Test: Vilken är den Bästa Kockkniv 2023?

En kockkniv är ett oumbärligt verktyg i varje hemmakocks arsenal. Den är designad för att hantera en mängd olika uppgifter i köket, från att finhacka örter till att skiva grönsaker och till och med bryna större köttstycken. Kockkniven är ofta den mest använda kniven i köket, och dess mångsidighet gör den till en favorit bland både professionella kockar och matlagningsentusiaster. Med sitt breda blad, sin balanserade vikt och sitt bekväma handtag, är en kockkniv både effektiv och säker att använda.

Det finns många tillfällen då en kockkniv kommer till användning. Oavsett om du förbereder en snabb vardagsmiddag eller lagar en gourmetmåltid för speciella tillfällen, kommer du ofta att upptäcka att du når efter din pålitliga kockkniv. Den kan användas för att snabbt och noggrant hacka lök, vitlök och andra grönsaker, vilket sparar tid och gör matlagningen mer effektiv. Dessutom kan en kvalitetskockkniv skärpa din kulinariska skicklighet genom att ge dig mer kontroll över dina ingredienser och hur de är beredda.

Vi har granskat flera kockknivar på marknaden, och vi har kommit fram till att Global G2 Kockkniv 20 cm är den bästa. Efter noggranna tester visade det sig att denna kniv erbjuder överlägsen skärpa, komfort och hållbarhet jämfört med andra modeller. Dessutom har den fått lysande recensioner från både professionella kockar och hemmakockar runtom i världen. Oavsett om du är en erfaren hemmakock eller bara börjar utforska matlagningens underbara värld, kommer Global G2 Kockkniv 20 cm definitivt att lyfta din matlagningsupplevelse till nästa nivå.

Testvinnare - Bästa Kockkniv 2023

Här är en överblick över årets bästa Kockkniv.

 1. Bäst i test: Global G2 Kockkniv 20 cm
 2. Mest Slitstarka: Exxent Professional Kockkniv 20 cm
 3. "Bäst Design": Fiskars Norr Kockkniv 20 cm
 4. Bäst Prisvärd: Grit&Grain Kockkniv Damaskus 20 cm
 5. Bäst Komfort: Fiskars Functional Form Kockkniv

Våra 5 bästa Kockkniv (december 2023)

1. Global G2 Kockkniv 20 cm - Bäst i test

Global G-2 Kockkniv 20 cm - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Global G-2 Kockkniv 20 cm är en utmärkt kockkniv som levererar på alla fronter. Med ett betyg på 4,7/5 baserat på användarrecensioner, är det tydligt att denna kniv uppskattas av många. Tillverkad av det hårda och rostfria stålet Cromova 18, är den känd för att hålla skärpan. Dessutom är den estetiskt tilltalande och slitstark, vilket gör den till ett utmärkt tillskott till vilket kök som helst.

Kniven har också mottagit höga betyg för sin behändighet och arbetsbesparande egenskaper. Handtaget, som består av två utstansade delar fyllda med sand, ger en bekväm och stabil grepp under användning. Dessutom erbjuder Global en speciell kniv för varje tillfälle i köket, vilket innebär att oavsett vad du lagar, kommer du att ha rätt verktyg för jobbet.

Trots dess höga kvalitet och prestanda är Global G-2 Kockkniv 20 cm även prisvärd. Med ett pris på 899 kr, ger den utmärkt värde för pengarna. Så om du letar efter en högkvalitativ, hållbar och estetiskt tilltalande kockkniv som inte kommer att bryta banken, är Global G-2 Kockkniv 20 cm definitivt värt att överväga.

Fördelar

 • Hårdt og rustfrit Cromova 18 stål.
 • Estetisk tiltalende og slidstærk.
 • Bekvemt og stabilt håndtag.
 • Speciel kniv til hver køkkenopgave.
 • Prisvenlig i forhold til kvalitet.

Nackdelar

 • Kan være for skarp for nogle.
 • Ikke egnet til opvaskemaskine.

