Test: Vilken är den Bästa äggkokaren 2023?

Hitta den bästa äggkokaren på marknaden med hjälp av vår stora genomgång.

Vi svenskar äter mycket ägg. Många av den intas till exempel till påsk, men kokta ägg är också en given frukostfavorit. När du kokar ägg på kastrull kan det ibland vara svårt att få dem så där perfekta, precis som du vill ha dem. Vi har alla olika preferenser när det kommer till hur äggen ska vara. Några av oss föredrar löskokta medan andra vill ha hårdkokta ägg. Med en äggkokare blir det enklare att få perfekta ägg. En äggkokare är dessutom mer energieffektiv än att koka äggen i kastrull, och betydligt bättre än att koka dem i en airfryer.

Vi har testat många äggkokare för att underlätta för dig inför inköpet. Läs mer om vårt test nedan och få information om varför vi valde ut just Steba EK5 till bäst i test.

Testvinnare - Bästa äggkokaren 2023

Här är en överblick över årets bästa äggkokare.

 1. Bäst i test: Steba EK5
 2. Mest prisvärda äggkokaren: Champion Äggkokare
 3. Bästa premiumvalet: Kitchen Minis
 4. Bästa budgetvalet: Rubicson Äggkokare
 5. Bästa funktioner: Princess äggkokare

Våra 5 bästa äggkokare (juni 2023)

1. Steba EK5 - Bäst i test

Steba EK5 Äggkokare - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här är en äggkokare med plats för åtta stycken ägg och passar därför perfekt om hela familjen vill ha ägg till frukost. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av plast, vilket gör att den kommer att hålla länge. Medföljer gör också en bricka som möjliggör för tillagning av pocherade ägg. Äggkokaren har en lättillgänglig av/på-knapp och en lampa visar när den är påslagen.

Det här är en snygg äggkokare som ger bra resultat när du kokar ägg. Vi gillar också brickan där du kan pochera såväl som steka ägg. Vi valde just Steba EK5 till bäst i test tack vare dess mångsidighet, användarvänlighet och snygga design. Du tillsätter vatten och väljer den inställning du önskar med vredet sedan är det bara att vänta på äggen.

Egenskaper

 • Antal ägg: 8 st
 • Effekt: 400 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Plats för åtta ägg
 • Användarvänlig
 • Kan även pochera ägg

Nackdelar

 • Kokar aningen långsammare än andra modeller

Omdöme

En prisvärd äggkokare som dessutom kan pochera och steka ägg.

2. Champion Äggkokare- Mest prisvärda äggkokaren

Champion Äggkokare - Mest prisvärda äggkokaren
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

I den här äggkokaren kan du koka mellan ett och sju ägg åt gången. Den är stilren och mycket prisvärd med sin rostfria design. Allt du behöver göra är att picka hål på äggen, placera dem i kokaren och fylla på rätt mängd vatten. Det medföljer ett mått för vattenmängden. Med vattenmängden reglerar du om du vill ha hård- eller löskokta ägg.

När vi testade den här äggkokaren blev vi imponerade. Den förtjänar verkligen utmärkelsen som den mest prisvärda äggkokaren i vårt test. Det är enkelt att använda den, den är liten och snygg samt att du kan koka upp till sju ägg i den. När äggen är klara avger den en ljudsignal, någonting vi verkligen uppskattar med just den här modellen.

Egenskaper

 • Antal ägg: 7 st
 • Effekt: 300 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Tydlig signal när äggen är färdiga
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Ångan som uppstår har en konstig doft från kokaren. Detta gick bort för oss efter några användningar.

Omdöme

Testets mest prisvärda äggkokare med plats för sju ägg.

3. Kitchen Minis - Bästa premiumvalet

KITCHENminis Äggkokare 2 ägg - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här äggkokaren har plats för två ägg, vilket gör att den passar utmärkt till de mindre hushållen. Du justerar vattenmängden utifrån äggens storlek och hur pass kokta du vill ha dem, vilket är både enkelt och smidigt. När äggen är klara avger maskinen en signal. Den är tillverkad av rostfritt stål med ett lock av tritanplast, vilket gör den enkel att rengöra samtidigt som den är snygg.

