Test: Vilken är den Bästa bakmaskinen 2024?

Underlätta bakningen med en av dessa topplistade bakmaskinerna 2024.

Bakmaskin är en elektrisk köksapparat som revolutionerar den traditionella bakningsprocessen. Istället för att knåda degen, låta den jäsa och sedan baka den i ugnen, gör en bakmaskin allt detta i ett enda steg. Med hjälp av olika program kan du anpassa bakningsprocessen efter dina egna önskemål och behov. Oavsett om du vill baka glutenfritt bröd, franskt baguette eller en härlig kaka, har bakmaskinen ett program för det. En annan fördel med bakmaskinen är att du alltid vet exakt vad ditt bröd innehåller - inga konserveringsmedel eller onödiga tillsatser.

En bakmaskin kommer till sin rätt när du vill uppleva doften och smaken av nybakat bröd utan att behöva investera tid i den manuella processen. Det är perfekt för den upptagna familjen som vill njuta av färskt bröd till frukost, men saknar tiden att förbereda degen kvällen innan. Det är också ett underbart verktyg för dem som älskar att baka men har svårt att få till den perfekta konsistensen på degen. Med en bakmaskin kan du bara lägga i ingredienserna, välja program och sedan vänta tills ditt perfekta bröd är klart.

I vår noggranna genomgång och testning av olika modeller på marknaden, har vi utsett Morphy Richards Premium Plus till det bästa bakmaskin. Med dess breda utbud av program och inställningar, samt dess höga kvalitet och prestanda, står den ut som ett enastående val för alla hemmabagare.

Testvinnare - Bästa bakmaskinen 2024

Här är en överblick över årets bästa bakmaskiner.

 1. Bäst i test: Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus
 2. Mest prisvärda bakmaskinen: Princess Bread Maker Wake Up
 3. Bästa premiumvalet: Steba BM2 Stål/Svart
 4. Bäst för nybörjaren: Ariete Pane Express
 5. Bästa budgetvalet: Princess Bakmaskin med 19 Program Vit

Våra 5 bästa bakmaskiner (juli 2024)

1. Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus- Bäst i test

Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Den här extremt behändiga bakmaskinen från Morphy Richards är din oumbärliga medhjälpare när det gäller bakning. Den är utrustad med många praktiska funktioner för att göra din bakning lättare. Som exempelvis de totalt 19 olika förinställda programvalen du kan välja bland.

Den här bakmaskinen både blandar, knådar degen samt gräddar ditt bröd. Du behöver inte justera något utan endast välja ett program och sedan trycka på knappen. En bakmaskin som gör jobbet åt dig utan att du egentligen behöver blanda dig i.

Varför vi valt ut Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus till bäst i test för att det är en fantastisk kökshjälp till alla som spenderar någorlunda tid i köket med bakning. Den här bakmaskinen kan baka utsökt, färskt bröd på bara 70 minuter. Vi gillar även varmhållningsläget som gör att ditt bröd behåller den nybakta känslan längre.

Något annat vi uppskattar är den snygga designen med rena, subtila detaljer. Att den dessutom har en timer på upp till 12 timmar är ett enormt stort plus i kanten, eftersom det innebär att du kan ladda den på kvällen och ställa in timern för att vakna upp till doften av nygräddat bröd utan att ha lyft ett finger.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 12 timmar

Fördelar

 • Nybakt bröd är bara ett klick bort
 • Enkel att använda
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Endast handbok på engelska

Omdöme

Mångsidig, högpresterande bakmaskin med mängder av program som är lätta att använda.
Våra betyg
Effektivitet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Pålitlighet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Princess Bread Maker Wake Up- Mest prisvärda bakmaskinen

Princess Bread Maker Wake Up - Mest prisvärda bakmaskinen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

För dig som älskar nybakt bröd men kanske inte har tiden eller kraften det tar för att faktiskt baka ditt eget bröd är den här bakmaskinen från Princess ett perfekt val. Med den här välgenomtänkta, effektiva bakmaskinen kan du baka hur mycket du vill. Utan att du behöver knåda armarna trötta.

Den har en söt och kompakt design som gör den perfekt som en inflyttningspresent eller kanske till din mormor som börjat bli lite trött i armarna men ändå gärna vill bjuda morfar på doften av nybakt bröd varje morgon. Den är lättanvänd med sina 15 förinställda bakprogram och digitala kontrollpanel.

