Test: Vilken är den Bästa Blendern 2023?

Ta del av vårt experttest med köpguide för att hitta marknadens bästa blender 2021.

Du som föredrar att laga mat kommer ha stor nytta av en blender. Den kan användas till en mängd saker, så som soppor, krämiga såser och smoothies. För småbarnsföräldrar är den dessutom utmärkt för tillverkning av hemmagjord barnmat.

Blendern, som också kallas mixer, är ett utmärkt köksredskap och vi har testat flera blenders för att göra det enkelt för dig att hitta rätt. Det finns en mängd olika modeller att välja mellan, några bättre än andra. Nedan kan du läsa mer om vårt test och hur det utfördes, samt ta reda på varför vi valde VitaBoost High Speed Blender från Bosch till bäst i test.

Testvinnare - Bästa Blendern 2023

Här är en överblick över årets bästa Blenders.

 1. Bäst i test: Bosch VitaBoost MMBH4P3B
 2. Bästa budget: Russell Hobbs Compact Home
 3. Bästa premiumvalet: KitchenAid Classic Diamond
 4. Bästa mini blender: Personal Blender Svart
 5. Mest prisvärda blendern: OBH Nordica Pro Mix Blender

Våra 5 bästa Blenders (juni 2023)

1. Bosch VitaBoost MMBH4P3B - Bäst i test

Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

VitaBoost High Speed Blender från Bosch är en blender i uppgraderad version som rymmer två liter vätska. Den är mycket kraftfull med en motor på hela 2,2 hästkrafter, vilket innebär att den klarar av det mesta. Kannan är tillverkad av tritan, en mycket tålig plast, och kan användas för att mixa hårda grönsaker såväl som varma soppor. En stamp medföljer för att det ska fungera riktigt enkelt.

Vi gillar VitaBoost High Speed Blender tack vare dess höga kapacitet och motoreffekt. Tack vare dess höga kvalitet har vi utsett just den här blendern till bäst i test. Dessutom är den lätt att använda och har ett rengöringsprogram som gör den enkel att diska.

Egenskaper

 • Effekt: 1600 W
 • Volym: 2,0 liter
 • Hastigheter: Steglös + Pulsfunktion

Fördelar

 • Rymmer 2 liter
 • Kraftfull motor
 • Rengöringsprogram

Nackdelar

 • Något högt ljud

Omdöme

Mycket kraftfull blender som rymmer mycket - perfekt för allt från smoothies till soppor.

Priser

2. Russell Hobbs Compact Home - Bästa budget

Russell Hobbs Blender Compact Home - Bästa budget
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Blender Compact Home från Russell Hobbs är en kompakt blender med en kapacitet på 0,8 liter. Den har en glaskanna som klarar allt från varma soppor till att krossa is. Motoreffekten ligger på 400 watt, vilket är något lågt men med tanke på blenderns storlek är det helt okej. Russell Hobbs har lagt fokus på att göra den här mixern tystare än deras andra blenders. Den är enkel att diska tack vare de avtagbara knivarna, dessutom kan alla lösa delar diskas i diskmaskin.

Vi gillar den kompakta designen på den här blendern, samt att den klarar av att snabbt mixa ihop smoothies och soppor. Tack vare det låga priset listar vi den som ett bra budgetval vårt test. Vi tycker också om att den inte låter så mycket vid användning, vilket är en fördel om du till exempel mixar barnmat när bebisen sover.

Egenskaper

 • Effekt: 400 W
 • Volym: 0,8 liter
 • Hastigheter: 2 st + pulsfunktion

Fördelar

 • Kompakt storlek
 • Tålig glaskanna
 • Kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Botten lätt att ta av
 • Något låg effekt

Omdöme

Prisvärd blender som klarar de flesta jobben alldeles utmärkt.

Priser

3. KitchenAid Classic Diamond - Bästa premiumvalet

KitchenAid Classic Diamond Blender - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

KitchenAid är välkända för sina köksmaskiner och den här blendern håller verkligen vad den lovar. Den BPA-fria kannan rymmer 1,7 liter och effekten ligger på 550 watt. För att ge dig möjlighet att använda den till alla möjliga typer av matlagning är blendern utrustad med fem olika hastigheter. Dessutom har den en Soft Start-funktion vilket innebär att den startar långsamt och ökar sedan farten successivt.

Den här blendern från KitchenAid är vårt självklara val till bästa premiumprodukt tack vare dess snygga design och hur lätt den är att använda. Vi gillar funktionen med Soft Start rejält och dessutom ger de fem hastigheterna möjlighet att variera användningen.

Egenskaper

 • Effekt: 550 W
 • Volym: 1,75 liter
 • Hastigheter: 5 st + pulsfunktion

Fördelar

 • Stor kanna
 • Robust och högkvalitativ
 • Flera hastigheter
 • Soft Start-funktion

Nackdelar

 • Stor och tung
 • Något dyr

Omdöme

En högklassig blender med rymlig kanna och flera hastigheter att välja mellan.

