Test: Vilken är den Bästa kastrullsetet 2024?

Stort test och genomgång av de mest populära kastrullseten 2024

Ett kastrullset är en samling köksredskap som är oumbärliga för varje hemmakock. Dessa redskap, vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, aluminium eller koppar, används för att tillaga en mängd olika rätter. Ett typiskt kastrullset inkluderar kastruller av olika storlekar för att passa olika matlagningssituationer - från att koka pasta till att simma en gryta eller steka en stek. Varje kastrull i setet kommer med ett lock, vilket gör det enklare att kontrollera matlagningen och hålla värmen inuti.

En bra uppsättning kastruller är nödvändig för varje hushåll, oavsett om du är en amatörkock eller en professionell. De används dagligen för att laga allt från frukost till middag, och de rätta kastrullerna kan göra hela skillnaden när det gäller smak och konsistens. Dessutom är de utformade för att hålla i många år, vilket gör dem till en långsiktig investering. Oavsett om du flyttar in i ditt första hem, uppgraderar dina gamla köksredskap eller bara vill ha något nytt i köket, är ett kvalitativt kastrullset ett måste.

Efter noggrann granskning och testning har vi identifierat ett set som står ut från mängden: Eva Trio Collection grytset. Detta set kombinerar hög kvalitet, hållbarhet och praktisk design, vilket gör det till det bästa valet för de flesta kök. Med sin imponerande prestanda och rimliga pris, är detta kastrullset ett utmärkt val för alla som vill ta sin matlagning till nästa nivå.

Testvinnare - Bästa kastrullsetet 2024

Här är en överblick över årets bästa kastrullset.

 1. Bäst i test: Eva Trio Collection grytset
 2. Bästa premiumvalet: WMF Mattea Grytset 5 delar
 3. Bra val: Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar
 4. Bästa budgetvalet: Nordkök Kastrullset PRO II
 5. Bra val: Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock

Våra 5 bästa kastrullset (juli 2024)

1. Eva Trio Collection grytset- Bäst i test

Eva Trio Collection grytset - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Om du letar efter kvalitetsprodukter till ett inte alldeles för högt pris så kanske Eva Trio Collection grytset är det perfekta valet för dig. Du kan både koka och fritera falafel, potatis eller varför inte donuts med de här kastrullerna.

De här välkonstruerade modellerna är tillverkade i rostfritt stål vilket ger slitstarka kastruller. Oavsett om du bara ska koka gröt, potatis eller pasta fungerar den här kastrullserien från Eva alldeles utmärkt. De kommer i tre olika storlekar så som en mindre kastrull på 1,8 liter, en gryta på 3,6 liter samt en gryta på 4,8 liter.

Eva Trio Collection grytset är vårt mest prisvärda kastrullset just eftersom de här grytorna faktiskt ger mest för priset. De är tillverkade med aluminiumplatta, ett dubbellager rostfritt stål samt ett lager magnetiskt stål, vilket ger dig bra förutsättningar till att få upp värmen samt hålla jämn värme i hela grytan.

Den medföljande pastainsatsen passar till grytan på 3,6 liter och är ett alldeles fantastiskt hjälpmedel som alla borde få glädjen av att prova. De är även väldigt stilrena vilket gör att de passar perfekt att ge bort som exempelvis inflyttningspresent, bröllopsgåva eller julklapp.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 2 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Punktsvetsade svala handtag
 • Slitstark beläggning
 • Fungerar med alla värmekällor

Nackdelar

 • Kunde finnas en lite mindre kastrull
 • Lock behöver köpas till

Omdöme

Smart grytset med tvåårig garanti av hållbar kvalitet samt med tillhörande pastainsats.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Effektivitet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Design:
Betyg 9.73/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

2. WMF Mattea Grytset 5 delar- Bästa premiumvalet

WMF Mattea Grytset 5 delar - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här välgjorda kastrullsetet kommer i fem delar vilket är väldigt praktiskt för dig som gillar att både laga grytor i till exempel 3,5 liters grytan samtidigt som du kanske kokar ris i 3 liters grytan och vaniljsåsen till desserten i den lilla på 1,5 liter.

Kastrullerna är tillverkade av rostfritt Cromangan 18/10 stål. Tack vare den smarta, slitstarka, unika beläggningen i bottnen bränner du heller inte vid maten i första taget utan kan koka dina rätter i lugn och ro.

