Test: Vilken är den Bästa bakmaskinen 2023?

Underlätta bakningen med en av dessa topplistade bakmaskinerna 2023.

Att kunna bjuda både dig själv, familjen och grannarna på doften av nygräddat bröd är inte helt tokigt. Nybakt bröd till juicen, kaffet och filen på morgonen är kanske bland det godaste som finns. Men det tar både tid, kraft och energi att knåda och hålla på med degen vilket gör att många drar sig för att baka sitt egna bröd.

Vi har jämfört en mängd olika produkter för att hitta den bästa bakmaskinen. Här har vi sett till både funktion, pris och kvalitet samt många andra avgörande faktorer. Läs vidare här nedan för att få reda på varför vi valde ut just Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus till testvinnare och få alla de råd och den information du behöver, för att snabbt och enkelt kunna välja rätt bakmaskin för dina behov.

Testvinnare - Bästa bakmaskinen 2023

Här är en överblick över årets bästa bakmaskiner.

 1. Bäst i test: Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus
 2. Mest prisvärda bakmaskinen: Princess Bread Maker Wake Up
 3. Bästa premiumvalet: Steba BM2 Stål/Svart
 4. Bäst för nybörjaren: Ariete Pane Express
 5. Bästa budgetvalet: Princess Bakmaskin med 19 Program

Våra 5 bästa bakmaskiner (mars 2023)

1. Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus- Bäst i test

Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Den här extremt behändiga bakmaskinen från Morphy Richards är din oumbärliga medhjälpare när det gäller bakning. Den är utrustad med många praktiska funktioner för att göra din bakning lättare. Som exempelvis de totalt 19 olika förinställda programvalen du kan välja bland.

Den här bakmaskinen både blandar, knådar degen samt gräddar ditt bröd. Du behöver inte justera något utan endast välja ett program och sedan trycka på knappen. En bakmaskin som gör jobbet åt dig utan att du egentligen behöver blanda dig i.

Varför vi valt ut Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus till bäst i test för att det är en fantastisk kökshjälp till alla som spenderar någorlunda tid i köket med bakning. Den här bakmaskinen kan baka utsökt, färskt bröd på bara 70 minuter. Vi gillar även varmhållningsläget som gör att ditt bröd behåller den nybakta känslan längre.

Något annat vi uppskattar är den snygga designen med rena, subtila detaljer. Att den dessutom har en timer på upp till 12 timmar är ett enormt stort plus i kanten, eftersom det innebär att du kan ladda den på kvällen och ställa in timern för att vakna upp till doften av nygräddat bröd utan att ha lyft ett finger.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 12 timmar

Fördelar

 • Nybakt bröd är bara ett klick bort
 • Enkel att använda
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Endast handbok på engelska

Omdöme

Mångsidig, högpresterande bakmaskin med mängder av program som är lätta att använda.

Priser

2. Princess Bread Maker Wake Up- Mest prisvärda bakmaskinen

Princess Bread Maker Wake Up - Mest prisvärda bakmaskinen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

För dig som älskar nybakt bröd men kanske inte har tiden eller kraften det tar för att faktiskt baka ditt eget bröd är den här bakmaskinen från Princess ett perfekt val. Med den här välgenomtänkta, effektiva bakmaskinen kan du baka hur mycket du vill. Utan att du behöver knåda armarna trötta.

Den har en söt och kompakt design som gör den perfekt som en inflyttningspresent eller kanske till din mormor som börjat bli lite trött i armarna men ändå gärna vill bjuda morfar på doften av nybakt bröd varje morgon. Den är lättanvänd med sina 15 förinställda bakprogram och digitala kontrollpanel.

En anledning till att vi valde ut Princess Bread Maker Wake Up till mest prisvärda bakmaskin är för att du får otroligt goda bröd utan att behöva göra något själv. Den inbyggda timern på upp till 13 timmar kan du ställa in över natten eller om du jobbar och vill ha färskt bröd till middagen när du kommer hem till exempel.

