Bästa vattenkokaren 2021

Läs våra råd och hitta den bästa vattenkokaren på marknaden.
Uppdaterad augusti 2021

En vattenkokare är någonting de allra flesta har i sitt hem. Den kan användas till att koka upp tevatten, pastavatten och mycket annat. Det går betydligt snabbare att koka vattnet i en vattenkokare än i en kastrull på spisen. Vi har testat fyra av marknadens vattenkokare. Nedan kan du läsa mer om testet och ta reda på varför just Ariete Vattenkokare 1,7 liter liter blev utsedd som bäst i test.

Om vårt test av Vattenkokare

När vi testar produkter utgår vi alltid från dig som konsument. Vi tänker på dina behov och önskemål. En vattenkokare är en produkt som många använder eftersom det går fortare att koka upp vatten med den än i en kastrull på spisen. Det finns en hel del saker att tänka på när du väljer vattenkokare, vilka vi hade i åtanke under hela testet. Vi har bland annat läst kundrecensioner och kommentarer från användare för att lära oss vad som är viktigast vid valet av vattenkokare. Det många användare tycker är absolut viktigast är:

 • Hur snabbt vattnet kokar upp - ingen vill vänta för länge på att vattnet börjar koka, även om det är en större mängd.
 • Att vattenkokaren stängs av automatiskt när vattnet kokar - då riskerar du inte att glömma att den är påslagen.
 • Designen ska passa in i köket - de flesta har sin egen stil i köket där alla produkter ska passa in.
 • Priset ska passa budgeten - alla har inte lika mycket pengar att lägga på en vattenkokare.
 • Storleken - vattenkokaren ska få plats i köket och helst inte vara tung och klumpig.
 • Hur mycket den låter - det ska gå att koka vatten tidigt på morgonen utan att vattenkokaren väcker resten av hushållet.

Vår testpanel som består av tio personer har sedan fått prova alla vattenkokare i testet och ge dem poäng. De har fått i uppdrag att koka upp olika mängder vatten i alla modeller för att se hur lång tid det tar och även hur hög ljudnivån är. När alla vattenkokare testats har de fått sätta poäng på dem, mellan 1 och 10. Den vattenkokare som fick bäst sammanlagda betyg blev bäst i test, sedan har vi också utsett vinnare i de andra kategorierna.

När vi testar produkter är vi väldigt noggranna för att du ska kunna lita på resultatet och känna dig trygg med ditt val. Vi beskriver både för- och nackdelar med de olika alternativen för att det ska bli enklare för dig att göra ditt val. Vi vet att alla konsumenter är olika och det du tycker är snyggt kanske någon annan inte skulle vilja ha. Av den anledningen hittar du flera modeller i vårt test som inte alls ser likadana ut, för att du lättare ska hitta den som passar in i just ditt kök.

Vilken vattenkokare är bäst?

Vi har testat många Vattenkokare. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive vattenkokare samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Ariete Vattenkokare 1,7 liter

  9,7/10
  Riktigt snygg vattenkokare som värmer vatten snabbt och effektivt.
  Ariete Vattenkokare 1,7 liter
  Bäst i test
  Effekt
  2000 W
  Volym
  1,7 liter
  Valbar temp
  Nej
  529 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög effekt
  • Snygg retrodesign
  • Stor kapacitet
  Nackdelar
  • Något bullrig
  • Lite otymplig

  Vi har testat Arietes vattenkokare och vi tycker att den är bra eftersom den med sin höga effekt på 2 000 watt snabbt kokar upp vattnet. Den har en retrodesign som påminner om en tekanna. Kapaciteten ligger på 1,7 liter, vilket räcker gott och väl. Vi väljer den här vattenkokaren som vår testvinnare tack vare dess snabbhet, snygghet och att den dessutom har en hög kapacitet.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premiumvalet: Smeg vattenkokare temperaturstyrd 1,7 liter

  9,5/10
  Premiumvattenkokare med snygg design och valbar vattentemperatur.
  Smeg vattenkokare temperaturstyrd 1,7 liter
  Effekt
  2400 W
  Volym
  1,7 liter
  Valbar temp
  Ja
  1995 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Temperaturen kan regleras manuellt
  • Snygg retrodesign
  • Inbyggd sladdvinda
  Nackdelar
  • Något dyr
  • Utsidan blir ganska varm

  Vi har testat Smegs temperaturstyrda vattenkokare med en hög kapacitet på 1,7 liter. Även den här modellen är retroinspirerad och mycket snygg. Vi gillar faktumet att du kan ställa in vilken temperatur vattnet ska nå. Det är perfekt om du har små barn vars mat ska värmas. Dessutom har den en effekt på 2 400 watt vilket ger snabb uppvärmning även av stora vattenmängder. Eftersom den har ett något högt pris, men verkligen är värd det, fick den här vattenkokaren bli vår bästa premiumprodukt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa lilla vattenkokaren: Russell Hobbs Vattenkokare Compact Home

  9,5/10
  Liten och kompakt vattenkokare med hög effekt och snygg design.
  Russell Hobbs Vattenkokare Compact Home
  Effekt
  2200 W
  Volym
  0,8 liter
  Valbar temp
  Nej
  479 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Låg minimikapacitet
  • Effekt på 2 200 watt
  • Kompakt
  Nackdelar
  • Låg maxkapacitet

  Nästa produkt som vi testat är en kompakt vattenkokare från Russell Hobbs, som rymmer 0,8 liter. Kannan har en stilren design i rostfritt stål och glas. Anledningen till att den här produkten blev vår bästa lilla vattenkokare är för att den kan koka så lite som 0,25 liter vatten åt gången. Den har en hällpip som gör att du undviker spill och dessutom sladdförvaring i basen, två andra saker vi gillar skarpt.

