Test: Vilken är den Bästa Riskokaren 2024?

Trött på att riset aldrig blir bra? Med hjälp av en riskokare får du alltid till ett perfekt ris. Se vår genomgång av de bästa riskokarna 2024

Ett riskokare är en köksapparat designad för att göra processen med att koka ris enklare, smidigare och mer konsekvent. Detta verktyg fungerar genom att automatiskt justera värme och tid baserat på mängden ris och vatten, vilket eliminerar gissningar och skapar perfekt tillagat ris varje gång. Med en mängd olika funktioner och inställningar kan riskokare anpassas för att koka alla typer av ris, inklusive basmati, jasmin, brunt och mer.

En riskokare är ett oumbärligt verktyg när du ska laga stora mängder ris, eller när du vill ha en konsekvent kvalitet på ditt ris. Om du regelbundet äter rätter som kräver kokt ris, eller om du ofta har gäster och behöver en smidig metod för att tillaga ris, är en riskokare ett utmärkt val. Den är också praktisk för dem som vill spara tid i köket, eftersom den gör det möjligt att sätta på riset och sedan fokusera på andra delar av måltiden utan att behöva övervaka kokprocessen.

Efter noggrann granskning av alla de bästa riskokarna på marknaden har vi kommit fram till att "Digital Simplicity Riskokare" står ut ur mängden. Med dess höga prestanda, användarvänlighet och överkomliga pris, erbjuder den enastående värde för pengarna. Denna riskokare ger dig möjlighet att förbereda perfekt kokt ris med lätthet, vilket gör den till ett ovärderligt tillskott i varje kök.

Testvinnare - Bästa Riskokaren 2024

Här är en överblick över årets bästa Riskokare.

 1. Riskokare bäst i test: Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri
 2. Bästa budgetvalet: Andersson Riskokare REC 2.2
 3. Bästa premiumvalet: Multikokare 12 portioner

Våra 3 bästa Riskokare (maj 2024)

1. Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri- Riskokare bäst i test

Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri - Riskokare bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Med Digital Simplicity ris och ångkokare tillverkad av Hamilton Beach får du perfekt tillagat ris vid varje tillfälle. Denna riskokare är din ultimata riskokarvän. Eftersom den även är utrustad med ångkokare blir den en ännu mer värdefull apparat i köket. Ångkokarfunktionen tillåter dig att ångkoka exempelvis både dumplings, grönsaker, soppor, pasta eller också färdigmat. Den håller en så pass högkvalitet att en fem års garanti är inkluderad med apparaten.

Denna riskokare är även utrustad med olika matlagningsprogram vilka du enkelt kan välja tack vare den simpla konstruktionen samt tydliga menyerna. När du valt vilket program du vill köra kan du sedan luta dig tillbaka eller förbereda något annat under tiden medan Digital Simplicity sköter risjobbet utan något behov av uppsikt. Du har även möjlighet att redan 15 timmar i förväg förbereda inför själva matlagningen. Riskokaren håller råvarorna fräscha tills det är dags för tillagning.

Vi valde ut Hamilton Beach Digital Simplicity ris och ångkokare till bäst i test på grund av många olika egenskaper som vi gillar. Som till exempel att den stora byttan på hela 4,75 liter trots sin storlek lyckas koka stora mängder ris med perfekt konsistens varje gång. Men också för att den är så pass mångfunktionell som den faktiskt är.

Vi gillar speciellt att de flesta delarna till den här riskokaren till och med går att maskindiska. Du behöver bara lossa det avtagbara innerlocket och diska det för hand. Ångkokningsfunktionen samt uppvärmnings- sjudningsfunktionen är ett par andra grejer som vi älskar att den har då du slipper köpa in flera olika apparater till ditt kök.

