Test: Vilken är den Bästa kaffebryggaren 2023?

Vi testade några av mest populära kaffebryggarna från välkända varumärken som moccamaster, Smeg och Hamilton Beach. Läs mer om vilken vi valde till bäst i test 2023

En riktigt god kopp kaffe från en estetiskt tilltalande kaffebryggare som aldrig krånglar? Det är nog många kaffeälskares dröm, och med detta bäst i test, och vår köpguide, kommer vi att hjälpa dig att finna just dina drömmars kaffebryggare.

Vi har testat fem kaffebryggare. Läs mer om testet här nedanför och ta reda på varför vi valde KB952AO från MoccaMaster till bäst i test!

Testvinnare - Bästa kaffebryggaren 2023

Här är en överblick över årets bästa kaffebryggare.

 1. Kaffebryggare bäst i test: Moccamaster Kaffebryggare KB952AO Polerad silver
 2. Bästa premiumvalet: Smeg 50's Style Kaffebryggare Vit
 3. Smart tvåvägsbryggare: The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri
 4. Mest prisvärda kaffebryggaren: KITCHENminis Kaffebryggare Kimis Glas
 5. Bästa budgetvalet: Andersson CEM 2.5 kaffebryggare

Våra 5 bästa kaffebryggare (juni 2023)

1. Moccamaster Kaffebryggare KB952AO Polerad silver- Kaffebryggare bäst i test

Moccamaster Kaffebryggare KB952AO Polerad silver - Kaffebryggare bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Kaffebryggaren KB952AO från MoccaMaster är bäst i test enligt vår testpanel. Kaffebryggaren har en effekt på 1 520 Watt och den har en bredd på 32, 5 cm, höjd 35, 5 cm och ett djup på 17 cm. Det här gör denna MoccaMaster till en normalstor bryggare som rymmer 1, 25 liter kaffe. En full kanna tar enbart sex minuter att brygga.

Maskinen har färgerna svart och silver vilket gör dess utseenden stilrent. Kaffet bryggs vid en temperatur på 92 till 96 grader Celsius och det hålls sedan varmt vid 80 till 85 grader Celsius. Bryggaren är utrustad med automatisk avstängning som aktiveras efter 40 minuter.

Vår testpanel imponerades utav denna kaffebryggares snabbhet att brygga, men också att kaffet hölls på en bra eftertemperatur. Tidigare kunder är också de nöjda med samma egenskaper, och poängterar att kaffet blir gott tack vare den höga bryggtemperaturen. Majoriteten av kunderna tycker att denna kaffebryggare är värd sitt pris, som ligger omkring 2 500 kronor.

Egenskaper

 • Vattenkapacitet: 1,25 liter
 • Effekt: 1520 W
 • Auto avstängning: Ja, 40 min

Fördelar

 • Alltid perfekt bryggtemperatur
 • Optimal Värmehållningstemperatur
 • Snabb bryggning

Omdöme

Moccamaster - Det naturliga valet för kaffeälskaren.

Priser

2. Smeg 50's Style Kaffebryggare Vit- Bästa premiumvalet

Smeg 50's Style Kaffebryggare Vit - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den här kaffebryggaren från Smeg är inspirerad av 50-talet och tillverkad i vitt, pulverlackerat rostfritt stål. Det här gör att bryggaren är lätt att hålla ren och att den är slittålig. Dessutom är den mycket estetiskt tilltalande. Bryggaren finns dock i flertalet färger så som ljusblå, cremevit, svart, rosa och mintgrön.

Kaffebryggaren kan brygga upp till 1, 25 liter kaffe åt gången och har den inbyggd varmhållningfunktion. Det går också att ställa in vald aromintensitet. Även en automatisk avstängningsfunktion finns, och med den så stängs bryggaren av 20 minuter efter bryggningens slut. Det finns även en droppstopp-funktion så att du kan hälla upp kaffe utan att bryggningen är färdig.

Denna kaffebryggare har vi valt till testets bästa premium. Kaffebryggaren kostar omkring 2 500 kronor och har flertalet funktioner. Vi tycker dessutom att maskinen är väldigt snygg och kan därför gärna stå framme hela tiden. Många kunder tycker precis som vi - att bryggaren är väldigt snygg. Däremot tycker en del att den inte har särskilt lång garantitid för priset och att den ibland kan bli upplevd som något osmidig.

Egenskaper

 • Vattenkapacitet: 1,4 liter
 • Effekt: 1050 W
 • Auto avstängning: Ja, 40 min

Fördelar

 • Retroinspirerat utseende
 • Avstängningsbar ljudsignal
 • 2 års garanti

Nackdelar

 • Dyrare än moccamaster

Omdöme

Proffsig lyxbryggare från Smeg med inställningsbar kaffestyrka.