Vi gillar att tillverkarna även tänkt på säkerheten genom att bygga in ett överhettningssystem. Samt att den har en lagom kapacitet på ungefär 900 gram. Vilket räcker gott och väl till bröd för hela familjen runt frukostbordet.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 15 st
 • Timer: 13 timmar

Fördelar

 • Effektiv med låg ljudnivå
 • Många tillbehör
 • Varmhållningsfunktion på 60 minuter
 • Automatisk avstängning vid störningar

Nackdelar

 • Designen kunde vart snyggare

Omdöme

Prisvärd bakmaskin med hög kapacitet och skydd mot överhättning.

3. Steba BM2 Stål/Svart - Bästa premiumvalet

Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

I Steba Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart har du en stabil, välfungerande bakmaskin som aldrig sviker. Den är hållbar, kvalitativ och en produkt som faktiskt gör vad den lovar. Den är utrustad med 17 stycken olika förinställda bakprogram för din komfort och förenklat användande.

Med den här bakmaskinen från Steba behöver du bara slänga i ingredienserna och sedan välja program. Maskinen gör hela jobbet enkelt åt dig. Vilket ger dig tid till andra sysslor eller kanske du vill slappa en stund på Facebook.

Steba Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart är utvald till bästa premium för att det är en alldeles ypperlig maskin som alltid levererar enligt förväntning. Vi älskar timern som du kan ställa in på kvällen innan du lägger dig för att vakna upp till nybakt bröd utan att ens ha gjort något själv.

Vi uppskattar mycket att det med hjälp av touchknapparna den är utrustad med välja tre olika storlekar på dina bröd. Det är helt enkelt en fantastisk maskin att ha hemma för dig som älskar nybaktbröd. Och den vackra, nästan lite futuristiska designen gör att det är en perfekt gåva på morsdag eller som bröllopspresent.

Egenskaper

 • Effekt: 600 W
 • Program: 17 st
 • Timer: 15 timmar

Fördelar

 • 3 olika brödstorlekar 500g, 750g samt 1000g
 • Snygg design
 • Lättrengjord

Nackdelar

 • Kunde ha lite längre elsladd

Omdöme

Premiumvalet med bland annat touchknappar, för dig som kan lägga lite extra på en kvalitetsprodukt.

Priser

4. Ariete Pane Express - Bäst för nybörjaren

Pane Express 750 Bakmaskin Metal - Bäst för nybörjaren
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

För dig som älskar att baka bröd men kanske inte har kraft eller energi av olika anledningar så är den här bakmaskinen från Ariete ett perfekt hjälpredskap. Den är utrustad med hela 19 stycken förinställda program för att göra din bakning så enkel som möjligt.

Du behöver bara hälla i de ingredienser du vill baka brödet av sedan välja ett passande bakprogram, starta maskinen, sätta dig framför Netflix och vänta på att det blir klart. Eller om du kanske har trädgårdssysslor att sköta kan du passa på att göra dem.

Ariete Pane Express 750 Bakmaskin Metal valde vi ut till bra val eftersom du får en väldigt bra, kvalitets produkt till ett lagom pris. Den är pålitlig och gör sitt jobb med excellens. Den klarar av baka de flesta bröd utan svårigheter.

Den här apparaten är väldigt vackert designad vilket gör att du inte behöver oroa dig för var du ska ställa undan den utan du kan utan problem lämna den framme som en fin detalj på din köksbänk. Vi gillar att den klarar av att baka bröd på 750 gram vilket är tillräckligt till en dags förbrukning för en familj.

Egenskaper

 • Effekt: 550 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 15 timmar

Fördelar

 • Kraftfull apparat
 • Utrustad med LCD-display
 • Utrustad med timerfunktion

Nackdelar

 • Löstagbara delar går ej att maskindiska

Omdöme

Snygg & praktisk maskin med LCD-display och som klarar degar upp till 700 g.

Priser

5. Princess Bakmaskin med 19 Program- Bästa budgetvalet

Princess Bakmaskin med 19 Program - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Här har vi en välgjord bakmaskin som passar i alla kök. Den är tillverkad i tåligt rostfritt stål för lång hållbarhet. Den är dessutom utrustad med 19 olika förinställda bakprogram för att förenkla användandet. Princess bakmaskin har dessutom ett särskilt program till för glutenfritt bröd. Det är alltså en maskin för alla.

Bakmaskin med 19 Program från Princess är verkligen din perfekta hjälpreda. Du behöver inte göra något förutom att hälla i de olika ingredienserna i maskinen. Den både blandar ingredienserna, knådar, jäser degen och gräddar ditt bröd till perfektionism.