4. Personal Blender Svart- Bästa mini blender

Personal Blender Svart - Bästa mini blender
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här blendern är liten, med en kapacitet på 0,4 liter. Den är perfekt för dig som vill ha en smoothie med dig på vägen till jobbet, eller som inte hinner äta soppan hemma till middag. Motorn har en effekt på 175 watt. Den är mycket enkel att använda tack vare sin enda knapp, den använder du både för igångsättning och pulse-funktion. Om du mest planerar att göra såser, smoothies och salsa med din blender passar den här utmärkt.

Vi gillar den här modellen eftersom dess avtagbara mixerbägare passar perfekt i dryckeshållaren i de flesta bilarna. Bägaren och dess lock diskar du enkelt i diskmaskinen, vilket bidrar till den höga användarvänligheten. Det är en enhällig testpanel som utser just denna blender till den bästa miniblendern, den har helt enkelt mycket att erbjuda.

Egenskaper

 • Effekt: 175 W
 • Volym: 0,4 liter
 • Hastigheter: 1 st

Fördelar

 • Passar i bilens dryckeshållare
 • Kompakt
 • Kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Låg motoreffekt

Omdöme

En perfekt blender för dig som vill ha fräscha mellanmål redo att ta med överallt.

Priser

5. OBH Nordica Pro Mix Blender- Mest prisvärda blendern

OBH Nordica Pro Mix Blender - Mest prisvärda blendern
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

OBH Nordicas Pro Mix Blender rymmer 1,75 liter och har en otrolig effekt på 1 000 watt. Den klarar allt från soppor och smoothies till iskrossning utan problem. Den erbjuder steglös hastighetsinställning för att du ska känna att du har kontroll över mixningen. Kannan och knivarna diskar du enkelt i diskmaskinen, vilket är ett stort plus.

Pro Mix Blender är ett bra val för dig som vill ha en mångsidig blender som dessutom är väldigt snygg. Den fungerar både till varma och kalla vätskor, någonting vi gillar skarpt. Sedan gillar vi också den steglösa hastighetskontrollen, som gör det enkelt att få exakt den hastighet du önskar. Dessutom har den några förinställda program att välja mellan.

Egenskaper

 • Effekt: 1000 W
 • Volym: 1,75 liter
 • Hastigheter: Steglös

Fördelar

 • Hög motoreffekt
 • Rymmer 1,75 liter
 • Steglös hastighetsinställning

Nackdelar

 • Något högljudd

Omdöme

Snygg blender med steglös hastighetskontroll och kraftfull motor.

Priser

Så hittar du bästa Blender

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer blender?

En blender består av en motordel och en kanna i glas och drivs vanligtvis av ström. Det finns också stavmixers på marknaden, men de testar vi i ett annat test. Men vad ska du då tänka på när du ska köpa en blender? Det finns en hel del saker att ha i åtanke för att du ska bli nöjd med ditt köp. En blender hör vanligtvis inte till de billigaste köksprylarna och det är därför viktigt att du blir nöjd. Här nedan går vi igenom de viktigaste aspekterna du bör tänka på i jakten på marknadens bästa blender.

Motorn

Ju kraftfullare motor blendern har desto hårdare saker kan den mixa. Om du vill ha en mixer som verkligen klarar allt, från mjuka grönsaker till djupfrysta iskuber, bör du välja en med en stark motor. Den vanligaste mätenheten för en blenders motor är Watt, men idag är vissa produkter så starka att effekten istället anges i hästkrafter. Du bör jämföra motoreffekterna i de olika modellerna för att hitta en som verkligen kommer att passa dig och dina behov. Om du enbart kommer att tillverka soppa, smoothies av färska bär och barnmat behöver du inte en lika kraftfull modell som om du vill krossa is eller frysta bär till en milkshake eller smoothie.

Kannan

Det här är en aspekt som en hel del inte riktigt tänker på, men kannan är faktiskt väldigt viktig när du väljer blender. Om du vill ha en mångsidig blender där du kan tillverka smoothies och soppor, men även baka, bör du välja en blender som rymmer mycket och är av ett tåligt material. Då använder du den enkelt både till små och stora mängder. Glas är det vanligaste materialet för en blenderkanna, men även plastvarianter finns. Glas är tåligare, men även tyngre, vilket är bra att tänka på. Dessutom är glaskannor känsliga för temperaturväxlingar. Mixar du en kall smoothie och sedan diskar i varmt vatten direkt efter kan den spricka. Vill du ha en kanna som kan mixa varma soppor måste du också kontrollera att den tål temperaturer på uppemot 90 till 100 grader. Väljer du en modell med plastkanna måste du undersöka vad den tål.