En anledning till att vi valde ut Princess Bread Maker Wake Up till mest prisvärda bakmaskin är för att du får otroligt goda bröd utan att behöva göra något själv. Den inbyggda timern på upp till 13 timmar kan du ställa in över natten eller om du jobbar och vill ha färskt bröd till middagen när du kommer hem till exempel.

Vi gillar att tillverkarna även tänkt på säkerheten genom att bygga in ett överhettningssystem. Samt att den har en lagom kapacitet på ungefär 900 gram. Vilket räcker gott och väl till bröd för hela familjen runt frukostbordet.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 15 st
 • Timer: 13 timmar

Fördelar

 • Effektiv med låg ljudnivå
 • Många tillbehör
 • Varmhållningsfunktion på 60 minuter
 • Automatisk avstängning vid störningar

Nackdelar

 • Designen kunde vart snyggare

Omdöme

Prisvärd bakmaskin med hög kapacitet och skydd mot överhättning.
Våra betyg
Effektivitet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Pålitlighet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. Steba BM2 Stål/Svart - Bästa premiumvalet

Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

I Steba Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart har du en stabil, välfungerande bakmaskin som aldrig sviker. Den är hållbar, kvalitativ och en produkt som faktiskt gör vad den lovar. Den är utrustad med 17 stycken olika förinställda bakprogram för din komfort och förenklat användande.

Med den här bakmaskinen från Steba behöver du bara slänga i ingredienserna och sedan välja program. Maskinen gör hela jobbet enkelt åt dig. Vilket ger dig tid till andra sysslor eller kanske du vill slappa en stund på Facebook.

Steba Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart är utvald till bästa premium för att det är en alldeles ypperlig maskin som alltid levererar enligt förväntning. Vi älskar timern som du kan ställa in på kvällen innan du lägger dig för att vakna upp till nybakt bröd utan att ens ha gjort något själv.

Vi uppskattar mycket att det med hjälp av touchknapparna den är utrustad med välja tre olika storlekar på dina bröd. Det är helt enkelt en fantastisk maskin att ha hemma för dig som älskar nybaktbröd. Och den vackra, nästan lite futuristiska designen gör att det är en perfekt gåva på morsdag eller som bröllopspresent.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 17 st
 • Timer: 15 timmar

Fördelar

 • 3 olika brödstorlekar 500g, 750g samt 1000g
 • Snygg design
 • Lättrengjord

Nackdelar

 • Kunde ha lite längre elsladd

Omdöme

Premiumvalet med bland annat touchknappar, för dig som kan lägga lite extra på en kvalitetsprodukt.
Våra betyg
Effektivitet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Pålitlighet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. Ariete Pane Express - Bäst för nybörjaren

Pane Express 750 Bakmaskin Metal - Bäst för nybörjaren
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

För dig som älskar att baka bröd men kanske inte har kraft eller energi av olika anledningar så är den här bakmaskinen från Ariete ett perfekt hjälpredskap. Den är utrustad med hela 19 stycken förinställda program för att göra din bakning så enkel som möjligt.

Du behöver bara hälla i de ingredienser du vill baka brödet av sedan välja ett passande bakprogram, starta maskinen, sätta dig framför Netflix och vänta på att det blir klart. Eller om du kanske har trädgårdssysslor att sköta kan du passa på att göra dem.

Ariete Pane Express 750 Bakmaskin Metal valde vi ut till bra val eftersom du får en väldigt bra, kvalitets produkt till ett lagom pris. Den är pålitlig och gör sitt jobb med excellens. Den klarar av baka de flesta bröd utan svårigheter.

Den här apparaten är väldigt vackert designad vilket gör att du inte behöver oroa dig för var du ska ställa undan den utan du kan utan problem lämna den framme som en fin detalj på din köksbänk. Vi gillar att den klarar av att baka bröd på 750 gram vilket är tillräckligt till en dags förbrukning för en familj.

Egenskaper

 • Effekt: 550 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 15 timmar

Fördelar

 • Kraftfull apparat
 • Utrustad med LCD-display
 • Utrustad med timerfunktion

Nackdelar

 • Löstagbara delar går ej att maskindiska

Omdöme

Snygg & praktisk maskin med LCD-display och som klarar degar upp till 700 g.
Våra betyg
Effektivitet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Pålitlighet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

5. Princess Bakmaskin med 19 Program Vit- Bästa budgetvalet

Princess Bakmaskin med 19 Program Vit - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Här har vi en välgjord bakmaskin som passar i alla kök. Den är tillverkad i tåligt rostfritt stål för lång hållbarhet. Den är dessutom utrustad med 19 olika förinställda bakprogram för att förenkla användandet. Princess bakmaskin har dessutom ett särskilt program till för glutenfritt bröd. Det är alltså en maskin för alla.