Bakmaskin med 19 program från Princess blev utvald till bästa budgetvalet eftersom den är otroligt effektiv och lättanvänd. Något extremt bra är alla förinställda program samt kvaliteten på bröden den producerar. Vi gillar även att den är utrustad med en LCD-display vilket gör bakningen väldigt simpel även för nybörjaren.

Vi upplever den här bakmaskinen som välgenomtänkt, snygg och stilren vilket gör att den dessutom fungerar utmärkt som present till exempelvis ett nygift par, som inflyttningspresent till tonåringen eller varför inte svärmor som uppvärmningspresent under första besöket hos svärmor.

Egenskaper

 • Effekt: 500 W
 • Program: 19 st
 • Timer: 12 timmar

Fördelar

 • Antiglid-fötter
 • kapacitet 750 gram
 • Non-stick beläggning i bakbyttan
 • Digital timer med värmehållningsfunktion

Nackdelar

 • Bakbok medföljer ej

Omdöme

Ett budgetalternativ med flera förinställda program och justerbar gräddningsgrad.

Priser

Så hittar du bästa Bakmaskin

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer bakmaskin?

Det finns en hel mängd bakmaskiner med olika funktioner att välja mellan vilket kan göra det svårt att veta vad just du behöver. Därför är det bra att tänka över några saker innan du gör köpet. Det är alltid bra om du utgår ifrån några huvudpreferenser. Vi kommer här nedan att ta upp några punkter värda att tänka över innan du gör köpet.

Hur mycket kommer du använda den?

Först och främst, hur ofta samt hur mycket har du användning av en bakmaskin. Brukar du vanligtvis baka större eller mindre mängder bröd samt hur ofta. Vid mer frekvent användning är det bättre att satsa på en produkt av lite högre kvalitet.

Pris

Vad tillåter din ekonomi för inköp av köksprodukter. Jämför olika återförsäljare. Eftersom priserna för apparaterna kan skilja sig mycket.

Effektivitet

Det kan vara bra att tänka på effektiviteten. Då vissa bakmaskiner kan ta lång tid på sig för att grädda färdigt brödet. En del av oss har inte all tid i världen att vänta på ett bröd som aldrig blir klart.

Storlek och tillbehör

Vilken sorts bröd bakar du oftast. Både storleken samt tillbehören till bakmaskinerna kan variera en del. Det är därför bra att om du försöker hitta en apparat som tillfredsställer både dina behov och önskemål.

Kvalitet

Det är bättre att köpa något mer välbeprövat märke. Gärna även med inkluderad garanti, så vet du att det är en kvalitativ bakmaskin du köper.

Design

Ifall du tänker köpa en bakmaskin i present till någon annan hemmabagare i bekantskapen bör du även lägga lite vikt på designen. Du vill inte ge bort något som ser billigt eller plastigt ut. Nej, givetvis vill du ge bort något vackert, kvalitativt.

Jämför de bästa bakmaskinerna i testet

Bakmaskin Effekt Program Timer Totalbetyg Pris
Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus 600 W 19 st 12 timmar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1490 kr
Princess Bread Maker Wake Up 600 W 15 st 13 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1199 kr
Bakmaskin BM2 17 Program Stål/Svart 600 W 17 st 15 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1759 kr
Pane Express 750 Bakmaskin Metal 550 W 19 st 15 timmar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
879 kr
Princess Bakmaskin med 19 Program 500 W 19 st 12 timmar Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
884 kr
bakmaskin test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika sorters bakmaskiner i dagens läge. Från små maskiner med plats för deg till en limpa till stora bjässar där du kan baka till ett helt kompani. Storleken, och en rad andra parametrar, gör inte en bakmaskin bättre eller sämre. För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi här istället utsett bästa bakmaskinen i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar bästa bakmaskinen för dina ändamål.

