Test: Vilken är den Bästa Fritösen 2023?

Ta steget och köp en fritös med hjälp av vår guide till de bästa produkterna.

Finns det egentligen något smaskigare än nyfriterade pommes frites med grillat kött och en god pepparsås eller andra utsökta friterade rätter. Med en fritös kan du bland annat enkelt och smidigt göra exempelvis dina egna delikata grilltallrikar, till och med bättre än den lokala pizzerians. Den kan tillaga rätter vilka passar sig lika bra till vardagsmiddagar likväl som när du vill tillaga en utsökt, lite finare grillmiddag vilken imponerar på dina grillgäster.

Men med alla olika sorter modeller av fritöser som dagens marknad erbjuder kan det vara svårt för ett otränat öga att veta vilken modell du ska välja. Vi har därför testat en mängd olika fritöser för att underlätta ert val lite. Vi kommer här nedan att presentera våra fem absoluta favoriter samt berätta lite mer ingående om varför vi valde just Fritös 1600S Svart-Rostfri Svart-Rostfri till vår testvinnare.

Testvinnare - Bästa Fritösen 2023

Här är en överblick över årets bästa Fritöser.

 1. Fritös bäst i test: Fritös 1600S Svart-Rostfri
 2. Bästa premiumvalet: Fritös digital timer
 3. Bästa dubbelfritösen: Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L
 4. Mest prisvärda fritösen: Tefal Easy Pro Fryer
 5. Bästa budgetvalet: Princess Fritös Family Castel

Våra 5 bästa Fritöser (juni 2023)

1. Fritös 1600S Svart-Rostfri- Fritös bäst i test

Fritös 1600S Svart-Rostfri - Fritös bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Du som letar efter en fritös med utomordentliga egenskaper kan sluta leta nu på en gång då denna fritös från Wilfa är fullträffen du sökt efter. Wilfa klarar av fritera alla dina favoriträtter utan några som helst problem tack vare att den är en välgenomtänkt apparat med modern högteknologi.

Den här fritösen från Wilfa har en stor kapacitet vilken räcker gott och väl till hela familjen. Den är utrustad med en lättanvänd reglering för att välja de förinställda programmen för bekvämare matlagning.

Vi valde ut Wilfas Fritös 1600S Svart-Rostfri till bäst i test dels tack vare sin mångfunktionalitet. Vi fullkomligt älskar att det till och med går att slänga ner en hel kyckling i den här fritösen för fritering. Plus att den är av extremt god kvalitet samtidigt som den är smart och snyggt designad. Vi gillar allt med den.

Något som vi verkligen uppskattar är hur snabbt den tack vare det integrerade värmeelementet blir varm, vilket gör att du inte behöver slösa elektricitet på uppvärmningen utan kan starta den några minuter innan användning. Även frityrkorgen är till stor fördel då den är superlätt att rengöra. Du spar mycket tid bara på disk efter matlagningen med denna behändiga maskin.

Egenskaper

 • Effekt: 1600 W
 • Utrymme: 2,4 liter
 • Varumärke: Wilfa

Fördelar

 • Integrerat värmeelement
 • Skål kan diskas i maskin

Nackdelar

 • Utrymmet lite mindre än många andra

Omdöme

En prisvärd fritös som funkar bra till hemmamiljön.

Priser

2. Fritös digital timer- Bästa premiumvalet

Fritös digital timer - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

För dig som vill laga mat på ett professionellt sätt likt en mästerkock på tv är detta det absolut ultimata valet. Med sin eleganta, praktiska väldigt välgenomtänkta design samt storlek passar den utmärkt i alla kök. Du kan fritera de flesta av dina favoriträtter med denna exceptionella fritös.

Den här fritösen är bara att koppla in i vägguttaget och köra. Väldigt simpel anordning som de allra flesta klarar av att hantera utan problem, även du som är nybörjare i köket. Behållaren till fritösen är både löstagbar samt tillverkad för att du ska kunna bevara oljan inuti den så länge som möjligt.

Vi har valt ut Tefal Fritös digital timer till bästa premium dels tack vare att du får en välfungerande, smidig köksmaskin till ett rimligt pris. Överraskande mångsidig med de många variationer av olika rätter vilka du kan fritera med den. Rätter som exempelvis lökringar, kycklingvingar och pommes frites.

