Test: Vilken är den Bästa routern 2022?

Hitta de bästa Wi-Fi-routrarna för prestanda, räckvidd och mest valuta för pengarna

De flesta med internet på företaget eller i hemmet behöver en router. Det är enheten som tar emot signalen från din anslutning och sedan skickar den vidare till olika datorer och andra enheter som wifi. Med detta sagt, är det viktigt att ha en bra och fungerande router. Vi har testat fem routers som vi och många användare anser vara de bästa på den svenska marknaden. Här hittar du allt från den billigaste till den bästa routern. Ta redan på mer om testet nedan och få svaret på varför vi valt Asus RT-AC59U V2 till bäst i test.

Testvinnare - Bästa routern

 1. Asus RT-AC59U V2
 2. ASUS RT-AX58U - AX3000 / Gigabit Ethernet / Dual-Band / MU-MIMO / OFDMA
 3. Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900 / Gigabit Ethernet
 4. TP-Link Archer C80 - AC1900 / Dual Band / MU-MIMO
 5. ASUS RT-AC51U - AC750

Våra 5 bästa routrar (oktober 2022)

 1. 1. Asus RT-AC59U V2

  Asus RT-AC59U V2
  4,7 av 5 i betyg
  4,7
  Bäst i test
  Köp nu
  köp
  på Webhallen
  Sammanfattning: .
  Hastighet
  867 Mbps
  LAN-portar
  4 st
  Webbhallens kundbetyg
  4,67 / 5
  Produktbeskrivning

  Med den flexibla routern Asus RT-AC59U V2 kan du får en fristående enhet, en start eller en utbyggnad av det perfekta mesh-nätverket. Här får du en router med fyra gigabit ethernet LAN portar, en USB port samt ett enkelt användargränssnitt.

  För trådlöst internet erbjuder Asus RT-AC59U V2 frekvensbanden 2,4 Ghz och 5 Ghz över standarden 802.11ac. Dessutom får du en hastighet på 4 x 600 Mbps över 2,4 Ghz bandet, vilket är dubbel så snabbt som 300 Mbps routrar.

  Vårt omdöme om Asus RT-AC59U V2

  När vi testade Asus RT-AC59U V2, gjorde vi det i olika miljöer, såsom öppna och blockerade platser, samt mellan olika våningsplan. Faktum är att den här routern inte har några egentligen brister.

  Vad som är bra med Asus RT-AC59U V2 är produktens många funktioner, stor flexibilitet, bra räckvidd med kraftig signal samt att den är enkel att använda. Där har du det enkla och snabba svaret på varför vi valt Asus RT-AC59U V2 till bästa routern 2021.

  Var kan jag köpa produkten?
 2. 2. ASUS RT-AX58U - AX3000 / Gigabit Ethernet / Dual-Band / MU-MIMO / OFDMA

  ASUS RT-AX58U - AX3000 / Gigabit Ethernet / Dual-Band / MU-MIMO / OFDMA
  4,7 av 5 i betyg
  4,7
  Köp nu
  köp
  på Webhallen
  Sammanfattning: .
  Hastighet
  3000 Mbps
  LAN-portar
  4 st
  Webbhallens kundbetyg
  5 / 5
  Produktbeskrivning

  Här handlar det om en direktör bland bästa routrar det här året. Både till funktioner och det höga priset. Den kommer med fyra antenner, fyra gigabit portar samt en USB port för direkt skrivare eller filserver. Även Asus RT-AX58U - AX3000 är en dualbands router med 2,4 Ghz bandet och 5 Ghz bandet.

  Den moderna standarden 802.11ac stöds naturligtvis, samt att den också är bakåtkompatibel med gammal standard. Vidare finns stöd för Mu-mimo och OFDMA, vilket ger bättre och snabbare dataöverföring. Dessutom syns det verkligen på designen att det handlar om en exklusiv router.