Egenskaper

 • Kapacitet: 4.75 liter
 • Effekt: 700 W
 • Övrigt: 5 års garanti

Fördelar

 • Perfekt tillagat ris varje gång.
 • Multifunktionell med både riskokare och ångkokare.
 • Klarar av att laga stora mängder mat med sin 4,75 liters kapacitet.
 • Möjlighet att förbereda matlagning 15 timmar i förväg.
 • De flesta delar kan maskindiskas, vilket gör rengöringen enkel.

Nackdelar

 • Den stora storleken kan ta upp mycket utrymme i köket.
 • Avtagbara innerlocket måste diskas för hand.

Omdöme

"Från ris till rätt - perfektion vid varje tillagning!".
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Effektivitet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Andersson Riskokare REC 2.2- Bästa budgetvalet

Andersson Riskokare REC 2.2 - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Netonnet)

Denna riskokare i rostfritt stål är med sina 1.8 liters bytta till storleken perfekt för till exempel mellanfamiljen, ett mindre sällskap vänner eller kanske ett par. Den här riskokaren är även utrustad med ett antal kontrollampor vilka visar att den är igång och om den är varm.

Andersson Riskokare REC 2.2 är av säkerhetsskäl utrustad med en stänkskyddad överkokningsventil vilken gör att det inte blir spillt eller skvätter hett vatten. Den är också tillverkad i hållbar design med borstat stål samt att du slipper att riset bränner fast i botten tack vara non-stick beläggningen innergrytan har.

Vi har valt ut Andersson Riskokare REC 2.2 till bästa budget riskokare dels tack vare att den ger mycket köksapparat för pengarna. Den kokar ditt ris alldeles perfekt samtidigt som du slipper lång tid i köket med efterstädning.

Något vi uppskattar är att den här riskokaren kommer med olika tillbehör som till exempel en måttkopp och plastsked. Samt att den har ett sorts varmhållningsläge efter att den kokat klart riset. Så du behöver inte ha stress för att det måste bli kalrt exakt samtidigt som kötträtten eller såsen utan du kan koka klart riset i lugn och ro innan du börjar med resten och ändå ha en toppenris att ställa fram på serveringsbordet.

Egenskaper

 • Kapacitet: 1,8 liter
 • Effekt: 700 W
 • Övrigt: 1,1 m elsladd

Fördelar

 • Perfekt storlek för mellanfamiljer eller mindre sällskap.
 • Utrustad med kontrollampor som visar när den är igång och varm.
 • Har stänkskyddad överkokningsventil för att förhindra spill och skvätt av hett vatten.
 • Tillverkad i hållbart borstat stål och har en non-stick beläggning för att förhindra att riset bränner fast.
 • Kommer med tillbehör som måttkopp och plastsked och har varmhållningsläge efter att riset är klart.

Nackdelar

 • Eftersom den är tillverkad i rostfritt stål kan den bli mycket varm att röra vid under användning.
 • Det finns risk att non-stick beläggningen kan slitas ut över tid, vilket kan leda till att riset börjar bränna fast.

Omdöme

Andersson Riskokare REC 2.2.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Effektivitet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.43/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

3. Multikokare 12 portioner- Bästa premiumvalet

Multikokare 12 portioner - Bästa premiumvalet
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Cervera)

Det här är en alldeles ypperlig riskokare som passar alla hem tack vare sin kompakta form, storlek, den söta samt praktiskt rostfria ståldesignen. Den är multifunktionell och tillåter dig ångkoka både soppor, ris, grönsaker och andra godsaker med strålande resultat.

Med denna kokare kan du dessutom koka ris som räcker till åtminstone 12 personer med sin kapacitet på nästan 1 kg ris. Vilket innebär att du kan bjuda in halva släkten på middag och bjuda dem på överlägset gott ris. Du kommer inte få några besvikna middagsgäster med denna maskin i ditt hem, det är ett som är säkert.

