Test: Vilken är den Bästa Riskokaren 2023?
Vi vet alla att det inte bara är att följa instruktionerna på risförpackningarna och riset blir perfekt kokat. Utan det kräver finess och tålamod då det ofta kan råka bli för mycket eller för lite vatten, du kokade på fel värme. För dig som är trött på att äta hårt eller grötigt ris samt att behöva diska undan kastruller med brända risbottnar kan det vara dags att investera i en riskokare.
Men det finns många riskokare på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken av alla varianter du ska välja. Vi har därför gjort ett test av riskokare och har valt att här presentera de tre överlägset bästa apparaterna. Vill du veta mer om dessa riskokare samt varför vi valde ut just Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri till bäst i test kan du läsa hela testet här nedan.
Testvinnare - Bästa Riskokaren 2023
Här är en överblick över årets bästa Riskokare.
- Riskokare bäst i test: Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri
- Bästa budgetvalet: Andersson Riskokare REC 2.2
- Bästa premiumvalet: Multikokare 12 portioner
Våra 3 bästa Riskokare (mars 2023)

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer riskokare?
För att välja ut den bästa riskokaren till just dig är det viktigt att tänka på en del faktorer innan du gör ditt inköp. Vi ska ta upp några av dem här nedan.
- Fundera igenom hur ofta du har användning för riskokaren samt hur många ni är som vanligen äter middag i ert hem. Behöver ni en större eller mindre variant.
- Kommer du koka enbart ris med din riskokare eller behöver du fler funktioner som kanske ångkokning.
- Vilken budget har du till inköpet. Kolla igenom olika återförsäljare för att få en rättvis prisbild då priset kan skilja enormt mellan olika butiker.
- Har du mycket plats i köket eller lite. Tänk på var du ska förvara den eller på att hitta en för dig snygg design så att du kan ha den framme på exempelvis köksbänken.
Jämför de bästa Riskokarna i testet
Riskokare | Kapacitet | Effekt | Övrigt | Totalbetyg | Pris |
---|---|---|---|---|---|
![]() |
4.75 liter | 700 W | 5 års garanti |
![]() |
Pris från
663 kr
|
![]() |
1,8 liter | 700 W | 1,1 m elsladd |
![]() |
Pris från
299 kr
|
![]() |
4 liter | 650 W | Multikokare |
![]() |
Pris från
959 kr
|

Så gjorde vi testet
När vi gjorde testet fanns det en del faktorer vi hade med i beräkningarna för att kunna välja ut de tre topprodukterna samt en vinnare. Vi har gjort en liten redogörelse över dem här nedan.
- Användarvänlighet. Är den lätt att hantera eller är den komplicerad och krånglig så att det tar längre tid i köket för dig.
- Pris. Är det en maskin värd sitt pris eller är det fantasipriser.
- Kvalitet. Är den hållbar, kommer den med garanti. Eller är det något du behöver köpa nytt inom ett par månader.
- Funktioner. Har apparaten fler funktioner och fungerar alla som de ska med tillfredsställande resultat.
- Resultat. Hur blir det faktiska resultatet på riset efter att det blivit kokat. Blir det bra konsistens på det eller kanske lite grötigt eller för klibbigt. Eller med otur kanske inte ens helt klart.
Laga annat än ris
Din riskokare är inte bara begränsad till att bara laga ris, den kan användas i en mängd olika matlagningsmetoder och rätter. Från att koka andra spannmål till att koka ägg och proteiner, och till och med att göra soppa. En riskokare är alltså en rätt så mångsidig köksapparat. Här är några tips på andra sätt att använda din riskokare:
- Quinoa, bulgur och farro: Du kan använda din riskokare för att koka andra spannmål förutom ris. Lägg bara till önskad mängd spannmål, tillsammans med vatten eller buljong i förhållandet som rekommenderas på förpackningen. Stäng locket och starta din ris cooker, den kommer automatiskt att stänga av när spannmålen är klara.
- Ägg: Många riskokare har en ångkorg eller -trådar. Du kan använda dessa för att ånga ägg eller proteiner genom att placera dem i ångkorgen eller -tråden och sätta den på toppen av riset. Detta gör att äggen eller proteinerna kan koka försiktigt och jämnt, samtidigt som riset kokar under.
- Soppa: Du kan använda din riskokare för att göra soppa genom att fräsa grönsaker i kastrullen, tillsätta vätskor och sedan sätta på maskinen för att sjuda. Detta gör att soppan kan koka jämnt och utan att du behöver röra i den hela tiden.
- Frittatas: Du kan använda din riskokare för att göra frittatas genom att blanda ägg, ost och valfria grönsaker eller proteiner i kastrullen. Stäng locket och sätt på maskinen för att koka. Frittatan kommer att koka jämnt och utan att fastna i kastrullen.
- Fisk: Om din riskokare har en ångkorg eller -tråd, kan du placera en bit fisk på toppen av riset och sätta på maskinen för att koka. Fisken kommer att ångas försiktigt, medan riset kokar under. Att marinera fisken innan kokning kommer att lägga till smak och förbättra smaken av riset.
- Gröt: Du kan också använda den för att göra gröt genom att lägga till havregryn, polenta, majsgröt eller ris, tillsammans med vatten eller mjölk och valfria sötningsmedel eller kryddor. Stäng locket och sätt på maskinen för att koka. Vissa modeller har även en timer-funktion, så att du kan förbereda ingredienserna kvällen innan och vakna upp till en varm frukost.
- Varma mat: Du kan använda din riskokare för att laga och värma upp soppa och gryta genom att lägga till ingredienserna och ställa maskinen på sjudande. Det gör att soppan eller grytan lagas jämnt och utan behov av konstant röring.
- Göra äppelmos: Du kan använda din riskokare för att göra små portioner äppelmos eller annat fruktssåser genom att skära upp frukten, tillsätta lite juice och socker (om det behövs) och stänga locket. Riskokaren kommer att laga frukten tills den är mjuk och sedan kan du använda en stavmixer för att jämna ut eventuella klumpar.