WMF Mattea Grytset 5 delar blev vårt premium kastrullset tack vare de många olika variationer av rätter du har möjlighet att tillaga samtidigt. Det är det perfekta valet för dig som ofta tillagar olika rätter till middagsbordet på en och samma gång. Du kan laga både din vardagsmat samt dina finare middagar med de här professionella kastrullerna från WMF Mattea.

Vi gillar den snygga och samtidigt behändiga konstruktionen av kastrullerna. Den unika, extremt tilltalande designen gör att den passar sig perfekt både som en serveringsdetalj eller som en gåva till ett nygift par eller varför inte till din mamma på mors dag.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 4 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Tål maskindisk
 • Garanti 2 år
 • Snygg design

Nackdelar

 • Den minsta kastrullen saknar lock

Omdöme

Kastrullset utrustat med WMfs egna unika bottenteknik, TransTherm, superelegant design & tvåårig garanti.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Effektivitet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Design:
Betyg 9.56/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar- Bra val

Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar - Bra val
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Vi kan inte låta bli att älska det här rejäla kastrullsetet från Ego vilket vi upplever som nästintill oförstörbart. Det innehåller både hållbara och snygga kastruller som passar alla. Du kan dessutom lämna dem framme på bordet som serveringsdetalj under middagen. Kastrullerna går att använda på alla hällar, så även du som har induktion klarar dig galant med den här produkten.

Tack vare den kraftiga, kvalitativa tillverkningen kan du använda alla typer av redskap när du använder dessa kastruller. Metall, trä och plast kan användas utan att de förstör eller repar botten. Perfekt när barnen vill hjälpa till.

Varför vi valde ut just Ego Produre Pro Kastrullset till en av de produkter vi tyckte bäst om är dels tack vare kvaliteten men också för att vi gillar de tre olika storlekarna på de medföljande kastrullerna samt att alla tre är utrustade med lock.

De här snygga, praktiska och väldigt hållbara kastrullerna passar utmärkt som ett presentset till julafton eller varför inte till din mamma på hennes födelsedag. Då kan hon bjuda på goda grytor nästa gång du kommer och hälsar på.

Egenskaper

 • Kastruller: 1 st
 • Grytor: 2 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Unik keramikförstärkt nonstick-beläggning
 • Tål metallredskap
 • Fler-lagerskonstruktion för optimerad värmespridning

Nackdelar

 • Kunde väga något mindre

Omdöme

Kvalitetskastruller för alla tillfällen tillverkade för optimal värmespridning och utrustad med unik keramikförstärkt nonstick-beläggning.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Effektivitet:
Betyg 9/5
4,0/5
Design:
Betyg 9.73/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

4. Nordkök Kastrullset PRO II- Bästa budgetvalet

Nordkök Kastrullset PRO II - Bästa budgetvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Med ett sånt här kastrullset från Nordkök går du inte bet. Det innehåller två något mindre kastruller på 1,5 och 2 liter. Dessutom ingår en lite större gryta vilken rymmer 3 liter. Det här är hållbara produkter du kan nyttja under lång tid till din matlagning både till vardags och för finmiddagen.

Kastrullerna har aluminiumbotten för optimerad värmespridning, en egenskap som ger dig perfekta, jämnt tillagade rätter. Kastrullen kommer med glaslock för att du ska kunna hålla kontroll över kokningen utan att få het ånga i ansiktet.

Vi har valt ut Nordkök Kastrullset PRO II 3 delar till bästa budget mest för att vi älskar den stora grytan som tack vare den välgenomtänkta konstruktionen levererar jämnt tillagade rätter. Du kan tillaga hela måltiden genom att exempelvis använda den stora grytan på 3 liter till att koka en superb currygryta, medan du kokar riset i 2 liters grytan och grönsaker med den tredje, lite mindre kastrullen.

Ett sådant här kastrullset förtjänar alla kockar där hemma att ha när det handlar om stekning, enklare fritering eller panering bland annat. Något som gör att vi gillar det extra mycket är det smarta durkslaget som finns inbyggt i locket.