Vi gillar designen väldigt mycket, den är så gullig och stilren att den passar perfekt som inflyttningsgåva till tonåringens allra första lägenhet eller till ett kärlekspar som nyligen flyttat ihop. Dessutom ger den ett krispigt, gott resultat på dina rätter.

Egenskaper

 • Effekt: 2300 W
 • Utrymme: 3,5 liter
 • Varumärke: Tefal

Fördelar

 • Automatisk filtrering av oljan
 • Teknik som bevarar oljan längre
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Något dyr

Omdöme

Testets kraftfullaste fritös med ett utrymme om hela 3,5 liter.

Priser

3. Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L- Bästa dubbelfritösen

Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L - Bästa dubbelfritösen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Här har du den perfekta fritösen för att kunna fritera dina drömmåltider. Den har en jämn tillagningsförmåga med vilken du kan både fritera potatis, grönsaker samt till och med kyckling. Dess stora oljekapacitet gör den alldeles lagom för mellanfamiljen till den större.

Den här dubbelfritösen rymmer 3 L per fritösbytta. Alltså tillsammans totalt 6 L, vilket ger väldigt mycket mat per gång. Den är utrustad med två innerbyttor för att förhindra att olika smaker blir blandade. Den har också ett säkerhetsoljefiltret som förhindrar oljestänk. En smidig maskin, enkel att ställa undan tack vare sin lilla storlek och klipska, rena design.

Vi har valt ut Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L till bästa dubbelfritös eftersom att du får en kvalitetsprodukt till ett väldigt billigt pris. Den håller allt den utlovar samt med väldigt bra, krispigt resultat. Vi kan inte annat än älska att du har möjlighet att fritera både kyckling, potatis och grönsaker med den här fritösen eftersom det är både väldigt gott samtidigt som nyttigt med grönsaker.

De löstagbara delarna som tål att bli maskindiskade gillar vi väldigt mycket då det underlättar något oerhört vid rengöringen av apparaten. Något vi absolut gillar är att du inte bara kan fritera potatis utan att du faktiskt tillaga hela middagen med denna smarta köksapparat.

Egenskaper

 • Effekt: 2 x 1800 W
 • Utrymme: 2 x 3 liter
 • Varumärke: Princess

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Säkerhetsoljefilter förhindrar oljestänk

Nackdelar

 • Otymplig

Omdöme

Dubbelfritösen som låter dig fritera flera saker åt gången.

4. Tefal Easy Pro Fryer - Mest prisvärda fritösen

Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L - Mest prisvärda fritösen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

För dig som vill hitta den perfekta köksapparaten har du nu äntligen hittat rätt. Tefals fritöser är utrustade med alla funktioner du behöver. Som till exempel ett nedsänkt värmeelement för ett snabbt och perfekt friteringsresultat.

Den här maskinen har en kapacitet för mycket olja vilket räcker även till er lite större familjer, sällskap av vänner eller kanske arbetskollegor för en afterwork hemma hos dig. Den är utrustad med metallfilter. Samt ett fönster i locket för att underlätta matlagningen, lättare ge dig kontroll över resultatet.

Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L blev valde vi till mest prisvärd på grund av många olika anledningar. Men främst multifunktionaliteten samt den praktiska, slika designen. Oerhört lättrengjord, då du kan slänga in alla delar i diskmaskinen förutom själva den mekaniska anordningen förstås.

Vi tycker om den enkla, stilrena designen vilket gör den till en perfekt present till en grillmästarvän. Den smidiga konstruktionen tillåter dig att ställa undan den i något av köksskåpen utan problem efter användning. Eller så kan du välja att lämna den framme som en fin prydnad på köksbänken framför exempelvis en mindre grön hängväxt kanske.

Egenskaper

 • Effekt: 2200 W
 • Utrymme: 3 liter
 • Varumärke: Tefal

Fördelar

 • Prisvärt alternativ
 • Lock med fönster
 • Enkel att sköta och rengöra

Nackdelar

 • Risk att den spiller lite olja om inte locket är på

Omdöme

Testets bästa allroundfritös med bra effekt och storlek till bra pris.

Priser

5. Princess Fritös Family Castel- Bästa budgetvalet

Princess Fritös Family Castel - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Det här är en lagom fritös för dig som kanske inte lagar så avancerade rätter samt inte heller alltför stora mängder. Den har ett inbyggt skydd mot överhettning. Den är även utrustad med fyra olika program du kan ställa in. Vilket gör den väldigt praktisk för oss som kanske har lätt att glömma bort tiden.

