Test: Vilken är den Bästa Svamptorken 2022?

Konsten att välja den bästa svamptorken: De 5 bästa torkarna recenserade 2022

En svamptork är en utmärkt investering om du vill kunna konservera svamp och njuta av den under alla årstider. En svamptork kan dessutom i många fall användas för att torka andra livsmedel som kött, bär och frukt.

Vi har testat fem stycken svamptorkar. Läs mer om testet här nedanför, och ta reda på varför vi valde Svamptork / Frukttork 360° roterande 31 cm till bäst i test! Du kan också läsa mer om hur du väljer svamptorken som passar just dina behov bäst.

Våra 5 bästa Svamptorkar (december 2022)

Här är vårt urval av de bästa Svamptorkarna 2022. Tänk på att dessa är våra personliga favoriter, baserat på vårt test och research. En av dessa kommer säkerligen att möta dina behov och budget.

 1. Svamptork bäst i test: Svamptork / Frukttork 360° roterande 31 cm
 2. Bästa stora svamptorken: Steba ED6 Frukt- & svamptork
 3. Bästa premiumvalet: Svamptork / Frukttork 29 cm
 4. Bästa budgetvalet: Severin Frukt- & Svamptork 5 nivåer
 5. Mest prisvärda svamptorken: Champion Svamp- & Frukttork
Du kan läsa mer om hur vi testar och utvärderar produkter här.

1. Svamptork / Frukttork 360° roterande 31 cm- Svamptork bäst i test

Svamptork / Frukttork 360° roterande 31 cm - Svamptork bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)
 • Roterar ett helt varv
 • Timer mellan 1 - 48 timmar
 • Mångsidig

Stebas svamp- och frukttork kan effektivt torka allt från svamp till örter, bär och frukt. Själva torken har en nätt storlek, och de fem torkytorna har en diameter på 32,5 cm. Torkytorna roterar dessutom ett helt varv vilket gör att denna svamptork effektivt och snabbt kan torka livsmedlen.

Maskinen är utrustad med en timer som du kan ställa in mellan 35° C och 70° C. Du kan också ställa in den på önskad torktid, mellan 1 och 48 timmar. Priset ligger kring 2 000 kronor.

Vi tycker om den här svamptorken på grund av att den inte tar särskilt mycket plats, men ändå kan torka mycket livsmedel på en och samma gång. Detta kan den tack vara de fem torkytorna och den snabba torktiden. Kunder som köpt denna svamptork tycker om den på grund av dess storlek, att den fungerar väl och har ett stilrent utseende. Allt detta gör att vi har utsett Steba 360° svamptork till bäst i test!

Omdöme

.

Priser

2. Steba ED6 Frukt- & svamptork- Bästa stora svamptorken

Steba ED6 Frukt- & svamptork - Bästa stora svamptorken
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

ED6 Frukt- & svamptork är en stor tork som har sex stycken torkytor. Gallren är i rostfritt stål och har måtten 37 x 30 cm vilket gör att du kan torka stora mängder livsmedel på en och samma gång. Även denna svamptork lämpar sig väl för olika livsmedel som frukt och bär.

På framsidan av svamptorken finns en användarvänlig display. Med denna ställer du in temperatur och torktid. Torktiden kan ställas in från 1 timme till 24 timmar, och temperaturen kan regleras mellan 30° C och 70° C.

Att denna svamptork fått utmärkelsen "bästa stora svamptorken" av oss beror helt enkelt på att den är rejält stor och har ett bra pris. Priset är omkring 2 000 kronor. Många kunder som köpt denna tork framhåller att de är nöjda med den på grund av att den är enkel att förstå sig på, har galler som är lätta att rengöra och kan torka mycket på en gång. Nackdelar som kunder nämner är att den tar stor plats. Detat är dock svårt att komma ifrån om man vill ha en tork med stor kapacitet.

 • 6 galler/torkytor
 • 800 W
 • Utsedd till bästa storka svamptorken i vårt test
 • 6 galler/torkytor
 • 800 W
 • Utsedd till bästa storka svamptorken i vårt test

Omdöme

.

