Test: Vilken är den Bästa Blendern 2024?

Ta del av vårt experttest med köpguide för att hitta marknadens bästa blender 2021.

En blender är ett mångsidigt köksredskap som kan revolutionera din matlagning och dryckesberedning. Denna kraftfulla maskin kan snabbt och effektivt mixa, mala och blanda ingredienser till en jämn konsistens. Från krämiga smoothies och proteinshakes till hemgjorda soppor, såser och baby mat, erbjuder en blender en myriad av användningsområden. Den kan till och med krossa is för att skapa smakrika frusna drinkar eller desserter, vilket gör den till en oumbärlig enhet i varje kök.

Behovet av en blender uppstår ofta i olika sammanhang och för olika ändamål. Kanske du är en hälsomedveten individ som vill ha en snabb och smidig lösning på att förbereda näringsrika smoothies på morgonen. Eller kanske du är en passionerad hemkock som vill kunna mixa egna såser och soppor från grunden. En blender kan också vara ett utmärkt verktyg för föräldrar som vill förbereda hemlagad baby mat, vilket ger full kontroll över ingredienserna. Oavsett dina specifika behov, kommer en högkvalitativ blender att spara tid, minimera ansträngningen och maximera resultatet av din matlagning och dryckesberedning.

Det bästa Blendern i vårt test är Bosch VitaBoost MMBH4P3B. Detta är inte bara en blender utan ett fullständigt köksverktyg som kommer att ge dig en rad olika användningsområden. Bosch VitaBoost MMBH4P3B har en stark motor, robust konstruktion och den har visat sig vara exceptionell för att skapa allt från smoothies och soppor till nötsmör och glass. Den erbjuder en kombination av kraft, prestanda och prisvärdhet som gör den till en oöverträffad konkurrent på marknaden.

Testvinnare - Bästa Blendern 2024

Här är en överblick över årets bästa Blenders.

 1. Bäst i test: Bosch VitaBoost MMBH4P3B
 2. Bästa budget: Russell Hobbs Compact Home
 3. Bästa premiumvalet: KitchenAid Classic Diamond
 4. Bästa mini blender: Personal Blender Svart
 5. Mest prisvärda blendern: OBH Nordica Pro Mix Blender

Våra 5 bästa Blenders (juni 2024)

1. Bosch VitaBoost MMBH4P3B - Bäst i test

Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

VitaBoost High Speed Blender från Bosch är en blender i uppgraderad version som rymmer två liter vätska. Den är mycket kraftfull med en motor på hela 2,2 hästkrafter, vilket innebär att den klarar av det mesta. Kannan är tillverkad av tritan, en mycket tålig plast, och kan användas för att mixa hårda grönsaker såväl som varma soppor. En stamp medföljer för att det ska fungera riktigt enkelt.

Vi gillar VitaBoost High Speed Blender tack vare dess höga kapacitet och motoreffekt. Tack vare dess höga kvalitet har vi utsett just den här blendern till bäst i test. Dessutom är den lätt att använda och har ett rengöringsprogram som gör den enkel att diska.

Egenskaper

 • Effekt: 1600 W
 • Volym: 2,0 liter
 • Hastigheter: Steglös + Pulsfunktion

Fördelar

 • Rymmer 2 liter
 • Kraftfull motor
 • Rengöringsprogram

Nackdelar

 • Något högt ljud

Omdöme

Mycket kraftfull blender som rymmer mycket - perfekt för allt från smoothies till soppor.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Konstruktion:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Funktionalitet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Russell Hobbs Compact Home - Bästa budget

Russell Hobbs Blender Compact Home - Bästa budget
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Blender Compact Home från Russell Hobbs är en kompakt blender med en kapacitet på 0,8 liter. Den har en glaskanna som klarar allt från varma soppor till att krossa is. Motoreffekten ligger på 400 watt, vilket är något lågt men med tanke på blenderns storlek är det helt okej. Russell Hobbs har lagt fokus på att göra den här mixern tystare än deras andra blenders. Den är enkel att diska tack vare de avtagbara knivarna, dessutom kan alla lösa delar diskas i diskmaskin.