Vi valde Cuisinart Multikokare 12 till bästa premium riskokare mest tack vare att den är så funktionsduglig och snygg till ett väldigt attraktivt pris. Men också för att vi gillar dess rostfria, stilrena design. Samt att den är så oerhört lättanvänd, att du till och med kan låta barnen bjuda på middag när det ska bli ris till huvudrätten.

Den här riskokaren tillagar perfekt ris varje användningstillfälle så du behöver inte oroa dig för att misslyckas och behöva skämmas inför dina middagsgäster längre. Vi gillar också varmhållningsläget den är utrustad med för att ditt ris ska kunna stå serveringsklart på bordet utan att tappa värme eller konsistens.

Egenskaper

 • Kapacitet: 4 liter
 • Effekt: 650 W
 • Övrigt: Multikokare

Fördelar

 • Kompakt och praktisk rostfri ståldesign.
 • Multi-funktionell och kan ångkoka olika typer av mat.
 • Stor kapacitet, kan koka ris för upp till 12 personer.
 • Lättanvänd och säker nog för barn att använda.
 • Inkluderar varmhållningsläge för att hålla maten varm och färsk.

Nackdelar

 • Kan vara för stor för mindre hushåll eller kök med begränsat utrymme.
 • Priset kan vara högt för vissa konsumenter jämfört med andra modeller på marknaden.

Omdöme

Multikokare 12 portioner.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9/5
4,0/5
Effektivitet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Användarvänlighet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Så hittar du bästa Riskokare

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer riskokare?

Att hitta den bästa riskokaren kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet modeller och märken som finns tillgängliga på marknaden. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa dig att avgöra om en riskokare är bra eller inte. Dessa inkluderar funktioner, kapacitet, pris, användarvänlighet och användarrecensioner. Att noggrant överväga dessa faktorer kommer att försäkra att du väljer en riskokare som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.

Funktioner

Först och främst bör du överväga vilka funktioner du vill att din riskokare ska ha. Vissa modeller erbjuder grundläggande funktioner som att koka och värma ris, medan andra har mer avancerade inställningar för olika typer av ris, som basmati, jasmin eller brunt ris. En del riskokare har även extrafunktioner som att ånga grönsaker eller laga långsamma rätter. Om du är en person som gillar att experimentera i köket, kanske du vill leta efter en riskokare med flera matlagningsfunktioner. Men om du bara vill ha en enkel och rakt på sak riskokare, kan en modell med färre funktioner vara det bästa valet för dig.

Kapacitet

En annan viktig faktor att tänka på är riskokarens kapacitet. Du behöver bestämma hur mycket ris du vanligtvis lagar åt gången. Om du oftast lagar mat för en eller två personer, kan en mindre riskokare vara tillräcklig. Men om du har en stor familj eller ofta har gäster, kan det vara mer praktiskt att välja en större modell. Kom ihåg att ris expanderar när det kokas, så du behöver en riskokare som kan rymma den slutliga volymen av det kokta riset, inte bara den ursprungliga mängden okokt ris.

Pris

Det är också viktigt att överväga hur mycket du är villig att spendera på en riskokare. Priset kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. Det finns billiga riskokare som gör ett anständigt jobb, men de kanske inte håller lika länge eller har lika många funktioner som dyrare modeller. Å andra sidan kan vissa högkvalitativa riskokare vara värt den extra kostnaden om de erbjuder överlägsen prestanda och hållbarhet. I slutändan handlar det om att hitta en balans mellan pris och kvalitet som passar din budget och dina behov.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en annan avgörande faktor när du väljer en riskokare. En bra riskokare bör vara lätt att använda, med tydliga instruktioner och intuitiva kontroller. Det kan också vara bra om den har en avtagbar innerkruka som är lätt att rengöra, samt en automatisk värmehållningsfunktion som håller riset varmt efter att det har kokats. Om du har begränsat utrymme i ditt kök, kanske du också vill överväga storleken och formen på riskokaren för att se till att den passar bra på din bänkskiva.