Den är utrustad med ett behändigt reglage för att du lätt ska kunna navigera mellan de olika förinställda programvalen. Samt en mängd andra funktioner för ökad användbarhet samt att förenkla din användning.

Princess Fritös Family Castel valde vi till bästa budget tack vare dess mångfunktionalitet, kvalitet samt de krispiga, goda rätterna du kan fritera med den. Med utomordentligt bra värmefördelning blir dina rätter helt perfekt krispiga. Den här fritösen är effektiv och jobbar upp värmen väldigt snabbt.

Något vi uppskattar är de förinställda matprogrammen vilka underlättar matlagningen markant. Dess smarta, fina design gör dessutom att den passar mycket bra framme på köksbänken eller kanske som en bröllopspresent till ett nygift par.

Egenskaper

 • Effekt: 2000 W
 • Utrymme: 3 liter
 • Varumärke: Princess

Fördelar

 • Prispressat alternativ
 • Enkel isärtagning
 • Skydd mot överhettning

Nackdelar

 • Plasthandtagen blir lätt kletiga

Omdöme

Det perfekta budgetvalet för dig som endast friterar lite då och då.
Så hittar du bästa Fritös

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer fritös?

Det finns oändligt många varianter av fritöser att välja mellan. Kan det vara bra att fundera över några saker innan du gör inköpet. Det är alltid bra att utgå ifrån några huvudkriterier, då kan det inte gå fel. Vi kommer här att ta upp några punkter med saker väl värda att tänka lite på innan du gör köpet.

Användning

För det första, hur ofta men också hur mycket använder du egentligen en fritös. Samt om du vanligen brukar ha ett större antal middagsgäster. Om så är fallet är det förmodligen bättre för dig att köpa hem en något större, lite mer effektfull fritös.

Säkerhet

Har du småbarn bör det även finnas något sorts skydd mot hetta för att minska skaderisk.

Förvaring

Förvaringsmöjligheter är också något du bör tänka på. Hur stor fritös du kan köpa beror på huruvida du har plats till att förvara större apparater eller inte.

Pris

Vad har du för budget till inköp av köksapparater. Jämför priser mellan olika återförsäljare. Prisskillnaderna kan vara oerhört stora olika butiker emellan.

Behov

Vilken typ av rätter friterar du oftast. Både storleken av, samt tillbehör till fritöser kan variera kraftigt beroende på dess specifika användningsändamål. Bäst är att försöka att hitta en fritös som passar både dina behov och önskemål.

Storlek

Vill du dessutom kunna ta med dig din fritös på semestern med exempelvis husvagnen eller husbilen. Då bör du fundera på en portabel, lite mindre fritös. Istället för ett helt grillkök.

Kvalitet

Köp helst något mer välbeprövat märke ute på marknaden. Gärna med tillhörande garanti, då vet du att det är en kvalitativ fritös du köper.

Design

Ifall du tänker köpa en fritös som en gåva till någon annan mästerkock du känner bör du inte utesluta värdet av designen. Du vill självklart ge bort en tidlös, högkvalitativ, bra gåva.

Jämför de bästa Fritöserna i testet

Fritös Effekt Utrymme Varumärke Totalbetyg Pris
Fritös 1600S Svart-Rostfri 1600 W 2,4 liter Wilfa Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
900 kr
Fritös digital timer 2300 W 3,5 liter Tefal Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1219 kr
Princess Dubbel Fritös Svart 2x3 L 2 x 1800 W 2 x 3 liter Princess Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
915 kr
Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L 2200 W 3 liter Tefal Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
823 kr
Princess Fritös Family Castel 2000 W 3 liter Princess Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
447 kr
fritös test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av fritöser och de kan skilja sig i allt från storlek och volym till funktioner och användningsområden. För att du enklare 

