Test: Vilken är den Bästa stekpannan 2023?

Stor genomgång och test av populära stekpannor till konkurrenskraftiga priser

Det är alltid godast med hemlagad mat som exempelvis hemgjorda köttbullar tillsammans med smörstekt potatis, gräddsås och lingonsylt. Men för att kunna tillaga en sådan rätt perfekt behöver du en ordentlig stekpanna som håller bra värme i botten. Men vilken sorts stekpanna ska du välja då?

För att hjälpa dig att hitta en bra stekpanna har vi jämfört en mängd olika produkter. Här har vi haft i åtanke både funktionalitet, prislapp, kvalitet samt många andra avgörande element. Läs gärna vidare här nedan för att få veta vilka våra fem absoluta favoriter är samt varför vi valt ut Ego Produre Extreme Stekpanna 28 cm till testvinnare.

Testvinnare - Bästa stekpannan 2023

Här är en överblick över årets bästa stekpannor.

 1. Bäst i test: Produre Extreme Stekpanna
 2. Bästa premiumvalet: HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri
 3. Bästa gjutjärnspannan: Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm
 4. Bästa 20 cm stekpanna: De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt
 5. Bästa budgetvalet: Fiskars Functional Form stekpanna

Våra 5 bästa stekpannor (mars 2023)

1. Produre Extreme Stekpanna- Bäst i test

Produre Extreme Stekpanna - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Egos Produre Extreme Stekpanna 28 cm är tillverkad med för sitt varumärkes helt unika, effektiva beläggning vilken gör deras produkter till de allra främsta på dagens marknad. Produkten är förstärkt med fyra kemiska lager och helt fri från skadliga ämnen. Vilket gör den här non-stick stekpannan helt överlägsen.

Det här är en produkt för dig som söker kvalitet och livslängd. Den är uppbyggd av flera lager av både aluminium och rostfritt stål vilket ger den optimerad värmespridning. Vilket i sin tur leder till en jämn stekyta över hela stekpannan.

Ego Produre Extreme Stekpanna 28 cm blev utvald till bäst i test mest tack vare sin imponerande hållbara kvalitet. En annan bidragande faktor till vinsten är att stekpannan dessutom är ugnsfast och till och det går till och med att använda den till ugnsstekning i ända upp till 260 grader.

Vi kan inte låta bli att älska den här stekpannan från Ego vilken vi upplever som oförstörbar. Den är både hållbar och snygg. Du kan lämna den framme på bordet som serveringsdetalj under middagen. Den går att använda på alla hällar även du som har induktion klarar dig galant med den här produkten.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Aluminium, rostfritt stål

Fördelar

 • Rekommenderad av det norska kocklandslaget
 • Tål maskindisk
 • Slitstark beläggning som även tål metallredskap
 • Handtaget håller sig svalt under stekning

Omdöme

Högkvalitativ stekpanna med unik beläggning som tål metallredskap.

Priser

2. HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri- Bästa premiumvalet

HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

En bra, väldigt välkonstruerad och rymlig allroundpanna. Det perfekta valet för dig som ofta tillagar olika maträtter i olika former. Du kan laga både din vardagsmat samt dina finare middagar med den här professionella, lätthanterade stekpannan från Scanpan.

Den är dessutom utrustad med en effektiv, hållbar non-stickbeläggning kallad Stratanium+ som gör att stekpannan är superenkel att steka det mesta i. Tack vare den slitstarka beläggningen på insidan bränner du inte vid maten i första taget utan kan laga din mat i lugn och ro dessutom utan smör om du vill köra på lite mer fettsnåla måltider.

Scanpan HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri blev vår premium stekpanna tack vare de många olika variationer av rätter du har möjlighet att tillaga med den. En enormt mångsidig produkt som vi upplever bli en lojal, trofast vän för dig i köket. Vi gillar konstruktionen av stekpannan samt att den faktiskt är värd sitt kanske något högre pris.

Oavsett om du ska steka eller tillaga känsligare råvaror eller rätter med mindre vätska så fungerar den här stekpannan från Scanpan alldeles utmärkt. Den unika, extremt tilltalande designen gör att den passar sig perfekt både som en serveringsdetalj eller som en gåva till ett nygift par eller varför inte till din mamma på mors dag.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Aluminium, rostfritt stål

Fördelar

 • Ugnssäker upp till 260 grader
 • Snygg design
 • Bra grepp
 • Lätt vikt

Nackdelar

 • Tål endast handdisk

Omdöme

Premiumpanna av fem lager rostfritt stål varvat med aluminium fri från PFOA och PFOS.

