Test: Vilken är den Bästa köttkvarnen 2023?

Den bästa köttfärsen är den du gör själv - Läs vår genomgång av de bästa köttkvarnarna 2023

Tycker du om att laga mat samt vill kunna imponera på dina middagsgäster är en köttkvarn ett utmärkt val. För den som är matlagningsintresserad är det alltid kul att kunna visa upp sina färdigheter, du kan tack vare denna köksmaskin bjuda dina gäster på maträtter vilka du själv kokat ihop från början utan att använda några färdiga produkter över huvud taget. Det är alltid bra att äga din alldeles egna köttkvarn för att kunna göra din egen färs. Oavsett om det är nöt, gris eller kycklingfärs du tenderar att göra, blir det betydligt lättare samt lite roligare. Men utöver detta kommer du dessutom alltid att ha tillgång till färska köttråvaror och färs.

Det kan kanske däremot kännas en aning svårt att välja ut en bra köttkvarn, eftersom det finns ett så brett sortiment av köttkvarnar i olika prisklasser. Därför har vi gjort ett test av köttkvarnar och valt att presentera fyra produkter vilka är överlägsna sina konkurrenter. Mer information om dessa fyra produkter samt varför vi valde ut Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett till vår testvinnare kan du läsa här.

Testvinnare - Bästa köttkvarnen 2023

Här är en överblick över årets bästa köttkvarnar.

 1. Köttkvarn bäst i test: Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett tillbehör
 2. Bästa premiumvalet: Bosch MFW67450 Köttkvarn med Tillbehör Rostfritt stål
 3. Mest prisvärda köttkvarnen: Bosch MFW3850B CompactPower Köttkvarn 1800W
 4. Bästa billiga köttkvarnen: Funktion Köttkvarn Ink. Kakplatta

Våra 4 bästa köttkvarnar (juni 2023)

1. Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett tillbehör- Köttkvarn bäst i test

Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett tillbehör - Köttkvarn bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Denna köttkvarn kommer med ett komplett tillbehörskit för att utöka användningsområdet ytterligare något. Vilket innebär att du vid byte av olika skivor till kvarnen kan använda maskinen till så mycket annat än att bara mala kött.

Denna köttkvarn är utrustad med skivor för grovmalning samt finare malt kött. Även tunnare och tjockare skivor vilka du kan skära köttbitar i exakt den tjocklek du vill ha dem. Du kan även producera dina egna charkuterivaror som exempelvis korv, paté eller varför inte imponera middagsgäster med hemgjorda hamburgare.

Vi har valt ut Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett till bäst i test tack vare sin välfungerande mångfunktionalitet. Det finns inga hinder för vad du kan förbereda samt tillreda för kött och rätter med denna maskin vilket gör den till en ledande produkt på marknaden idag.

Utmärkt kvalitet som håller länge utan att varken gå sönder eller krångla vilket många köksapparater annars kan göra. De medföljande pastaplattorna samt kakspritsen är tillbehör vi inte hade väntat oss men fullkomligt älskar då den gör dina bakstunder enormt mycket lättsammare. Den kan till och med tillverka skorpmjöl eller cheesecakebottnar.

Egenskaper

 • Kapacitet: 3 kg /min
 • Motoreffekt: 1500 W
 • Hålskivor: 3 st

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Höga kundbetyg
 • Flera tillbehör

Omdöme

Tidlös köksassistent av hög kvalitet och flera tillbehör.

2. Bosch MFW67450 Köttkvarn med Tillbehör Rostfritt stål- Bästa premiumvalet

Bosch MFW67450 Köttkvarn med Tillbehör Rostfritt stål - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Denna högkvalitativa köttkvarn är tillverkad i rostfritt stål med en tyngd som gör den extra stabil och hållbar. Den har en kapacitet på 3.5 kg per minut, vilket är väldigt snabbt för en vanlig hemmamaskin.

Det följer med otroligt många tillbehör för att ytterligare öka användningsmöjligheterna något. Du blir aldrig trött på dess funktioner samt att den är lätt att rengöra. Plus att den är utrustad med ett praktiskt handtag för enklare förflyttningar.

Anledningen till att vi valde ut just Bosch MFW67450 Köttkvarn med Tillbehör Rostfritt stål till bästa premium är mycket på grund av att vi älskar att den inte bara maler kött samt hackar grönsaker utan att den dessutom är utrustad med en juicepress vilken fungerar utmärkt och förser dig med utsökta, hälsosamma juicer till frukosten.

Denna effektiva köttkvarn kan du efter att du vant dig knappt vara utan då den fungerar som så otroligt mycket mer än en apparat som maler ner kött. Vi har upptäckt att den till och med kan strimla hårdare frukter eller ostar. Den klarar av att finriva både morötter likväl som lök så de försvinner spårlöst i dina såser.