Egenskaper

 • Kastruller: 2 st
 • Grytor: 1 st
 • Övrigt: Kan va i ugn

Fördelar

 • Tål maskindisk
 • Högkvalitativt rostfritt stål
 • Samtliga kastruller tål ugnsvärme

Nackdelar

 • Runda handtag som glider lite för lätt

Omdöme

Utmärkt produkt i högkvalitativt, rostfritt stål som både är ugnssäkra och går att maskindiska.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9/5
4,0/5
Effektivitet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Design:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

5. Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock- Bra val

Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock - Bra val
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Med ett kastrullset som det här får du inte bara väldigt praktiska, välfungerande kastruller utan också ett elegant kastrullset i rostfritt stål med stålinkapslade bottnar. Du behöver inte heller kladda mellan olika serveringsskålar med en av dessa praktfulla kastruller. Istället kan du stolt ställa fram grytan på bordet som en vacker dekoration till dukningen.

Tack vare materialfördelningen och konstruktionen av de här kastrullerna fördelar de effektivt och jämnt värmen. Dessutom är de tillverkade med stålinkapslade bottnar som reagerar snabbt på temperaturskillnader, vilket bidrar till att de här kastrullerna blir varma väldigt snabbt. De tre behändiga storlekarna gör att kastrullerna passar perfekt till både den mindre och större familjen.

Vi valde ut Sten Petter Backaryd Kastrullset med glaslock 3 delar 1+2+3 L till bra val helt enkelt för att de här kastrullerna har fantastiska tillagningsegenskaper. De är stilrena och samtidigt praktiskt designade vilket också hjälpte vinsten en bit på vägen. Till en billig slant får du ett utmärkt kvalitetsset.

Att de är kompatibla med alla typer av hällar, även induktionshällar, gör att kastrullerna blir extra attraktiva. Något vi gillar mycket med det här setet är att du får rejäla, väldigt användbara kastruller som du kan tillaga många olika sorters rätter med, till ett väldigt bra pris.

Egenskaper

 • Kastruller: 2 st
 • Grytor: 1 st
 • Övrigt: Kan inte va i ugn

Fördelar

 • Ett lock till 2 kastruller
 • Tål maskindisk
 • Silikonhandtag för svalt grepp

Nackdelar

 • Botten kan missfärgas lite

Omdöme

Snyggt komplett paket som tål maskindisk och har stålinkapslade bottnar för bättre effektfördelning.
Våra betyg
Hållbarhet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Effektivitet:
Betyg 8.7/5
3,7/5
Design:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Så hittar du bästa Kastrullset

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kastrullset?

Att hitta det bästa kastrullsetet kan vara en utmaning, eftersom marknaden är full av olika märken, material och prisklasser. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa dig att göra ett informerat beslut. Nedan följer en lista över fem viktiga faktorer att tänka på när du letar efter det bästa kastrullsetet för ditt kök.

Material

Det första du bör tänka på när du köper ett kastrullset är materialet. Det finns flera olika typer av material att välja mellan, och varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Rostfritt stål är det mest populära valet eftersom det är hållbart, lätt att rengöra och inte reagerar med mat, vilket betyder att det inte kommer att ändra smaken på din mat. Aluminium är ett annat bra val eftersom det värmer upp snabbt och jämnt. Kopparkastruller är också populära för deras utmärkta värmefördelning, men de kräver mer underhåll än andra typer av kastruller. Slutligen finns det gjutjärn, som är känt för sin långvariga värme och hållbarhet, men det kan vara tungt och svårt att hantera.

Storlek och antal bitar

Antalet kastruller i setet och deras storlek är också viktiga faktorer att tänka på. Ett större set med flera olika storlekar kan vara mer flexibelt och tillåta dig att laga olika typer av mat samtidigt. Men om du mestadels lagar mat för en eller två personer, kanske du inte behöver så många kastruller. Se till att storlekarna på kastrullerna passar dina matlagningsbehov. Även om ett större set kan verka som ett bättre värde, kommer det inte att vara värt det om du inte använder alla bitarna.

Handtag och lock

Handtagen på kastrullerna är viktiga för säkerheten och bekvämligheten. De bör vara robusta, bekväma att hålla i och inte bli för varma när kastrullen används. Locket är också viktigt eftersom det hjälper till att hålla värmen inuti kastrullen och förhindrar att maten skvätter ut. Locket bör passa ordentligt och ha en ventil för att släppa ut överskottsvärme.