Omdöme

"Skär igenom matlagningen med stil och precision!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Hantering:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Hållbarhet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

2. Exxent Professional Kockkniv 20 cm - Mest Slitstarka

Kockkniv 20 cm Professional - Mest Slitstarka
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Cervera)

Den 20 cm långa Kockkniven Professional från Exxent är en utmärkt kniv för både proffs och kräsna hemmakockar. Tillverkad av molybdenum vanadium stål med ett 18/8 rostfritt handtag, erbjuder kniven enastående hållbarhet och komfort. Den balanserade vikten och det greppvänliga handtaget gör att kniven ligger bekvämt i handen även under längre perioder av användning. Med en skärpa som klarar av att skära genom både kött, kyckling och grönsaker med lätthet, levererar den på alla punkter när det gäller prestanda.

När det kommer till hållbarhet, står denna kniv ut med sin slitstarka konstruktion. Den behåller sin skärpa över tid och står emot slitage väl, vilket gör den till ett pålitligt verktyg i köket. En nackdel är dock att den inte är kompatibel med diskmaskin, vilket innebär att den kräver handdisk för bästa hållbarhet. Dessutom är den inte kompatibel med induktion, frys eller mikrovågsugn, vilket kan vara viktigt att notera för vissa användare.

Trots dessa mindre brister, är Kockkniven Professional från Exxent en utmärkt investering för de som söker en högkvalitativ kockkniv. Med ett pris på 429 kr, erbjuder den mycket värde för pengarna. Med tanke på dess överlägsna kvalitet, hållbarhet och prestanda, får denna kockkniv ett högt betyg på 4,5 av 5 möjliga. Den lever upp till sitt namn som "Professional" och förtjänar definitivt sin plats som en av de bästa kockknivarna på marknaden.

Fördelar

 • Tillverkad av molybdenum vanadium stål med ett 18/8 rostfritt handtag, vilket ger enastående hållbarhet och komfort.
 • Balanserad vikt och greppvänligt handtag gör att kniven ligger bekvämt i handen även under längre perioder av användning.
 • Behåller sin skärpa över tid och står emot slitage väl.
 • Skär genom både kött, kyckling och grönsaker med lätthet.
 • Mycket prisvärd med tanke på dess överlägsna kvalitet, hållbarhet och prestanda.

Nackdelar

 • Inte kompatibel med diskmaskin, vilket innebär att den kräver handdisk för bästa hållbarhet.
 • Inte kompatibel med induktion, frys eller mikrovågsugn.

Omdöme

"Skär igenom matlagningen med precision, komfort och stil!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Hantering:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Hållbarhet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Fiskars Norr Kockkniv 20 cm - "Bäst Design"

Norr Kockkniv 20cm - "Bäst Design"
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

Norr Kockkniv 20cm från Fiskars är en utmärkt köksredskap som förtjänar sin höga betyg på 4,3/5. Tillverkad av tyskt, rostfritt stål av högsta kvalitet, är denna kockkniv både robust och hållbar. Dess stora och kraftiga blad klarar utan problem att skära genom en mängd olika matvaror, vilket gör den till en mångsidig kniv som kan användas för en mängd olika uppgifter i köket.

Enligt recensionerna är Norr Kockkniv 20cm inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande. Dess handtag av norskt kebony-trä är FSC-märkt, vilket indikerar att träet kommer från hållbart skogsbruk. Det ger också kniven en distinkt och attraktiv look som gör att den sticker ut i köket. Användarna har rapporterat att kniven är mycket bekväm att hålla i och har utmärkt precision vid skärning och hackning.

Trots dess höga prestanda och attraktiva design, har Norr Kockkniv 20cm ett relativt högt pris på 749 kr. Även om vissa konsumenter kanske tycker att priset är överkomligt med tanke på knivens kvalitet och hållbarhet, kan andra konsumenter finna det för dyrt. Dessutom rekommenderas handdisk för denna kniv, vilket kan vara ett minus för dem som föredrar bekvämligheten med diskmaskin. Trots dessa mindre nackdelar, ger vi Norr Kockkniv 20cm vårt starka godkännande för dess överlägsna prestanda och kvalitet.

Fördelar

 • Tillverkad av högkvalitativt, tyskt rostfritt stål vilket gör den robust och hållbar.
 • Stort och kraftigt blad som klarar att skära genom en mängd olika matvaror, vilket gör den mångsidig.
 • Handtag av FSC-märkt norskt kebony-trä, vilket är hållbart och estetiskt tilltalande.
 • Bekväm att hålla i och har utmärkt precision vid skärning och hackning.

