Test: Vilken är den Bästa Setting Sprayen 2023?

För dig som vill ha ett långvarig smink utan texturerna från pulver.

En setting spray är idag mycket populär och den avslutande produkten att använda vid en välgjord sminkning. För att din hud ska bli återfuktad och sminkningen ska hålla i sig under dagens gång kommer du att behöva en fungerande setting spray, som du sprutar över din sminkning för att ge ditt ansikte det där lilla extra lyftet.

Nedan har vi listat olika setting sprays enligt utfört test. Vi har genom detta test kommit till slutsatsen att Smashbox Photo Finish är den bästa setting sprayen. Fortsätt att läsa för att ta reda på varför den vann, och vilka andra setting sprays vi valt att rekommendera.

Testvinnare - Bästa Setting Sprayen 2023

Här är en överblick över årets bästa Setting Sprayer.

 1. Bäst i test setting spray: Smashbox Photo Finish
 2. Bästa premium: Urban Decay All Nighter
 3. Mest prisvärda: MAC Prep + Prime Fix
 4. Bästa billiga: NYX Professional Matte
 5. Mest fuktgivande: Lumene Blur Longwear

Våra 5 bästa Setting Sprayer (juni 2023)

1. Smashbox Photo Finish - Bäst i test setting spray

Smashbox Photo Finish Weightless Setting Spray 116 ml - Bäst i test setting spray
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kicks)

Den här uppfriskande setting sprayen från Smashbox utlovar att passa alla hudtyper. Samtidigt upplever vi att den sitter som smäck i ansiktet. Med denna setting spray minskas synligheten av porer och andra orenligheter som uppstått på din hud.

Efter att ha provat Smashbox Photo Finish Weightless Setting Spray anser vi att det är ett bekvämt alternativ som gör att du slipper oroa dig för att huden ska upplevas som fet och kladdig. Du får mycket för priset, så Smashboxs setting spray är ett värdigt alternativ att överväga.

Att tänka på

Du som är ute efter att få en glansig hy nöjer dig troligen inte med denna produkt då den är ganska matt. Kvaliteten är inte lika bra som hos ovanstående setting sprays heller, även om produkten sägs ha en lång hållbarhet. Smashbox Photo Finish Weightless Setting Spray luktar till viss del alkohol. Lukten och känslan på produkten kommer inte att vara föredragen av alla användare.

Egenskaper

 • Volym: 116 ml
 • Finish: Neutral
 • Kr / ml: 2,63 kr

Fördelar

 • 2 olika storlekar
 • Känns inte fet

Nackdelar

 • Vissa alternativ håller sminket bättre

Omdöme

Cruelty Free och dermatologiskt testad som passar alla hudtyper.

Priser

2. Urban Decay All Nighter - Bästa premium

Urban Decay All Nighter Setting Spray 118 ml - Bästa premium
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Till butik
köp
(Kicks)

Urban Decay All Nighter Setting Spray är en av de mest hållbara setting sprays du kan hitta. Den håller nämligen en god effekt i hela 16 timmar, vilket vi kan bekräfta efter testning. Sedan ser den till att ditt smink säkert sitter på plats, genom vått och torrt. Det spelar ingen roll hur vädret ser ut när du använder Urban Decay All Nighter Setting Spray, då produkten sänker temperaturen på sminkningen. Vi tycker att detta är en mycket positiv egenskap hos denna setting spray. Produkten ser också till att din hud inte utsätts för onaturligt skimrande.

Vi känner knappt av sminkprodukten vid användning eftersom den är väldigt lätt mot huden. Det är ett behagligt val med många positiva funktioner, vilket gjort att vi valt att utse Urban Decay All Nighter Setting Spray till det bästa premium-valet.

Att tänka på

Setting sprayen ger som sagt inte så mycket “glow” i jämförelse med vissa andra produkter vi listat, även om den är en av de mest återfuktande varianterna. Dessutom kan den upplevas som lite “för” återfuktande, beroende på vem som använder den. Den har inte heller en lika behaglig doft, om det är något du har för vanan att gå på när du köper sminkprodukter.