Bakmaskin med 19 Program från Princess är verkligen din perfekta hjälpreda. Du behöver inte göra något förutom att hälla i de olika ingredienserna i maskinen. Den både blandar ingredienserna, knådar, jäser degen och gräddar ditt bröd till perfektionism.

Bakmaskin med 19 program från Princess blev utvald till bästa budgetvalet eftersom den är otroligt effektiv och lättanvänd. Något extremt bra är alla förinställda program samt kvaliteten på bröden den producerar. Vi gillar även att den är utrustad med en LCD-display vilket gör bakningen väldigt simpel även för nybörjaren.

Vi upplever den här bakmaskinen som välgenomtänkt, snygg och stilren vilket gör att den dessutom fungerar utmärkt som present till exempelvis ett nygift par, som inflyttningspresent till tonåringen eller varför inte svärmor som uppvärmningspresent under första besöket hos svärmor.

Egenskaper

 • Effekt: 500 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 12 timmar

Fördelar

 • Antiglid-fötter
 • kapacitet 750 gram
 • Non-stick beläggning i bakbyttan
 • Digital timer med värmehållningsfunktion

Nackdelar

 • Bakbok medföljer ej

Omdöme

Ett budgetalternativ med flera förinställda program och justerbar gräddningsgrad.
Våra betyg
Effektivitet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Pålitlighet:
Betyg 8.6/5
3,6/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Bakmaskin

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer bakmaskin?

Att hitta den bästa bakmaskinen kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det breda utbudet av modeller och märken på marknaden idag. Men genom att ta hänsyn till några viktiga kriterier kan du göra urvalsprocessen mycket enklare och mer effektiv. Här är några av de mest betydande faktorerna att överväga när du väljer din bakmaskin.

Kapacitet

En av de första aspekterna att överväga när du letar efter en bakmaskin är dess kapacitet. Kapaciteten avser hur mycket bröd maskinen kan baka åt gången. Vanligtvis varierar bakmaskinernas kapacitet mellan 500 gram till 1,5 kilogram. Om du har en stor familj eller ofta bakar bröd för större grupper, kan det vara bra att välja en maskin med stor kapacitet. Men om du bara bakar för dig själv eller för ett par personer, kan en mindre modell vara ett mer ekonomiskt och utrymmeseffektivt alternativ.

Program och inställningar

Nästa faktor att titta på är de program och inställningar som maskinen erbjuder. De flesta bakmaskiner kommer med olika program för olika typer av bröd, som vitt bröd, fullkornsbröd, glutenfritt bröd och mer. Vissa modeller erbjuder också inställningar för att anpassa brödets färg och skorpa. Om du är en erfaren bagare som gillar att experimentera med olika recept, kan en maskin med många program och inställningar vara ett bra val. Men om du bara vill ha grundläggande funktioner, kan en enklare modell vara tillräcklig.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor är hur lätt bakmaskinen är att använda. En bra bakmaskin bör ha en intuitiv design som gör det enkelt att lägga till ingredienser, välja program och starta bakningsprocessen. Dessutom bör det vara enkelt att rengöra maskinen efter användning. Vissa modeller har löstagbara delar som kan diskas i diskmaskinen, vilket sparar tid och ansträngning.

Hållbarhet och kvalitet

Hållbarhet och kvalitet är också avgörande faktorer när man väljer en bakmaskin. En bra bakmaskin bör vara tillverkad av robusta material som kan stå emot daglig användning under lång tid. Dessutom bör den ha en stark motor som effektivt kan knåda degen utan att överhettas. Kvaliteten på det bröd som maskinen producerar är också viktig. Den bästa bakmaskinen bör kunna baka bröd med jämn konsistens och god smak.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge värdefull information om bakmaskinens prestanda och tillförlitlighet. Genom att läsa recensioner kan du få en känsla för hur maskinen fungerar i praktiken, vilka problem som kan uppstå och hur nöjda andra kunder är med sin maskin. Tänk på att alla produkter kan ha negativa recensioner, men om en modell har övervägande positiva omdömen är det ett gott tecken på att det är en högkvalitativ produkt.

