Test: Vilken är den Bästa Knivslipen 2023?

Ta del av dess råd och slipa dina knivar hemma med hjälp av en knivslip

Både du som är exempelvis jägare, bonde eller en helt vanlig Svensson boende i lägenhet eller i ett villaområde kan dra stor nytta av en knivslip. För dig som är matlagningsintresserad är det alltid kul att få visa upp dina färdigheter genom att bjuda dina gäster på maträtter vilka du kokat ihop från noll utan att använda några färdiga produkter. Det kan vara bra att äga en egen knivslip för att kunna stycka ditt kött som du vill ha det. Vare sig det är nöt, fisk, gris eller kyckling du vill stycka upp. Så blir matlagningen betydligt roligare samt att du dessutom alltid kommer att ha tillgång till färska köttråvaror.

Däremot kan det kanske kännas aningen svårt att veta vilken knivslip du ska välja, då det finns ett så enormt brett sortiment av modeller i varierande prisklasser. Vi har därför gjort ett test av knivslipare och valt att presentera de fem bästa av produkterna. Mer om dessa fem produkter samt varför vi valt ut just Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant Vit 2 steg till testvinnare kan du läsa här nedan.

Testvinnare - Bästa Knivslipen 2023

Här är en överblick över årets bästa Knivslipare.

 1. knivslip bäst i test: Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant Vit 2 steg
 2. Mest prisvärda knivslipen: Global G-91/SB Våtslip 2 hjul
 3. Bästa premiumknivslipen: Knivslip elektrisk
 4. Bästa budgetknivslipen: Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip
 5. Bra val: Mannerströms Knivslip Carbon 20 cm

Våra 5 bästa Knivslipare (juni 2023)

1. Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant Vit 2 steg- knivslip bäst i test

Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant Vit 2 steg - knivslip bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Med denna exceptionella knivslip från Chef's Choice kan du riktigt skämma bort både dig själv samt dig själv. Väldigt enkel att förstå sig på samt hantera. Inga krångligheter. Slipar enkelt, smidigt och snabbt upp dina knivar till nyskick igen.

Denna slip är utrustad med två olika funktionssteg. Vara det första steget skapar samt underhåller knivseggen medan den andra stegfunktionen på den här slipen har till uppgift att förfina samt polera upp knivseggen. Den första skåran i slipen har små diamantstavar vilka garanterar att kniven alltid blir slipad till perfektion.

Vi har valt ut Chef´s Choice Knivslip Diamant Vit 2 steg till bäst i test tack vare sin kvalitet, hållbarhet samt fina slipresultat. Vi uppskattar allra helst de två olika stegregleringarna du kan välja för att få perfekt slipresultat.

En annan egenskap vi verkligen uppskattar är att denna maskin även slipar i en slipvinkel på 20 grader. Vilket är standard slipvinkeln för europeiska knivar. Dessutom är den supergullig vilket gör att den passar perfekt som julklapp eller kanske inflyttningspresent till någon annan du känner vilken gillar att tillbringa tid i köket.

Omdöme

En elektrisk knivslip med 2 steg och en europeisk slipvinkel om 20 grader.

2. Global G-91/SB Våtslip 2 hjul- Mest prisvärda knivslipen

Global G-91/SB Våtslip 2 hjul - Mest prisvärda knivslipen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Denna våtslip från Global är ett utmärkt val för dig som är ute efter en effektiv samt hållbar knivslip i ett smidigt utförande. Den slipar dina knivar till perfektion. Speciellt bra är den faktiskt till den mer japanska typen av köksknivar.

Det enda du egentligen behöver göra för att komma igång med knivslipningen är att först fylla på själva behållaren med vatten samt stänga locket. Sedan kan du börja slipa dina trubbiga knivar direkt.

Vi har valt Global G-91/SB Våtslip med 2 hjul till den mesta prisvärda knivslipen dels för att den är så oerhört lättanvänd. Men sedan även för att vi gillar att den har både ett finare samt ett lite grövre sliphjul för snabb och effektiv slipning.

Något vi tycker om är att den här knivslipen ger alfa omega knivskärpa. Att den är otroligt lättanvänd och smidig. Dessutom uppskattar vi att den klarar av alla knivar med släta blad, vilket gör den lite mer användningsbar än om den bara skulle klara av vissa knivmodeller.

Omdöme

En prisvärd våtslip i toppklass inriktad på högkvalitativ slipning av köksknivar.