Priser

3. Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm- Bästa gjutjärnspannan

Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm - Bästa gjutjärnspannan
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Här har du en väldigt användbar gjutjärnsstekpanna med ett greppvänligt trähandtag tillverkat i ek, hällpipar samt ett litet extra handtag för smidigare hantering. Med den här stekpannan kan du göra allt som exempelvis steka pannkakor, fritera falafel eller koka kycklinggrytor.

Den här produkten är helt fri från skadefria ämnen. Stenfors stekpannor håller hög kvalitet och har en lång livslängd. Den har en stabil tyngd vilket gör att den håller sig på plattan under omrörning. Du ska aldrig maskindiska en gjutjärnspanna utan endast rengöra med varmt vatten och sedan direkt torka av för att undvika att det bildas rost.

Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm har vi valt ut till bästa gjutjärnspannan mest tack vare den jämna, konsekventa värmefördelningen den erbjuder. En egenskap som ger dig möjlighet att bjuda dina middagsgäster på entrecoter lika saftiga och välstekta som på en 5 stjärnig restaurang.

En sån här otroligt fin stekpanna förtjänar alla kockar där hemma att ha när det handlar om stekning, enklare fritering eller panering bland annat. Att den redan är inbränd uppskattar vi då inget förarbete behövs. Olja bara in den, låt oljan suga in sig sedan är det bara att börja steka kött.

Egenskaper

 • Diameter: 28 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Gjutjärn

Fördelar

 • Klarar av alla typer av stekredskap
 • Enkel men samtidigt smidig design
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Tung som de flesta gjutjärnspannorna

Omdöme

Gjutjärnspanna från Anders Petter med handtag i ek och höga kundbetyg.

Priser

4. De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt- Bästa 20 cm stekpanna

De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt - Bästa 20 cm stekpanna
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

I De Buyers Affinity stekpanna 20 cm får du inte bara en väldigt praktisk, välfungerande produkt utan även en väldigt elegant stekpanna i rostfritt stål med en innerkärna tillverkad av aluminium. Du behöver inte slafsa och söla mellan olika serveringsskålar med en sådan praktstekpanna utan du kan ställa fram den på bordet som en del av serveringsupplägget.

Tack vara materialfördelningen och konstruktionen av den här stekpannan fördelar den värmen jämt. Dessutom tack vare att den är tillverkad i ett material som reagerar snabbt på temperaturskillnader blir stekpannan snabbt uppvärmd. Den nätta storleken gör att den passar perfekt för antingen en singel- eller tvåmannamiddag.

Vi valde ut De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt till bästa aluminiumpannan helt enkelt för att det är en alldeles utmärkt liten stekpanna med bra tillagningsegenskaper. Den stilrena och samtidigt praktiska designen hjälpte också till. Den har dessutom stora handtag för förenklat grepp vilket vi tycker är en bra idé.

Att den är kompatibel med alla hällar även induktionshällar gör den här stekpannan från De Buyer extra attraktiv. Vad vi gillar är att du i den här produkten får en rejäl, väldigt användningsbar stekpanna som du kan tillaga många olika sorters rätter med, till ett väldigt bra pris.

Egenskaper

 • Diameter: 20 cm
 • Ugnssäker: Upp till 260°C
 • Material: Rostfritt stål

Fördelar

 • Handtag designade med ergonomiskt grepp
 • Tål maskindisk

Omdöme

Liten smidig stekpanna med aluminiumkärna och utsida av rostfritt stål.

5. Fiskars Functional Form stekpanna- Bästa budgetvalet

Fiskars Functional Form stekpanna - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Om du letar efter en kvalitetsprodukt till ett inte alltför högt pris. Ja, då är det här den rätta stekpannan för dig. Du kan både steka och sautera rätter med Functional Form Stekpanna 24 cm från Fiskars.

Den är välkonstruerad i aluminium med handtag som är tillverkade i bakelit för att de ska hålla dig svala under hela användningen. Oavsett om du bara ska steka ett par ägg eller göra en chiliköttfärs som du lämnar puttrande under ett par timmer.

Functional Form stekpanna 24 cm från Fiskars är vår bästa budget tack vare vilken prisvärd produkt den faktiskt är. Aluminiumet hjälper till att sprida värmen med fantastiskt jämn och konsekvent fördelning över hela stekpannan. Vilket ger dig perfekt förutsättningar till att steka snabb och jämn uppvärmning i hela pannan.

En sak vi tycker är väldigt smart med den här stekpannan är att den är utrustad med beskyddande beläggning inte bara på stek- utan även undersidan. Det gör att du både skyddar dina spisplattor mot repor samtidigt som du inte skadar stekpannans botten under användning eller när den ligger i köksskåpet.