Priser

3. The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri- Smart tvåvägsbryggare

The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri - Smart tvåvägsbryggare
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

Med den här kaffebryggaren från Hamilton Beach kan du välja att antingen brygga som vanligt, i en kaffekanna, eller direkt i en kaffemugg eller i den medföljande termosmuggen. När det gäller funktionen för muggbryggning så brygger den upp till 4 dl kaffe. Väljer du istället att brygga i kaffekannan så kan du göra upp till 12 koppar kaffe på en gång. Medföljer gör två återanvändbara filter som passar vardera bryggfunktion.

Du kan välja att ställa in bryggaren på två kaffestyrkor - vanligt och starkt, eller ställa in en timer upp till 24 timmar innan bryggning. Kaffebryggaren har också en automatisk avstängningsfunktion som gör att den stängs av efter 40 minuter. Maskinen är även utrustad med ett anti-droppsystem så att du kan pausa bryggningen för att serva när du vill.

Den här kaffebryggaren kostar strax över 1 000 kronor och är i rostfritt stål. Vi tycker att den är ganska snygg och dessutom är det ett plus att det går att brygga direkt i önskad mugg. Det är förstås också positivt att den kan brygga upp till 1,8 liter på en gång.

Många kunder tycker att denna bryggare är snabb och serverat hett och gott kaffe. En del anser dock att kaffet inte blir gott utan ett riktigt kaffefilter i bryggaren. Vi har valt att ta med denna i vårt test som en smart tvåvägsbryggare och för att den har fått höga betyg.

Egenskaper

 • Vattenkapacitet: 1,8 liter
 • Effekt: 950 W
 • Auto avstängning: Ja, 40 min

Fördelar

 • Kan brygga för termosmugg eller kanna
 • Justerbar botten så du kan brygga i din favoritmugg
 • 5 års garanti

Omdöme

Smart tvåvägsbryggare som kan brygga direkt i termosmuggen.

Priser

4. KITCHENminis Kaffebryggare Kimis Glas- Mest prisvärda kaffebryggaren

KITCHENminis Kaffebryggare Kimis Glas - Mest prisvärda kaffebryggaren
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Cervera)

Det här är en kaffebryggare modell mindre från märket WMF. Den är enbart 26, 5 cm lång, 18, 5 cm bred och 33, 5 cm hög. Trots detta brygger den fem koppar. Kannas kapacitet är 0, 75 liter. Tack vare den nätta storleken får den plats även i det lilla köket, och bryggaren kan med fördel stå framme på köksbänken. Eftersom bryggaren är tillverkad i stilrena och tåliga material som glas och rostfritt stål är den dessutom estetiskt tilltalande.

Kaffebryggaren är utrustad med WMF Hot Brew teknologi samt WMF Aroma Perfection för en så god smak som möjligt. Bryggaren har också en automatisk avstängningsfunktion och en värmeplatta som håller kaffet varmt i kannan.

Det här är en kaffebryggare som testpanelen tycker är riktigt snygg! Att den är kompakt är ytterligare en fördel och att den brygger fem koppar åt gången räcker för de flesta av oss. Priset är ungefär 700 kronor och det är ingen överraskning att WMF:s bryggare utses till testets mest prisvärda kaffebryggare!

Även tidigare kunder har i sina omdömen påtalat att de tycker att den brygger bra kaffe och att maskinen är kompakt och smidig.

Egenskaper

 • Vattenkapacitet: 0,75 liter
 • Effekt: 760 W
 • Auto avstängning: Ja

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande
 • Tar upp liten plats
 • Byggd i glas och rostfritt stål

Nackdelar

 • Funkar bäst för mindre hushåll

Omdöme

Snygg minibryggare perfekt lämpad för det mindre köket.

Priser

5. Andersson CEM 2.5 kaffebryggare- Bästa budgetvalet

Andersson CEM 2.5 kaffebryggare - Bästa budgetvalet
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Netonnet)

Anderssons kaffebryggare CEM 2.5 är utsedd till den bästa budgetbryggaren i vårt test! Detta beror bland annat på priset som är omkring 300 kronor. Trots det låga priset levererar denna kaffebryggare många praktiska funktioner samt att den kan brygga upp till 12 koppar. Kannans kapacitet är på totalt 1,5 liter.

Den praktiska anti dropp-funktionen gör att du kan ta en kaffekopp redan innan hela bryggningen är färdig - utan att det droppar ned kaffe på sidan. Förutom detta har den också ett integrerat filter, en automatisk varmhållningsfunktion och automatisk avstängning. Avstängningen sker 40 minuter efter avslutad bryggning. Dessutom kan du programmera kaffebryggaren att brygga precis när du vill!

