Test: Vilken är den Bästa sup-brädan 2023?

Följ de här tipsen för att hitta den bästa SUP-brädan.

De senaste somrarna har intresset för SUP-paddling ökat mycket. Det kan dock vara svårt att hitta rätt och bäst SUP-bräda, beroende på hur van du är, eller vilket syfte du har med din paddling. Vi har tittat på flera modeller och tillverkare och utsett de bästa brädorna i olika kategorier. På så vis kan du lätt hitta just den bräda som du letar efter. Dessutom till ett pris och en kvalitet som motsvarar dina förväntningar.

Testvinnare - Bästa sup-brädan 2023

Här är en överblick över årets bästa sup-brädor.

 1. Bäst i test SUP-bräda: Surfingbräda Stand Up Paddle SUP
 2. Bästa budget-SUP-brädan: VidaXL SUP surfingbräda uppblåsbar
 3. Bästa yoga-SUP-brädan: Kona Core 10.8
 4. Bästa nybörjar-SUP-brädan: Bestway Hydro-Force Aqua Journey
 5. Bästa premium-SUP-brädan: NRS Escape Inflatable Sup Board 14.0

Våra 5 bästa sup-brädor (mars 2023)

1. Surfingbräda Stand Up Paddle SUP- Bäst i test SUP-bräda

Surfingbräda Stand Up Paddle SUP - Bäst i test SUP-bräda
Betyg 4,6/5
Betyg 4,6/5
Bäst i test
Till butik
köp
(CDON)

Produktinformation

Maxtryck

12 psi/0,8 bar

Maxvikt paddlare/last

150 kg

Dimensioner

320x82x15 cm

Volym

260 liter

Material paddel

Aluminium/PVC

Paddelns längd

173-210 cm

Tillbehör

1 x Standup paddle, 1 x 3-piece-paddel, ryggsäck, luftpump, reparationskit, säkerhetslina

 

Produktrecension

Av de SUP-brädor vi har testat har vi utsett Stand Up Paddle SUP från ECD Germany till den bästa. Brädans egenskaper på vattnet är mycket goda och priset är bra i förhållande till vilken kvalitet du får.

Stand Up Paddle SUP kan överlag klassas som en allround-bräda, som passar till flera olika syften. Du ska även kunna vistas i både sjö och på öppet vatten. Brädans dimensioner gör den lättanvänd och stabil, vilket underlättar vid olika aktiviteter och användningsområden.

I vårt test av brädan insåg vi värdet av att ha en SUP-bräda med relativt tilltagna dimensioner. Det skapar större frihet för användaren. Brädans utformning, med en spetsig för och långsmal design, gör att det går att komma upp i bra hastigheter. En spetsigare för klyver vågorna lättare än en rundad, vilket ger bättre egenskaper i blåsigare väder. Vårt test genomfördes i en sjö, under lugnare förhållanden, men brädan ska, som vi påpekat, även fungera på öppnare vatten.

Helhetsupplevelsen är alltså mycket god med denna bräda. Det faktum att den är uppblåsbar gör den också transportvänlig och lätt att hantera. Upplåsbara brädor är dessutom många gånger mindre känsliga för sammanstötningar än kompositbrädor. Maxtrycket som går att få upp i SUP-brädan ligger på 12 psi. Det är en relativt vanlig nivå och fullt tillräcklig för de flesta användare och brädtyper.

Att tänkta på                            

En uppblåsbar bräda har generellt sett likande egenskaper som en av kompositmaterial. Kompositbrädorna är dock ofta snabbare och kan ha bättre vattenegenskaper, men är mindre flexibla och lättanvända. Om du vill satsa på en bräda som kombinerar olika egenskaper, är dock en uppblåsbar variant bäst.

 • Bäst pris i relation till kvalitet
 • Mycket bra allround-bräda
 • Passar för flera olika användare
 • Bäst pris i relation till kvalitet
 • Mycket bra allround-bräda
 • Passar för flera olika användare

Omdöme

.

Priser

Till CDON
2671 kr

2. VidaXL SUP surfingbräda uppblåsbar- Bästa budget-SUP-brädan

VidaXL SUP surfingbräda uppblåsbar - Bästa budget-SUP-brädan
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(CDON)

Produktinformation

Maxtryck

15 psi/1,035 bar

Maxvikt paddlare/last

100 kg

Dimensioner

330x72x10 cm

Volym

-

Material paddel

Aluminium

Paddelns längd

185 cm

Tillbehör

1 x avtagbar fena, paddel, tryckmätare, luftpump, bärväska, reparationssats, säkerhetslina

 

Produktrecension

Denna SUP-bräda från vidaXL lämpar sig bäst för dig som uppskattar kortare paddlingsturer. Brädan presterar bra när det gäller stabilitet och pålitlighet. När det gäller denna kategori av produkter, budgetvarianter, är vi noga med att se vad du får för pengarna. En dålig produkt till ett lågt pris, är inte något vi rekommenderar. Prisvärdheten blir alltså mycket viktig.