  Vårt omdöme om Asus RT-AX58U - AX3000

  Om vi bortser från priset, som är alldeles för högt för att det skulle bli tal om en plats som bäst i test. Ja, då ser vi genast att det fortfarande handlar om en bra router som kan leverera allt från höga hastigheter till stabilt nätverk. Utöver det är den också mycket enkel att installera och kontrollera.

  Vi skulle kunna säga att Asus RT-AX58U - AX3000 är lika bra som Asus RT-AC59U V2, men det hela handlar om att du får mer router för pengarna i valet av Asus RT-AC59U V2. Dock finns det inget som hindrar att du väljer den här modellen om du har råd och samtidigt vill ha en snygg router i hemmet.

  Var kan jag köpa produkten?
 3. 3. Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900 / Gigabit Ethernet

  Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900 / Gigabit Ethernet
  4,5 av 5 i betyg
  4,5
  Köp nu
  köp
  på Webhallen
  Sammanfattning: .
  Hastighet
  2917 Mbps
  LAN-portar
  4 st
  Webbhallens kundbetyg
  4,77 / 5
  Produktbeskrivning

  För dig som spelar spel eller av annan anledning behöver en mycket snabb, stabil och kraftfull router passar Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900 perfekt. Här finns det massor med fina namn och extra funktioner. Exempelvis Mu-mimo, WTFast accellerator och Adaptive QoS.

  Du behöver inte själv kunna allt. Det betyder i stort sett en mycket snabb och pålitlig router. Det du får är blixtsnabb wifi på upp till 2 917 Mbps. Med stöd för senaste standard och 2,4 Ghz band samt 5 Ghz band ger den här kraftfull routern oslagbar räckvidd.

  Vårt omdöme om Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900

  Här talar vi inte bara om en gaming router utan Asus RT-AC86U Gaming Router - AC2900 fungerar också som en stabil och mycket snabb router i allmänhet. Efter att ha testat den här produkten i olika miljöer, ser vi inga nackdelar mer än priset.

  Givetvis kan det också vara en svårighet för många ovana användare att hantera alla inställningar och funktioner. Lika mycket som vi rekommenderar den här routern till alla som spelar online, är det kanske inte det bästa valet för det traditionella hemmanätverket.

  Var kan jag köpa produkten?
 4. TP-Link Archer C80 - AC1900 / Dual Band / MU-MIMO
  4,1 av 5 i betyg
  4,1
  Köp nu
  köp
  på Webhallen
  Sammanfattning: .
  Hastighet
  1900 Mbps
  LAN-portar
  4 st
  Webbhallens kundbetyg
  5 / 5
  Produktbeskrivning

  Med valet av TP-Link Archer C80 - AC1900 får du en mycket prisvärd dualbands router av hög kvalitet. I den här routern finns även stöd för MU-mimo, vilket ger dig extra funktioner. Vidare fungerar även TP-Link Archer C80 - AC1900 med standard 802.11ac över 600 Mbps på 2,4 Ghz bandet och 1300 Mbps över 5 Ghz bandet.

  I TP-Link Archer C80 - AC1900 finns även beamforming som vi har beskrivit ovan, samt smart connect. Vidare finns avancerade funktioner som verktyg för nätverkshantering, föräldrakontroll, gästnätverk samt åtkomstkontroll.

  Vårt omdöme om TP-Link Archer C80 - AC1900

  Med en router av den här klassen och så många funktioner, är det viktigt att testa den fullt ut. Genom att testa den i olika miljöer såg vi direkt den smarta funktionen med beamforming, vilket gjorde att alla enheter fick dra nytta av routerns fulla kapacitet.

  Det bästa med TP-Link Archer C80 - AC1900 är att den har så mycket under skalet till ett fantastiskt pris. Är du den som förstår dig på allt, är det här ett mycket bra val. Nackdelen kan vara att alla avancerade funktioner kan ge den mindre tekniska huvudbry.