Egenskaper

 • Volym: 118 ml
 • Finish: Neutral
 • Kr / ml: 2,88 kr

Fördelar

 • Vinnare i KICKS Beauty Awards 2021
 • Patenterad Temperature Control Technology
 • Exklusivt samarbete med Skindinavia

Nackdelar

 • Den mindre flaskan har dyrt pris/ml

Omdöme

Mikrofin spray som fräschar upp huden genom en patenterad Temperature Control Technology.

Priser

3. MAC Prep + Prime Fix - Mest prisvärda

MAC Prep + Prime Fix + 100 ml - Mest prisvärda
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kicks)

Denna setting spray är anpassad till alla hudtyper och har en god doft. Den är inte bara återfuktande utan fungerar även som primer. Detta anser vi är en stor fördel med produkten då den kan användas både under och över din sminkning, samt sprayas på ytterligare under dagen, om så önskas. Därmed får huden mycket mera lyster och du ser extra fräsch ut.

Vi upplever setting sprayen som väldigt hållbar då sminket suttit som det ska under en hel arbetsdag, utan att förlora sin glans. MAC Prep + Prime Fix+ är en stor favorit, både för andra och för oss personligen. Som vanligt har MAC levererat en sminkprodukt som ger enastående resultat. Då produkten har precis vad du kan önska dig av en bra setting spray har vi utsett MAC Prep + Prime Fix+ till bäst i test.

Att tänka på

En nackdel med MAC Prep + Prime Fix+ är att dropparna som sprayas på huden är något stora. Själva strålen kan i vissa fall kännas tjock och svår att fördela. Vi rekommenderar därför att du viftar med händerna framför ansiktet så att setting sprayen snabbt kan sjunka in i huden. Alternativt kan du använda en svamp för att varsamt dutta in sprayen vid behov.

Om du inte känner att du behöver en setting spray med fler funktioner, såsom primern, kanske du vill välja en setting spray som kostar mindre. Å andra sidan är MAC Prep + Prime Fix+ inte ett av de dyrare alternativen, samtidigt som du inte måste använda setting sprayen som primer om du inte har lust med det.

Egenskaper

 • Volym: 100 ml
 • Finish: Neutral
 • Kr / ml: 2,20 kr

Fördelar

 • Fuktgivande
 • Innehåller gurka, grönt te och kamomill

Nackdelar

 • Pumpflaskan borde varit bättre utformad

Omdöme

Fuktgivande spray och primer som vunnit mängder av utmärkelser.

Priser

4. NYX Professional Matte - Bästa billiga

NYX PROFESSIONAL MAKEUPMake Up Setting Spray Matte - Bästa billiga
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Lyko)

Setting Spray Matte tycker vi har en bra varaktighet samtidigt som den är otroligt billig. Oavsett blåst eller svett har sminkningen hållit under ett flertal timmar, när vi testat produkten, och vi känner oss extra fräscha av den. Den gör vad den ska, helt enkelt, och särskilt med tanke på vilken prisklass den tillhör. Därför är NYX Professional Makeup Setting Spray Matte ett utmärkt val för dig som vill betala en mindre summa för en setting spray som fortfarande gör ett bra jobb.

Att tänka på

Setting Spray Matte är den ena uppskattade setting sprayen av NYX, som får sminket att hålla sig på plats. Det andra alternativet, Setting Spray Dewy, är till för den som inte vill ha en matt finish, utan är ute efter en glansigare hy. Båda alternativen kan vara värda att fundera över, då det första passar bäst för oljig hy som inte behöver återfuktas och alternativ två fungerar bättre för torrare hy. Du som upplever torr hy ska kanske därför fundera på prova Dewy istället, eller någon annan setting spray.

NYX Professional Makeup Setting Sprays innehåll går åt relativt fort. Du kan därför behöva räkna med att köpa en ny efter en viss tid. Det kan också vara en fördel att applicera setting sprayen flera gånger under dagen, för att säkerhetsställa att sminket verkligen håller i sig en längre tid. Det behöver du med störst sannolikhet inte göra lika ofta om du köper en dyrare setting spray.