Jämför de bästa bakmaskinerna i testet

Bakmaskin Effekt Program Timer Totalbetyg Pris
Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus 600 W 19 st 12 timmar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1885 kr
Princess Bread Maker Wake Up 600 W 15 st 13 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1199 kr
Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart 600 W 17 st 15 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1558 kr
Pane Express 750 Bakmaskin Metal 550 W 19 st 15 timmar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1099 kr
Princess Bakmaskin med 19 Program Vit 500 W 19 st 12 timmar Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
909 kr
bakmaskin test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika sorters bakmaskiner i dagens läge. Från små maskiner med plats för deg till en limpa till stora bjässar där du kan baka till ett helt kompani. Storleken, och en rad andra parametrar, gör inte en bakmaskin bättre eller sämre. För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi här istället utsett bästa bakmaskinen i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar bästa bakmaskinen för dina ändamål.

För att komma fram till vilken bakmaskin som är bäst i varje kategori har vi betygsatt alla alternativ efter en rad kriterier som är särskilt viktiga för att beömda bakmaskiner:

 • Funktionsduglighet: Fungerar bakmaskinen som den ska. Eller finns det saker som kanske krånglar lite. Vi tittar även på vilka funktioner bakmaskinen är utrustad med.
 • Effekt: Klarar den av att baka brödet på ett sätt som tillfredsställer dig. Eller blir det kanske lätt bränt eller degigt.
 • Prissättning: Har bakmaskinen ett rimligt pris. Eller är den något överskattad med en prislapp som den kanske inte lever upp till.
 • Kvalitet: Att bakmaskinen håller en hög kvalitet är viktigt. Den får inte gå sönder för lätt och gärna ha garanti.
 • Användarvänlighet: Det är en stor fördel ifall bakmaskinen är lätt att använda. Så att även exempelvis nybörjaren eller kanske du som börjat se lite sämre klarar av att hantera den.
 • Rengöring: Det är också bra om bakmaskinen är lättrengjord.

Fördelarna med en bakmaskin

Att äga en bakmaskin kan ha många fördelar, särskilt för de som älskar att baka men inte alltid har tid eller energi att göra det för hand. Här är några av de mest betydande fördelarna med att använda en bakmaskin:

 • Tidsbesparing: En av de största fördelarna med en bakmaskin är att den sparar tid. Istället för att behöva knåda degen, låta den jäsa och sedan baka den i ugnen, gör bakmaskinen allt detta åt dig. Allt du behöver göra är att lägga till ingredienserna, välja rätt program och trycka på startknappen. Medan maskinen gör sitt jobb, kan du ägna tid åt andra aktiviteter.
 • Konsistent kvalitet: En annan stor fördel med bakmaskiner är att de producerar konsekvent högkvalitativt bröd. Eftersom maskinen hanterar alla steg i bakningsprocessen, behöver du inte oroa dig för att brödet blir över- eller underbakat. Dessutom ger maskinen brödet den perfekta temperaturen och tiden för jäsning, vilket resulterar i ett jämnt och välsmakande bröd varje gång.
 • Versatilitet: Bakmaskiner är otroligt mångsidiga apparater. De flesta modeller kommer med olika program för att baka olika typer av bröd, inklusive vitt bröd, fullkornsbröd, glutenfritt bröd och mer. Vissa bakmaskiner erbjuder även program för att göra sylt, yoghurt och pasta. Med en bakmaskin kan du alltså lätt experimentera med olika recept och smaker.
 • Hälsosamt: Med en bakmaskin har du full kontroll över vilka ingredienser som går in i ditt bröd. Detta gör det möjligt att undvika konserveringsmedel, artificiella smaker och andra onödiga tillsatser som ofta finns i butiksköpt bröd. Om du är allergisk mot vissa ingredienser eller följer en specifik diet, kan en bakmaskin vara ett utmärkt verktyg för att säkerställa att ditt bröd uppfyller dina kostbehov.
 • Kostnadseffektivt: Slutligen kan en bakmaskin vara ett kostnadseffektivt alternativ till att köpa bröd från butiken. Även om den initiala kostnaden för maskinen kan vara hög, kan du spara pengar i längden genom att baka ditt eget bröd. Dessutom är hemgjort bröd ofta mycket godare än butiksköpt!