I testet vi genomförde var vi ute efter en bra SUP-bräda till ett mycket bra pris. Denna bräda från vidaXL är den som presterade bäst. Den fungerar bra för lärande eftersom den är stabil och inte går för fort. Modellen har en rundad för som drar ned hastigheten och det faktum att den är upplåsbar gör den även lätt att ta med sig. De skruvventiler som brädan har gör det lätt att både fylla den och tömma den på luft.

Den som är intresserad av en billigare SUP-bräda, ska veta om att upplevelsen skiljer sig från dyrare varianter. I synnerhet de dyraste. Det du får för pengarna i det här fallet är dock en stabil och komfortabel paddelupplevelse, utan några höga krav. Vi anser att denna bräda passar bäst för dig som är relativt ovan, eller använder sin bräda några gånger under säsongen.

Vårt test av SUP-brädor, som genomfördes i en sjö, innebar bra förhållanden för just denna typ av brädor. Högre vågor är mer utmanande om du har en variant som har en rundad för.

Överlag är vi alltså mycket nöjda med den bräda vi får för det här priset. Prisvärdheten är hög och kvaliteten känns övertygande, med bra styvhet och hårdhet samt skydd mot sammanstötningar och punktering.                           

Att tänka på

Om du är ute efter en SUP-bräda för vana användare, är det inte säkert att denna bräda passar dig bäst. Du kan tjäna på att betala mer för att få andra egenskaper.

Brädan är inte speciellt snabbgående, men har en väl avvägd design som passar bra för den allmänna användaren.

 • Hög prisvärdhet
 • Övertygande kvalitet
 • Goda vattenegenskaper
 • Hög prisvärdhet
 • Övertygande kvalitet
 • Goda vattenegenskaper

Omdöme

.

Priser

Till CDON
2299 kr

3. Kona Core 10.8- Bästa yoga-SUP-brädan

Kona Core 10.8 - Bästa yoga-SUP-brädan
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Produktinformation

Maxtryck

20 psi/1,38 bar

Maxvikt paddlare/last

Mindre än 100 kg

Dimensioner

325x81x15 cm

Volym

269 liter

Material paddel

Aluminium

Paddelns längd

-

Tillbehör

1 x avtagbar fena, paddel, dubbelverkande luftpump, ryggsäck, säkerhetslina/fångrem

 

Produktrecension

Yoga har blivit alltmer populärt på senare år. Denna aktivitet behöver dock inte alltid utövas på land, utan du kan lika gärna använda din SUP-bräda som plattform för SUP-yoga. Av de brädor vi har testat har vi utsett Kona Core 10.8 till den bästa yoga-brädan. Det är främst på grund av sin stabilitet och det faktum att den är lättpaddlad, som vi anser att den är bäst lämpad som yoga-bräda.

Kona Core har förstärkta sidoväggar och en ”Dropstitch-konstruktion”, vilken innebär att brädan har fler och styvare trådar som gör den mer stabil och hållbar. Billigare brädor har inte denna konstruktion, vilket gör att vi föredrar Kona Core som yoga-bräda. I testet vi utförde märks det att brädan är lätt att navigera och mycket stabil. Det går utan problem att utföra olika yogarörelser, såsom ”båten” och olika stretch-övningar. Andra rörelser var svårare, såsom ”bågen”, där det krävs mycket balans om man befinner sig på en SUP-bräda. Kona Core:s konstruktion underlättar dock dessa rörelser och vi betalar gärna lite mer för att kunna utföra SUP-yoga på ett bra sätt.

SUP-brädan är uppblåsbar, vilket gör den enkel att transportera. Den har förstärkta stiftfält som gör den lättare och styvare, vilket i sin tur också underlättar transport. Brädan ska, enligt, tillverkaren Kona Sports klara alla väderförhållanden och vatten. Vi testade dock endast brädan i en sjö, där det var relativt lugnt. Sett till de egenskaper som denna SUP-bräda har, tvivlar vi dock inte på den klarar betydligt mer krävande miljöer.

Sammanfattningsvis ser vi Kona Core 10.8 som ett klart förstahandsval när det kommer till yoga-brädor. Den är givetvis även lämpad för andra ändamål också, eftersom den är en allround-bräda.