Egenskaper

 • Kapacitet: 3,5 kg / min
 • Motoreffekt: 700 W
 • Hålskivor: 3 st

Fördelar

 • Effektiv malning
 • Juicepress ingår
 • Trippla hålskivor

Nackdelar

 • Klenare motor än flera andra alternativ

Omdöme

Ett av bosch premiumalternativ med hög köttmalningskapacitet.

Priser

3. Bosch MFW3850B CompactPower Köttkvarn 1800W- Mest prisvärda köttkvarnen

Bosch MFW3850B CompactPower Köttkvarn 1800W - Mest prisvärda köttkvarnen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

En otroligt stilren köttkvarn i lagom storlek för att tillreda dina kötträtter på ett smidigt sätt. Med denna maskin går det undan då den har en kapacitet på ända upp till 2 kg per minut. Tack vare sin vackra design är den även väldigt lämplig som gåva till någon du känner vilken spenderar mycket tid i köket eller som kanske helt enkelt bara intresserar sig för köksapparater.

Detta är en väldigt stadig köttkvarn vilken inte glider runt på sin plats tack vare gummifötterna den är utrustad med. Vilket inte är dess enda extra utrustning. Den är enormt multifunktionell med sitt stora antal varierande tillsatsplattor. Den kompakta utformningen gör den även lätt ställa bort eller gömma undan.

Bosch MFW3850B CompactPower Köttkvarn 1800W valde vi ut till mest prisvärda köttkvarn då vi anser att tillbehören samt kvaliteten på den här maskinen verkligen överträffar förväntningarna. För en lagom billig summa får du allt du behöver plus lite till.

Något annat vi uppskattar är att du inte bara kan mala kött med denna kvarn utan de där extra tillbehören och tillsatsplattorna du får med tillåter dig också att bereda små maträtter som exempelvis kebbe, korvhorn, en citruspress och dem tillåter dig riva samt pressa grönsaker.

Egenskaper

 • Kapacitet: 2 kg / min
 • Motoreffekt: 1800 W
 • Hålskivor: 3 st

Fördelar

 • Motorskydd vid för hög belastning
 • 2 stycken hastigheter
 • Kompakt och smidigt format

Nackdelar

 • Klenare motor än exempelvis Ankarsrum

Omdöme

Prispressad köttkvarn från bosch i snygg kompakt design.

Priser

4. Funktion Köttkvarn Ink. Kakplatta- Bästa billiga köttkvarnen

Funktion Köttkvarn Ink. Kakplatta - Bästa billiga köttkvarnen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Denna manuella, lättanvända lite enklare variant av köttkvarn passar perfekt till dig som tycker om att arbeta för hand samt är ute efter en högkvalitativ apparat. Den är tillverkad i gjutjärn vilket i princip är en garanti för att den kommer hålla under en lång tid framöver.

Den må vara hållbar och av god kvalitet men undvik trots detta att maskindiska denna produkt. Använd istället vatten och diskmedel för rengöring samt torka noggrant av kvarnen innan du ställer undan den.

Vi har valt ut Funktion Köttkvarn Ink. Kakplatta till bästa billiga köttkvarnen mestadels för att vi älskar den klassiska, enkla designen vilken på något vis ger dig en känsla av sentimentalitet. Den här kvarnen passar perfekt som gåva till morfar eller kanske mormor. Du kan pryda den med ett vackert band för att sedan ge bort till svärföräldrarna.

Den passar perfekt till både malning av kött, för att producera isterband eller till och med för att köra kakor. Den enkla konstruktionen gör att du också kan låta dina barn använda sig av den utan risk för att ska sig eller att den går sönder.

Egenskaper

 • Kapacitet: Manuell
 • Motoreffekt: Manuell
 • Hålskivor: 1 st

Fördelar

 • Prisvärd handkvarn
 • Kakplatta ingår

Nackdelar

 • Jobbig att arbeta med vid större volymer
 • Kan ej diskas i maskin

Omdöme

Toppvalet för dig som har mindre volymer kött eller föredrar att arbeta för hand.
Så hittar du bästa Köttkvarn

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer köttkvarn?

Idag har erbjuder marknaden olika varianter av elektriska samt manuella köttkvarnar av alla möjliga prisklasser. Det finns också budgetmodeller liksom dyrare mer högteknologiska modeller. Det finns däremot en del saker att fundera igenom innan du gör ditt köp. För att hjälpa till lite har vi samlat några punkter att tänka på.

Användning

Hur ofta samt även hur mycket du har användning av en köttkvarn. Samt om det är vanligt att ni är ett större antal gäster vid middagsbordet. I sådana fall bör ni förmodligen köpa hem en lite större, lite rejälare köttkvarn.

Modell

Är du bonde eller kanske till och med jägare så att det blir stora mängder kött att mala. I såna fall passar också en större, kraftigare köttkvarn.

Pris

Vad har du för budget att röra dig med. Titta runt för att kunna jämföra prisskillnaden mellan olika återförsäljare. Eftersom priserna kan variera oerhört mycket återförsäljare emellan.