Vi gillar den kompakta designen på den här blendern, samt att den klarar av att snabbt mixa ihop smoothies och soppor. Tack vare det låga priset listar vi den som ett bra budgetval vårt test. Vi tycker också om att den inte låter så mycket vid användning, vilket är en fördel om du till exempel mixar barnmat när bebisen sover.

Egenskaper

 • Effekt: 400 W
 • Volym: 0,8 liter
 • Hastigheter: 2 st + pulsfunktion

Fördelar

 • Kompakt storlek
 • Tålig glaskanna
 • Kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Botten lätt att ta av
 • Något låg effekt

Omdöme

Prisvärd blender som klarar de flesta jobben alldeles utmärkt.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Konstruktion:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Funktionalitet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. KitchenAid Classic Diamond - Bästa premiumvalet

KitchenAid Classic Diamond Blender - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

KitchenAid är välkända för sina köksmaskiner och den här blendern håller verkligen vad den lovar. Den BPA-fria kannan rymmer 1,7 liter och effekten ligger på 550 watt. För att ge dig möjlighet att använda den till alla möjliga typer av matlagning är blendern utrustad med fem olika hastigheter. Dessutom har den en Soft Start-funktion vilket innebär att den startar långsamt och ökar sedan farten successivt.

Den här blendern från KitchenAid är vårt självklara val till bästa premiumprodukt tack vare dess snygga design och hur lätt den är att använda. Vi gillar funktionen med Soft Start rejält och dessutom ger de fem hastigheterna möjlighet att variera användningen.

Egenskaper

 • Effekt: 550 W
 • Volym: 1,75 liter
 • Hastigheter: 5 st + pulsfunktion

Fördelar

 • Stor kapacitet med en BPA-fri kanna som rymmer 1,7 liter.
 • Effektiv med en effekt på 550 watt.
 • Mångsidig med fem olika hastigheter för olika typer av matlagning.
 • Soft Start-funktion som startar långsamt och ökar sedan farten successivt.
 • Snygg design och lätt att använda.

Nackdelar

 • Kan vara mer kostsam jämfört med andra blenders på marknaden.
 • Ljudnivån kan vara högre vid högsta hastighet.

Omdöme

En högklassig blender med rymlig kanna och flera hastigheter att välja mellan.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Konstruktion:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Funktionalitet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

4. Personal Blender Svart- Bästa mini blender

Personal Blender Svart - Bästa mini blender
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här blendern är liten, med en kapacitet på 0,4 liter. Den är perfekt för dig som vill ha en smoothie med dig på vägen till jobbet, eller som inte hinner äta soppan hemma till middag. Motorn har en effekt på 175 watt. Den är mycket enkel att använda tack vare sin enda knapp, den använder du både för igångsättning och pulse-funktion. Om du mest planerar att göra såser, smoothies och salsa med din blender passar den här utmärkt.

Vi gillar den här modellen eftersom dess avtagbara mixerbägare passar perfekt i dryckeshållaren i de flesta bilarna. Bägaren och dess lock diskar du enkelt i diskmaskinen, vilket bidrar till den höga användarvänligheten. Det är en enhällig testpanel som utser just denna blender till den bästa miniblendern, den har helt enkelt mycket att erbjuda.

Egenskaper

 • Effekt: 175 W
 • Volym: 0,4 liter
 • Hastigheter: 1 st

Fördelar

 • Passar i bilens dryckeshållare
 • Kompakt
 • Kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Låg motoreffekt

Omdöme

En perfekt blender för dig som vill ha fräscha mellanmål redo att ta med överallt.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 9/5
4,0/5
Konstruktion:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Funktionalitet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

5. OBH Nordica Pro Mix Blender- Mest prisvärda blendern

OBH Nordica Pro Mix Blender - Mest prisvärda blendern
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

OBH Nordicas Pro Mix Blender rymmer 1,75 liter och har en otrolig effekt på 1 000 watt. Den klarar allt från soppor och smoothies till iskrossning utan problem. Den erbjuder steglös hastighetsinställning för att du ska känna att du har kontroll över mixningen. Kannan och knivarna diskar du enkelt i diskmaskinen, vilket är ett stort plus.

