Test: Vilken är den Bästa Pastamaskinen 2023?

Gör egen supergod färsk pasta med hjälpa av någon av dessa topprankade pastamaskinerna

Finns det egentligen något godare än egen hemmagjord pasta. Med en pastamaskin kan du enkelt och smidigt göra dina egna delikata pasta. Det passar sig lika bra till vardags middagar samt när du vill laga en superb middag vilken du kan imponera på dina middagsgäster med.

Men med alla olika sorters modeller av pastamaskiner vilka finns erbjuds på dagens marknad kan det vara svårt att veta vilken du ska välja. Vi har därför gjort ett test av pastamaskiner för att underlätta valet lite. Här nedan kommer vi att presentera våra fem favoriter samt berätta mer om varför vi valde ut just Atlas Pastaset Multipast till testvinnare.

Testvinnare - Bästa Pastamaskinen 2023

Här är en överblick över årets bästa Pastamaskiner.

 1. Bäst i test: Atlas Pastaset Multipast
 2. Bästa pastamaskinen med motor: Marcato Pastamaskin Atlas med Motor
 3. Bästa premiumvalet: Marcato Atlas 150 Koppar Pastamaskin
 4. Bästa budgetvalet: Kitchen Gadget Pastamaskin Rostfritt Stål
 5. Bästa automatiska pastamaskinen: Philips HR2345/19 Pasta Maker

Våra 5 bästa Pastamaskiner (mars 2023)

1. Atlas Pastaset Multipast- Bäst i test

Atlas Pastaset Multipast - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Detta är en manuell pastamaskin från Marcato vilken fungerar aldeles utmärkt för dig därhemma i amatörköket liksom för dig som kanske ligger på en lite mer professionell matlagningsnivå. Den är tillverkad av rostfritt stål vilket ger den både längre livslängd samtidigt som en vacker design.

Det är en oerhört högkvalitativ produkt vilken kommer att hålla livet ut. Utan att börja krångla för dig. Det medföljer många olika plattor för att kunna producera olika former samt storlekar av pasta.

Vi valde ut Marcato Atlas Pastaset Multi till bra val tack vare sin behändiga multifunktion samt att du får en väldigt hållbar kvalitetsmaskin till ett rimligt pris. Du kan till och med låta barnen hjälpa till att göra pasta med denna maskin då det inte finns någon risk att skada sig plus sin användarvänlighet.

Vi gillar att den här smarta apparaten är så lättrengjord också. Det är bara att torka av den med en trasa. Du behöver inte hålla på och krångla med diskning vilket tar tid från andra förberedelser inför middagsbjudningen.

Omdöme

.

Priser

2. Marcato Pastamaskin Atlas med Motor- Bästa pastamaskinen med motor

Marcato Pastamaskin Atlas med Motor - Bästa pastamaskinen med motor
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Fördelen med denna maskinen är så klart, som namnet antyder, att den drivs av en motor. Detta betyder att ditt jobb som pastabagare blir betydligt lättare, men också att du har mindre kontroll över degens konsistens. Om du letar efter en pastamaskin med motor så rekommenderar vi dock absolut denna.

Det positiva med denna maskinen är att den som sagt är automatisk och dessutom att du kan köpa flertalet olika valsar som tillbehör för att producera flera olika typer av pasta. Många av oss fastnar på en slags pasta, till exempel tagliatelle, och då är det överflödigt att ha en maskin som producerar många olika slags pasta.

Vi har valt Marcato Pastamaskin Atlas med Motor till bästa pastamaskinen med motor mycket tack vare att den kommer med ett bordsfäste vilket är en positiv detalj när vi tänker stabilitet. Plus dess vackra yttre vilket gör att du nästan hellre vill använda den som en köksprydnad än ett tillagningsredskap.

Dessutom tycker vi om att den här maskinen har en soliditet vilken garanterar att du kan baka pasta under många år framåt. Valsarna vilka följer med maskinen är dessutom justerbara för att ge dig ett bredare val när det gäller vilken pasta du vill bjuda dina gäster på.

Omdöme

.