Tillbehör

Vilken sorts kötträtter brukar du oftast göra. Utformandet av samt tillbehören till köttkvarnarna kan variera mycket beroende på vad de är till för. Du bör därför försöka att hitta en kvarn vilken passar din typ av bruk.

Kvalitet

Du bör helst köpa något välbeprövat märke. Med tillhörande garanti också, så du vet du att du får en hållbar produkt.

Storlek

Har du stor eller liten plats i ditt kök. Alltså bör du försöka nöja dig med en mindre kvarn eller har du möjlighet att köpa en större.

Design

Om du köper kvarnen som en gåva till någon bör du även tänka på designen. Givetvis vill du såklart ge bort en fin gåva, inte något som ser skräpigt ut.

Jämför de bästa köttkvarnarna i testet

Köttkvarn Kapacitet Motoreffekt Hålskivor Totalbetyg Pris
Ankarsrum Assistent Original Köttkvarn Komplett tillbehör 3 kg /min 1500 W 3 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
2899 kr
Bosch MFW67450 Köttkvarn med Tillbehör Rostfritt stål 3,5 kg / min 700 W 3 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
3399 kr
Bosch MFW3850B CompactPower Köttkvarn 1800W 2 kg / min 1800 W 3 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1565 kr
Funktion Köttkvarn Ink. Kakplatta Manuell Manuell 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
399 kr
köttkvarn test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av köttkvarnar, från manuella vevar till kraftfulla maskiner som maler allt man kan tänka sig och lite till. Alla har sina olika användningsområden och olika typer av köttkvarnar kan inte riktigt jämföras mot varandra. Vi har istället här valt att utse bästa köttkvarnen i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken köttkvarn som är bäst i varje kategori har vi bedömt alternativen på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till köttkvarnar:

 • Storlek: Hur stor är köttkvarnen? Blir du begränsad av att den rymmer för lite? Tar den upp mycket plats i skåpet?
 • Användning: Är det enkelt att använda köttkvarnen? Är det lätt att rengöra olika delar?
 • Resultat: Blir köttet jämnmalt eller blir det klumpar? Blir resultatet sämre med andra typer av kött?
 • Funktioner: Kan man ställa in olika grovlek på malningen? Går det göra andra saker än korvar och färs?
 • Design: Är maskinen snygg? Sitter några saker dåligt till så de är svåra att komma åt?
 • Pris: Hur mycket kostar köttkvarnen? Hade du själv kunnat tänka dig att köpa den?

FAQ

Vad är syftet med en köttkvarn?

Syftet med en köttkvarn är att mala kött, fisk eller grönsaker för att göra färs, korv eller andra köttprodukter.

Vilken typ av kött kan jag använda i en köttkvarn?

Du kan använda många olika typer av kött i en köttkvarn, inklusive nötkött, fläskkött, fågelkött och fisk. Det är bäst att använda kött som är kallt och styvt, eftersom det är lättare att mala.

Kan jag använda en köttkvarn för att mala nötter och frön?

Vissa köttkvarnar är utrustade för att mala nötter och frön, men det är bäst att kontrollera med tillverkaren för att säkerställa att din köttkvarn är lämplig för detta syfte.

Hur rengör jag min köttkvarn?

Rengör köttkvarnen efter varje användning genom att skölja av det som är lätt att ta bort med varmt vatten och tvåla. Torka av köttkvarnen med en trasa och förvara den i en torr plats.

Finns det några risker med att använda en köttkvarn?

Ja, det finns viktiga säkerhetsåtgärder som bör tas i samband med att använda en köttkvarn. Var noga med att läsa och följa instruktionerna från tillverkaren och undvik att föra fingrarna eller andra delar av kroppen nära köttkvarnens knivar eller andra rörliga delar. Vid rätt användning är risken liten att skada sig.

Vilka alternativ finns till köttkvarn?

Ett alternativ till en köttkvarn är att använda en matberedare eller en stavmixer för att mala eller hacka köttet. En annan metod är att skära köttet i små bitar för hand. Det finns också vegetariska och veganska alternativ till kött, såsom sojaprotein och vegetabiliska proteiner som linser och bönor, som inte behöver malas för att göra färs eller köttbullar.

Kan man göra pasta med en köttkvarn?

Ja, det går faktiskt att göra pasta med en köttkvarn, men det kräver ett speciellt tillbehör. Ett pastatillbehör är ett tillbehör som kan köpas till många köttkvarnar och det gör det möjligt att göra pasta genom att köra degen genom kvarnen med olika munstycken. Detta kan vara en praktisk metod om man redan har en köttkvarn och vill göra både kött och pasta med samma maskin. Men det är viktigt att notera att det kan ta längre tid och kräva mer arbete jämfört med att använda en pastamaskin som är specifikt designad för detta syfte.

Senast uppdaterad: 6 februari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5