Priser

3. Svamptork / Frukttork 29 cm- Bästa premiumvalet

Svamptork / Frukttork 29 cm - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)
 • Hög högsta temperatur
 • Stor torkyta
 • Sex torkgaller i rostfritt stål
 • Matta för kryddor ingår

Denna stora och väl tilltagna svamptork från Steba har vi utnämnt till testets "bästa premium". Detta beror på att svamptorken har flera egenskaper och inställningar som gör att du kan skräddasy funktionerna efter just dina behov. Den har dessutom sex stycken torkgaller i rostfritt stål som gör att de är lätta att rengöra. Torkytornas storlek är 37 x 30 cm vilket gör att du får plats med mycket kött, svamp, örter, frukt eller bär.

Torken har en stor och tydlig display på ovansidan av maskinen. Där kan du ställa in torktemperaturer mellan 35° C och 90° C. Den höga maxtemperaturen gör att du även kan göra exempelvis krispiga chips. Dessutom kan du ställa in torktiden mellan 1 och 24 timmar.

Denna svamptork är mycket omtyckt av såväl oss som tidigare kunder. Priset ligger omkring 3 000 kronor och därför passar denna tork för de personer som vill torka mycket och ofta. Priset vägs också upp av att den är lätt att rengöra och ställa in. Displayen är också tydlig och guidar dig till vilka temperaturer som passar för det du ska torka.

Omdöme

.

Priser

4. Severin Frukt- & Svamptork 5 nivåer- Bästa budgetvalet

Severin Frukt- & Svamptork 5 nivåer - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)
 • 5 torkgaller
 • Bästa budgetalternativet
 • Justerbara torkgaller

Det här är en mindre svamptork från tillverkaren Severin. Den är 31 cm i diameter och har fem torkgaller som kan bli justerade i olika nivåer. Gallren kan bli använda en och en, eller så staplar du så många som du önskar på varandra. Gallren är tillverkade i en form av hållbar plast.

Denna frukt- och svamptork har vi utsett till det bästa budgetsvamptorken då den kostar mellan 500 kronor och 700 kronor i handeln. Den är enkel, men klarar av det som krävs för att torka livsmedel. Den är därför uppskattad av många kunder och vi tycker att den fungerar väl. Med sin nätta storlek tar den dessutom inte stor plast i köksskåpet.

Omdöme

.

Priser

5. Champion Svamp- & Frukttork- Mest prisvärda svamptorken

Champion Svamp- & Frukttork - Mest prisvärda svamptorken
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)
 • 2 effektinställningar
 • 5 torkgaller
 • Överhettningsskydd

Denna svamptork från Champion är på 300 W och passar till svamp, kött, frukt, bär och örter. Den är utrustad med två olika effektinställningar samt fem torkningsgaller.

Produkten har också ett inbyggt överhettningsskydd som skyddar livsmedlen från att överhettas, och skyddar även torken från att uppnå farligt heta nivåer. Hela torken går i färgen vit, vilket gör den stilren.

Eftersom svamptorken har bra egenskaper och kostar omkring 500 kronor har vi gett den utmärkelsen bra val. Även tidigare kunder är nöjda med torkningseffekten och dess låga ljudnivå. Någon kund beskriver exempelvis att svamptorken har en ljudnivå som en köksfläkt, och att den har en snabb torktid.

Omdöme

.

Priser

svamptork test

Så gjorde vi testet

När vi har gjort detta test har vi tagit flera faktorer i beaktande. Vi har bland annat sett över de punkter som vi nämnde i köpguiden, men vi har också tittat på de populäraste svamptorkarna just nu. På detta sätt valde vi ut våra fem svamptorkar och därefter fick vår testpanel testa svamptorkarna. Panelen fick gradera svamptorkarna med poängen 1 till 10 och komma med kommentarer. Vi sammanställde sedan betyget från panelen med kundrecensioner som vi funnits för dessa produkter. Den slutgiltiga sammanställningen av detta ligger till grund för vårt testresultat, och de olika betygen som produkterna fick.

Jämför de bästa Svamptorkarna i testet

Svamptork Antal torkytor Torkvolym Timerfunktion Totalbetyg Pris
Svamptork / Frukttork 360° roterande 31 cm 5 st 31 cm diameter 1-48 timmar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1123 kr
Steba ED6 Frukt- & svamptork 6 st 37 x 30 cm 1-24 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1981 kr
Svamptork / Frukttork 29 cm 6 st 37 x 30 cm 1-24 timmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
3399 kr
Severin Frukt- & Svamptork 5 nivåer 5 st 31 cm i diameter Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
499 kr
Champion Svamp- & Frukttork 5 st 31 cm diameter Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
499 kr
Så hittar du bästa Svamptork

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer svamptork?