Nackdelar med en bakmaskin

Trots de många fördelarna med att äga en bakmaskin, finns det också några nackdelar att ta i beaktning. Här är några av de mest betydande nackdelarna med att använda en bakmaskin:

 • Storlek och vikt: En av de största nackdelarna med bakmaskiner är deras storlek och vikt. De kan vara ganska stora och tunga, vilket kan vara ett problem om du har ett litet kök med begränsat utrymme. Dessutom kan det vara besvärligt att flytta maskinen runt, särskilt om du behöver ta fram och ställa undan den varje gång du vill använda den.
 • Energiförbrukning: Bakmaskiner använder en hel del energi, vilket kan leda till högre elräkningar. Detta är särskilt sant om du använder maskinen ofta. Även om du kan spara pengar på att baka ditt eget bröd jämfört med att köpa det från butiken, bör du ta hänsyn till de extra energikostnaderna när du beräknar totala kostnaden för att använda en bakmaskin.
 • Begränsad form och storlek på brödet: En annan nackdel med bakmaskiner är att de producerar bröd i en specifik form och storlek baserat på formen på maskinens bakform. Detta innebär att du inte kan baka bröd i ovanliga former eller storlekar. Dessutom, eftersom de flesta bakmaskiner bara har en bakform, kan du inte baka mer än ett bröd åt gången, vilket kan vara ett problem om du behöver baka stora mängder bröd.
Vanliga frågor om bakmaskin

Vanliga frågor om bakmaskiner

Kan jag baka annat än bröd i en bakmaskin?

Ja, de flesta bakmaskiner är mycket mångsidiga och kan användas för att baka en mängd olika saker förutom bröd. Många modeller har speciella program för att göra saker som pizza deg, pasta deg, kaka och till och med sylt. Det är dock viktigt att notera att olika modeller har olika funktioner, så det är bäst att kontrollera produktens specifikationer eller bruksanvisningen för att se vilka typer av recept som kan göras i din specifika bakmaskin.

Behöver jag övervaka bakmaskinen medan den bakar?

En av de stora fördelarna med bakmaskiner är att de är utformade för att vara "inställ och glöm" apparater. När du har lagt till dina ingredienser och valt ditt program, tar maskinen över och hanterar resten av processen. Detta inkluderar knådning av degen, låta den jäsa och till och med justering av bakningstemperaturen för optimala resultat. Så nej, du behöver inte övervaka din bakmaskin medan den bakar.

Kan jag använda vilken typ av mjöl som helst i min bakmaskin?

De flesta bakmaskiner är mycket flexibla när det gäller vilken typ av mjöl du kan använda. Du kan använda allt från allroundmjöl till fullkornsmjöl, rågmjöl, glutenfritt mjöl och mer. Dock kan olika typer av mjöl kräva olika mängder vätska och jäst för att uppnå bästa resultat, så det är en bra idé att följa ett recept eller använda maskinens föreslagna inställningar för den specifika mjöltyp du använder.

Är bakmaskiner bullriga?

Många bakmaskiner är relativt tysta under större delen av bakningscykeln. Den mest bullriga delen av processen är oftast knådningsfasen, där maskinen arbetar hårt för att blanda och knåda degen. Men även då är ljudnivån generellt jämförbar med den hos en diskmaskin eller tvättmaskin. Så medan du kanske hör din bakmaskin när den arbetar, bör det inte vara överväldigande bullrigt.

Kan jag pausa bakmaskinen mitt i ett program?

Flera bakmaskiner har en pausfunktion som gör det möjligt att stoppa maskinen mitt i ett program. Detta kan vara användbart om du vill lägga till extra ingredienser eller bara kolla på degen. Men det är viktigt att notera att långa pauser kan påverka slutresultatet, särskilt under jäsning och bakning, eftersom dessa processer är tids- och temperaturkänsliga.

Hur rengör jag min bakmaskin?

De flesta bakmaskiner är relativt enkla att rengöra. De har löstagbara delar som bakform och knådarmar, vilka oftast kan diskas i diskmaskinen. Resten av maskinen kan vanligtvis rengöras med en fuktig trasa. Det är dock alltid bäst att konsultera bruksanvisningen för specifika rengöringsinstruktioner, eftersom olika modeller kan ha olika krav.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5