För att komma fram till vilken bakmaskin som är bäst i varje kategori har vi betygsatt alla alternativ efter en rad kriterier som är särskilt viktiga för att beömda bakmaskiner:

 • Funktionsduglighet: Fungerar bakmaskinen som den ska. Eller finns det saker som kanske krånglar lite. Vi tittar även på vilka funktioner bakmaskinen är utrustad med.
 • Effekt: Klarar den av att baka brödet på ett sätt som tillfredsställer dig. Eller blir det kanske lätt bränt eller degigt.
 • Prissättning: Har bakmaskinen ett rimligt pris. Eller är den något överskattad med en prislapp som den kanske inte lever upp till.
 • Kvalitet: Att bakmaskinen håller en hög kvalitet är viktigt. Den får inte gå sönder för lätt och gärna ha garanti.
 • Användarvänlighet: Det är en stor fördel ifall bakmaskinen är lätt att använda. Så att även exempelvis nybörjaren eller kanske du som börjat se lite sämre klarar av att hantera den.
 • Rengöring: Det är också bra om bakmaskinen är lättrengjord.

Måste man smörja brödformen?

Ja, du bör smörja pannan på din bakmaskin innan du lägger i dina ingredienser. Smörjning gör att det bakade brödet inte fastnar i formen. Du kan använda din favoritmatolja eller smör för att smörja pannan.

Vilket jäst ska man ha?

Det bästa är att använda torrjäst i bakmaskin, men du måste lösa den i vatten och låta den skumma först. Det finns speciell snabbjäst för brödmaskiner som tar ungefär hälften av tiden för brödet att jäsa i motsats till vanlig torrjäst. Konsistensen eller smaken mellan slutprodukterna kan skilja sig något.

Kan man göra glutenfritt bröd i en bakmaskin?

Absolut, men om du någonsin har bakat glutenfritt bröd vet du att processen skiljer sig från att göra standardbröd. Många bakmaskiner erbjuder minst en inställning för glutenfria bröd, vilket justerar processen för att ta hänsyn till de olika egenskaperna hos glutenfria mjölsorter. När du gör glutenfria bröd kan det vara bra att skrapa lite runt sidorna i pannan. 

Naturligtvis kommer resultaten att variera beroende på ditt recept, så det är bäst att använda sig glutenfria recept anpassade för en bakmaskin. Om du planerar att baka glutenfritt bröd i en maskin som tidigare har använts för glutenhaltigt bröd, måste du rengöra alla skrymslen och vrår noggrant för att ta bort eventuella överblivna mjölrester som kan kontaminera dina glutenfria bröd.

Hur länge håller hembakat bröd?

Hembakat bröd håller i genomsnitt två till fyra dagar i rumstemperatur (bröd som köpts i butik håller däremot upp till sju dagar). Att förvara bröd i kylskåpet rekommenderas inte eftersom kylan torkar brödet och gör det tråkigt snabbare – även om det kan öka hållbarheten på ditt bröd med upp till fem dagar.

Hur fryser man hembakat bröd?

Bakar du ett gäng bröd på en gång är det lätt att frysa in några bröd att ha senare. Hembakade brödlimpor kan frysas i upp till tre månader. Låt det nybakade brödet svalna helt innan du slår in det för frysförvaring. Slå in bröden i plastfolie och lägg dem sedan i en lufttät fryspåse. Var noga med att märka påsen med innehåll och datum då du fryser in den.

Du kan också frysa in brödet i plastfolie eller en fryspåse och sedan överföra det till en vakuumförseglingspåse för ännu mer skydd mot luften. Frysning före försegling hjälper till att förhindra att vakuumförslutaren krossar brödet. Bröd tar upp ganska mycket plats i frysen, så om du bakar mycket kan det vara värt att investera i en extra frysbox.

Hur rengör man en bakmaskin?

Bakmaskiner bör rengöras efter varje användning för att hålla dem hygieniska och för att de ska se bra ut. Efter användning, kopplar du ur bakmaskinen och låter den svalna helt innan du påbörjar rengöringen. Brödformen och spadarna kan tas bort och diskas för hand eller i diskmaskin. Kontrollera din manual för vad som rekommenderas.

Själva baskmaskinen kan inte sänkas ner i vatten eftersom den innehåller elektriska komponenter. Om du märker något mjöl, deg eller smulor har fastnat i bakmaskinen, måste du koppla ur enheten och torka bort resterna med en trasa, på samma sätt som du skulle rengöra en brödrost. Eventuella rester av deg är enklast att låta torka, så kan man sedan lätt borsta bort dem.

Senast uppdaterad: 7 februari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5