Test: Vilken är den Bästa Brödkniv 2024?

En brödkniv är inte bara ett redskap, det är en nyckelkomponent i varje kök. Med sitt långa, smala blad och karakteristiska sågtänder ger den en perfekt snittyta på alla typer av bröd. Det kan verka som en enkel sak, men det finns stor variation i design, material och kvalitet när det kommer till brödknivar. Vissa är konstruerade för att hantera de mjukaste baguetter medan andra är utformade för att skära igenom tuffaste surdegsbröd utan att förlora sin vassa egg.

Äger du någon gång varit med om frustrationen av att försöka skära genom ett färskt, krispigt bröd bara för att krossa det med en olämplig kniv? Eller har du kämpat med att få jämna skivor av din hemlagade limpa? Då vet du precis när en brödkniv kommer till sin rätt. I dessa situationer är en bra brödkniv ovärderlig. Den hjälper dig att skapa perfekta, aptitliga skivor av ditt favoritbröd med minimal ansträngning och utan att förstöra strukturen på brödet. Det är också ett oumbärligt verktyg för att skiva större frukter som meloner och ananas med precision.

Efter noggrant testande och jämförande av flera topprankade modeller har vi utsett Global G-9 Brödkniv till den ultimata vinnaren. Denna kniv kombinerar otrolig prestanda, imponerande hållbarhet och komfortabel hantering, vilket gör den till ett oslagbart val för varje hemmakock eller professionell kock. Detta är inte bara en kniv, det är en investering i din matlagningsupplevelse.

Testvinnare - Bästa Brödkniv 2024

Här är en överblick över årets bästa Brödkniv.

 1. Bäst i test: Global G-9 Brödkniv
 2. Bästa investering: Kebony Brödkniv 21 cm
 3. Bäst för färskt bröd: Edge Brödkniv 23 cm Svart
 4. Mest prisvärda: Mareld Brödkniv
 5. Bästa skärförmåga: Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm

Våra 5 bästa Brödkniv (juni 2024)

1. Global G-9 Brödkniv - Bäst i test

Global G-9 Brödkniv tandad 22 cm - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Global G-9 Brödkniv tandad 22 cm är utan tvekan en av de bästa brödknivarna på marknaden. Med ett betyg på 4,7/5 är den mycket uppskattad av användare som har berömt dess prestanda, hållbarhet och komfort. Kniven är tillverkad av Globals egen stålblandning Cromova 18, vilket ger den en exceptionell skärpa och en lång livslängd. Skaftet är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balans, vilket gör kniven lätt att hantera vid skärning. Den tandade kanten klarar av de tuffaste brödskorpor och olika typer av grönsaker, vilket gör den till ett mångsidigt verktyg i köket.

Testanvändarna har rapporterat att kniven skär igenom både hårt och mjukt bröd med lätthet, vilket ger perfekt skurna skivor varje gång. Detta bevisar att knivens design och tillverkning lever upp till Globals rykte om högkvalitativa köksredskap. Vidare har kniven fått positiva recensioner för dess komfort. Användarna har uppskattat den snäva vinkeln på 12,5 grader på eggen, vilket gör den bekväm att använda även under längre perioder.

Med tanke på den höga kvaliteten och prestandan som Global G-9 Brödkniv tandad 22 cm erbjuder, är priset på 1199 kr rimligt. Även om detta kanske inte är det billigaste alternativet på marknaden, ger den enastående hållbarhet och skärpa en utmärkt valuta för pengarna. Det enda rådet för att behålla knivens kvalitet över tid är att handdiska den och torka den direkt efter användning, samt underhålla den med bryne eller Globals egna knivslip Minosharp våtslip eller sten. Sammantaget är Global G-9 Brödkniv tandad 22 cm ett utmärkt köp för alla som värderar kvalitet och prestanda i sitt kök.