Användarrecensioner

Sl

Jämför de bästa Riskokarna i testet

Riskokare Kapacitet Effekt Övrigt Totalbetyg Pris
Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare 4,75 L Rostfri 4.75 liter 700 W 5 års garanti Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
829 kr
Andersson Riskokare REC 2.2 1,8 liter 700 W 1,1 m elsladd Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
299 kr
Multikokare 12 portioner 4 liter 650 W Multikokare Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
1116 kr
riskokare test

Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet fanns det en del faktorer vi hade med i beräkningarna för att kunna välja ut de tre topprodukterna samt en vinnare. Vi har gjort en liten redogörelse över dem här nedan.

 • Användarvänlighet. Är den lätt att hantera eller är den komplicerad och krånglig så att det tar längre tid i köket för dig.
 • Pris. Är det en maskin värd sitt pris eller är det fantasipriser.
 • Kvalitet. Är den hållbar, kommer den med garanti. Eller är det något du behöver köpa nytt inom ett par månader.
 • Funktioner. Har apparaten fler funktioner och fungerar alla som de ska med tillfredsställande resultat.
 • Resultat. Hur blir det faktiska resultatet på riset efter att det blivit kokat. Blir det bra konsistens på det eller kanske lite grötigt eller för klibbigt. Eller med otur kanske inte ens helt klart.

Fördelar med en riskokare

En riskokare är ett oumbärligt verktyg för alla som älskar ris och vill ha perfekt tillagat ris varje gång. Det finns många fördelar med att äga och använda en riskokare, vilket gör den till en värdefull investering för ditt kök. Här är några av de viktigaste fördelarna med en riskokare:

 • Konsekvent perfekt ris: En av de största fördelarna med en riskokare är att den kan koka ris perfekt varje gång. Du behöver inte oroa dig för överkokt eller underkokt ris. Riskokaren justerar automatiskt värme och tid baserat på mängden ris och vatten, vilket ger konsekvent perfekt ris. Dessutom håller de flesta riskokare riset varmt efter att det har kokats, så du kan servera det när du är redo.
 • Tidsbesparing: En riskokare är också ett verktyg som sparar tid. Du behöver inte stå vid spisen och övervaka riset medan det kokar. Istället kan du bara ställa in riskokaren och sedan fokusera på andra delar av din måltid eller göra något annat under tiden. Detta gör matlagningen mycket mer effektiv och mindre stressande.
 • Mångsidighet: Trots sitt namn kan många riskokare göra mycket mer än bara koka ris. De kan också ånga grönsaker, laga långsamma rätter och till och med baka kakor. Detta gör dem till en mångsidig köksapparat som kan hjälpa dig att laga en mängd olika rätter, vilket sparar utrymme i ditt kök eftersom du inte behöver lika många separata apparater.
 • Hälsosamt: Att laga ris i en riskokare kan också vara hälsosammare än att koka det på spisen. När du kokar ris på spisen kan näringen i riset gå förlorad i vattnet som du häller bort. Men med en riskokare absorberas allt vatten (och därmed alla näringsämnen) av riset, så du får det mest näringsrika riset möjligt.
 • Enkel rengöring: Slutligen är riskokare oftast mycket enkla att rengöra. De flesta modeller har en avtagbar innerkruka som kan tas ut och diskas separat. Detta gör rengöringen mycket smidigare och snabbare, vilket är en stor fördel för alla som inte gillar att städa upp efter matlagning.