Att köpa en svamptork kanske inte framstår som ett så avancerat köp. Det behöver det inte vara heller, så länge som du tänker igenom ditt beslut på förhand. Det finns nämligen många sorters svamptorkar som fungerar på olika sätt. Att köpa en svamptork handlar helt enkelt om att hitta en produkt som passar just dina behov - till ett så bra pris som möjligt.

Vi har sammanställt några punkter som vi tycker att du bör tänka på inför ett köp av en svamptork:

Användningsområde och frekvens

Bestäm dig först för vad du främst kommer att använda dig av svamptorken till. En svamptork kan torka flera livsmedel, men exempelvis kött och vissa frukter kräver lite mer av svamptorken för att det ska bli bra. Tänk också på hur ofta du kommer att använda den och hur mycket du kommer att vilja torka per omgång. Har du tänkt dig att börja torka det mesta från trädgårdens och skogens skafferi kanske en större tork är ett måste då du ska torka stora mängder under en längre period. Kan du däremot tänka dig att torka mindre mängder, och kanske mer då och då, kan en mindre tork passa minst lika bra.

Storlek

En stor svamptork kan både ta upp stor plats, dra en hel del ström och i vissa fall väsnas en del. Om du bor trångt kan en stor tork ta upp mycket plats i köket, och ska du torka över flera dygn kan en större tork kännas otymplig. Dock krävs det förstås att du får plats att hinna torka det som du vill, eftersom exempelvis plockade bär eller svamp annars kan hinna mögla.

Antal torkytor

Antalet torkytor hänger delvis ihop med svamptorkens storlek. Livsmedlen kan inte ligga för tätt på torkytorna, eller gallren, eftersom det gör att livsmedlen torkar långsammare. Dessutom kanske du vill kunna torka olika saker samtidigt, utan att blanda ihop dessa. Hur många torkytor du tycker är nödvändiga är dock helt upp till dig.

Ljudnivå

En hel del svamptorkar har en ljudnivå som kan bli upplevd som störande. Detta särskilt då de ofta står på flera timmar till flera dygn åt gången. Har du inte möjlighet att ha svamptorken i ett rum där du slipper störas kan det vara bra att tänka på ljudnivån inför ett köp. För att få den bästa uppfattningen om ljudnivån bör du söka information om produkten på nätet. Läs recensioner från tidigare kunder och se om de klagar på höga ljudnivåer.

Timer eller inte

Att kunna ställa in en timer kan vara ett bra sätt att undvika att svamptorken står på för länge och riskerar att uppnå höga temperaturer, men också att livsmedlen blir söndertorkade. Även om det kan vara svårt att veta exakt hur lång torktid varje torksession tar kan en timer underlätta. Svamptorkar utan timer är dock ofta billigare, och kan du ändå vara hemma och stänga av svamptorken efter den tid som livsmedlen förväntas vara klara, då kanske en timer inte är helt nödvändig. Ibland kan du också använda en billig extern timer som sätts i vägguttaget.

Priset

Självklart ska du tänka över vilken prisklass du kan tänka dig innan du ger dig in i svamptorksdjungeln. Är du ny på detta med att torka livsmedel, eller om du vet med dig att du inte kommer att torka väldigt stora mängder, så kan en mindre svamptork vara att föredra. Dessa kostar oftast under 1 000 kronor och du kan då känna efter om detta är något för dig eller inte. Är du däremot redan en inbiten svamptorkare, eller har som ambition att kunna konservera så mycket mat som möjligt, då kanske en större och dyrare tork är ett bra val.

Omdömen

Ett tips är att alltid söka extra information om den produkt som du vill köpa. Sök på internet och fråga vänner och bekanta. På internet kan du med lätthet finna många recensioner och omdömen från personer som köpt samma produkt. Det kan vara lättare att bilda sig en uppfattning om en svamptork genom omdömen än genom att bara läsa återförsäljares ofta ganska korta produktbeskrivningar.

Varför lita på Bäst i Test 365?
Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5