Fördelar

 • Høj skarphed og lang levetid.
 • Perfekt balanceret for nem håndtering.
 • Tandet kant klarer hårde brødskorper.
 • Skærer præcist igennem både hårdt og blødt brød.
 • Komfortabel at bruge selv over længere tid.

Nackdelar

 • Relativt høj pris.
 • Kræver særlig vedligeholdelse (håndvask, tørring, slibning).

Omdöme

"Skär igenom varje brödskiva med precision och lätthet!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Grepp:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Hållbarhet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Kebony Brödkniv 21 cm- Bästa investering

Kebony Brödkniv 21 cm - Bästa investering
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Kebony Brödkniv 21 cm från Victorinox är en utmärkt brödkniv som erbjuder hög kvalitet och exceptionell prestanda. Dess 21 cm långa blad med en vågig kant skär effektivt genom både hårt och mjukt bröd utan att deformera det. Kniven skapar rena, jämna snitt, vilket gör den perfekt för alla typer av bröd. Dessutom behåller kniven sin skärpa under lång tid vilket verkligen gör den till en investering.

Det ergonomiska handtaget är tillverkat av Kebony-trä vilket ger ett bekvämt grepp och underlättar hanteringen av kniven. Detta bidrar till att göra kniven användarvänlig och minskar risken för handtrötthet vid långvarig användning. Dock är det viktigt att notera att den rekommenderas för handdisk, vilket kan vara ett problem för de som föredrar enkelhet och bekvämlighet med diskmaskinsäkra redskap.

Med tanke på Victorinox rykte för högkvalitativa produkter, lever Kebony Brödkniv upp till förväntningarna både i fråga om prestanda och hållbarhet. Priset på 709 kr kan tyckas högt för en brödkniv, men med tanke på kvaliteten och långvarigheten på denna produkt, är det en investering som kommer att löna sig över tid. Med ett betyg på 4,5 av 5, är detta definitivt en av de bästa brödknivarna på marknaden.

Fördelar

 • Hög kvalitet och exceptionell prestanda
 • 21 cm långt blad som skär effektivt genom både hårt och mjukt bröd
 • Behåller sin skärpa under lång tid
 • Ergonomiskt handtag av Kebony-trä bidrar till bekvämt grepp och enkel hantering
 • Hög hållbarhet och lång livslängd

Nackdelar

 • Rekommenderas för handdisk, vilket kan vara obekvämt för de som föredrar diskmaskinssäkra redskap
 • Priset kan uppfattas som högt jämfört med andra brödknivar på marknaden

Omdöme

"Skär igenom frukosten med stil, varje dag!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Grepp:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Hållbarhet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Edge Brödkniv 23 cm Svart- Bäst för färskt bröd

Edge Brödkniv 23 cm Svart - Bäst för färskt bröd
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

Edge Brödkniv 23 cm Svart från Fiskars har fått ett högt betyg på 4,3/5 i vårt test, vilket indikerar att den är en överlägsen produkt när det kommer till att skära bröd. Denna brödkniv, som har en bladlängd på 23 cm, är särskilt effektiv för att skära genom alla typer av bröd utan att klämma ihop dem, vilket ger rena och jämna skivor varje gång. Den längre bladlängden ger en fördel när det gäller att skära genom färskt bröd, vilket gör processen smidig och ansträngningslös.

Produkten är tillverkad av japanskt rostfritt stål av högsta kvalitet, vilket garanterar skärpa och hållbarhet. Det ergonomiska handtaget gör det bekvämt att hålla i kniven under långa perioder, vilket minimerar risken för trötthet eller obehag. Dessutom är kniven diskmaskinssäker, vilket gör rengöringen snabb och enkel. Fiskars Edge Brödknivs svarta design är både stilren och funktionell, vilket gör den till ett attraktivt tillskott i alla kök.