Nackdelar med en riskokare

Trots de många fördelarna med att använda en riskokare, finns det också några nackdelar som är viktiga att tänka på innan du gör ett köp. Ingen produkt är perfekt och riskokare är inget undantag. Här är några av de vanligaste nackdelarna som användare har rapporterat:

 • Upptar utrymme: Ett av de vanligaste klagomålen om riskokare är att de tar upp mycket utrymme i köket. Om du har ett litet kök med begränsat skåp- eller bänkutrymme, kan det vara svårt att hitta plats för en stor riskokare. Även om det finns mindre modeller tillgängliga, kanske de inte rymmer tillräckligt med ris för dina behov, vilket leder till kompromisser.
 • Överkokning eller bränning av ris: Även om de flesta riskokare är utformade för att koka ris perfekt varje gång, kan vissa modeller ibland överkoka eller bränna riset. Detta kan bero på felaktiga inställningar, men vissa användare har rapporterat att deras riskokare inte alltid koker riset konsekvent, trots att de följer instruktionerna noggrant. Detta kan leda till slöseri med mat och frustration.
 • Priset: Några av de bästa riskokarna på marknaden kan vara ganska dyra. Medan dessa modeller ofta erbjuder överlägsen prestanda och hållbarhet, kan priset vara en avskräckande faktor för vissa människor. Om du har en strikt budget att hålla dig till, kanske du behöver kompromissa med vissa funktioner eller kvalitet för att hitta en riskokare som du har råd med.
Vanliga frågor om riskokare

Vanliga frågor om riskokare

Kan jag koka annat än ris i min riskokare?

Ja, många riskokare är mycket mångsidiga och kan användas för att laga en mängd olika livsmedel. Du kan använda din riskokare för att ånga grönsaker, laga långsamma rätter, göra gröt och till och med baka kakor. Kom ihåg att olika modeller har olika funktioner, så det är viktigt att läsa bruksanvisningen för att se vad just din riskokare kan göra. Men generellt sett erbjuder riskokare mycket mer än bara kokning av ris.

Behöver jag blötlägga riset innan jag kokar det i min riskokare?

Det beror på vilken typ av ris du använder. Vissa typer av ris, som basmati och brunt ris, kan dra nytta av blötläggning eftersom det hjälper till att mjuka upp kornen och minska koktiden. Men för de flesta andra typer av ris är det inte nödvändigt att blötlägga dem innan du kokar dem i en riskokare. Faktum är att riskokaren är designad för att hantera hela kokprocessen på egen hand, så allt du behöver göra är att mäta upp ditt ris och vatten och sedan trycka på startknappen.

Varför bränner mitt ris ibland i botten av min riskokare?

Om ditt ris bränner i botten av din riskokare kan det bero på flera olika faktorer. Det kan vara att du använder för hög värmeinställning, eller att du inte använder tillräckligt med vatten. Det kan också vara ett resultat av att du inte rör om riset tillräckligt ofta under kokningen. För att undvika att ditt ris bränner, se till att du följer bruksanvisningen för din specifika riskokare och justerar inställningarna efter behov.

Är riskokare energieffektiva?

Ja, de flesta riskokare är mycket energieffektiva. De använder mindre energi än en traditionell spis och de har också ofta en automatisk avstängningsfunktion som stänger av värmen när riset är klart. Dessutom håller de flesta riskokare riset varmt efter att det har kokats utan att använda mycket extra energi. Så om du är orolig för din energianvändning, kan en riskokare vara ett bra val.

Hur rengör jag min riskokare?

De flesta riskokare är mycket enkla att rengöra. Den inre krukan är oftast avtagbar och kan tvättas i diskmaskin eller för hand med varmt tvålvatten. Om det finns matrester kvar på värmeelementet eller andra delar av riskokaren, kan du torka av dem med en fuktig trasa. Se till att alltid koppla ur din riskokare och låta den svalna helt innan du rengör den.

Kan jag använda min riskokare för att hålla andra livsmedel varma?

Ja, många riskokare har en värmehållningsfunktion som kan användas för att hålla mat varm. Detta kan vara särskilt användbart när du lagar mat för en stor grupp eller när du vill förbereda mat i förväg. Kom ihåg att inte alla livsmedel är lämpliga att hålla varma under en längre tid, så det är bäst att konsultera bruksanvisningen eller en matlagningsexpert om du är osäker.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
48 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5