Test: Vilken är den Bästa kastrullsetet 2023?

Stort test och genomgång av de mest populära kastrullseten 2023

Hemlagad mat som exempelvis en kött och potatissoppa tillsammans med nybakt bröd är alltid en höjdare. Men för att kunna tillaga en sådan soppa till perfektion behöver du en ordentlig kastrull som håller bra värme i botten. Men vilken typ av kastrullset ska du välja då?

För att hjälpa dig att hitta det bästa kastrullsetet har vi jämfört flera olika produkter. Vi har här i haft i åtanke både funktionalitet, kvalitet, effekt samt många andra viktiga element. Läs vidare och ta reda på vilka våra fem absoluta favoriter är samt varför vi valt ut Eva Trio Collection grytset till vår testvinnare.

Testvinnare - Bästa kastrullsetet 2023

Här är en överblick över årets bästa kastrullset.

 1. Bäst i test: Eva Trio Collection grytset
 2. Bästa premiumvalet: WMF Mattea Grytset 5 delar
 3. Bra val: Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar
 4. Bästa budgetvalet: Nordkök Kastrullset PRO II
 5. Bra val: Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock

Våra 5 bästa kastrullset (mars 2023)

1. Eva Trio Collection grytset- Bäst i test

Eva Trio Collection grytset - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Om du letar efter kvalitetsprodukter till ett inte alldeles för högt pris så kanske Eva Trio Collection grytset är det perfekta valet för dig. Du kan både koka och fritera falafel, potatis eller varför inte donuts med de här kastrullerna.

De här välkonstruerade modellerna är tillverkade i rostfritt stål vilket ger slitstarka kastruller. Oavsett om du bara ska koka gröt, potatis eller pasta fungerar den här kastrullserien från Eva alldeles utmärkt. De kommer i tre olika storlekar så som en mindre kastrull på 1,8 liter, en gryta på 3,6 liter samt en gryta på 4,8 liter.

Eva Trio Collection grytset är vårt mest prisvärda kastrullset just eftersom de här grytorna faktiskt ger mest för priset. De är tillverkade med aluminiumplatta, ett dubbellager rostfritt stål samt ett lager magnetiskt stål, vilket ger dig bra förutsättningar till att få upp värmen samt hålla jämn värme i hela grytan.

Den medföljande pastainsatsen passar till grytan på 3,6 liter och är ett alldeles fantastiskt hjälpmedel som alla borde få glädjen av att prova. De är även väldigt stilrena vilket gör att de passar perfekt att ge bort som exempelvis inflyttningspresent, bröllopsgåva eller julklapp.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 2 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Punktsvetsade svala handtag
 • Slitstark beläggning
 • Fungerar med alla värmekällor

Nackdelar

 • Kunde finnas en lite mindre kastrull
 • Lock behöver köpas till

Omdöme

Smart grytset med tvåårig garanti av hållbar kvalitet samt med tillhörande pastainsats.

2. WMF Mattea Grytset 5 delar- Bästa premiumvalet

WMF Mattea Grytset 5 delar - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här välgjorda kastrullsetet kommer i fem delar vilket är väldigt praktiskt för dig som gillar att både laga grytor i till exempel 3,5 liters grytan samtidigt som du kanske kokar ris i 3 liters grytan och vaniljsåsen till desserten i den lilla på 1,5 liter.

Kastrullerna är tillverkade av rostfritt Cromangan 18/10 stål. Tack vare den smarta, slitstarka, unika beläggningen i bottnen bränner du heller inte vid maten i första taget utan kan koka dina rätter i lugn och ro.

WMF Mattea Grytset 5 delar blev vårt premium kastrullset tack vare de många olika variationer av rätter du har möjlighet att tillaga samtidigt. Det är det perfekta valet för dig som ofta tillagar olika rätter till middagsbordet på en och samma gång. Du kan laga både din vardagsmat samt dina finare middagar med de här professionella kastrullerna från WMF Mattea.

Vi gillar den snygga och samtidigt behändiga konstruktionen av kastrullerna. Den unika, extremt tilltalande designen gör att den passar sig perfekt både som en serveringsdetalj eller som en gåva till ett nygift par eller varför inte till din mamma på mors dag.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 4 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Tål maskindisk
 • Garanti 2 år
 • Snygg design

Nackdelar

 • Den minsta kastrullen saknar lock

Omdöme

Kastrullset utrustat med WMfs egna unika bottenteknik, TransTherm, superelegant design & tvåårig garanti.

3. Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar- Bra val

Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar - Bra val
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Vi kan inte låta bli att älska det här rejäla kastrullsetet från Ego vilket vi upplever som nästintill oförstörbart. Det innehåller både hållbara och snygga kastruller som passar alla. Du kan dessutom lämna dem framme på bordet som serveringsdetalj under middagen. Kastrullerna går att använda på alla hällar, så även du som har induktion klarar dig galant med den här produkten.

Tack vare den kraftiga, kvalitativa tillverkningen kan du använda alla typer av redskap när du använder dessa kastruller. Metall, trä och plast kan användas utan att de förstör eller repar botten. Perfekt när barnen vill hjälpa till.

Varför vi valde ut just Ego Produre Pro Kastrullset till en av de produkter vi tyckte bäst om är dels tack vare kvaliteten men också för att vi gillar de tre olika storlekarna på de medföljande kastrullerna samt att alla tre är utrustade med lock.

De här snygga, praktiska och väldigt hållbara kastrullerna passar utmärkt som ett presentset till julafton eller varför inte till din mamma på hennes födelsedag. Då kan hon bjuda på goda grytor nästa gång du kommer och hälsar på.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 2 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Unik keramikförstärkt nonstick-beläggning
 • Tål metallredskap
 • Fler-lagerskonstruktion för optimerad värmespridning

Nackdelar

 • Kunde väga något mindre

Omdöme

Kvalitetskastruller för alla tillfällen tillverkade för optimal värmespridning och utrustad med unik keramikförstärkt nonstick-beläggning.

Priser

4. Nordkök Kastrullset PRO II- Bästa budgetvalet

Nordkök Kastrullset PRO II - Bästa budgetvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Med ett sånt här kastrullset från Nordkök går du inte bet. Det innehåller två något mindre kastruller på 1,5 och 2 liter. Dessutom ingår en lite större gryta vilken rymmer 3 liter. Det här är hållbara produkter du kan nyttja under lång tid till din matlagning både till vardags och för finmiddagen.

Kastrullerna har aluminiumbotten för optimerad värmespridning, en egenskap som ger dig perfekta, jämnt tillagade rätter. Kastrullen kommer med glaslock för att du ska kunna hålla kontroll över kokningen utan att få het ånga i ansiktet.

Vi har valt ut Nordkök Kastrullset PRO II 3 delar till bästa budget mest för att vi älskar den stora grytan som tack vare den välgenomtänkta konstruktionen levererar jämnt tillagade rätter. Du kan tillaga hela måltiden genom att exempelvis använda den stora grytan på 3 liter till att koka en superb currygryta, medan du kokar riset i 2 liters grytan och grönsaker med den tredje, lite mindre kastrullen.

Ett sådant här kastrullset förtjänar alla kockar där hemma att ha när det handlar om stekning, enklare fritering eller panering bland annat. Något som gör att vi gillar det extra mycket är det smarta durkslaget som finns inbyggt i locket.

Egenskaper

 • Kastruller: 2 st
 • Grytor: 1 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Tål maskindisk
 • Högkvalitativt rostfritt stål
 • Samtliga kastruller tål ugnsvärme

Nackdelar

 • Runda handtag som glider lite för lätt

Omdöme

Utmärkt produkt i högkvalitativt, rostfritt stål som både är ugnssäkra och går att maskindiska.

Priser

5. Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock- Bra val

Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock - Bra val
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Med ett kastrullset som det här får du inte bara väldigt praktiska, välfungerande kastruller utan också ett elegant kastrullset i rostfritt stål med stålinkapslade bottnar. Du behöver inte heller kladda mellan olika serveringsskålar med en av dessa praktfulla kastruller. Istället kan du stolt ställa fram grytan på bordet som en vacker dekoration till dukningen.

Tack vare materialfördelningen och konstruktionen av de här kastrullerna fördelar de effektivt och jämnt värmen. Dessutom är de tillverkade med stålinkapslade bottnar som reagerar snabbt på temperaturskillnader, vilket bidrar till att de här kastrullerna blir varma väldigt snabbt. De tre behändiga storlekarna gör att kastrullerna passar perfekt till både den mindre och större familjen.