3. Marcato Atlas 150 Koppar Pastamaskin- Bästa premiumvalet

Marcato Atlas 150 Koppar Pastamaskin - Bästa premiumvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Den här pastamaskinen är av så god kvalitet att det medföljer en fem års garanti på köpet. Marcato pastamaskinernas original har tillverkat en utomordentlig maskin i Atlas 150 Pastamaskin. Den är tillverkad i hållbart stål med välgenomtänkta detaljer i vacker design vilket även tillåter dig att lämna den framme som en prydnad på köksbänken. Gör som andra mästerkockar och införskaffa en Atlas 150 Pastamaskin från Marcato till ditt kök för professionella pastarätter.

Vid köp av denna pastamaskin medföljer det lasagneplattor med ställbar storlek. Det finns även valsar för att göra fettucine samt taglionlini. En väldigt mångfunktionell apparat perfekt för dig som vill kunna göra flera saker med en och samma maskin.

Vi valde ut Marcato Atlas 150 Pastamaskin till bäst i test mycket för sin mångfunktionalitet samt att den är så stabil och lättanvänd. Den passar perfekt både till nybörjare som till den mer erfarne användaren då den producerar högkvalitativ pasta.

Vi gillar hur bra resultatet på pastan blir. Allt från vanlig spagetti till ravioli får perfekt konsistens samt form. Den klarar av allt utan några som helst problem. Eftersom vi tycker att designen är så vacker kan du även ge bort en sån här pastamaskin till svärmor eller någon god vän vilken också är intresserad av matlagning.

Omdöme

.

Priser

4. Kitchen Gadget Pastamaskin Rostfritt Stål- Bästa budgetvalet

Kitchen Gadget Pastamaskin Rostfritt Stål - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Med den välgenomtänkta pastamaskin kan du imponera på dina middagsgäster genom att bjuda dem på excellenta pastarätter vilka kan överträffa mästerkockarnas om du lägger manken till. En väldigt robust, stabil maskin vilken med hjälp av en klämma inte flyttar på sig under användning utan låter dig arbeta fridfullt utan krångel.

Den är tillverkad i kromat rostfritt stål vilket gör den väldigt tålig, samt att det är ett estetiskt vackert material i sig för den som även vill ha något lent för ögat. Den ät utrustad med justerbara rullar för att både kunna knåda samt rulla pasta i ända upp till nio olika tjocklekar.

Vi valde dels ut Kitchen Craft Kitchen Gadget Pastamaskin Rostfritt Stål till bästa budget pastamaskin tack vare att du får en så bra köksapparat med ettårig garanti till ett så lågt pris. Samt att du överraskande nog kan producera så många olika varianter av pasta med den.

Vi upplever att den är väldigt lättanvänd samt lätt att rengöra. Då det bara är att torka av den med en våt trasa så är det klart utan något extra tidsödande på efterarbete vilket det annars kan bli med många andra köksapparater. Med sin stilrena design tycker vi att den gör sig perfekt som gåva till någon annan pastafantast i din bekantskap.

Omdöme

.

Priser

5. Philips HR2345/19 Pasta Maker- Bästa automatiska pastamaskinen

Philips HR2345/19 Pasta Maker - Bästa automatiska pastamaskinen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Detta är en maskin för oss som är lite mer bekväma, eftersom du slipper veva själv. Maskinen är helt automatisk den både knådar samt sträcker degen åt dig. Den kommer med fyra olika munstycken vilket räcker bra för den som är nybörjare med pasta och inte nödvändigtvis vill kunna skapa de hundratals pastaformer som finns.

Du kan göra exempelvis spagetti, fettucini, lasagne och penne, vilket är nog för de flesta pastaälskare. Från lasagnen kan du också så klart laga ravioli om du vill. Den här maskinen fungerar bra för de som har mindre tid men ändå vill kunna producera bra pasta. Om du vill laga egen pasta men inte har tillräckligt med tid så är detta ett perfekt val då du kan tillverka egen pasta men snabbare och enklare än med traditionella pastamaskiner.

Vi har valt Philips HR2345/19 Pasta Maker, 400 g compact till bästa automatiska pastamaskinen på grund av att den är en allt i allo maskin så trots att den har en något högre prislapp än vissa av sina konkurrenter kommer du inte att behöva spendera mer pengar på ytterligare apparater ifall det visar sig att du är en expert på pasta.