Anledningen till att just Kitchen Minis blev vår bästa premiumprodukt beror på att den är snygg, kompakt och presterar bra, men har ett något högt pris. Den kan visserligen bara koka två ägg åt gången, men den passar perfekt för singel- eller parhushåll. Dessutom är den enkel att använda vilket alltid är en stor fördel.

Egenskaper

 • Antal ägg: 2 st
 • Effekt: 250 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Ljudsignal vid färdiga ägg
 • Stilren design
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Bara plats för två ägg
 • Något dyr

Omdöme

En snygg äggkokare för mindre hushåll som bara vill ha ett eller två kokta ägg per gång.

Priser

4. Rubicson Äggkokare- Bästa budgetvalet

Rubicson Äggkokare - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kjell)

Det här är en enkel modell av äggkokare som sköter sitt jobb bra. Du kan koka upp till sju ägg och väljer själv hur kokta du vill ha dem. Den har en automatisk avstängningsfunktion vilket är fördelaktigt. Du väljer hårdhet med det medföljande vattenmåttet. Den låter dessutom när äggen är klara så att du kan göra annat under tiden frukostäggen kokar.

Det här var ett självklart val som bästa budget äggkokare, inte bara för det riktigt låga priset utan för att den verkligen håller vad den lovar. Måttet som medföljer gör det enkelt att dosera med rätt vattenmängd och vi blev imponerade av äggens perfekta konsistens varje gång. Den är dessutom väldigt enkel att använda.

Egenskaper

 • Antal ägg: 7 st
 • Effekt: 350 watt
 • Timerfunktion: Ja, ljudsignal

Fördelar

 • Lågt pris
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Känns väldigt plastig och budget

Omdöme

Perfekt äggkokare för dig som är ute efter en billig produkt som presterar bra.

Priser

5. Princess äggkokare - Bästa funktioner

Princess Äggkokare 6ägg Timer X-fri 350 - Bästa funktioner
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Princess tillverkar många olika produkter inom hemelektronik, däribland denna äggkokare för sex ägg. Den är utrustad med timer för att du alltid ska få ett bra resultat. Den är tillverkad av rostfritt stål och ett lock av tritan. Du väljer mellan löskokta, medium och hårdkokta ägg med hjälp av vredet på äggkokarens framsida. Dessutom är denna produkt utrustad med ett torrkokningsskydd.

Vi väljer Princess äggkokare till en produkt som är ett bra val tack vare dess fördelaktiga pris och användarvänlighet. Dessutom har den sladdförvaring och är enkel att rengöra. Det är också fördelaktigt med timerfunktionen med ljudsignal, på så sätt vet du enkelt när äggen är klara. Det medföljer även en mätbägare för att du på ett lätt sätt ska kunna tillföra rätt vattenmängd.

Egenskaper

 • Antal ägg: 6 st
 • Effekt: 350 watt
 • Timerfunktion: Ja

Fördelar

 • Inbyggd sladdförvaring
 • Torrkokningsskydd
 • Timer med ljudsignal

Nackdelar

 • Inga extrafunktioner

Omdöme

Äggkokaren som både är billig och lätt att använda.

Priser

Så hittar du bästa Äggkokare

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer äggkokare?

När du ska göra ett inköp är det viktigt att tänka över vad just du behöver. Allmänna faktorer såsom pris och favoritmärke ska förstås tas i beaktande, men det finns viktigare aspekter att fundera över. Vilka dessa faktorer är beror på vad du ska köpa. När det gäller äggkokare vill du titta närmare på följande:

Inställningsmöjligheter

Det finns olika sätt för dig att ställa in hur du vill att äggens hårdhet ska vara. I vissa äggkokare reglerar du det genom vattenmängden du tillsätter, medan andra har ett vred eller knappar. Det är upp till dig att avgöra vilken av dessa varianter du föredrar. Hur många alternativ som finns beror också på vilken modell du väljer.