Priser

3. Knivslip elektrisk- Bästa premiumknivslipen

Knivslip elektrisk - Bästa premiumknivslipen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

Denna väldigt praktiska samt även elektriska knivslip från Wüsthof är ett dunderklipp för dig som söker en välfungerande knivslip vilken alltid levererar. Denna kompakta robusta apparat står stadigt på sin plats medan du arbetar.

Den är utrustad med tre stycken förprogrammerade steg för slipning. Du har både shape, sharpen samt refine att välja mellan. Shape funktionen används till skadade kanter på knivbladet medan sharpen gör knivseggen skarpare sedan har vi slutligen refine vilken genomför en lättare slipning.

Vi har valt ut Wüsthof Easyedge elektrisk knivslip till bästa premium tack vare de goda slipresultaten den levererar. Samt för att vi tycker att denna behändiga apparat är så otroligt lätt att använda. Till och med en nybörjare som inte kan något om slipvinklar eller dylikt kan slipa sina knivar perfekt med denna slip.

Vi gillar att den så effektivt slipar dina knivar till perfektion. Designen är även den väldigt tilltalande. Så denna köksapparat passar väldigt bra som exempelvis en gåva till svärfar, ett nygift par eller varför inte till jägarkompisen.

Omdöme

Elektrisk premiumknivslip med 3 förinställda automatiska knivslipsprogram.

Priser

4. Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip- Bästa budgetknivslipen

Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip - Bästa budgetknivslipen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

För dig som söker en billigare knivslip men vilken ändå gör jobbet med ett tillfredsställande resultat så är denna smidiga lilla, nätta apparat från Fiskars det perfekta valet för dig samt dina knivar.

En väldigt bra fördel med denna lilla manick är att du klarar dig bra under strömavbrott eller också om du vill ta med den på utflykter. När det till exempel vankas campingsemester eller fiskehelg eftersom du kan använda den utan el.

Vi gillar Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip som bästa budget mestadels för att den är så enkel att använda samt att den är gjord i hållbar keramik. Att den dessutom slipar dina knivar så pass bra som den faktiskt gör för det billiga priset är även det till enorm fördel för den här lilla apparaten.

Tack vare det billiga priset samt den stilrena designen tycker vi att denna knivslip blir en perfekt inflyttningspresent. Eller kanske som gåva till någon fiskare du känner vilken mer än ofta behöver slipa sina fiskeknivar.

Omdöme

En väl fungerande budgetslip som även fungera med att slipa yxskaft och liknande vertyg.

5. Mannerströms Knivslip Carbon 20 cm- Bra val

Mannerströms Knivslip Carbon 20 cm - Bra val
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Denna knivslip från Mannersströms är en manuell variant vilken inte bara passar perfekt hemma. Utan den fungerar lika väl vid fisketurer, campingturer eller andra typer av utflykter eftersom du inte behöver ha tillgång till el för att kunna använda den.

Den har en alldeles lagom längd på 20 centimeter. Samt är tillverkad med ett handtag i borstat stål med svart ABS inbyggt för ett bättre, mer användarvänligt handgrepp. Vilket gör den lätt hanterlig, den glider ej ur handen på dig när du slipar dina knivar.

Vi har valt ut Mannerströms Knivslip Carbon 20 cm till ett bra val för att vi helt enkelt tycker att den är ett bra val. Du slipar enkelt upp dina knivar till önskvärd skärpa utan besvär. Vill du vara som en mästerkock bör du prova denna knivslip.

Vi älskar dess otroligt vackra och stilrena design med den lilla Mannerstömssignaturen i bladet. Vilken passar perfekt som en väggprydnad i ditt kök eller också en bröllopspresent till det nygifta paret eller varför inte inflyttningspresent?

Omdöme

Mannerströms egen framtagna manuella knivslip för dig som har erfarenhet att slipa knivar för hand.
Så hittar du bästa Knivslip

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer knivslip?

Idag erbjuder marknaden många olika varianter av både elektriska samt manuella knivslipare i alla möjliga prisklasser. Det finns budgetmodeller liksom dyrare mer högteknologiska elektriska modeller. Det finns därför en del saker vilka du kan fundera över litegrann innan du gör ditt köp. För att hjälpa till lite har vi här samlat några punkter vilka du kan ge lite extra eftertanke.

Användning

För det första, hur ofta men också hur mycket du använder en knivslip. Samt ifall ni vanligtvis är ett större antal middagsgäster. I sådana fall vore det förmodligen bättre att köpa hem en lite större, mer effektfull, rejälare slip.

Förvaring

Förvaringsmöjligheter bör du också tänka på. Hur stor knivslip du kan köpa beror lite på huruvida du faktiskt har plats till att förvara en något större slip eller inte.

