Test: Vilken är den Bästa Köksassistenten 2022?

En köksassistent är kanske det mest mångfunktionella köksredskapet som finns. Ta reda på vad du kan göra och hitta den bästa köksassistenten 2022 med hjälp av vår genomgång.

En köksassistent kan hjälpa dig att underlätta dina vardagsbestyr så som att hacka grönsaker och göra pannkakssmet, men också att förgylla vardagen med att knåda bröddeg, mala kött eller göra äppelmos.

Oavsett vad du tänker använda din köksassistent till så kan du ha nytta av att läsa vårt test av köksassistenter. Vi har testat fem stycken köksassistenter. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Ankarsrum Assistent Original som bäst i test.

Testvinnare - Bästa Köksassistenten

 1. Köksassistent bäst i test: Ankarsrum Assistent Original Köksmaskin Mineral White
 2. Bästa budgetvalet: Andersson Köksassistent KNM 2.4
 3. Mest prisvärda köksassistenten: Kenwood Chef XL KVL4100S
 4. Bästa premiumvalet: KitchenAid Artisan Köksmaskin 6,9 L Svart
 5. Bra val: Bosch MUMS2VM00

Våra 5 bästa Köksassistenter (september 2022)

 1. 1. Ankarsrum Assistent Original Köksmaskin Mineral White- Köksassistent bäst i test

  Ankarsrum Assistent Original Köksmaskin Mineral White
  4,7 av 5 i betyg
  4,7
  Bäst i test
  Köp nu
  köp
  på Cervera
  Sammanfattning: .
  Volym
  7 liter
  Effekt
  1500 W
  Övrigt
  7 års motorgaranti
  Produktbeskrivning

  Det klassiska varumärket Ankarsrum har med sin Assistent Original förtjänat titeln bäst i test. Den här köksmaskinen har en kraftfull motor på 1500 watt, som dessutom har en 7 års motorgaranti. Detta gör att den klarar av att knåda tunga och stora degar och att maskinen har en låg ljudnivå. Köksmaskinen reglerar själv motorns varvtal och den har även ett överbelastningsskydd.

  Med Assistent Original kan du mixa, vispa, mala kött, pressa apelsiner och göra pasta. Medföljer gör en rostfri bunke på 7 liter i rostfritt stål och en 3,5 liter vispskål i tritanplast. Även jäslock, ballongvisp, degkrok, degrulle, degkniv och degskrapa medföljer.

  Att just denna köksassistent utses till bäst i test beror på dess mångsidighet, och att den har en lång garantitid på motorn, den del som kan gå sönder vid produktfel. Detta tillsammans med att assistenten har många tillbehör, samt en receptbok, som medföljer gör att den är väl värd sitt pris. Priset landar på ungefär 6 500 kronor.

  Var kan jag köpa produkten?
 2. 2. Andersson Köksassistent KNM 2.4- Bästa budgetvalet

  Andersson Köksassistent KNM 2.4
  4,3 av 5 i betyg
  4,3
  Köp nu
  köp
  på Netonnet
  Sammanfattning: .
  Volym
  5,2 liter
  Effekt
  1000 W
  Övrigt
  Flera tillbehör
  Produktbeskrivning

  Köksassistenten KNM 2.4 från Andersson är utsedd till bästa budget vinnare i vårt test. Den här assistenten har en 1 000 W motor som klarar degar på ungefär 1,6 kilo - beroende på ingredienserna. Verktygen som blandar ingredienserna är klädda med teflon vilket förhindrar ingredienserna från att fastna på sidorna i bunken. Bunken är tillverkad i rostfri stål vilket gör att den slitstark och lätt att rengöra. Bunkens kapacitet är på totalt 5, 2 liter.

  KNM 2.4 har en pulserande funktion samt åtta olika hastigheter. Köksassistenten är utrustad med automatiskt avstängning efter tio minuter. Medföljer gör tre olika omrörningsverktyg: en degkrok, flatblandare och visp. Medföljer gör även en köttkvarn med korvstoppare samt en blender som passar till bland annat soppor, milkshakes och puréer.

  Anderssons KNM 2.4 har vi utsett till bästa budget. Den här köksassistenten klarar av medelstora degar och den har de mest nödvändiga tillbehören. Dessutom följer det med både köttkvarn, korvstoppare och en blender. För det låga priset som är strax över 1 000 kronor är detta den bästa budgetmaskinen just nu. Den får dessutom höga betyg utav kunderna som framförallt gillar dess mångsidighet.