Att tänka på          

Denna bräda passar såväl nybörjare som erfarna paddlare. Om du är intresserad av att börja med paddel på SUP-bräda kan du dock givetvis skaffa en billigare variant. Den bräda som vi utsett till ”budgetbräda” passar till exempel utmärkt för dig som ska börja med SUP-paddel.

 • Mycket stabil
 • Kvalitativ design
 • Klarar utmanande väderförhållanden
 • Mycket stabil
 • Kvalitativ design
 • Klarar utmanande väderförhållanden

Omdöme

.

Priser

4. Bestway Hydro-Force Aqua Journey- Bästa nybörjar-SUP-brädan

Bestway Hydro-Force Aqua Journey - Bästa nybörjar-SUP-brädan
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(CDON)

Produktinformation

Maxtryck

- psi/bar

Maxvikt paddlare/last

100 kg

Dimensioner

274x76x12 cm

Volym

-

Material paddel

Aluminium

Paddelns längd

2,17 meter, justerbar

Tillbehör

1 x mittfena, gungbräda, paddel, handpump, ryggsäck, säkerhetslina/fångrem, reparationssats

 

Produktrecension

Uppblåsbara SUP-brädan Bestway Hydro-Force Aqua Journey är en perfekt nybörjarbräda. Den är stabil och går lätt att kontrollera. Dessutom är den relativt tjock. Att komma upp i högre farter med denna bräda är dock svårt, men heller inget vi prioriterar med en SUP-bräda för nybörjare.

Bland de egenskaper som vi uppskattar hos denna bräda är bredden och den halkfria dragkudden på ovansidan några av de viktigaste. Det var just stabiliteten och pålitligheten som vi ville ha när vi utsåg bästa nybörjarbrädan. Det faktum att denna SUP-bräda också är slitstark och hållbar tack vare Tri-Tech-tillämpningen och droppstygnsmaterialet, gör den mer lämpad för nybörjare.

Vårt test ägde rum i en sjö med perfekta förutsättningar för just denna bräda. Lugnare förhållanden med få vågor passar bra för nybörjare överlag, men också för den här brädan. För dig som ska stå på en SUP-bräda för första gången är det också viktigt med en bräda med bra grepp, något vi anser att den här har.

För att sammanfatta vårt test kan vi med gott samvete sätta en klar köprekommendation på Hydro-Force Aqua Journey. Brädan kombinerar prisvärdhet med kvalitet och användarupplevelse. Den är alltså väl lämpad för dig som ska sätta igång med SUP-paddling för första gången.

Att tänka på

Den handpump som medföljer är relativt effektiv. Vi föredrar givetvis en elektrisk pump, men inser att detta inte alltid är helt praktisk när du är ute på stranden med din bräda.

Förvänta dig inte att du kan använda den här brädan under mer krävande förhållanden. Den lämpar sig bäst för lugnare vatten och för dig som bara vill koppla av.

 • Stabil och pålitlig
 • Hög tålighet
 • Passar för lugnare vatten
 • Stabil och pålitlig
 • Hög tålighet
 • Passar för lugnare vatten

Omdöme

.

Priser

Till CDON
3429 kr

5. NRS Escape Inflatable Sup Board 14.0- Bästa premium-SUP-brädan

NRS Escape Inflatable Sup Board 14.0 - Bästa premium-SUP-brädan
Betyg 3,7/5
Betyg 3,7/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Produktinformation

Maxtryck

20 psi/1,38 bar

Maxvikt paddlare/last

45-113 kg

Dimensioner

427x74x15 cm

Volym

363 liter

Material paddel

Aluminium

Paddelns längd

-

Tillbehör

Fenor: Grass fin och Touring fin. Paddel, tryckmätare, ventiladapter, resväska, luftpump för högt tryck, reparationssats, säkerhetslina

 

Produktrecension

Amerikanska NRS säljer allt inom frilufsliv, touring och kayak-utrustning. Sedan några år tillbaka säljer man även SUP-brädor under eget märke. En av dessa brädor är NRS 2019 Escape Inflatable Sup Board 14.0. Denna premium-bräda är av mycket hög kvalitet och passar utmärkt för längre turer.

Brädan är en upplåsbar variant som använder sig av NRS Axis Technology. Denna metod gör att brädan blir styvare och att vattenegenskaperna förbättras. Teknologin innebär att materialet i brädan förstärks, med ökad effektivitet i vattnet som resultat. Någon extra vikt tillkommer inte med metoden, vilket gör brädorna från NRS till några av de bästa upplåsbara på marknaden.