Vi tycker att den här kaffebryggaren är fantastisk för sitt pris. Att få flera praktiska funktioner för enbart några hundralappar är ett stort plus. Dessutom så brygger den snabbt och tyst. De kunder vi frågade om omdömen berättade också att de tycker bryggaren är enkel att rengöra, snabb samt snygg. Enda nackdelen var att den för vissa kunde upplevas som lite krånglig gällande programmeringen av automatisk start av bryggning.

Egenskaper

 • Vattenkapacitet: 1,5 liter
 • Effekt: 900 W
 • Auto avstängning: Ja, 40 min

Fördelar

 • Oerhört prisvärd
 • Integrerat kaffefilter
 • Automatisk avstängning

Nackdelar

 • Automatisk startfunktion kan va knepig till en början att ställa in

Omdöme

Prisvärd kaffebryggare med stor kanna och bra funktioner.

Priser

Så hittar du bästa Kaffebryggare

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kaffebryggare?

Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa en kaffebryggare. Bland annat behöver du tänka över vilka funktioner du tycker är viktiga. Vi guidar dig genom de viktigaste punkterna att tänka på här nedanför:

Bryggtemperatur

Det är viktigt att kaffebryggaren klarar av att brygga tillräckligt hett kaffe, eller snarare värma upp vattnet till en temperatur så att alla smaker släpper från kaffepulvret. Temperaturen bör vara omkring 92 till 96 grader Celsius. En bryggare som gör kallare kaffe än så ger ofta kaffe med en mindre aromatisk och mindre fyllig smak. I de fallen kan man hellre hälla över vatten i rätt temperatur själv.

Kapacitet

Hur mycket kaffe som kan bli bryggt åt gången kan vara en avgörande faktor om du gillar att dricka mycket kaffe, eller om ni är en familj där flera dricker kaffe. Gillar du dessutom att bjuda in många kaffedrickare på fika kan en större kaffekanna vara ett måste! De större kaffebryggarna har en kapacitet omkring 12 till 16 koppar, eller strax under 2 liter färdigbryggt kaffe. Är du däremot ensamboende, eller den enda kaffedrickaren, kanske en mindre bryggare är lämplig. Dessa tar dessutom mindre plats och kan ofta vara något billigare i inköp.

Värmehållning

En god värmehållningsfunktion gör att ditt kaffe håller en bra temperatur under en längre tid. Detta gör att du slipper skynda med att hälla upp kaffet direkt i en termos. Om du vill slippa använda en termos bör du kontrollera så att kaffebryggaren har en värmehållningsfunktion.

Rengöring och filter

En kaffebryggare ska vara enkel att hålla ren, särskilt om det medföljer integrerade filter. Kaffe- och fettrester förstör kaffets goda smak, och kan i långa loppet leda till att kaffebryggaren måste kasseras. Det ska med andra ord vara enkelt att göra ren bryggaren. Önskar du dessutom att alla löstagbara delar ska kunna bli diskade i diskmaskinen? Kontrollera då detta innan köp då inte alla bryggare kan bli maskindiskade.

Utseende

Utseendet må inte vara allt - men det är viktigt! Särskilt för en kaffebryggare är utseendet av stor vikt då de flesta har dessa ståendes på köksbänken för jämnan. Exakt hur en snygg kaffebryggare ser ut är väldigt individuellt, men vårt råd är att köpa en bryggare som du tycker är snygg eller som du åtminstone tycker är stilren och som inte förfular ditt hem.

Storlek

Förutom bryggarens bryggkapacitet så spelar dess generella storlek roll. En stor kaffebryggare kan upplevas som otymplig och att den tar för mycket plats i köket. Kom ihåg att det även finns kompakta bryggare som klarar av att brygga upp till 12 koppar. En stor kaffebryggare är alltså inte ett måste.

Prisklass

Hur mycket är du egentligen villig att lägga på en kaffebryggare? Det finns bra bryggare i alla prisklasser. Det betyder att du inte behöver köpa en kaffebryggare för flera tusenlappar för att kunna njuta av en god kopp kaffe.

Omdömen

Läs alltid på om den, eller de, kaffebryggare som du är intresserad av att köpa. Sök på internet och läs andra kunders omdömen och se vad de tycker är bra eller dåligt med just den modellen. Exempelvis kan många kunder ha anmärkningar på att kaffebryggarens värmehållningsfunktion inte håller måttet, eller att det är lätt att kaffe rinner utanför bryggaren och kannan vid bryggning. Kanske blir du istället glatt överraskad av att läsa att en billig bryggare är riktigt omtyckt.