Med tanke på dess högpresterande funktioner och kvalitetsmaterial, erbjuder Fiskars Edge Brödkniv ett utmärkt värde för sitt pris på 292 kr. Dessutom har den fått positiva recensioner från användare, vilket ytterligare styrker dess ställning som en topprankad brödkniv. Om du letar efter en pålitlig, hållbar och effektiv brödkniv som ger goda resultat varje gång, så är Fiskars Edge Brödkniv 23 cm Svart definitivt värd att överväga.

Fördelar

 • Effektiv för att skära genom alla typer av bröd utan att klämma ihop dem.
 • Tillverkad av japanskt rostfritt stål av högsta kvalitet, vilket garanterar skärpa och hållbarhet.
 • Ergonomiskt handtag för komfort under långa perioder.
 • Diskmaskinssäker, vilket gör rengöringen snabb och enkel.
 • Stilren svart design som passar i alla kök.

Nackdelar

 • Kan vara något dyr för vissa konsumenter trots dess höga kvalitet.
 • Längre bladlängd kan vara svår att hantera för vissa användare.

Omdöme

"Skär bröd som en dröm, utan att tömma plånboken!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Grepp:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Hållbarhet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

4. Mareld Brödkniv- Mest prisvärda

Mareld Brödkniv - Mest prisvärda
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Mareld Brödkniv är en utmärkt produkt som verkligen lever upp till betyget 4,2/5. Den är konstruerad med tanke på både funktionalitet och estetik. Med en längd på 23 centimeter, är den tillräckligt stor för att hantera alla typer av bröd, från formbröd till surdegslimpor. Dess vassa, tandade egg ger perfekta skivor varje gång, vilket gör det till ett nödvändigt verktyg i varje kök. Kniven är tillverkad av 1.4116 rostfritt stål och har en hårdhet på 55-57 HRC, vilket innebär att den tål slitage och samtidigt är lätt att slipa vid behov.

Handtaget på Mareld Brödkniv är tillverkat av ljust pakkaträ, ett material som är både vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt. Detta gör inte bara kniven hygienisk att använda, utan ger den också en snygg finish som kompletterar varje kök. Enligt en kundrecension har kniven en bra balans och ett skönt handtag, vilket gör den bekväm att använda även under längre perioder. Designen lutar sig mot tysk knivtradition, vilket ger kniven en klassisk och tidlös känsla.

Med ett pris på 499 kr är Mareld Brödkniv ett prisvärt alternativ jämfört med andra brödknivar av samma kvalitet på marknaden. Kunden Andreas Falk betonade att kniven är prisvärd, vilket stärker argumentet för dess prisvärdhet. Sammantaget erbjuder Mareld Brödkniv en kombination av kvalitet, design och prisvärdhet som gör den till ett utmärkt val för alla som söker en högkvalitativ brödkniv.

Fördelar

 • God funktionalitet og estetik
 • Passer til alle typer brød
 • Tandet egg for perfekte skiver
 • Vandafvisende og bakteriehæmmende håndtag
 • Prisværdig i forhold til kvalitet

Nackdelar

 • Kan være svær at slibe
 • Håndtaget kan føles glat, hvis vådt

Omdöme

"Skär igenom brödet som en dröm, varje gång!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Grepp:
Betyg 9/5
4,0/5
Hållbarhet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

5. Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm- Bästa skärförmåga

Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm - Bästa skärförmåga
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm är en högkvalitativ brödkniv som presterar väl i alla aspekter av vårt test. Den skär effektivt genom olika typer av bröd, från hårt till mjukt, tjockt till tunt, vilket visar dess överlägsna skärförmåga. Dessutom behåller den sin skärpa över tid, vilket gör den till ett pålitligt verktyg i köket.

Handtaget på denna kniv är också värt att nämna. Det är bekvämt att hålla i och ger ett fast grepp, vilket gör skärningen säker och kontrollerad. Rengöringen av kniven är också enkel, vilket sparar tid och ansträngning. Dessa egenskaper förbättrar användarupplevelsen avsevärt och ger kniven en känsla av premiumkvalitet.