Egenskaper

 • Volym: 60 ml
 • Finish: Matte
 • Kr / ml: 1,78 kr

Fördelar

 • Välj mellan matt eller återfuktande look
 • Finns i två varianter

Nackdelar

 • Hade gärna fått hålla något längre

Omdöme

Prispressat alternativ som finns i 2 olika varianter.

Priser

5. Lumene Blur Longwear - Mest fuktgivande

Lumene Blur Longwear Makeup Setting Spray 100 ml - Mest fuktgivande
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Lyko)

Egenskaper

 • Volym: 100
 • Finish: Neutral
 • Kr / ml: 1,34 kr

Fördelar

 • Håller under en längre tid
 • Viktlös sammansättning
 • Berikad med fuktgivande arktiskt källvatten

Nackdelar

 • Trycker man inte hårt och stadigt blir sprayen inte fördelad jämnt över ansiktet.

Priser

Jämför de bästa Setting Sprayerna i testet

Setting Spray Volym Finish Kr / ml Totalbetyg Pris
Smashbox Photo Finish Weightless Setting Spray 116 ml 116 ml Neutral 2,63 kr Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
305 kr
Urban Decay All Nighter Setting Spray 118 ml 118 ml Neutral 2,88 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
340 kr
MAC Prep + Prime Fix + 100 ml 100 ml Neutral 2,20 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
220 kr
NYX PROFESSIONAL MAKEUPMake Up Setting Spray Matte 60 ml Matte 1,78 kr Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
107 kr
Lumene Blur Longwear Makeup Setting Spray 100 ml 100 Neutral 1,34 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
134 kr
setting spray test

Så gjorde vi testet

Det finns ett antal punkter att överväga inför ditt köp av setting sprays. För att du ska kunna känna dig så nöjd som möjligt med det märke och den produkt du väljer har vi gjort ett test av en mängd olika setting sprays. Detta test har gått ut på att ta reda på vilka produkter som varit mest prisvärda och haft flest positiva egenskaper.

De punkter som vi valt att fokusera på mest under vårt test är följande:

 • Kvalitet & hållbarhet: Olika setting sprays har förstås olika bra kvalitet. Det gäller att hitta en produkt som du tycker håller i den utsträckning du kommer att använda den. Beroende på om du går sminkad hela dagen eller en kortare tid kommer valet av setting spray spela stor roll, då hållbarheten hos en produkt skiljer sig från en annan.

 • Syfte: Det finns flera olika anledningar till att man skaffar en setting spray. De flesta är ute efter en återfuktande setting spray, medan andra mest vill ha glansig hy. Även personer som letar efter en setting spray som fungerar som primer kan hitta rätt. En primers funktion är att göra huden jämn innan resten av sminket, såsom foundation, highlighter, rouge och liknande appliceras. Därmed går det alltså att få tag på en setting spray som kan användas både innan och efter sminkning. Allt beror på vad just du har för preferens och syfte med din setting spray.

 • Resultat: En bra setting spray kommer att ge ett resultat du är nöjd med. Det är viktigt att den setting spray du väljer ger rätt sorts upplevelse så att du kan trivas med ditt köp. Det kan även vara bra att se till att setting sprayen du använder har kvaliteter som är rimliga för vad du betalar. Resultatet kommer därför ha en stor betydelse i ditt sökande efter den perfekta setting sprayen.

Med hjälp av dessa steg har vi utsett vilka setting sprays som varit värda att ranka högst i vår testning. Beroende på vad dessa setting sprays haft för prisklasser har det varierat vilka punkter vi tittat mest på, för att avgöra hur värdig produkten varit.

En del setting sprays har exkluderats från vårt test då de inte varit lika populära eller haft tillräckligt kvalitativa egenskaper. Vårt test av den bästa setting sprayen har baserats på användarrecensioner som gett oss en uppfattning om hur vi ska genomföra testet.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5