Pris

Priset på ett kastrullset kan variera stort beroende på märke, material och antal bitar. Det är viktigt att sätta en budget innan du börjar shoppa, men kom ihåg att ett billigare set kanske inte alltid är det bästa värdet. Om du planerar att använda ditt kastrullset ofta, kan det vara värt att investera i ett dyrare set av hög kvalitet som kommer att hålla längre och prestera bättre.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att läsa användarrecensioner innan du gör ditt val. Även om en produkt ser bra ut på papperet, kan den ha dolda problem som bara kommer fram när den används regelbundet. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om hur produk

Jämför de bästa kastrullseten i testet

Kastrullset Kastruller Grytor Övrigt Totalbetyg Pris
Eva Trio Collection grytset 1 st 2 st Kan va i ugn Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1499 kr
WMF Mattea Grytset 5 delar 1 st 4 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1999 kr
Ego Produre Pro Kastrullset 3 Delar 1 st 2 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
899 kr
Nordkök Kastrullset PRO II 2 st 1 st Kan va i ugn Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
649 kr
Backaryd Kastrullset 3 delar med glaslock 2 st 1 st Kan inte va i ugn Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1599 kr
kastrullset test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av kastruller och kastrullset kan se väldigt olika ut. För att göra testet lite mer användbart grupperade vi en seten i några olika kategorier och utsåg därefter bästa kastrullsetet i varje kategori. Det gör att du enklare kan hitta bästa alternativet för dig.

För att komma fram till vilket kastrullset som var bäst i varje kategori tog vi fram en lista med punkter som är särskilt viktiga för att jämföra kastruller. Punkterna som kastullseten bedömts efter är följande:

 • Storlekar: Har kastrullsetet en bra fördelning mellan små och stora kastruller? 
 • Tid: Hur snabbt går det att värma upp kastrullerna och fördelas värmen jämnt?
 • Material: Vilket material är kastrullerna tillverkat av? Har du märkt av något slitage efter en tids använding?
 • Pris: Hur mycket kostar kastrullsetet? Känns det prisvärt?
 • Design: Är kastrullerna snygga? Är de praktiska att använda?

Fördelar med Kastrullset

Att investera i ett kvalitativt kastrullset kan ha en rad fördelar för din matlagningsupplevelse. Nedan följer några av de mest betydande fördelarna som kan komma med att äga ett bra kastrullset.

 • Mångsidighet: Ett av de största fördelarna med att äga ett kastrullset är dess mångsidighet. Med olika storlekar och typer av kastruller till hands, kan du lätt laga en mängd olika rätter, från små sidorätter till stora huvudrätter. Oavsett om du vill koka pasta, steka kyckling eller simma en gryta, kommer ett bra kastrullset att ha rätt redskap för jobbet.
 • Kvalitet och hållbarhet: Kvalitativa kastrullset är gjorda för att hålla. De är ofta tillverkade av robusta material som rostfritt stål eller gjutjärn, vilket innebär att de kan motstå slitage och hålla upp under många år av regelbunden användning. Dessutom kan de bättre motstå värme och korrosion, vilket bidrar till deras långvariga hållbarhet.
 • Jämn värmefördelning: Ett annat fördelaktigt drag hos de bästa kastrullseten är deras förmåga att jämnt fördela värmen. Detta innebär att maten lagas jämnt, vilket förhindrar att den bränner fast på botten av kastrullen och bidrar till en bättre smak och konsistens. Detta är särskilt viktigt för mer komplicerade rätter som kräver en noggrann värmekontroll.
 • Estetiskt tilltalande: Utöver deras praktiska användning kan kastrullset också lägga till estetiskt värde till ditt kök. Många moderna kastrullset har en elegant design och kommer i olika färger och stilar. Oavsett din inredningsstil, kan du hitta ett kastrullset som kompletterar ditt kök och ger det ett professionellt utseende.
 • Prisvärt: Slutligen, trots deras initiala kostnad, kan ett kvalitativt kastrullset faktiskt vara en kostnadseffektiv investering på lång sikt. Eftersom de är byggda för att hålla, behöver du inte oroa dig för att byta ut dem varje par år. Dessutom, eftersom de ofta säljs som ett set, kan du spara pengar jämfört med att köpa varje bit separat.

Nackdelar med Kastrullset

Trots de många fördelarna med att äga ett kastrullset, finns det också några nackdelar att tänka på. Här är några av de mest betydande nackdelarna som kan komma med att köpa och använda ett kastrullset.