  Var kan jag köpa produkten?
 3. 3. Kenwood Chef XL KVL4100S- Mest prisvärda köksassistenten

  Kenwood Chef XL KVL4100S
  4,3 av 5 i betyg
  4,3
  Köp nu
  köp
  på Netonnet
  Sammanfattning: .
  Volym
  6,7 liter
  Effekt
  1200 W
  Övrigt
  Mousse-blandare
  Produktbeskrivning

  Med Kenwood Chef XL KVL4100S får du en stark köksassistent med en 1 200 watt motor som klarar av att hantera såväl stora som små ingredienser. Medföljer gör en 6,7 liters bunke, en K-visp, degkrok och visp. Det finns totalt 20 tillbehör att köpa till vilka möjliggör 40 funktioner.

  Den här modellen av köksassistent har ett extra brett matningsrör, ett stänkskydd samt flera olika hastigheter, en pulseringsfunktion och en mousseblandare. Assistenten är tillverkad i rostfri stål vilket gör den extra kraftfull, och den har ett Hex-låghastighetsuttag.

  Det som är mycket positivt med denna köksassistent är att den är kraftfull och orkar med även de större degarna. Både vi och tidigare kunder tycker också att den har en fin design som gör att den kan stå framme på köksbänken. En nackdel är dock att dess sladd kan upplevas som lite kort och att den är ganska stor. Denna modell utser vi till den mest prisvärda köksassistenten tack vare dess funktionalitet och låga pris på omkring 3 500 kronor.

  Var kan jag köpa produkten?
 4. 4. KitchenAid Artisan Köksmaskin 6,9 L Svart- Bästa premiumvalet

  KitchenAid Artisan Köksmaskin 6,9 L Svart
  4,3 av 5 i betyg
  4,3
  Köp nu
  köp
  på Cervera
  Sammanfattning: .
  Volym
  6,9 liter
  Effekt
  500 W
  Övrigt
  Garanti 5 år
  Produktbeskrivning

  Kitchenaids Artisan 6,9 liter tillhör deras XL-sortiment och är en av de största köksassistenterna. Den tillhörande bunken rymmer 6,9 liter och när det handlar om bröddeg klarar den av 3,8 kg sådan. Tack vare assistents kraftfullhet hanterar den tunga degar och kraftiga ingredienser utan större problem. Maskinen är utrustad med en lyftarm som gör att du enkelt kan justera bunken upp och ned.

  Medföljer gör ett stänkskydd, platt visp, elliptisk visp med 11 böjar, spiralformad degkrok, bunke, flatblandare samt plastkärn. Tack vare den elliptiska vispens alla böjar täcker den hela skålen vid vispning. Ytterligare tillbehör går att köpa till maskinen om så önskas.

  Kitchenaids köksmaskiner är omtyckta av kunderna på grund av hållbarheten. I genomsnitt håller en köksmaskin från märket i 30 år, men märket utlovar också en 5 års garanti. Vi tycker om att assistenten är relativt tystgående och stabil. Den klarar dessutom av stora degar vilket är positivt för oss brödälskare.

  Artisan XL 6, 9 liter har vi utsett till testets bästa premium. Priset är omkring 11 000 kronor.

  Var kan jag köpa produkten?
 5. 5. Bosch MUMS2VM00- Bra val

  Bosch MUMS2VM00
  4,0 av 5 i betyg
  4,0
  Köp nu
  köp
  på Netonnet
  Sammanfattning: .
  Volym
  3,8 liter
  Effekt
  900 W
  Övrigt
  3D Planetary Mixing
  Produktbeskrivning

  Bosch köksassistent MUMS2VM00 är märkets mest kompakta köksmaskin. Trots detta är den kraftfull och klarar av 1,7 kg jäsdeg och 2,4 kg kaksmet. Den rostfria bunken rymmer totalt 3,8 liter. Med maskinens praktiska parkeringsläge kan du enkelt fylla på ingredienser utan att behöva ta ut verktygen. Maskinens tillbehör förflyttas nämligen automatiskt till den bakre delen utav bunken. Totalt finns sju olika hastigheter att välja bland, samt en pulseringsfunktion.