Pris

Vilken budget har du att jobba med. Du bör jämföra prisskillnaderna mellan olika återförsäljare. Eftersom priserna kan variera oerhört mycket från butik till butik.

Behov

Vilka sorts knivar slipar du oftast. Storleken brukar kunna variera en hel del beroende på sliparnas specifika expertområde. Du bör försöka att hitta en knivslip vilken passar dina behov bäst.

Storlek

Vill du även kunna ta med dig slipen på till exempel campingsemestern, jakt eller fisketuren. Ja, då bör du fundera på en portabel, mindre manuell slip istället för en elektrisk knivslip vilken kan bli svår att plugga in ute i det vilda.

Kvalitet

Du bör helst köpa något av de lite mer välbeprövade märkena ute på marknaden. Gärna en med inkluderad garanti, då vet du att det är en kvalitativ knivslip du köper.

Design

Ifall du tänker köpa en knivslip som gåva till någon annan grillmästare du känner bör du även tänka på hur den är designad. Givetvis vill du ge bort en tidlös, stilren gåva.

Jämför de bästa Knivsliparna i testet

Knivslip Steg Energikälla Övrigt Totalbetyg Pris
Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant Vit 2 steg 2 st Elektrisk 20° slipvinkel Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1629 kr
Global G-91/SB Våtslip 2 hjul 2 st Manuell Keramisk slipsten Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
449 kr
Knivslip elektrisk 2 st Elektrisk 3 slipprogram Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
2274 kr
Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip 1 st Manuell Keramisk slipsten Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
159 kr
Mannerströms Knivslip Carbon 20 cm N/A Manuell Längd: 20 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
520 kr
knivslip test

Så gjorde vi testet

Det finns mängder av olika sorters knivslipare, från de gamla stenhjulen till maskiner som får jobbet gjort på ett par sekunder. För att göra testet lite mer användbart har vi här utsett bästa knivslipen i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar rätt knivslip för dina behov.

För att komma fram till vilken knivslip som är bäst i varje kategori har vi betygsatt dem var och en på ett antal punkter som är särskilt viktiga för att bedöma knivslipar:

 • Funktionsduglighet: Fungerar produkten som den ska eller gör den inte riktigt jobbet. Samt att vi tittar på vad den har för funktioner.
 • Prissättning: Är det ett rättvist satt pris på knivslipen. Eller är det en överskattad produkt med ett högt pris vilket den kanske inte riktigt lever upp till.
 • Kvalitet: Håller knivslipen bra, eller går den sönder väldigt lätt. Den kanske rostar enkelt eller är den rostfri.
 • Användarvänlighet: Är det en enkel apparat att använda. Kan du lätt råka skada dig eller är det en behändig samt harmlös knivslip.
 • Rengöring: Är produkten lätt att rengöra. Eller finns det kanske kanter samt hörn vilka är svåra att komma åt under diskning.
 • Design: Är knivslipen estetiskt tilltalande eller ser den ut som något snabbt hopknåpat hemmabygge.

FAQ

Vad är en knivslip?

En knivslip är en enhet som används för att slipa och vässa knivar så att de håller en skarp och effektiv yta.

Varför är det viktigt att ha en knivslip?

Det är viktigt att ha en knivslip för att bibehålla en skarp och effektiv yta på knivarna, särskilt för matlagning. En slö kniv är inte bara ineffektiv, men också farlig att använda.

Vilken typ av knivslip är bäst?

Det beror på ens personliga preferenser och behov. Vissa väljer en manuell knivslip, medan andra föredrar en elektrisk enhet. Det är viktigt att välja en knivslip som passar ens behov och knivar.

Hur använder man en knivslip?

Det varierar beroende på typen av knivslip, men oftast innebär det att placera kniven i slipytan och sedan dra den genom en eller flera gånger tills den är vass. Följ alltid bruksanvisningen för att undvika skador på kniven eller slipytan.

Hur ofta behöver man använda en knivslip?

Det beror på hur ofta kniven används och hur slö den har blivit. En regel är att slipa kniven varje gång den känns slö, men det är också bra att slipa den regelbundet för att bibehålla en optimal yta.

Kan alla typer av knivar slipas med en knivslip?

Nej, det beror på knivarnas material och form. Vissa knivar, som keramiska knivar, är inte lämpliga för slipning med en knivslip. Vissa typer av knivar är också väldigt svåra att slipa rätt, som till exempel brödknivar. Se till att läsa produktbeskrivningen och följa anvisningarna för att undvika skador på kniven.

Senast uppdaterad: 30 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5