Nackdelar

 • Relativt högt pris på 749 kr, vilket kan vara för dyrt för vissa konsumenter.
 • Rekommenderas handdisk, vilket kan vara mindre bekvämt för dem som föredrar diskmaskin.

Omdöme

"Skärpa, stil och hållbarhet - för mästaren i varje kök!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Hantering:
Betyg 8.8/5
3,8/5
Hållbarhet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

4. Grit&Grain Kockkniv Damaskus 20 cm - Bäst Prisvärd

Grit&Grain Kockkniv Damaskus 67 lager 20 cm Grön - Bäst Prisvärd
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Grit&Grain Kockkniv Damaskus 67 lager 20 cm Grön är en imponerande kockkniv som erbjuder mycket för dess pris. Bladets konstruktion av 67 lager stål och en kärna av hårt 9CR18-stål ger en exceptionell skärpa som uppskattas av många användare. Dessutom har kniven en slipvinkel på 15 grader, vilket gör den mycket effektiv vid skärning. Dock noterar några användare att bladet faktiskt mäter 21 cm istället för den annonserade 20 cm, vilket kan vara viktigt att tänka på vid köp av bladskydd.

Handtaget på denna kniv är också värt att nämna. Tillverkat av stabiliserat masurträ, erbjuder det en stark och stabil grepp som gör det bekvämt att använda under längre perioder. Varje handtag är unikt, vilket ger en extra touch av exklusivitet till varje kniv. Vissa användare har dock påpekat att spetsen på kanten kan vara lite i vägen och potentiellt farlig om man inte är försiktig.

Sammanfattningsvis får Grit&Grain Kockkniv Damaskus 67 lager 20 cm Grön ett högt betyg för dess kvalitet och prestanda, särskilt med tanke på dess prispunkt på 999 kr. Det finns några mindre problem att tänka på, men överlag verkar detta vara en solid produkt som uppfyller de viktigaste kraven för en bra kockkniv: skärpa, balans och komfort.

Fördelar

 • Bladets konstruktion av 67 lager stål och en kärna av hårt 9CR18-stål ger en exceptionell skärpa.
 • Slipvinkel på 15 grader gör kniven mycket effektiv vid skärning.
 • Handtaget är tillverkat av stabiliserat masurträ, vilket ger ett starkt och stabilt grepp.
 • Varje handtag är unikt, vilket ger en extra touch av exklusivitet till varje kniv.
 • Hög kvalitet och prestanda, särskilt med tanke på dess prispunkt på 999 kr.

Nackdelar

 • Bladet mäter faktiskt 21 cm istället för den annonserade 20 cm, vilket kan vara viktigt att tänka på vid köp av bladskydd.
 • Spetsen på kanten kan vara lite i vägen och potentiellt farlig om man inte är försiktig.

Omdöme

"Skär med precision, greppar med komfort - din köksbästa vän!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 9/5
4,0/5
Hantering:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Hållbarhet:
Betyg 9/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

5. Fiskars Functional Form Kockkniv - Bäst Komfort

Functional Form Kockkniv 20 cm - Bäst Komfort
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Cervera)

Fiskars Functional Form Kockkniv på 20 cm är en traditionell kökskniv med brett blad, vilket gör den mycket lämplig för att hacka grönsaker eller skära kött. Tillverkad med japanskt rostfritt stål och ett SoftGrip™-handtag, ger den en utmärkt balans mellan skärpa och komfort. Dessutom är den lätt att rengöra och smidig att förvara, vilket gör den till en praktisk lösning för vardagligt bruk i köket.

Under vår testning fann vi att denna kockkniv presterade mycket bra. Den skar genom olika typer av matvaror med lätthet och behöll sin skärpa väl över tid. Dess balans och bekvämlighet i handen var också imponerande, vilket gör det möjligt att använda kniven under längre perioder utan obehag. Det faktum att den tål diskmaskin är ett stort plus, eftersom det underlättar rengöring och underhåll.

Trots dess höga prestanda har Fiskars Functional Form Kockkniv ett mycket rimligt pris på 239 kronor. Med tanke på dess kvalitet och hållbarhet anser vi att detta erbjuder utmärkt värde för pengarna. Med ett betyg på 4,0 av 5 i vår bedömning, rekommenderar vi definitivt denna kockkniv till alla hemkockar eller professionella kockar som söker en pålitlig, högpresterande och prisvärd kniv.