Vi tycker det är väldigt bra och generöst att den här maskinen har en garanti på fem år då det också säger en del om den goda kvaliteten. Liksom den andra varianten från Mercato så finns flera valsar att tillgå, men denna modell innehåller de flesta valsar du behöver i grundpaketet, vilket vi tycker är värdefullt.

Omdöme

.
Så hittar du bästa Pastamaskin

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer pastamaskin?

Då det som sagt finns väldigt många olika varianter att välja mellan kan det vara bra att tänka igenom några saker innan du gör ditt köp. Om du utgår ifrån ett par huvudkriterier så kan det inte gå fel. Vi kommer här att ta upp några punkter med saker värda att fundera igenom innan du gör ditt köp.

 • För det första, hur ofta men också hur mycket du använder en pastamaskin. Samt om det hör till vanligheten att ni är ett större antal middagsgäster. I sådana fall är det förmodligen bättre om du köper hem en lite större, kanske automatisk, rejälare apparat.
 • Budgeten du har att röra dig med. Titta runt för att kunna jämföra prisskillnaden hos olika återförsäljare. Priserna kan variera oerhört mycket återförsäljare emellan.
 • Vilken sorts pastarätter brukar du oftast göra. Utformandet av samt tillbehören till pastamaskinerna varierar mycket beroende på deras specifika ändamål. Du bör därför försöka att hitta en maskin vilken passar dina önskemål.
 • Köp helst ett välbeprövat märke. Gärna med tillhörande garanti, då vet du att det är en kvalitativ produkt.
 • Har du stor eller liten plats i ditt kök. Alltså bör du försöka nöja dig med en mindre pastamaskin eller har du möjlighet att köpa en större.
 • Ifall du tänker köpa pastamaskinen som en present till någon annan pastafantast du känner bör du även tänka på designen. Givetvis vill du såklart ge bort en fin gåva.

Jämför de bästa Pastamaskinerna i testet

Pastamaskin Munstycken Kraftkälla Externa kundbetyg Totalbetyg Pris
Atlas Pastaset Multipast 4 stycken Manuell 4,7 / 5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1735 kr
Marcato Pastamaskin Atlas med Motor 3 stycken Motordriven 5 / 5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1597 kr
Marcato Atlas 150 Koppar Pastamaskin 3 stycken Manuell 4,5 / 5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1299 kr
Kitchen Gadget Pastamaskin Rostfritt Stål 2 st Manuell 4,6 / 5 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
623 kr
Philips HR2345/19 Pasta Maker 4 st Motordriven 4,7 / 5 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2344 kr
pastamaskin test

Så gjorde vi testet

Vi tog hänsyn till många olika faktorer när vi gjorde detta test. Vi har tagit med dessa i beräkningarna i avgörandet huruvida pastamaskinerna uppfyller både våra samt era kriterier och önskemål de köksmaskiner vi använder. I den här sektionen kan du som är intresserad av att veta mer, läsa om testets mest avgörande kriterier.

 • Funktionsduglighet. Fungerar pastamaskinen som den. Eller krånglar den mycket. Samt att vi tittar på vilka funktioner maskinen har.
 • Prissättning. Är det ett rättvist satt pris på pastamaskinen. Eller är produkten överskattad med ett för högt pris vilket den inte klarar av att leva upp till.
 • Kvalitet. Ett krav är att pastamaskinen håller bra. Den får inte gå sönder lätt. Rostfria produkter är fördelaktigt.
 • Användarvänlighet. Det är till fördel om det är en lättanvänd apparat. Så att du inte lätt kan råka skada dig. Det ska vara en behändig samt harmlös apparat.
 • Rengöring. Pastamaskinen bör vara lättsam att rengöra. Det är inte bra om det kanske finns kanter eller hörn vilka är svåråtkomliga under diskning. Tål pastamaskinen med tillbehör maskindiskning eller inte.
 • Design. Pastamaskinen bör vara estetiskt tilltalande. Både för din egna skull samt för eventuella gästers eller om du ska ge bort den som en gåva.