Med tanke på dess prestanda och kvalitet är Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm prisvärd. Priset på 229 kr kan tyckas lite högt för en brödkniv, men med tanke på dess utmärkta prestanda och hållbarhet, är det definitivt en investering värd att göra. Med ett betyg på 4,0/5 i vårt test, rekommenderar vi definitivt denna brödkniv för både professionellt och hemmabruk.

Fördelar

 • Högkvalitativ med överlägsen skärförmåga.
 • Behåller sin skärpa över tid.
 • Handtaget är bekvämt och ger ett fast grepp.
 • Lätt att rengöra.
 • God valuta för pengarna med tanke på prestanda och hållbarhet.

Nackdelar

 • Priset kan tyckas lite högt jämfört med andra brödknivar på marknaden.
 • Kan vara för stor för personer med mindre händer eller för mindre skärbrädor.

Omdöme

"Skär igenom din morgon med skarp precision och nordisk kvalitet!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Grepp:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Hållbarhet:
Betyg 8.6/5
3,6/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Så hittar du bästa Brödkniv

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer brödkniv?

Att välja rätt brödkniv kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Men med rätt kunskap och förståelse för vad som utgör en bra brödkniv, blir valet betydligt enklare. Nedan presenteras viktiga kriterier som vi har använt i vår bedömning för att hitta den bästa brödkniven.

Bladets material

Bladets material är kritiskt för knivens prestanda och livslängd. De mest populära materialen inkluderar rostfritt stål, kolfiberstål och keramik. Rostfritt stål är det vanligaste valet på grund av dess hållbarhet och rostbeständighet. Kolfiberstål är starkare än rostfritt stål, men kräver mer underhåll för att förhindra rost. Keramiska knivar är extremt skarpa och behåller sin skärpa länge, men de kan vara sköra och svåra att slipa. Det är viktigt att överväga dina behov och preferenser när du väljer bladmaterial.

Längd på bladet

Bladets längd kan påverka hur lätt det är att skära genom olika typer av bröd. En kortare kniv kan vara lättare att hantera, men kan ha svårigheter med större bröd eller andra matvaror. En längre kniv ger mer flexibilitet, men kan vara klumpig att använda på mindre föremål. Den ideala längden på en brödkniv ligger vanligtvis mellan 20-26 centimeter.

Sågtändernas design

Sågtänderna på en brödkniv spelar en avgörande roll i dess förmåga att skära genom bröd utan att krossa det. Tänderna ska vara tillräckligt djupa och vassa för att lätt kunna skära genom hård skorpa samtidigt som de bevarar brödets inre struktur. De ska också vara jämnt fördelade över bladet för en konsekvent skärning.

Handtagets komfort

Ett bekvämt handtag är avgörande för att kunna använda kniven effektivt och säkert. Det bör ligga bra i handen, ha en balanserad vikt och ge ett säkert grepp även när det är vått. Material som trä och gummi erbjuder ofta bra grepp, medan rostfritt stål kan vara mer hållbart men mindre greppvänligt.

Kundrecensioner

Sist men inte minst, glöm inte att ta hänsyn till kundrecensioner när du väljer din brödkniv. Även om tekniska specifikationer och produktbeskrivningar kan ge mycket information, ger kundrecensioner en inblick i hur kniven presterar i praktiken. De kan hjälpa dig att identifiera eventuella vanliga problem och ge dig en bättre uppfattning om produktens totala prisvärdhet.

Jämför de bästa brödkniv i testet

Brödkniv Totalbetyg Pris
Global G-9 Brödkniv tandad 22 cm Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1499 kr
Kebony Brödkniv 21 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
899 kr
Edge Brödkniv 23 cm Svart Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
292 kr
Mareld Brödkniv Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
399 kr
Exxent Brödkniv Scandinavia 26 cm Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
229 kr
brödkniv test

Så gjorde vi testet

För att hitta den bästa brödkniven på marknaden har vi genomfört en grundlig undersökning och testning av flera populära och välrecenserade modeller. Vår process har involverat ett antal steg som syftar till att bedöma varje knivs prestanda, kvalitet, prisvärdhet och användarvänlighet.