  Läs mer
 4. 4. Bästa budgetvalet: Champion Vattenkokare Glas

  9,3/10
  Vattenkokare med hög effekt och kapacitet till ett lågt pris.
   Champion Vattenkokare Glas
  Effekt
  2200W
  Volym
  1,7 liter
  Valbar temp
  Nej
  336 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Snygg glaskanna
  • Hög kapacitet
  Nackdelar
  • Lätt att spilla vid upphällning
  • Filtret trillat lätt av

  Den här vattenkokaren från Champion har en kanna helt gjord av glas, så att du kan se processen när vattnet kokar upp. Den rymmer 1,7 liter och lägsta kapacitet är 0,5 liter, vilket är ganska standard inom vattenkokare. Den har ett mycket fördelaktigt pris och en kapacitet på upp till 2 200 watt, vilket gjorde att vi utsåg just den här modellen till bästa budget. Modellen är även snygg med sitt blåa ljus vid uppkokningen.

  Läs mer
 5. 5. Bästa designade vattenkokare: Danish Modern Emma Vattenkokare 1,2 L Mörkblå

  9,3/10
  Designvattenkokare med nordisk stil samt tyst och snabb vattenkokning.
  Danish Modern Emma Vattenkokare 1,2 L Mörkblå
  Effekt
  2200 W
  Volym
  1,2 liter
  Valbar temp
  Nej
  1206 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Tyst
  • Snabb uppvärmning
  • Hållaren blir inte varm
  Nackdelar
  • Svårt att se vattenmätaren
  • Löst lock

  Det är Stelton som producerar den här snygga, mörkblåa vattenkokaren som rymmer 1,2 liter vatten. Den kokar snabbt upp vattnet tack vare effekten på 2 200 watt. Vi utsåg den till bästa designade vattenkokaren eftersom den är en riktig designklassiker, med formspråk från 50-talet. Vi gillar förutom designen även hur tyst och snabb den är. Dessutom blir den inte alls varm utanpå vid kokningen.

  Läs mer

Köpguide - så här väljer du bästa vattenkokaren

Innan du köper en ny vattenkokare finns det en hel del saker att tänka på. Det är för att du ska göra ett så bra inköp som möjligt. Vissa faktorer är viktigare än andra, helt beroende på vad du tycker om. Nedan ska vi beskriva de viktigaste punkterna gällande vattenkokare.

 • Koktid - Koktiden är en av de viktigaste aspekterna när det kommer till vattenkokare. Du vill inte behöva stå och vänta hur länge som helst. Faktum är att koktiden kan skilja sig åt en hel del mellan de olika modellerna. Det kan skilja sig över en halv minut mellan olika modeller att koka upp samma mängd vatten, vilket är en hel del om du har bråttom. Om du behöver vattnet snabbt på morgonen till frukosten är en snabb vattenkokare att föredra. Effekten kan påverka koktiden, så ta en titt på den också.
 • Användarvänlighet - En vattenkokare är en relativt enkel sak som inte behöver göras invecklad. Det ska knappt krävas en bruksanvisning för att lära sig hur den fungerar. Samtidigt ska det vara enkelt att öppna på locket för att fylla på mer vatten. Det är en fördel om måtten anges på vattenkokare, samt att minsta och mesta tillåtna vattenmängd står skrivet. Handtaget ska vara behagligt och bekvämt att hålla i när du ska servera ur vattenkokaren.
 • Ljudnivå - Ingen gillar saker som låter onödigt mycket, det gäller även för vattenkokare. Givetvis låter alla vattenkokare, men det är ganska stor skillnad mellan olika modeller. Några låter nästan lite bullrigt, vilket kanske inte är så uppskattat en tidig morgon när du väntar på tevattnet.
 • Kapacitet och storlek - Det är inte alla som behöver en vattenkokare med jättehög kapacitet. Du bör alltid kolla minimikapaciteten och hur mycket vatten du kan koka som mest för att du ska bli nöjd. Storleken är också viktig, den ska få plats i just ditt kök. Vissa har mindre plats än andra helt enkelt. Om du inte har så stor plats i köket kanske du måste nöja dig med en modell med lägre kapacitet. Dock finns det även slimmade modeller som rymmer mycket vatten.
 • Automatisk avstängning - Större delen av marknadens vattenkokare stänger av sig när vattnet har börjat koka. Det kan dock fungera på olika vis. Några vattenkokare stängs av automatiskt när du tar bort dem från sin bas, medan andra fortsätter vara på när du sätter tillbaka dem.
 • Håll varm-funktion - Vissa vattenkokare har en så kallad håll varm-funktion som håller vattnet varmt även efter uppkoket. Det kan vara bra om du till exempel har kalas och vill slippa värma vatten flera gånger till tedrickarna.
 • Kalkfilter - Många vattenkokare har ett kalkfilter vilket är fördelaktigt. Vanligtvis sitter det där du häller av vattnet och är avtagbart, men det kan variera. Det är bra med ett kalkfilter eftersom du slipper få kalk i ditt vatten. Dessutom är filtren oftast avtagbara och tvättbara.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senaste tester