 • Funktionsduglighet: Fungerar fritösen som den bör. Eller krånglar den kanske mycket. Samt att vi tittar på vilka funktioner fritösen faktiskt har.
 • Prissättning: Är det ett rimligt satt pris på apparaten. Eller är fritösen en överskattad produkt med ett alldeles för högt pris, vilket den inte lever upp till.
 • Kvalitet: Ett krav är att fritösen håller hög kvalitet. Den får inte gå sönder enkelt. Rostfria produkter är alltid fördelaktigt.
 • Effektivitet: Har fritösen bra värmeeffekt. Hur lång är uppvärmnings samt friteringsstiden.
 • Användarvänlighet: Det är till fördel om det är en lättanvänd fritös. För att du inte lätt ska råka bränna dig. Det bör vara en behändig samt harmlös apparat.
 • Rengöring: Det är till fördel om fritösen och korgen är lättrengjorda. Det är inte bra om det kanske finns svåråtkomliga ytor under rengöring.
 • Design: Det är också bra om den här köksprylen är vackert designad. Det säger vi både för din egen skull samt för dina gästers. Eller ifall du planerar att ge bort fritösen som gåva till någon annan mästerkock i din bekantskap.

FAQ

Vad är en fritös?

En fritös är en köksapparat som används för att fräsa mat, såsom pommes frites, kyckling och andra livsmedel.

Hur fungerar en fritös?

En fritös har en behållare för mat och en värmeelement som värmer upp oljan. När maten läggs i fritösen, simmar den i den varma oljan och fräses till den är gyllenbrun och krispig.

Vilken typ av olja ska jag använda i en fritös?

Det är bäst att använda högvärdig, stabila fett som exempelvis raps- eller solrosolja. Dessa har en hög smältpunkt och är lämpliga för höga temperaturer.

Hur ofta ska jag rengöra min fritös?

Det rekommenderas att rengöra fritösen efter varje användning. Det hjälper också till att förhindra smak- och luktöverföring mellan maträtter.

Kan jag fräsa mat som innehåller vatten i en fritös?

Det är inte rekommenderat att fräsa mat som innehåller vatten, eftersom det kan leda till att oljan spattrar och orsaka brätt. Så försök torka av maten noga innan du fräser den.

Kan jag använda samma olja flera gånger i fritösen?

Ja, du kan använda samma olja flera gånger, men det är viktigt att filtrera den regelbundet för att förhindra att matrester och andra skräp samlas i oljan. Efter en viss tid kan oljan bli mörk och börjar lukta och smaka fränt, så då bör du byta ut den mot ny olja.

Hur många portioner kan jag fräsa åt gången i en fritös?

Det beror på storleken på din fritös och mängden mat du vill fräsa. Generellt sett bör du inte fylla fritösen mer än halvvägs för att undvika spattring.

Kan jag fräsa färdigpackad färdigmat i fritösen?

Ja, det är möjligt att fräsa färdigpackad färdigmat i fritösen. Men det är bättre att läsa igenom produktens förpackning och följa rekommendationerna för den bästa resultatet.

Vad skiljer mellan en fritös och en airfryer?

En fritös och en airfryer skiljer sig från varandra på flera sätt. En fritös använder en stor mängd olja för att fräsa maten och ger den en krispig och fuktig konsistens. En airfryer använder istället en värmefläkt för att cirkulera het luft runt maten och ger den en torr och krispig yta. När det gäller hälsosamhet anses airfryer som ett mer hälsosamt alternativ eftersom den inte kräver någon extra olja för att fräsa maten, medan en fritös använder en stor mängd olja. Kapacitetsskillnaden mellan de två är att fritöser vanligtvis har en större kapacitet än airfryers.

Hur gör man för att fritera kött?

För att få köttet lagom tillagat i en fritös, rekommenderas följande steg:

 1. Välj rätt temperatur: Välj en lämplig temperatur baserat på vilken sorts kött du ska tillaga. Tjockare bitar behöver högre temperaturer och längre tid, medan tunnare bitar behöver lägre temperaturer och mindre tid.

 2. Skär köttet rätt: Skär köttet i jämna bitar så att de tillagas jämnt.

 3. Torka av köttet: Torka av köttet med kökspapper för att ta bort överflödig vätska.

 4. Salta och krydda: Salta och krydda köttet före tillagning för att ge det mer smak.

 5. Övervaka: Övervaka tillagningen noga för att undvika över- eller under tillagning. Vänd köttet regelbundet för jämn tillagning.

 6. Kontrollera innertemperaturen: Använd en kökstermometer för att kontrollera köttets innertemperatur. Köttet bör uppnå en säker innertemperatur för sin respektive sort.

 7. Låt vila: Låt köttet vila i några minuter efter tillagningen för att låta smaken sprida sig och för att förbättra saftigheten.

Senast uppdaterad: 31 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5