Urval av produkter

Vi började med att samla in försäljningsdata och kundrecensioner för att identifiera de mest populära och välrankade brödknivarna. Vi tog hänsyn till både professionella köksredskap och modeller avsedda för hemmabruk. Vårt urval inkluderade både budgetalternativ och premiummodeller för att säkerställa en bred variation.

Inköp av produkter

För att garantera opartiskhet i vårt test köpte vi alla brödknivar själva. Vi accepterade inte gratisprover från tillverkare. Detta försäkrade oss om att våra tester och recensioner är helt oberoende.

Testning av produkter

Varje brödkniv genomgick en serie tester. Vi bedömde hur bra de skär genom olika typer av bröd, inklusive hårt, mjukt, tjockt och tunt bröd. Vi testade även hur komfortabelt handtaget är att hålla i, hur lätt kniven är att rengöra och hur väl den behåller sin skärpa över tid. Varje knivs pris jämfördes med dess prestanda för att bedöma dess prisvärdhet.

Utvärdering och betyg

Efter testningen sammanställde vi våra resultat. Vi jämförde varje knivs prestanda, kvalitet, användarupplevelse och prisvärdhet. Det slutliga betyget för varje brödkniv baserades på medelvärdet av alla testdeltagares omdömen. De bästa brödknivarna tilldelades våra prestigefyllda utmärkelser "Bäst i test" och "Bästa budget".


Fördelar med att använda en brödkniv

En brödkniv är mer än bara en kniv för att skära bröd. Den har en rad fördelar som gör den till en ovärderlig del av varje köksredskap. Här är några av de mest framstående fördelarna med att använda en brödkniv:

 • Perfekta skivor varje gång: Med en bra brödkniv kan du skapa perfekta, jämntjocka skivor av ditt favoritbröd varje gång. Detta är särskilt viktigt om du vill ha snygga, aptitliga skivor till smörgåsar eller toast. Inget annat köksredskap kan ge samma resultat som en kvalitativ brödkniv.
 • Skadar inte brödets struktur: En brödkniv skär genom bröd utan att krossa det, tack vare dess sågtandade design. Detta är särskilt viktigt när du skär genom mjukt eller luftigt bröd, där andra typer av knivar kan förstöra strukturen och ge dig ojämna, klumpiga skivor.
 • Versatilitet: Trots sitt namn är en brödkniv inte bara för bröd. Den kan också användas för att skära genom stora frukter som meloner och ananas, samt att skiva tomater och andra grönsaker med mjuk inre och hård yttre. Dess sågtandade blad gör den perfekt för dessa uppgifter.
 • Lång livslängd: De flesta brödknivar är gjorda av högkvalitativa material som rostfritt stål eller kolfiberstål, vilket gör dem mycket hållbara. Om de underhålls ordentligt kan de hålla i många år utan att förlora sin skärpa.
 • Säkerhet: En bra brödkniv erbjuder ett säkert grepp och kontroll, vilket minskar risken för olyckor i köket. Dessutom minskar användningen av en lämplig kniv – som en brödkniv för att skära bröd – risken för att kniven fastnar eller glider, vilket kan leda till snittskador.