Egenskaper

 • Diameter: 24 cm
 • Ugnssäker: Upp till 150°C
 • Material: Aluminium

Fördelar

 • Kan användas på alla värmehällar
 • Tål maskindisk
 • Kan användas i ugn upp till 150 grader

Omdöme

Utmärkt alternativ för dig som söker en billig stekpanna i allroundformat.
Så hittar du bästa Stekpanna

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer stekpanna?

Då det finns ett enormt utbud av stekpannor på dagens marknad att välja mellan, kan det bli svårt att veta vad det är du behöver. Därför är det bra om du utgår från några huvudpreferenser. Här nedan kommer vi att ta upp några punkter värda att tänka på innan du gör ditt köp.

Hur mycket kommer du använda stekpannan?

Först och främst, hur ofta samt hur mycket använder du din stekpanna. Brukar du vanligtvis tillaga större mängder mat eller mindre till enbart dig själv eller eventuellt för två om du har en partner. Vid mer frekvent användning samt om du tillagar större mängder är det bättre att satsa på en lite större stekpanna av hög kvalitet.

Pris

Vad tillåter din ekonomi för budget till inköp av nya köksprodukter. Tänk på plånboken, glöm inte att jämföra olika återförsäljare. Detta eftersom priserna för stekpannorna kan skilja mycket.

Värmefördelning

Det kan vara bra att tänka på värmeeffekten. Vissa stekpannor är tunnare i botten vilket fördelar värmen annorlunda och gör dem mer lämpade för speciella rätter som exempelvis crépes eller stekbakta minipizzor.

Storlek och material

Vilka sorts rätter tillagar du oftast. Både storleken samt utförandet på stekpannorna varierar en del. Det är bra att om du försöker hitta en modell som tillfredsställer dina behov. Gillar du grillat kan du exempelvis köpa en grillpanna, de ger grilleffekt.

Kvalitet

Det är bättre att köpa ett något mer välbeprövat märke. Gärna med en inkluderad garanti, då att du vet att det är en stekpanna av hög kvalitet du får tag på.

Design

Ifall du funderar på att köpa en stekpanna i present till någon annan amatörkock du känner får du inte heller glömma bort designen. Du vill såklart inte ge bort en gåva som ser billig ut. Nej, givetvis vill du ge bort en högkvalitativ present.

Jämför de bästa stekpannorna i testet

Stekpanna Diameter Ugnssäker Material Totalbetyg Pris
Produre Extreme Stekpanna 28 cm Upp till 260°C Aluminium, rostfritt stål Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
499 kr
HaptIQ Stekpanna 28 cm Rostfri 28 cm Upp till 260°C Aluminium, rostfritt stål Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1819 kr
Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm 28 cm Upp till 260°C Gjutjärn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
519 kr
De Buyer Affinity stekpanna 20 cm Rostfritt 20 cm Upp till 260°C Rostfritt stål Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1345 kr
Fiskars Functional Form stekpanna 24 cm Upp till 150°C Aluminium Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
319 kr
stekpanna test

Så gjorde vi testet

Stekpannor finns i många olika storlekar, former och av olika material. Olika sorters stekpannor har alla sina för- och nackdelar och man kan inte riktigt säga att en gjutjärnspanna är bättre eller sämre än en teflonpanna. Vi har här istället jämfört alternativen som liknar varandra och utsett bästa stekpannan i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken stekapanna som är bäst i varje kategori har vi tagit fram ett antal punkter som är särskilt viktiga för att jämföra stekpannor. Du punkter som vi bedömt i testet är:

 • Funktionsduglighet: Fungerar stekpannan som den ska. Den kanske inte blir tillräckligt varm?
 • Effekt: Är värmefördelningen jämn och konsekvent eller blir vissa delar varmare och tillagar maten snabbare än andra delar av stekpannan? Samt att vi ser efter ifall värmen är konsekvent eller inte.
 • Prissättning: Har stekpannan ett rimligt pris. Eller är den överskattad med en prislapp som den kanske inte klarar av att leva upp till.
 • Kvalitet: Att stekpannan håller hög standard är viktigt. Den får absolut inte ha lätt för att ta åt sig skador av exempelvis redskap eller vid förvaring. Vi gillar rostfria, stål, gjutjärns eller aluminiumprodukter.
 • Användarvänlighet: Det är bra om stekpannan är lätt att använda. Så att även nybörjaren eller kanske den som tappat kraft i armarna eller är skadad kan hantera den.
 • Rengöring: Det är även bra ifall det är en lättrengjord stekpanna. Så du slipper lägga ner onödig tid på disk.
 • Design: För dig som gärna använder tillagningsredskapen som serveringsredskap också är det bra att titta till designen. Du som vill ge bort en stekpanna i present till någon bör inte heller underskatta designen bara för att det gäller en stekpanna.

 

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5