Hur gör man egen pasta på bästa sätt

För att göra egen pasta på bästa sätt är det viktigt att använda bra råvaror och följa instruktionerna för din pastamaskin. Här är några tips för att göra egen pasta:

 1. Använd bra vetemjöl - använd ett bra vetemjöl som är högkvalitativt och har hög glutenhalt, detta ger en bättre smak och struktur på pastan. Ett bra alternativ för mjöl är durumvete.

 2. Var noga med förhållandet mellan mjöl och ägg - förhållandet mellan mjöl och ägg kan variera beroende på typ av pasta, men vanligtvis är det en del vetemjöl till två delar ägg. Var noga med att följa instruktionerna för din pastamaskin.

 3. Kneta ordentligt - knåda degen ordentligt tills den blir smidig och elastisk. Det hjälper att utveckla glutenet och ger en bättre struktur på pastan.

 4. Låt degen vila - låt degen vila i minst 30 minuter innan du rullar ut den. Detta ger degen tid att vila och kyla ner, vilket gör det lättare att rulla ut.

 5. Rulla ut pasta till önskad tjocklek - använd pastamaskinen för att rulla ut degen till önskad tjocklek. Var noga med att rulla ut degen jämnt så att pastan får jämn tjocklek.

 6. Skär pastan till önskad storlek - använd pastaskäraren för att skära pastan till önskad storlek, t.ex. fettuccine, spaghetti eller linguine.

 7. Koka pastan i saltat vatten - koka pastan i en kastrull med saltat vatten i ca 2-3 minuter eller tills den är klar. Servera med valfri sås och toppings.

 8. Var noga med att rengöra och vårda din pastamaskin - det är viktigt att hålla din pastamaskin ren och väl underhållen för att få bästa möjliga resultat. Rengör den efter varje användning och följ instruktionerna för att vårda den.

FAQ

Vad är en pastamaskin?

En pastamaskin är en köksapparat som används för att skapa egen pasta från råvaror som vetemjöl och ägg.

Varför ska man använda en pastamaskin?

Att göra egen pasta ger möjlighet att använda färska råvaror och skräddarsy smaken efter ens eget tycke och smak. Det är också en kul och rolig aktivitet att göra tillsammans med familj och vänner.

Vilka typer av pastamaskiner finns det?

Det finns olika typer av pastamaskiner, inklusive handdrivna maskiner, elektriska maskiner och kombinerade maskiner som kan göra flera olika typer av pasta.

Vad är skillnaden mellan handdrivna och elektriska pastamaskiner?

Handdrivna pastamaskiner kräver manuell kraft för att köra, medan elektriska pastamaskiner använder en motor för att köra. Handdrivna maskiner är ofta billigare men kräver mer arbete, medan elektriska maskiner är mer bekväma men kan vara dyrare.

Vad behöver man för att göra egen pasta med en pastamaskin?

För att göra egen pasta med en pastamaskin behöver man vetemjöl, ägg och eventuella andra råvaror som fyllning eller smak till pasta. Det är också bra att ha en skärbräda och en kniv för att skära pasta till önskad storlek.

Kan man göra andra saker än pasta med en pastamaskin?

Vissa pastamaskiner har olika tillbehör som gör det möjligt att göra andra saker som t.ex. gnocchi eller lasagneplattor. Det är viktigt att kolla med tillverkaren om din pastamaskin har dessa möjligheter.

Kan man göra pastadeg i matberadren?

Ja, det går bra att göra pastadeg i en matberedare. Det är enkel och snabb metod och du kan göra större mängder pasta på en gång.

Det finns de som hävdar att det blir bättre att göra den för hand, men ärligt talat har vi inte märkt någon större skillnad.

Här är några steg för att göra pastadeg i en matberedare:

 1. Mät upp vetemjöl och ägg i matberedaren.

 2. Kör matberedaren på låg hastighet i några sekunder tills ingredienserna är väl blandade.

 3. Öka hastigheten till medelhög och kör matberedaren i ytterligare några minuter tills degen börjar samla sig runt kniven.

 4. Ta ut degen från matberedaren och knåda den för hand på ett mjölat bakbord tills den blir smidig och elastisk.

 5. Låt degen vila i minst 30 minuter innan du rullar ut den.

Senast uppdaterad: 27 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5