Vi valde ut Sten Petter Backaryd Kastrullset med glaslock 3 delar 1+2+3 L till bra val helt enkelt för att de här kastrullerna har fantastiska tillagningsegenskaper. De är stilrena och samtidigt praktiskt designade vilket också hjälpte vinsten en bit på vägen. Till en billig slant får du ett utmärkt kvalitetsset.

Att de är kompatibla med alla typer av hällar, även induktionshällar, gör att kastrullerna blir extra attraktiva. Något vi gillar mycket med det här setet är att du får rejäla, väldigt användbara kastruller som du kan tillaga många olika sorters rätter med, till ett väldigt bra pris.

Egenskaper

 • Kastruller: 2 st
 • Grytor: 1 st
 • Övrigt: Kan inte va i ugn

Fördelar

 • Ett lock till 2 kastruller
 • Tål maskindisk
 • Silikonhandtag för svalt grepp

Nackdelar

 • Botten kan missfärgas lite

Omdöme

Snyggt komplett paket som tål maskindisk och har stålinkapslade bottnar för bättre effektfördelning.

Priser

Så hittar du bästa Kastrullset

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kastrullset?

Eftersom det finns väldigt mycket kastruller att välja mellan på dagens marknad kan det bli svårt att veta vad just du behöver. Därför har vi skapat dennaa köpguide. Nedan följer några aspekter värda att ha i åtanke innan inköp.

Funktionsduglighet

Fungerar kastrullerna som de ska. Det är viktigt att en kastrull får upp värmen snabbt samt fördelar värmen bra.

Kvalitet

Att kastrullerna håller hög standard är viktigt. Den får absolut inte ha lätt för att ta åt sig skador av exempelvis redskap eller vid förvaring. Bland annat är rostfria, stål- eller aluminiumprodukter väldigt tåliga vilket för dem hållbara.

Användarvänlighet

Kastruller ska gärna vara lättanvända och inte för tunga och otympliga. Sedan ska de dock inte vara för lätta heller eftersom risken då finns att de skadas enklare. De ska även ha handtag som är behagliga att hålla i och där du inte bränner dig.

Rengöring

Idag har vi oftast för lite tid för att orka stå med produkter som är svåra att rengöra. En kastrull ska gärna gå att diska i diskmaskinen eller åtminstone vara enkel att rengöra.

Design

För dig som gärna använder tillagningsredskapen som en del av dukningsupplägget kan det vara bra att tänka på designen. Du som vill ge bort ett kastrullset i present bör inte heller underskatta designvärde. Det finns en hel del varumärken som är omtyckta just för sin snygga design.

Värmeeffekten

Det kan vara bra att ha värmen i åtanke. Vissa kastruller har en tunnare botten. Då fördelar den värmen annorlunda än de med tjockare botten.

Storlek och utförande

Både storleken samt utförandet på kastrullerna varierar en hel del och du bör göra ditt val utifrån de rätter du brukar laga. Det är bra att om du försöker hitta en modell som uppfyller dina önskningar. Hur stora kastrullerna bör vara beror också på hur många personer ni är i hushållet. Lagar du ofta mat till många personer behöver de vara större.

Jämför de bästa kastrullseten i testet

Kastrullset Kastruller Grytor Övrigt Totalbetyg Pris
Eva Trio Collection grytset 1 st 2 st Kan va i ugn Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1499 kr
WMF Mattea Grytset 5 delar 1 st 4 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1249 kr
Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar 1 st 2 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1949 kr
Nordkök Kastrullset PRO II 2 st 1 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
649 kr
Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock 2 st 1 st Kan inte va i ugn Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1158 kr
kastrullset test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av kastruller och kastrullset kan se väldigt olika ut. För att göra testet lite mer användbart grupperade vi en seten i några olika kategorier och utsåg därefter bästa kastrullsetet i varje kategori. Det gör att du enklare kan hitta bästa alternativet för dig.

För att komma fram till vilket kastrullset som var bäst i varje kategori tog vi fram en lista med punkter som är särskilt viktiga för att jämföra kastruller. Punkterna som kastullseten bedömts efter är följande:

 • Storlekar: Har kastrullsetet en bra fördelning mellan små och stora kastruller? 
 • Tid: Hur snabbt går det att värma upp kastrullerna och fördelas värmen jämnt?
 • Material: Vilket material är kastrullerna tillverkat av? Har du märkt av något slitage efter en tids använding?
 • Pris: Hur mycket kostar kastrullsetet? Känns det prisvärt?
 • Design: Är kastrullerna snygga? Är de praktiska att använda?

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5