Pro Mix Blender är ett bra val för dig som vill ha en mångsidig blender som dessutom är väldigt snygg. Den fungerar både till varma och kalla vätskor, någonting vi gillar skarpt. Sedan gillar vi också den steglösa hastighetskontrollen, som gör det enkelt att få exakt den hastighet du önskar. Dessutom har den några förinställda program att välja mellan.

Egenskaper

 • Effekt: 1000 W
 • Volym: 1,75 liter
 • Hastigheter: Steglös

Fördelar

 • Hög motoreffekt
 • Rymmer 1,75 liter
 • Steglös hastighetsinställning

Nackdelar

 • Något högljudd

Omdöme

Snygg blender med steglös hastighetskontroll och kraftfull motor.
Våra betyg
Prestanda:
Betyg 8.7/5
3,7/5
Konstruktion:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Funktionalitet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Blender

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer blender?

Att hitta den bästa blendern kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det breda utbudet av märken och modeller som finns på marknaden idag. Men genom att ta hänsyn till ett antal viktiga kriterier kan du göra ett mer informerat beslut och säkerställa att du väljer en blender som passar dina specifika behov och preferenser. Nedan följer några av de mest kritiska faktorerna att överväga när du letar efter den bästa blendern.

Motorstyrka

En av de viktigaste faktorerna att överväga när man väljer en blender är motorstyrkan. Denna faktor avgör vilken typ av ingredienser blendern kan hantera och hur snabbt den kan bearbeta dem. En blender med en stark motor kan enkelt hantera tuffare ingredienser som nötter, is och frysta frukter, vilket gör den idealisk för en mängd olika recept. Dessutom kan en högpresterande motor ge en jämnare konsistens, vilket är särskilt viktigt för smoothies och soppor. Dock bör man komma ihåg att motorstyrkan ofta påverkar blenderns ljudnivå – ju starkare motor, desto högre ljudnivå.

Kapacitet

Blenderns kapacitet är också en viktig faktor att tänka på. Om du ofta gör stora mängder mat eller dryck, eller om du har en stor familj, kan det vara bäst att välja en blender med en större kapacitet. Å andra sidan, om du mestadels gör mindre portioner, kan en mindre blender vara mer praktisk och tar mindre plats i köket. Det är också viktigt att överväga om blenderns kapacitet matchar dess motorstyrka – en stor blender med en svag motor kanske inte kan bearbeta stora mängder ingredienser effektivt.

Materialkvalitet

Materialkvaliteten påverkar både blenderns hållbarhet och säkerhet. Blendrar med glaskanna är oftast tyngre men mer robusta och tål högre temperaturer än de med plastkanna. Dessutom absorberar inte glas lukt och färg från ingredienserna, vilket kan vara ett problem med plastkannor. Men glas är mer benäget att krossas vid fall. Å andra sidan är blendrar med plastkanna lättare och mer tåliga mot fall, men de kan repas lättare och bli grumliga över tiden.