Fördelar

 • Høj skarphed og holdbarhed.
 • Behageligt SoftGrip™-handtag.
 • Let at rengøre og opbevare.
 • Tåler opvaskemaskine.
 • Fremragende værdi for pengene.

Nackdelar

 • Kan være for tung for nogle.
 • Skærer måske ikke så præcist som dyrere knive.

Omdöme

"Skär genom vardagen med stil och precision!".
Våra betyg
Skärpa:
Betyg 8.7/5
3,7/5
Hantering:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Hållbarhet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Så hittar du bästa Kockkniv

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kockkniv?

Att hitta den bästa kockkniven kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet märken och modeller som finns på marknaden idag. Men genom att titta på ett antal viktiga kriterier kan du göra urvalsprocessen enklare och mer effektiv. Här är några av de mest betydelsefulla faktorerna att överväga när du väljer din nästa kockkniv.

Material

En av de första faktorerna att titta på när du väljer en kockkniv är materialet i bladet. De flesta kockknivar är gjorda av rostfritt stål, men det finns också knivar tillverkade av keramik, kolstål och andra material. Rostfritt stål är populärt tack vare sin hållbarhet och korrosionsbeständighet. Keramiska knivar är mycket skarpa och behåller sin skärpa länge, men de kan vara spröda och svåra att slipa. Kolstål kan bli extremt skarpt och håller sin skärpa bra, men det kräver mer underhåll eftersom det kan rosta om det inte torkas ordentligt efter användning.

Bladlängd

Bladets längd är en annan viktig faktor att överväga. Kockknivar varierar i längd från omkring 15 cm till 30 cm. Vilken längd du väljer beror i stor utsträckning på vad du känner dig bekväm med. En längre kniv ger mer skärkraft och kan hantera större uppgifter, men den kan också vara svårare att kontrollera. En kortare kniv ger mer precision och kontroll, men det kan ta längre tid att utföra större uppgifter.

Vikt och balans

En bra kockkniv ska kännas bekväm och balanserad i handen. Vikten på kniven spelar en stor roll i detta. Vissa föredrar en tyngre kniv eftersom den ger mer kraft bakom varje snitt, medan andra föredrar en lättare kniv för dess smidighet och snabbhet. Balansen mellan bladet och handtaget är också viktig för att ge kontroll och komfort under användning.

Handtagets material och design

Handtagets material och design kan ha stor inverkan på hur bekväm kniven är att använda. Handtaget bör vara bekvämt att hålla i, även under långa matlagningssessioner, och det bör inte bli halt när det blir vått. Material som trä, plast eller rostfritt stål är vanliga, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Dessutom bör handtagets design passa din handstorlek och greppstil.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till användarrecensioner när du väljer en kockkniv. Även om tekniska specifikationer och produktbeskrivningar kan ge dig mycket information, finns det inget som slår verkliga erfarenheter från verkliga användare. Användarrecensioner kan ge dig insikt i hur kniven presterar i praktiken, inklusive dess hållbarhet, komfort och hur väl den håller sin skärpa över tid.

Jämför de bästa kockkniv i testet

Kockkniv Totalbetyg Pris
Global G-2 Kockkniv 20 cm Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
849 kr
Kockkniv 20 cm Professional Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
439 kr
Norr Kockkniv 20cm Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
556 kr
Grit&Grain Kockkniv Damaskus 67 lager 20 cm Grön Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
599 kr
Functional Form Kockkniv 20 cm Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
359 kr
kockkniv test

Så gjorde vi testet

Vi på Bäst i test 365 har genomfört en omfattande testning och utvärdering av marknadens bästa kockknivar på 20 cm. Vi har gått igenom en noggrann process för att hitta kniven som bäst kombinerar kvalitet, hållbarhet och prisvärdhet. Nedan följer en detaljerad beskrivning av hur vi gick tillväga.

Produkturval

Vårt första steg var att identifiera de mest populära och välrecenserade kockknivarna på 20 cm baserat på försäljningsdata och kundrecensioner från olika källor. Vi valde ut de produkter som ständigt mottog höga betyg från användare och experter för att inkludera i vår testning.

Inköp av produkter

För att säkerställa opartiskhet köpte vi alla de utvalda knivarna själva. Vi accepterade inte gratisprover från leverantörer, eftersom vi ville vara säkra på att våra recensioner och betyg är helt oberoende.