 • Storlek och förvaring: Ett av de största problemen med att äga ett kastrullset är storleken och förvaringskraven. Eftersom setet innehåller flera kastruller av olika storlekar, kan det ta upp mycket utrymme i ditt kök. Om du har ett litet kök eller begränsat förvaringsutrymme, kan detta vara en avsevärd nackdel. Du måste tänka noga på var du ska förvara alla delar innan du köper.
 • Initial kostnad: Ett annat potentiellt problem med att köpa ett kastrullset är den initiala kostnaden. Kvalitativa kastrullset kan vara ganska dyra, särskilt om de är gjorda av högkvalitativa material som rostfritt stål eller koppar. Även om detta kan vara en bra investering på lång sikt, kan den höga initiala kostnaden vara en barriär för vissa konsumenter.
 • Oanvända delar: Slutligen finns det risken att vissa delar av ditt kastrullset kommer att bli oanvända. Ofta innehåller set kastruller av olika storlekar och typer, och du kanske inte behöver eller använder alla delar regelbundet. Detta kan leda till att vissa delar av ditt set går till spillo, vilket kan vara en nackdel om du försöker maximera värdet av ditt köp.
Vanliga frågor om kastrullset

Vanliga frågor om Kastrullset

Vilket material är bäst för kastrullset?

Det finns flera olika material som används för att tillverka kastrullset, och varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Rostfritt stål är ett av de mest populära materialen på grund av dess hållbarhet och lätta underhåll. Aluminium kastrullset är också populära på grund av deras lättvikt och utmärkta värmekonduktivitet. Kopparkastruller är kända för sin överlägsna värmefördelning, men de kräver mer underhåll än andra material. Gjutjärn är ett annat robust och långvarigt material, men det kan vara tungt och kräver särskild vård för att förhindra rost.

Hur tar jag hand om mitt kastrullset?

Skötsel av ditt kastrullset beror på materialet de är gjorda av. För rostfritt stål och aluminium, kan du vanligtvis diska dem i diskmaskin, men det är bäst att kontrollera tillverkarens instruktioner för att vara säker. Kopparkastruller bör handdiskas och poleras regelbundet för att behålla deras glans. Gjutjärn kräver speciell vård - de bör inte diskas i diskmaskin eller tvättas med tvål. Istället ska de rengöras med varmt vatten och en borste, torkas noggrant och sedan smörjas med matolja för att förhindra rost.

Är dyrare kastrullset alltid bättre?

Priset på ett kastrullset är ofta en indikation på dess kvalitet, men det betyder inte alltid att dyrare är bättre. Många gånger betalar du för märket snarare än kvaliteten på produkten. Det viktigaste är att välja ett set som passar dina individuella matlagningsbehov och budget. Se till att kontrollera användarrecensioner och produktbeskrivningar noggrant innan du gör ditt val.

Hur många kastruller behöver jag i mitt set?

Antalet kastruller du behöver beror på dina matlagningsvanor och storleken på ditt hushåll. Om du ofta lagar många olika rätter samtidigt, kanske du vill ha ett större set med flera olika storlekar. Om du mestadels lagar mat för en eller två personer, kan ett mindre set vara tillräckligt. Kom ihåg att det inte alltid är bättre med mer - det är ingen mening med att ha en massa kastruller om du inte kommer att använda dem.

Kan jag använda mitt kastrullset på alla typer av spisar?

De flesta moderna kastrullset är kompatibla med alla typer av spisar, inklusive gas, elektrisk och induktion. Men det är alltid bäst att kontrollera tillverkarens instruktioner för att vara säker. Vissa typer av kastruller, som de gjorda av koppar eller aluminium, kanske inte fungerar på induktionshällar utan en speciell magnetisk skiva på botten.

Vad menas med "non-stick" kastruller?

"Non-stick" refererar till en typ av beläggning som appliceras på insidan av kastruller och stekpannor för att förhindra att maten fastnar. Denna beläggning kan vara mycket praktisk när du lagar mat som har en tendens att bränna fast, som ägg eller pannkakor. Men det finns vissa hälsobekymmer kring vissa typer av non-stick-beläggningar, så det är viktigt att göra din forskning innan du köper. Dessutom kräver non-stick kastruller särskild vård - de bör inte överhettas och du bör undvika att använda metallredskap på dem för att undvika repor.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5