Användarvänlighet

En blender ska vara enkel att använda, rengöra och underhålla. Blendrar med intuitiva kontroller och tydliga instruktioner är att föredra. En bra blender ska ha avtagbara delar som är lätta att rengöra, och dessa delar ska vara diskmaskinssäkra för extra bekvämlighet. Dessutom bör blendern ha en stabil bas för att förhindra att den skakar eller flyttar runt under användning.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla användarrecensioner innan du gör ditt val. Även om en blender ser perfekt ut på papperet, kan den ha dolda brister som bara kommer fram efter regelbunden användning. Användarrecensioner kan ge värdefull insikt i blenderns prestanda, hållbarhet och användarvänlighet i

Jämför de bästa Blenders i testet

Blender Effekt Volym Hastigheter Totalbetyg Pris
Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart 1600 W 2,0 liter Steglös + Pulsfunktion Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
4999 kr
Russell Hobbs Blender Compact Home 400 W 0,8 liter 2 st + pulsfunktion Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
599 kr
KitchenAid Classic Diamond Blender 550 W 1,75 liter 5 st + pulsfunktion Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2199 kr
Personal Blender Svart 175 W 0,4 liter 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
319 kr
OBH Nordica Pro Mix Blender 1000 W 1,75 liter Steglös Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
838 kr
blender test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av blenders. Från "billigt skräp" som inte håller särskilt länge till robusta maskiner som utan problem mixar de allra hårdaste råvarorna. Eftersom vi alla har olika behov och använder våra blenders lite annorlunda har vi här valt att utse bästa blendern i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar den bästa för just dina ändamål.

För att avgöra vilken blender som är bäst i varje kategori har vi betygsatt var och en på ett antal punkter som är särksilt viktiga när det kommer till just blenders:

 • Motorn: Hur stark är motorn? Klarar blendern av att mixa hårda saker som isbitar och frysta bär?
 • Kannan: Hur mycket rymmer blenderkannan? Vilket material är den tillverkad av? Tål den både varmt och kallt innehåll?
 • Kvalitet: Känns blendern rejäl och robust? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Ljudnivå: Låter det mycket om blendern? Låter det mycket även om du bara mixar mjukare saker?
 • Pris: Hur mycket kostar blendern? Hade du själv kunnat tänka dig att köpa den?

Fördelarna med en Blender

En blender är ett oumbärligt verktyg i köket, som erbjuder en rad fördelar för både amatörkockar och professionella. Här är några av de mest framstående fördelarna med att äga en blender:

 • Varierad matlagning: En av de största fördelarna med en blender är dess mångsidighet. Med en blender kan du snabbt och enkelt förbereda en mängd olika rätter, från smoothies och milkshakes till soppor, såser, puréer och mer. Oavsett om du vill göra en hälsosam frukostsmoothie, en krämig soppa till middag eller en hemgjord salsa till din nästa fest, kommer en blender att göra jobbet snabbt och effektivt.
 • Näringsbevarande: Blendrar kan hjälpa till att bevara näringsämnen i maten. När du mixar frukt och grönsaker i en blender, bevaras alla näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom kan blendern bryta ner cellväggarna i vissa livsmedel, vilket gör det lättare för kroppen att absorbera näringsämnena.
 • Tidsbesparande: En annan stor fördel med att använda en blender är att det sparar tid. Istället för att finhacka frukt och grönsaker för hand, kan du helt enkelt lägga dem i blendern och låta maskinen göra jobbet åt dig. Detta sparar inte bara tid, utan minskar också mängden disk att tvätta efteråt.
 • Enkel att använda: Blendrar är generellt mycket enkla att använda. De flesta modeller har tydliga och intuitiva kontroller, vilket gör dem lätta att hantera även för oerfarna användare. Dessutom är de flesta blendrarna lätta att rengöra, särskilt de modeller där delar kan tas isär och diskas i diskmaskin.
 • Kreativ frihet: Slutligen ger en blender dig möjlighet att experimentera med olika smaker och texturer. Du kan mixa olika ingredienser för att skapa unika smoothies, soppor och såser. Oavsett om du följer ett recept eller experimenterar med egna skapelser, ger blendern dig friheten att vara kreativ i köket.