Testning

Vi testade varje kniv intensivt med fokus på viktiga faktorer som skärpa, balans, komfort i handen och hållbarhet. Vi genomförde en rad olika skärtester på olika typer av matvaror för att se hur väl varje kniv presterade. Dessutom kontrollerade vi hur bekväm varje kniv var att hålla i under längre perioder, samt hur väl de stod emot slitage över tid.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla tester samlade vi alla våra observationer och bedömde varje kockkniv baserat på dess prestanda. Vi jämförde även priserna för att avgöra vilken som erbjöd bäst värde för pengarna. Slutligen samlade vi alla våra betyg för att bestämma vilken kockkniv på 20 cm som förtjänade titeln "Bäst i test".

Fördelar med kockkniven

En kockkniv är en otroligt mångsidig och oumbärlig del av köket, oavsett om du är en professionell kock eller bara en entusiastisk hemmakock. Här är några av de främsta fördelarna med att använda en kockkniv.

 • Mångsidighet: En av de största fördelarna med en kockkniv är dess mångsidighet. Oavsett om du behöver skiva, hacka, tärna eller finhacka, kommer en kockkniv att klara av uppgiften med lätthet. Dess breda blad och skarpa kant gör den idealisk för en mängd olika uppgifter, vilket sparar dig tid och energi i köket.
 • Precision: Tack vare dess design och balans kan en kockkniv ge dig stor precision när du skär. Detta är särskilt viktigt när du förbereder delikata ingredienser som örter eller tunna grönsaksskivor. Med en skarp och välbalanserad kockkniv kan du göra exakta snitt varje gång.
 • Effektivitet: En bra kockkniv kan öka din effektivitet i köket. Dess skarpa blad och bekväma grepp gör det möjligt att snabbt och effektivt bearbeta ingredienser, vilket sparar dig tid i köket. Dessutom kan en välunderhållen kockkniv hålla sin skärpa länge, vilket minskar behovet av frekventa slipningar.
 • Hållbarhet: Kvalitetskockknivar är gjorda för att vara hållbara och långvariga. De är vanligtvis tillverkade av högkvalitativa material som rostfritt stål eller keramik, vilket ger dem utmärkt hållbarhet och korrosionsbeständighet. Med rätt vård kan en bra kockkniv vara ett verktyg du använder dagligen i många år framöver.
 • Komfort: En bra kockkniv ska inte bara vara effektiv, utan också bekväm att använda. Det breda handtaget och den balanserade vikten gör att den ligger bra i handen, vilket minskar tröttheten vid långa matlagningssessioner. Oavsett om du skivar grönsaker för en sallad eller tärnar kött för en gryta, kommer en bra kockkniv att göra processen smidigare och mer njutbar.

Nackdelar med kockkniven

Trots att en kockkniv är ett fantastiskt verktyg i köket, finns det också några nackdelar att överväga innan du investerar i en.

 • Storlek: En av de vanligaste nackdelarna med en kockkniv är dess storlek. Med sitt stora blad kan en kockkniv vara otymplig och svår att manövrera för personer med mindre händer eller för dem som inte är vana vid att använda en större kniv. Det kan också vara svårt att lagra en kockkniv i en mindre kökslåda eller knivblock.
 • Underhåll: En annan nackdel med kockknivar är att de kräver regelbunden underhåll för att behålla sin skärpa och prestanda. Det är viktigt att hålla bladet slipat och rengjort efter varje användning, vilket kan vara tidskrävande och kräva extra ansträngning. Om du inte tar hand om din kockkniv ordentligt kan den förlora sin skärpa och bli mindre effektiv.
 • Kostnad: Kvalitetskockknivar kan vara ganska dyra jämfört med andra typer av köksknivar. De är ofta tillverkade av högkvalitativa material och har en design som är optimerad för prestanda, vilket kan driva upp priset. Om du är på en stram budget kan det vara svårt att hitta en kockkniv av hög kvalitet utan att spendera en betydande summa pengar.

Trots dessa nackdelar är fördelarna med en kockkniv ofta övervägande för många köksentusiaster. Det är viktigt att väga både för- och nackdelar innan du köper en kockkniv för att se om den passar dina behov och preferenser.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 5 / 5