Vi testade denna bräda på en sjö och uppskattade direkt värdet av en SUP-bräda av mycket hög kvalitet. De extra pengar du lägger på brädan ger dig en upplevelse som billigare varianter inte kan ge på samma sätt. Vid längre turer vill du även ha pålitlighet. Utöver kvaliteten på materialet och de två varianterna av förstärkta plastfenor, har NRS Escape en uppblåsningsvenitil i toppklass. Med denna hindras du från att blåsa upp brädan för mycket och kan utan problem komma upp i de rekommenderade 20 psi i tryck. Många brädor är inte anpassade för ett så högt tryck, men NRS Escape har med sin förstärkta design inga problem med att hantera detta. Vid en jämförelse med andra brädor i testet, till exempel Hydro-Force Aqua Journey, märker vi vilken skillnad i upplevelse en styvare och mer välpumpad bräda gör. Framför allt är det navigerbarheten och farten som påverkas.

NRS Escape är alltså värd sina pengar och prisvärdheten är hög. Du får en flexibel, transportabel, tålig och kvalitativ bräda för det du betalar.

Att tänka på                               

Tack vare kvaliteten och designen på denna bräda når den upp till samma goda egenskaper som en bra kompositbräda. Tänk dock på att det kan vara svårt för en nybörjare att använda brädan. Vi rekommenderar istället antingen vår bäst i test-bräda, eller nybörjarbräda för dig som är ovan.

 • Mycket hög kvalitet
 • Bra användarupplevelse
 • Goda vattenegenskaper
 • Mycket hög kvalitet
 • Bra användarupplevelse
 • Goda vattenegenskaper

Omdöme

.

Priser

Så hittar du bästa SUP-bräda

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer sup-bräda?

Jämför de bästa sup-brädorna i testet

SUP-bräda Maxvikt Längd Bredd Maxtryck Totalbetyg Pris
Surfingbräda Stand Up Paddle SUP 150 kg 320 cm 82 cm 12 psi Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
2671 kr
VidaXL SUP surfingbräda uppblåsbar 100 kg 330 cm 72 cm 15 psi Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
2299 kr
Kona Core 10.8 100 kg 325 cm 81 cm 20 psi Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
5985 kr
Bestway Hydro-Force Aqua Journey 100 kg 274 cm 76 cm 12 psi Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
3429 kr
NRS Escape Inflatable Sup Board 14.0 113 kg 427 cm 74 cm 20 psi Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Pris från
4567 kr
sup-bräda test

Så gjorde vi testet

I vårt test av SUP-brädor har vi gått igenom flera olika modeller och varianter. För att underlätta ditt val har vi sedan kategoriserat brädorna beroende på vad de passar bäst till. När du väljer SUP-bräda är det bland annat viktigt att anpassa brädans egenskaper efter din förmåga och vana av att hantera denna.

I vårt test har vi alltså tagit hänsyn till följande delar för att kunna kategorisera varje bräda:

 • Kvalitet: I det utbud av SUP-brädor som finns varierar kvaliteten ofta med priset. Huruvida det är en uppblåsbar bräda, eller en gjort i komposit, spelar också roll. Vi gör en bedömning av brädornas övergripande kvalitet i vårt test. Denna ska stå i relation till priset.

 • Prisvärdhet: En SUP-bräda ska, likt andra produkter, vara värd sitt pris. Undermålig kvalitet eller en dålig helhetsupplevelse, ger en lägre prisvärdhet. Brädornas pris sätts också i relation till andra brädor av liknande typ.

 • Helhetsupplevelse: Denna punkt är den viktigaste när det kommer till vår testupplevelse. Vi bedömer vilken känsla varje SUP-bräda ger när vi använder den. Här tar vi givetvis även hänsyn till brädans syfte och kvalitet i förhållande till pris.

 • Lämplighet: Olika brädor kan passa ungefär lika bra för samma användningsområde. Vi har dock utsett de bästa SUP-brädorna för olika syften. Det vi bedömer är alltså varför är just dessa brädor är lämpligast.

Vårt test utgår från ovanstående punkter som vägledning. Vi tittar på varje punkt enskilt och väger sedan samman alla i vår bedömning. Testet kan också innefatta andra delar, men dessa punkter är de viktigaste. Beroende på vilken kategori av bräda som testet handlar om, kommer dock vissa av punkterna att väga något tyngre än andra.

De SUP-brädor som vi har uteslutit ur testet är de som håller en uppenbart låg kvalitet, är impopulära eller alltför dyra. Vi fokuserar här på att hitta prisvärda brädor som håller kvaliteten och ger en bra helhetsupplevelse.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5