Nackdelarna med en Blender

Trots dess många fördelar, finns det några nackdelar som potentiella köpare bör vara medvetna om när det gäller blendrar. Här är några av de mest framträdande nackdelarna:

 • Ljudnivå: Ett av de mest framträdande problemen med blendrar är deras ljudnivå. Många blendrar, särskilt de med kraftfulla motorer, kan vara ganska högljudda när de används. Detta kan vara störande, särskilt i mindre utrymmen eller under tidiga morgontimmar. Vissa högkvalitativa blendrar har dock specialdesignats för att minimera ljudet, men dessa tenderar att vara dyrare.
 • Priset: Priset på en blender kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. Medan det finns billiga blendrar tillgängliga, tenderar de att ha mindre kraftfulla motorer och kanske inte håller lika länge. Å andra sidan kan högkvalitativa blendrar vara ganska dyra. Det är dock värt att notera att en dyr blender ofta kan vara en god investering på lång sikt, eftersom den vanligtvis har en längre livslängd och presterar bättre.
 • Storlek: Blendrar kan ta upp en hel del utrymme på köksbänken, särskilt större modeller. Om du har ett litet kök, kan det vara svårt att hitta plats för en stor blender. Dessutom kan blenderns vikt göra den svår att flytta runt, vilket kan vara ett problem om du behöver använda den i olika delar av köket. Det finns dock mindre blendrar tillgängliga för de som har begränsat utrymme.
Vanliga frågor om blender

Vanliga frågor om blendrar

Är det bättre att ha en blender med glaskanna eller plastkanna?

Det beror på dina specifika behov och preferenser. Blendrar med glaskanna är oftast tyngre men mer robusta och tål högre temperaturer än de med plastkanna. Dessutom absorberar inte glas lukt och färg från ingredienserna, vilket kan vara ett problem med plastkannor. Men glas är mer benäget att krossas vid fall. Å andra sidan är blendrar med plastkanna lättare och mer tåliga mot fall, men de kan repas lättare och bli grumliga över tiden.

Vad betyder watt-talet på en blender?

Watt-talet på en blender indikerar dess motorstyrka. Generellt sett, ju högre watt-tal, desto kraftfullare är blendern. En kraftfullare blender kan hantera hårdare ingredienser, som is eller nötter, och kan ge en jämnare konsistens. Men en starkare motor kan också göra blendern mer högljudd och mindre energieffektiv.

Hur rengör jag min blender ordentligt?

För att rengöra din blender ordentligt bör du först demontera den i enlighet med instruktionsboken. Skölj varje del under varmt vatten för att ta bort eventuella matrester. För djuprengöring, fyll kannan med varmt vatten och en liten mängd diskmedel, sätt på locket och kör blendern på låg hastighet i några sekunder. Skölj sedan noggrant. De flesta blendrar har delar som är diskmaskinssäkra, men dubbelkolla alltid instruktionsboken först.

Kan jag använda min blender för att mala kaffebönor?

Medan vissa blendrar kan hantera kaffebönor, är de generellt sett inte den bästa verktyget för jobbet. En kaffekvarn är specifikt utformad för att mala bönor till den perfekta konsistensen för bryggning, medan en blender kan ge en ojämn malning och potentiellt skada motorn. Om du regelbundet behöver mala kaffebönor, kan det vara värt att investera i en dedikerad kaffekvarn.

Kan jag blanda varma ingredienser i min blender?

Det beror på modellen av din blender. Vissa blendrar kan hantera varma vätskor, medan andra kan bli skadade av höga temperaturer. Om du vill blanda varma ingredienser, bör du kolla din blender manual för att se om det är säkert. Om det inte är det, kan du låta ingredienserna svalna innan du blandar dem.

Är en dyrare blender alltid bättre än en billigare modell?

Inte nödvändigtvis. Priset på en blender reflekterar ofta dess motorstyrka, kapacitet, materialkvalitet och extra funktioner. Men en dyrare blender är inte alltid bättre än en billigare modell. Det viktigaste är att välja en blender som passar dina specifika behov och preferenser. Om du bara behöver en blender för grundläggande uppgifter, kan en billigare modell vara mer än tillräcklig.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5