  Var kan jag köpa produkten?
 5. 5. ASUS RT-AC51U - AC750

  ASUS RT-AC51U - AC750
  4,1 av 5 i betyg
  4,1
  Köp nu
  köp
  på Webhallen
  Sammanfattning: .
  Hastighet
  733 Mbps
  LAN-portar
  4 st
  Webbhallens kundbetyg
  499
  Produktbeskrivning

  När du vill ha det bästa för det billigaste priset är Asus RT-AC51U - AC750 ett självklart val. Här får du en mycket smidig, liten och kraftfull router under tre hundra kronor. Givetvis är det fortfarande en dualbands router med 802.11ac standard, samt bakåtkompatibel med tidigare standard.

  Här får du en hastighet av 300 Mbps över 2,4 Ghz bandet och 433 Mbps över 5 Ghz bandet. Asus RT-AC51U - AC750 kommer med fyra gigabit portar samt en USB port. Via USB porten kan du ansluta hårddisk och få en filserver med hjälp av Asus AiCloud. Alternativt ansluter du en printer och får en printerserver.

  Vårt omdöme om Asus RT-AC51U - AC750

  Efter att ha provat Asus RT-AC51U - AC750 på olika platser och sett den här routern jobba, kunde vi inte göra annat än jubla, sett till priset. Naturligtvis är det dock en enkel router som har minimalt antal funktioner.

  Är det dock så att du enbart har ett hemmanätverk där du surfar och laddar upp och ned filer, fungerar den perfekt. Därav blev Asus RT-AC51U - AC750 vårt självklara val för bästa och billigaste router.

  Var kan jag köpa produkten?

Varför lita på Bäst i Test 365?
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa routern

Vad ska man tänka på vid köp av router?

För att välja bästa routern finns det en hel del att tänka på, för att ge dig möjligheten att optimera ditt val av router. Det kan vara allt från vilka band den fungerar med och hur många portar som finns till hur bra den fungerar med olika extenders. Nedan ser du en lista på olika saker att ha i åtanke för att optimera valet av bästa routern.

Wifi-standard

Det finns olika beteckningar på standard. Den internationella standarden är IEEE 802.11x för wifi-anslutningar. Idag är det den snabbaste standarden som gäller, vilken just nu betecknas som 802.11ac. Det är den standard som dagens moderna prylar ansluter till. Har du äldre enheter kan de ansluta till både 802.11n samt 802.11g. Vill du ha det allra senaste finns en ny standard vid namn 802.11ax.

Ethernet

Den bästa anslutningen får du alltid via kabel. Här kan routern exempelvis ha servrar eller en NAS. Se alltid till att din router har gigabit-portar. De betecknas antingen Gigabit Ethernet eller 1000 Ethernet.

Räckvidd/Beamforming

Något som alltid ger sämre räckvidd är högre frekvensband. Är det sedan så att du har mycket hinder som möbler, väggar samt olika våningsplan. Ja, då är det bra att välja router med låg frekvens. Vidare finns beamforming i vissa routrar. Här är det en funktion som känner av var olika enheter finns och kan sända en kraftigare signal dit.

Frekvensband

Idag finns det nästan alltid två frekvensband i en router. Det heter dualband, vilket då beskriver att en router kan kommas åt via 2,4 Ghz bandet och 5 Ghz bandet. Efter det finns modernare routrar som erbjuder trippelband. Det betyder att du får ett extra 5 Ghz band, vilket ger kraftigare signal.

Premiumfunktioner

Vid sidan av de fyra punkterna ovan finns också något som bär namnet Mu-mimo. Ser du till att din router stöder det, får du en effektivare produkt. På så sätt kan du skicka data snabbare och säkrare till flera prylar på samma gång. Dock fungerar det bara om den enhet du skickar till också har stöd för Mu-mimo.

Sist men inte minst finns Wi-gig, som brukar en mycket snabb standard vid namn 802.11ad. Här handlar det om ett frekvensband på låga 60 Ghz. En router som har stöd för Wi-gig ger en mycket kraftfull och stabil signal, som kan leverera hastigheter över en gigabit.

Senast uppdaterad: april 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5