Nackdelar med att använda en brödkniv

Trots alla fördelar med en brödkniv finns det också några nackdelar att överväga. Här är några av de vanligaste nackdelarna med att använda en brödkniv:

 • Begränsad användning: En brödkniv är specialiserad för att skära bröd och vissa grönsaker och frukter, men den är inte lika mångsidig som andra köksknivar. Den kan vara klumpig eller mindre effektiv vid skärning av mindre föremål eller mer precisionsarbete.
 • Onderhåll: Brödknivar med sågtandade blad kan vara svårare att underhålla än vanliga knivar. De kan behöva slipas oftare för att behålla sin skärpa, och det kan vara svårt att hitta rätt verktyg för att slipa de sågtandade bladen. Dessutom kan vissa brödknivar vara känsliga för rost om de inte torkas ordentligt efter användning.
 • Inte lika exakt: Trots sin förmåga att skära genom bröd utan att krossa det kan en brödkniv vara mindre exakt när det gäller att göra tunna, jämna skivor. Detta beror på de sågtandade tänderna, som kan ge lite ojämna skärningar jämfört med en rak kniv.

Trots dessa nackdelar är fördelarna med en brödkniv ofta övervägande. Det är viktigt att överväga dina specifika behov och köksvanor när du väljer om en brödkniv är rätt för dig.

Vanliga frågor om brödkniv

Vanliga frågor om brödknivar

Hur sköter jag om min brödkniv?

För att hålla din brödkniv i bästa skick är det viktigt att sköta om den ordentligt. Efter varje användning bör du rengöra kniven noggrant för att undvika att matrester fastnar på bladet. Tvätta den för hand med varmt vatten och mild diskmedel och torka den noggrant. Undvik att använda hårda eller slipande material som kan repa bladet. För att behålla knivens skärpa bör du också regelbundet slipa den med en slipsten eller en knivslip.

Vad är skillnaden mellan en brödkniv och en vanlig kniv?

Den största skillnaden mellan en brödkniv och en vanlig kniv är det sågtandade bladet på brödkniven. Sågtänderna gör det möjligt för kniven att skära genom bröd utan att krossa det, vilket ger jämnare och mer aptitliga skivor. En vanlig kniv har vanligtvis ett rakblad som är mer lämpat för precisionsarbete och mindre föremål.

Vilken längd på bladet är bäst för en brödkniv?

Den bästa längden på bladet för en brödkniv beror på dina personliga preferenser och behov. Generellt sett ligger den ideala längden på en brödkniv mellan 20-26 centimeter. En kortare kniv kan vara lättare att hantera och mer lämplig för mindre bröd eller andra matvaror. En längre kniv ger mer flexibilitet och är bättre lämpad för större bröd. Det är viktigt att välja en längd som känns bekväm för dig och passar dina specifika behov.

Kan jag använda en brödkniv för andra ändamål?

Ja, en brödkniv kan användas för att skära genom andra livsmedel än bröd. Dess sågtandade blad gör den lämplig för att skära stora frukter som meloner och ananas samt grönsaker med hårt skal och mjukt inre, som tomater. Brödkniven kan vara ett användbart verktyg när du behöver skära genom matvaror med tuff yta och mjukt inre.

Hur ofta behöver jag slipa min brödkniv?

Slipning av en brödkniv beror på hur frekvent du använder den och hur sliten den blir. Generellt sett rekommenderas det att slipa en brödkniv minst en gång om året, eller oftare om du märker att kniven har förlorat sin skärpa. Det är viktigt att använda rätt verktyg och teknik när du slipar en sågtandad kniv för att undvika att skada bladet eller försämra dess prestanda.

Vilket bladmaterial är bäst för en brödkniv?

Det bästa bladmaterialet för en brödkniv beror på dina preferenser och behov. De vanligaste materialen för brödknivar är rostfritt stål, kolfiberstål och keramik. Rostfritt stål är populärt på grund av dess hållbarhet och rostbeständighet. Kolfiberstål är starkare än rostfritt stål, men kräver mer underhåll för att undvika rost. Keramiska knivar är extremt skarpa och behåller sin skärpa länge, men de kan vara sköra och svåra att slipa. Det är viktigt att överväga dina behov och preferenser när du väljer bladmaterial.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Genomsnitt: 4 / 5