Jämför de bästa kaffebryggarna i testet

Kaffebryggare Vattenkapacitet Effekt Auto avstängning Totalbetyg Pris
Moccamaster Kaffebryggare KB952AO Polerad silver 1,25 liter 1520 W Ja, 40 min Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
2699 kr
Smeg 50's Style Kaffebryggare Vit 1,4 liter 1050 W Ja, 40 min Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1895 kr
The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri 1,8 liter 950 W Ja, 40 min Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1049 kr
KITCHENminis Kaffebryggare Kimis Glas 0,75 liter 760 W Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
4770 kr
Andersson CEM 2.5 kaffebryggare 1,5 liter 900 W Ja, 40 min Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
299 kr
kaffebryggare test

Så gjorde vi testet

Kaffebryggare kommer i en mängd olika former. Från apparater som bara klarar av det mest basala till kvalitetsmaskiner med mer inställningar än man klarar av. För att göra det lite enklare att hitta rätt i djungeln av kaffebryggare har vi utsett bästa kaffebryggaren i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken kaffebryggare som är bäst i varje kategori har vi betygsatt dem var och en på ett antal punkter som är särskilt viktiga för just kaffebryggare:

 • Utseende: Är kaffebryggaren snygg? Skulle du kunna tänka dig att ha den i ditt kök?
 • Storlek: Tar bryggaren upp onödigt mycket plats på bänken? Måste man dra ut den från väggen för att fylla på vatten och byta filter?
 • Tid: Hur lång tid tar det att brygga en kanna? 
 • Kaffets arom och temperatur: Hur varmt är vattnet när det hamnar i filtret?
 • Funktioner: Kan man ändra styrka? Finns det inbyggd timer? Stänger den av sig själv?
 • Pris: Hur mycket kostar den? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den?

FAQ

Hur rengör jag min kaffebryggare?

Det bästa sättet att rengöra en kaffebryggare är att tömma allt kaffe och skölja ur behållaren med varmt vatten. Torka sedan av insidan och utsidan med en mjuk, fuktig trasa. För att rengöra kaffebryggarens vattenbehållare och filter, fyll behållaren med en blandning av vatten och ättika och kör en full bryggcykel. Skölj sedan noga med rent vatten.

Kan jag använda vanligt bryggkaffe i min kaffebryggare?

Ja, bryggkaffe är framtaget för att användas i en kaffebryggare. Det är dock viktigt att använda kaffe av hög kvalitet för att få den bästa smaken. 

Kan jag göra kaffe utan filter i min kaffebryggare?

Nej, det är inte möjligt att göra kaffe med en kaffebryggare utan filter. Filtersystemet är viktigt för att hålla bort kaffepulvret från det färdiga kaffet.

Hur ofta bör jag byta ut min kaffebryggare?

Det beror på hur ofta du använder kaffebryggaren och hur väl du tar hand om den. Vanligtvis rekommenderas det att byta ut en kaffebryggare varje 3-5 år, eller om det finns tecken på slitage eller problem med enhetens funktion.

Vilka tillbehör är bra att ha?

Det finns många olika tillbehör som kan vara användbara till en kaffebryggare, här är de som vi inte klarar oss utan:

 1. Kaffefilter: Kaffefilter är ett måste för att göra kaffe i en kaffebryggare. Det finns olika typer av filer, som pappersfiler och återanvändbara metallfiler, välj det som passar dig bäst.

 2. Kaffekvarn: Att ha en kaffekvarn hemma gör det möjligt att mala bönorna precis innan bryggningen för att få ut mest smak av kaffet.

 3. Termos: En termos är praktisk om du vill hålla kaffet varmt under längre tid.

 4. Kaffemått: Ett kaffemått är bra för att säkerställa att du använder rätt mängd kaffe och vatten vid varje bryggning.

 5. Kaffefilterhållare: En kaffefilterhållare gör det enklare att hålla reda på dina filer och gör det enklare att hålla köket organiserat.

 6. Mjölkskummare: Om du gillar cappuccino eller latte är en mjölkskummare en bra investering för att skapa den rätta mängden skummad mjölk.

Kan man göra cappuccino med en kaffebryggare?

Nej, det är svårt att göra en cappuccino med en vanlig kaffebryggare eftersom det krävs både espresso och skummad mjölk för att göra en cappuccino. En vanlig kaffebryggare är inte utrustad med den teknologi som krävs för att skapa skummad mjölk och det är svårt att göra espresso med en vanlig kaffebryggare. Men det finns kaffebryggare som har inbyggda kaffekvarnar eller kaffekvarnen är separerad från bryggaren och man kan göra espresso med det. Vill du göra cappuccino rekommenderar vi att du istället kollar på en espressomaskin.

 

Senast uppdaterad: 27 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 5 / 5