Ljudnivå

Det finns många köksprodukter som låter alldeles för mycket. Om du planerar att använda din blender mycket, och kanske när barnen sover, bör du kontrollera ljudnivån. Du vill inte riskera att väcka någon. Dessutom är det jobbigt nog att själv stå i oväsen varje gång du behöver mixa någonting. Många tillverkare säger att deras blenders har en låg ljudnivå, men du bör kontrollera hur hög decibel den har. Ju högre decibel desto högre låter den.

Kapacitet

Ju fler du tänker laga mat till desto större blender bör du välja. Det finns både små och stora varianter att välja mellan och det är som sagt dina behov som styr.

Program och funktioner

Vissa blenders har förinställda program som du kan välja mellan. Om du vill ha bra kontroll över mixresultatet är det bra att välja en sådan variant. Det finns blenders med alla möjliga funktioner för dig med behov av sådana.

Pris

Priset är också en viktig faktor när du väljer blender. Det finns modeller i flera prisklasser och det är viktigt att du väljer en som ryms inom just din budget. Billigast är inte automatiskt sämst och vi har testat blenders i flera prisklasser för att alla ska kunna hitta en passande modell.

Jämför de bästa Blenders i testet

Blender Effekt Volym Hastigheter Totalbetyg Pris
Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart 1600 W 2,0 liter Steglös + Pulsfunktion Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
8999 kr
Russell Hobbs Blender Compact Home 400 W 0,8 liter 2 st + pulsfunktion Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
599 kr
KitchenAid Classic Diamond Blender 550 W 1,75 liter 5 st + pulsfunktion Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2199 kr
Personal Blender Svart 175 W 0,4 liter 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
319 kr
OBH Nordica Pro Mix Blender 1000 W 1,75 liter Steglös Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
838 kr
blender test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av blenders. Från "billigt skräp" som inte håller särskilt länge till robusta maskiner som utan problem mixar de allra hårdaste råvarorna. Eftersom vi alla har olika behov och använder våra blenders lite annorlunda har vi här valt att utse bästa blendern i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar den bästa för just dina ändamål.

För att avgöra vilken blender som är bäst i varje kategori har vi betygsatt var och en på ett antal punkter som är särksilt viktiga när det kommer till just blenders:

 • Motorn: Hur stark är motorn? Klarar blendern av att mixa hårda saker som isbitar och frysta bär?
 • Kannan: Hur mycket rymmer blenderkannan? Vilket material är den tillverkad av? Tål den både varmt och kallt innehåll?
 • Kvalitet: Känns blendern rejäl och robust? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Ljudnivå: Låter det mycket om blendern? Låter det mycket även om du bara mixar mjukare saker?
 • Pris: Hur mycket kostar blendern? Hade du själv kunnat tänka dig att köpa den?

FAQ

Vad är en blender?

En blender är en köksmaskin som används för att mixa och mala ingredienser till en jämn och slät textur. Den är särskilt populär för att göra smoothies, olika sorters smet och milkshakes.

Vilken typ av ingredienser kan jag mixa i en blender?

Du kan mixa en mängd olika ingredienser i en blender, inklusive frukt, grönsaker, is, grädde, nötter och frön.

Hur använder jag en blender?

För att använda en blender, lägg först i dina ingredienser i blenderns behållare. Sätt på locket och välj din önskade hastighet. Mixa tills du har nått önskad konsistens.

Kan jag laga varma saker i en blender?

Ja, de flesta blenders tål ganska hög värme och låter dig tillaga varma saker som soppor och såser. Men var försiktig när du hanterar behållaren eftersom den kan bli mycket het.

Hur rengör jag min blender?

För att rengöra din blender, skrapa först ut innehållet och tvätta sedan behållaren och locket med varmt vatten och diskmedel. Torka sedan av allt ordentligt. Ett enkelt sätt att rengöra blendern är att fylla behållaren med varmt vatten och en droppe diskmedel och sedan köra igång blendern. Därefter är det bara att skölja ur den. OBS! Använd inte för mycket diskmedel.

Behöver jag speciella verktyg för att ta isär min blender för rengöring?

Nej, de flesta blendrar har enkla delar som gör det lätt att ta isär och rengöra. Kolla i din bruksanvisning för specifika instruktioner.

Är en blender bättre än en matberedare?

Det beror på vad du behöver den för. En blender är bättre för att blandar och mixa till en jämn textur, medan en matberedare är bättre för mer avancerade uppgifter som att skiva, riv och hacka. En matberedare har också ofta flera olika tillbehör för olika uppgifter, medan en blender är mer enkel och specialiserad på att mixa. Så det handlar om att avgöra vilka uppgifter du kommer att använda den mest för och välj enheter baserat på dina specifika behov.

Ska man skaffa en blender eller stavmixer?

En stavmixer är en handhållen mixer som används för i stort sett samma saker som en blender, men är mer fokuserad på att mosa sönder saker på plats, t.ex. för att släta ut en soppa. Båda maskinerna går att använda till ungefär samma saker, men blendern är kraftfullare och har större kapacitet. Vilken som passar dig bäst kan nog bara du svara på.

Senast uppdaterad: 7 februari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5