Kokningsmetod och resultat

De flesta elektriska äggkokarna använder sig av vattenånga för att koka dina ägg. Du fyller på vatten som förvandlas till ånga som i sin tur kokar äggen. Resultatet är förstås viktigt, du ska få det önskade resultatet för att vara nöjd. Ibland kan resultaten skilja sig åt beroende på hur många ägg du tillagar åt gången. Genom att välja en av de produkter vi testar kan du enkelt ta reda på resultatet innan du köper produkten.

Kapacitet

Med kapacitet menar vi hur många ägg som får plats i äggkokaren. Om ni är många som äter kokta ägg kan en med plats för sex stycken vara för liten. Vill du bara ha ett par ägg åt gången gör det dock inget att den rymmer lite fler eftersom du inte behöver fylla den.

Specialfunktioner

En äggkokare är ingenting du kanske tänker har en massa specialfunktioner, dock finns det några funktioner som enbart finns i vissa maskiner. Det kan till exempel vara automatisk avstängning, vilket är fördelaktigt. Andra äggkokare har varningssensor när vattennivån är för låg. Utöver det kan en del modeller även ha andra kontrollfunktioner.

Tillbehör

Tillbehör är inte heller någonting som många tänker finns till en äggkokare. Det tillbehör som kan finnas är dock någon typ av pickare som du använder för att göra hål i ägget för att undvika att det spricker.

Användarvänlighet

Idag vill de flesta att saker ska vara enkla att använda. Även om de har många funktioner ska det inte krävas timmar av läsning av instruktionsböcker. Sedan ska det inte ta alltför lång tid för äggkokaren att leverera färdigkokta ägg.

Storlek och utseende

Eftersom vi oftast har många köksmaskiner vill vi inte att de ska ta alltför stor plats. Du bör därför alltid ha storleken i åtanke när du väljer äggkokare. Om du tänker ha den framme är utseendet också en viktig faktor. Den ska helst se ut som en snygg inredningsdetalj. Har den färger som passar in med resten av dina köksmaskiner är det givetvis en fördel. Många föredrar att ha alla köksmaskiner i samma serie så de smälter in bra med varandra, t.ex. har man både hushållsassistenten och brödrosten från Smeg.

Kvalitet

Kvaliteten är förstås också viktig och materialet äggkokaren består av kan säga en del om kvalitet. Rostfria produkter är till exempel mer hållbara än plastprodukter, samtidigt som de är lättare att rengöra. Dock har de oftast ett högre pris.

Jämför de bästa äggkokarna i testet

Äggkokare Antal ägg Effekt Timerfunktion Totalbetyg Pris
Steba EK5 Äggkokare 8 st 400 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
468 kr
Champion Äggkokare 7 st 300 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
249 kr
KITCHENminis Äggkokare 2 ägg 2 st 250 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
580 kr
Rubicson Äggkokare 7 st 350 watt Ja, ljudsignal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
169 kr
Princess Äggkokare 6ägg Timer X-fri 350 6 st 350 watt Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
229 kr
äggkokare test

Så gjorde vi testet

Äggkokare kommer i många olika utföranden och beroende på dig och dina behov kommer det bästa alternativet att variera. För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt har vi här valt att utse bästa äggkokaren i flera olika kategorier. På så vis får du enkelt tag i bästa produkten vare sig du är ute efter en äggkokare för 2 eller 8 ägg.

För att komma fram till vilken äggkokare som är bäst i varje kategori har vi betygsatt alla produkter på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just äggkokare:

 • Tiden för kokning - Här har vi granskat hur lång tid det tar att koka ett ägg till löskokt och hårdkokt och hur lång tid det tar att koka max antal ägg i maskinen. Från att man plockar fram maskinen tills att äggen är klara.
 • Äggens konsistens efter kokning - Har äggen önskat konsistens efter kokning? Här har vi lagt extra vikt vid om maskinen har förinställda program för lös- och hårdkokta ägg.
 • Jämnheten - Blir det någon skillnad på äggen som varit i maskinen lika länge? Blir resultatet olika mellan olika kokningar?
 • Kapacitet - Hur många ägg rymmer maskinen? Tar det längre tid om man fyller maskinen till max?
 • Användarvänligheten - Är maskinen lätt att använda? Vissa maskiner är lite krångliga att fylla på vatten eller plocka isär för rengöring.

Senast uppdaterad: 27 februari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5