  Bosch har dessutom utrustat denna köksassistent med en teknik de kallar för 3D PlanetaryMixing, en slags knådningsfunktion. Den gör så att degen bearbetas såväl i sidled som i höjdled. Maskinen knådar då på ett sätt som efterliknar handknådning, vilket leder till en bättre glutenutvinning.

  Vi anser att denna köksmaskin är ett bra val då den har flera bra funktioner och det medföljer flera tillbehör som degkrok, ballongvisp, visptillsats och stänkskydd. Den har också ett fack för sladden baktill som gör att sladden enkelt göms inuti maskinen. Detta med maskinens kompakta utseende gör att den med fördel kan stå framme på köksbänken utan att ta stor plats, eller göra att köket ser stökigt ut. Köksassistenten kostar omkring 2 000 kronor.

  Var kan jag köpa produkten?

Varför lita på Bäst i Test 365?
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa köksassistenten

Vad ska man tänka på vid köp av köksassistent?

Det finns många olika sorters köksassistenter. De varierar från allt från lite enklare modeller till avancerade modeller som klarar av tuffa arbeten. Vissa sorter ha färre tillbehör medan andra sorter kan göra nästan vad som helst i köket. För att kunna hitta den köksassistent som passar just dina behov kan du ta råd utav vår köpguide. Följande faktorer tycker vi är viktiga att tänka på inför ett köp:

Användningsområde

Ta en stund och definiera för dig själv vad du tänker använda din köksassistent till. Vill du mest snabbt kunna vispa grädde, mixa soppor och puréer, eller vill du göra stora bröddegar, kunna mala kött och stoppa korv? Kanske vill du även kunna göra nyponpuré och äppelmos, något som kräver en något kraftfullare maskin? Det är bra att veta vad du vill så att du kan matcha din köksmaskin mot dina önskemål. Många gör misstaget att antingen köpa en för klen maskin, eller en alldeles för kraftfull maskin. I de båda fallen blir du besviken för maskinen inte klarar det du vill, eller för att du gjorde ett onödigt stort hål i plånboken.

Vilka tillbehör ingår?

När du vet vad du vill använda din köksmaskin till är det viktigt att noga kontrollera om dessa tillbehör medföljer maskinen. Gör de inte det måste du kolla om dessa tillbehör finns att köpa till din modell, och hur mycket de kostar. Kanske är det billigare att köpa en annan köksassistent där dessa tillbehör medföljer redan från början? Kanske är det just tvärtom som blir billigare - att köpa en maskin med få tillbehör, men köpa till just de tillbehör du vill ha.

Storlek

En köksassistent kan ta ganska stor plats. Vet du med dig att du har det trångt i köksskåpen kan det vara bra att kolla maskinens mått innan du köper den. Faktum är att vissa assistenter inte får plats i standard-köksskåp, utan behöver stå på köksbänken eller i ett annat skåp, som ett skafferi eller en garderob. Om du vet att den kommer behöva stå framme på köksbänken kanske du vill försäkra dig om att du även trivs med köksassistentens utseende, så att den inte skämmer ditt kök.

Budget

Var ärlig med dig själv gällande budgeten. Hur mycket pengar kan du lägga på en köksassistent och tillbehör till denna? Köksassistenter är inte alltid särskilt billiga, och kanske måste du nöja dig med en lite billigare modell där du får göra flera degar på raken, istället för en enda stor deg. Ibland är det värt det extra jobbet.

Garanti

Detta gäller särskilt om du köper en lite dyrare variant av köksassistent. Kolla om det finns en garanti som tillverkaren ger, och vad den gäller på samt för hur länge den gäller. Kom också ihåg att det finns en garanti, eller egentligen rätt till reklamation, enligt konsumentköplagen som ger dig tre års garanti på fabrikationsfel, oavsett vad som nämns i produktbeskrivningar.

Varumärkeskännedom och omdömen

Om du inte känner till märket på köksassistenten som du är intresserad av - läs på! Sök på internet efter märket och läs på. Läs hos återförsäljare och läs recensioner från tidigare kunder. Omdömen kan ge dig värdefull information om ett varumärke eller en specifik modell. Välj också en återförsäljare som du känner till och är trygg med. Det är trots allt denna du kan ställa direkta frågor till, och ska vända dig till om problem uppstår kort tid efter köpet.

Senast uppdaterad: april 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5