller är fritösen en överskattad produkt med ett alldeles för högt pris, vilket den inte lever upp till.
 • Kvalitet: Ett krav är att fritösen håller hög kvalitet. Den får inte gå sönder enkelt. Rostfria produkter är alltid fördelaktigt.
 • Effektivitet: Har fritösen bra värmeeffekt. Hur lång är uppvärmnings samt friteringsstiden.
 • Användarvänlighet: Det är till fördel om det är en lättanvänd fritös. För att du inte lätt ska råka bränna dig. Det bör vara en behändig samt harmlös apparat.
 • Rengöring: Det är till fördel om fritösen och korgen är lättrengjorda. Det är inte bra om det kanske finns svåråtkomliga ytor under rengöring.
 • Design: Det är också bra om den här köksprylen är vackert designad. Det säger vi både för din egen skull samt för dina gästers. Eller ifall du planerar att ge bort fritösen som gåva till någon annan mästerkock i din bekantskap.

Fördelarna med att använda en Fritös

Att äga en Fritös kan erbjuda en rad fördelar som kan förbättra din matlagningsupplevelse avsevärt. Förutom att ge din mat en unik smak och textur, kan en Fritös också hjälpa dig att spara tid och energi i köket. Här är några av de främsta fördelarna med att använda en Fritös:

 • Effektivitet: En av de största fördelarna med en Fritös är dess effektivitet. Till skillnad från traditionell stekning, där du behöver vända maten ofta för att säkerställa jämn tillagning, gör en Fritös allt arbete åt dig. Den heta oljan omsluter maten helt, vilket gör att den tillagas jämnt och snabbt. Dessutom kan du fritera stora mängder mat på en gång, vilket sparar tid och ansträngning.
 • Smak och textur: Friterad mat är känd för sin krispiga yta och saftiga insida, och en Fritös kan hjälpa dig att uppnå just det. Oavsett om det är pommes frites, kycklingvingar eller grönsaker, kommer din mat att ha en perfekt balans mellan krispighet och saftighet som är svår att uppnå med andra matlagningsmetoder.
 • Versatilitet: En annan stor fördel med en Fritös är dess versatilitet. Du kan fritera nästan allt, från kött och fisk till grönsaker och till och med bakverk. Detta ger dig möjlighet att experimentera med olika rätter och smaker, vilket kan göra matlagningen mer spännande och rolig.
 • Lätt att använda: De flesta Fritöser är mycket enkla att använda. Du behöver bara fylla dem med olja, ställa in rätt temperatur och tid, och lägga i dina ingredienser. Fritösen kommer att göra resten av arbetet åt dig, vilket gör matlagningen smidig och bekymmersfri.
 • Bättre hälsa: Även om friterad mat inte är känd för att vara den hälsosammaste, kan en Fritös faktiskt hjälpa till att göra den lite bättre för dig. Detta beror på att en Fritös tillagar maten snabbt, vilket minimerar den tid maten tillbringar i oljan och därmed mängden olja den absorberar. Dessutom kan du välja att använda hälsosammare oljor i din Fritös, som olivolja eller rapsolja, för att ytterligare förbättra näringsvärdet.

Nackdelar med att använda en Fritös

Trots de många fördelarna med att använda en Fritös, finns det också några nackdelar som bör beaktas. Det är viktigt att väga dessa nackdelar mot fördelarna för att avgöra om en Fritös är rätt val för dig. Här är några av de potentiella nackdelarna med att använda en Fritös:

 • Oljehantering: En av de största utmaningarna med att använda en Fritös är hanteringen av oljan. Oljan kan bli mycket het och orsaka allvarliga brännskador om den inte hanteras korrekt. Dessutom kan det vara svårt och smutsigt att tömma och rengöra Fritösen efter användning. Vissa modeller har dock funktioner som underlättar oljehanteringen, som en avtagbar oljepanna eller ett oljefiltreringssystem.
 • Hälsorisker: Även om en Fritös kan göra friterad mat något hälsosammare genom att minska mängden absorberad olja, är det fortfarande sant att friterad mat generellt sett inte är det bästa valet för din hälsa. Regelbunden konsumtion av friterad mat har kopplats till olika hälsofrågor, inklusive hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Det är därför viktigt att konsumera friterad mat med måtta.
 • Energiförbrukning: En Fritös kan dra mycket energi, särskilt större modeller och de som har höga effektinställningar. Detta kan leda till högre elräkningar, särskilt om du använder din Fritös ofta. Det är dock värt att notera att vissa moderna Fritöser är utformade för att vara mer energieffektiva, vilket kan hjälpa till att minska deras energiförbrukning.
Vanliga frågor om fritös

Vanliga frågor om Fritöser

Är det svårt att rengöra en Fritös?

Det kan vara en utmaning att rengöra en Fritös, särskilt om den har varit i användning under en längre tid. Oljan kan bli mycket smutsig och kladdig, och det kan vara svårt att komma åt alla delar av maskinen. Vissa modeller har dock funktioner som underlättar rengöringen, som en avtagbar oljepanna eller delar som är säkra att köra i diskmaskin. Dessutom kan regelbunden rengöring av din Fritös hjälpa till att förlänga dess livslängd och förbättra dess prestanda.

Hur ofta behöver jag byta olja i min Fritös?

Det beror på hur ofta du använder din Fritös och vilken typ av mat du friterar. Generellt sett bör du byta olja efter var 8-10:e användning, eller när oljan börjar bli mörk och luktar illa. Om du friterar mat med stark smak, som fisk eller lökringar, kanske du behöver byta olja oftare. Kom ihåg att alltid låta oljan svalna helt innan du försöker tömma den.

Kan jag fritera utan olja i min Fritös?

Traditionella Fritöser kräver olja för att fungera korrekt, men det finns också "airfryers" eller "hetluftsfritöser" på marknaden som använder het luft istället för olja för att tillaga maten. Dessa maskiner kan ge en liknande smak och textur som traditionell fritering, men med betydligt mindre fett. Om du är intresserad av att fritera utan olja, kan en hetluftsfritös vara ett bra alternativ för dig.

Är friterad mat ohälsosam?

Friterad mat har generellt sett ett högt innehåll av fett och kalorier, vilket kan bidra till viktuppgång och andra hälsofrågor om den konsumeras i överflöd. Dock kan en del av dessa risker minskas genom att använda en Fritös, eftersom den snabba tillagningsprocessen minimerar mängden olja som maten absorberar. Dessutom kan valet av olja påverka näringsvärdet av din mat - oljor med högt innehåll av omättade fetter, som olivolja eller rapsolja, är ett hälsosammare alternativ än mättade fetter som smör eller palmolja.

Kan jag fritera olika typer av mat samtidigt i min Fritös?

Det beror på vilken typ av mat du vill fritera. Om maten har liknande tillagningstider och temperaturkrav, kan du ofta fritera dem tillsammans. Men om det finns stora skillnader i tillagningstid eller temperatur, är det bäst att fritera maten separat för att säkerställa att allt blir ordentligt tillagat. Kom ihåg att överfylla inte din Fritös, eftersom detta kan leda till ojämn tillagning och en mindre krispig yta.

Kan jag använda min Fritös för annat än fritering?

Även om Fritöser främst är avsedda för fritering, kan vissa modeller också användas för andra matlagningsmetoder, som stekning, grillning eller bakning. Detta beror på den specifika modellen och dess funktioner, så det är bäst att konsultera användarhandboken eller tillverkarens rekommendationer. Observera dock att resultaten kanske inte blir lika bra som med en specialiserad apparat för den typen av matlagning.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
38 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5